El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, va rebre en audiència el passat dijous a una representació de l’associació Prioritat, formada pel seu president, Joan Vaqué, el president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, i la viticultora Sara Pérez. L’objectiu de la trobada va ser, tal i com explica Vaqué, tornar a rellançar el projecte de la candidatura Priorat- Montsant- Siurana: mosaic mediterrani per tal que sigui declarada patrimoni mundial per part de la UNESCO.

Entre les principals demandes que li van fer al president del Parlament una compareixença a la Comissió de Cultura, una modificació de la Llei catalana del Patrimoni que inclogui els paisatges culturals i que hi hagi un cert reconeixement per al Priorat en aquest sentit. “Moltes comunitats autònomes tenen reconeguda aquesta figura de valor patrimonial dels paisatges però no és el cas de Catalunya i això és un greuge per nosaltres ja que si volem que els altres ens reconeguin, cal que primer aquest reconeixement arribi per part del nostre propi país”, afirma el president de Prioritat.

Per altra banda, l’equip impulsor de la candidatura també manté converses amb el Departament de Cultura per tal de veure com es reprèn el treball per aconseguir reconeixement. En aquest sentit, està previst que la setmana que ve tingui lloc una reunió amb el Director General de Patrimoni Cultural de la Generalitat. “Estem esperant que el Departament mogui fitxa per veure com reorientem la candidatura”, explica Vaqué, que afegeix que “el canvi de govern va aturar les converses tot i que tenim la sort que l’antiga directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Sònia Hernández, és ara la consellera de Cultura, per tant, coneix el projecte i no li ve de nou”.

Priorat- Montsant- Siurana es va retirar de la cursa per ser declarada patrimoni mundial l’any 2019 amb l’objectiu de replantejar-la i millorar-la per tal que pugui ser inscrita a la llista de la UNESCO. El president de Prioritat recorda que la retirada de candidatures es habitual opció freqüent en els processos d’inscripció en la llista de Patrimoni Mundial i que, malgrat tot, seguiran treballant i perserverant per tal que la candidatura prioratina acabi obtenint el reconeixement: “Nosaltres no desistirem tot i que sabem que demostrar la singularitat no és una colla senzilla”, diu mentre continua explicant que “és normal que les candidatures tinguin un procés de maduració més o menys llarg i que la candidatura es retirés el 2019 no vol dir ni que que estiguem fora de temps ni fora de joc”.

Amb tot, Vaqué reclama que les administracions es posin les piles i creguin en la candidatura: “la primera persona a qui li vam entregar el projecte va ser el president Montilla. Des de llavors ha passat molt temps i copets a l’esquena ens n’han donat molts. Sempre està tot molt bé i tot va fantàsticament però els acords s’han de concretar i aquí és on les coses es frenen”, explica. Malgrat això, diu, “esperem que ara se’ns brindi una nova oportunitat”.

 Foto: Parlament de Catalunya

prioritatparlament.jpg

 

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha obert la convocatòria de la línia d’ajuts per a pal·liar la sequera a les conques del Siurana, Riudecanyes i el Montsant, amb una dotació total de 6 milions d’euros.

Aquests ajuts serviran per cobrir les despeses generades pel transport d’aigua en camions cisterna i l’execució d’obres d’emergència, la construcció de pous o recuperació de captacions en desús, així com el lloguer, compra i reparació de l'equipament de tractament de l'aigua, equips electromecànics, quadres elèctrics, equips de mesura de cabals, entre d’altres.

Una de les principals novetats de la subvenció és que permet avançar els diners per al desenvolupament de les obres i s’ofereix flexibilització en cas que s’opti per una altra solució per garantir l’abastament. En aquest sentit, a partir de la publicació de la resolució d’atorgament de les subvencions, queda autoritzat el pagament de bestretes fins al 100% de la subvenció concedida, prèvia sol·licitud dels ens beneficiaris.

Una altra de les novetats és que els ens beneficiaris poden sol·licitar la modificació de la resolució, dins del termini d’execució previst, amb l’objecte de proposar l’execució d’una actuació alternativa per resoldre el problema d’abastament existent, mitjançant una solució tècnica més eficient, sempre i quan no s’incrementi en cap cas l’import màxim de la subvenció atorgada.

*Imatge dels treballs que es van realitzar per a la construcció del nou pou de la xarxa municipal de Falset, l'estiu passat.

treballs_del_nou_pou.jpg

El Centre Tecnològic del Vi (VITEC) ha obtingut l’acreditació de l’Entitat Nacional d’Acreditació ISO 17025  per a diferents tècniques analítiques microbiològiques en el vi, fet que significa que el laboratori de Microbiologia enològica del centre de recerca ofereix uns serveis que són tècnicament competents per a emetre resultats fiables amb reconeixement internacional. A més, converteix VITEC en el primer laboratori enològic de Catalunya en obtenir aquesta acreditació i un dels pocs de l’Estat.

Els assajos acreditats ofereixen un servei essencial per als clients de VITEC ja que els informes d’analítiques microbiològiques són la base per a la presa de decisions en l’elaboració del vi. Concretament, permeten controlar la correcta evolució de les fermentacions alcohòlica i malolàctica, seleccionar els microorganismes d’interès que contribueixen a aconseguir el perfil organolèptic desitjat del vi, així com detectar contaminacions microbiològiques, identificant els microorganismes no desitjats abans que l’alteració sensorial sigui perceptible.

L’objectiu final és assegurar la qualitat i estabilitat del vi en tot el procés de producció, des del most fins al vi embotellat. En conjunt, l’anàlisi microbiològica és essencial per garantir un vi de qualitat i amb les característiques desitjades pel consumidor.

*Imatge del laboratori de microbilogia de VITEC que ha obtingut l'acreditació (Foto: VITEC)

lab_micro_vitec.png

Aquest dissabte al matí, Falset acollirà una nova edició del concurs de gossos tofonaires. Aquesta iniciativa, organitzada per l’Ajuntament i l’associació Zauri, formada, entre d'altres, per la falsetana Judith Brull i Joan Magaña, se celebra per quart any consecutiu a la capital del Priorat. Brull destaca en declaracions a Ràdio Falset que “és tracta d’un esdeveniment que va creixent cada vegada més”. “De fet, enguany el nombre de participants, superarà la vintena, que és més o menys el nombre total de places disponibles”, explica. També el regidor de Comerç i Turisme, Magí Batllevell, posa èmfasi en el fet que “és un concurs que ha anat agafant embranzida en els darrers anys”.

El concurs de gossos tofonaires Vila de Falset se celebrarà aquest dissabte a partir a les 10h del matí a la placeta de Neus Català. L’objectiu és que els gossos siguin capaços de trobar quatre tòfones en el mínim temps possible. S’han organitzat diferents sèries i eliminatòries i poc a poc s’aniran descartant participants fins a arribar a la final. El guanyador s’emportarà un premi de 250€, un lot de vi i un trofeu elaborat especialment per a l’ocasió: “el trofeu que s’entregarà als tres primers classificats està realitzat a mà i representa un ganivet com els que s’utilitzen per anar a buscar tòfones”, diu Brull, que afegeix que “serà el trofeu propi del concurs de gossos tofonaires de la vila de Falset”.

Així mateix, Brull també insisteix en l’afició que hi ha tant a Catalunya com a fora per la cerca de la tòfona: “tindrem participants que venen d’arreu de Catalunya però també des de Vila-real i de l’Aragó”. De fet, tan Brull com Magaña han participat en diversos concursos de gossos tofonaires arreu de la nostra geografia i han aconseguit actuacions destacades. En aquest sentit, la resposable del concurs falsetà destaca que “hi ha molta afició arreu i ens agradaria poder crear una lliga amb tots els concursos del país, tot i que és un repte complicat”. 

Per complementar la celebració de la quarta edició del concurs de gossos tofonaires, durant aquest cap de setmana diversos restaurants de Falset (Àgora, Brichs, el Cairat i Quinoa) oferiran plats elaborats amb aquest producte. Segons el regidor de Comerç i Turisme “la restauració de Falset sempre respon i se suma a aquesta celebració amb diversos plats que ens permetran conèixer i gaudir d’aquest producte tan exquisit”.

*Imatge de l'edició passada del concurs de gossos tofonaires.

Captura_de_Pantalla_2025-01-15_a_les_18.06.15.png

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ja ho té tot a punt per iniciar les obres per portar aigua des del riu Ebre fins a l’embassament dels Guiamets per poder abastir la zona regable de la Comunitat de Regants del Baix Priorat, que ocupa unes 1.400 hectàrees de fins a cinc municipis del Priorat i la Ribera d’Ebre: Els Guiamets, el Masroig, Tivissa, Móra la Nova i Garcia.

Es tracta d’uns treballs que compten amb un pressupost de 5,7 milions d’euros i que estan finançats per Ministeri de Transició Ecològica. Les obres, que està previst que finalitzin aquest mateix any 2025, consisteixen en un sistema inicial de captació i bombeig, una línia d’impulsió mitjançant dues tuberies que portaran l’aigua directament des de l’Ebre fins a la zona regable i un bypass d’entrada d’aigua a l’embassament.

Aquest projecte és una mesura alternativa per fer front a la greu situació de sequera que pateix la zona i només es posarà en funcionament quan no hi hagi prou aigua pròpia. Actualment, l’embassament dels Guiamets es troba al 10,18% de la seva capacitat i ja fa més de dos anys que els pagesos no poden regar.

Així mateix, la CHE també té previst invertir 1,5 milions d’euros en la impermeabilització de l’embassament prioratí per reduir-ne les filtracions i minimitzar les pèrdues d’aigua. Està previst que aquesta actuació comenci, també, aquest mateix any.

WhatsApp_Image_2024-07-19_at_16.41.32.jpg

Falset es prepara per gaudir, un any més, d’una de les seves festes mes emblemàtiques, l’Encamisada, que enguany ha batut el rècord de carros participants des que es obligatòria la inscripció prèvia.

Per saber com estan anant tots els preparatius i quines són les principals novetats d’enguany, n’hem parlat amb el president del Centre d’Estudis Falsetans i membre de la comissió organitzadora, Anton Vidal.

Escolteu l’entrevista a continuació:

WhatsApp_Image_2025-01-14_at_11.27.08.jpeg

El Consell Comarcal del Priorat, en el marc del projecte Horitzó Priorat, ha presentat el catàleg de serveis amb l’objectiu de donar a conèixer totes aquelles accions que realitza per donar suport a persones, empreses i entitats de la comarca per tal de  revertir el despoblament i per afrontar i abordar els problemes estructurals que afecten la realitat econòmica i social del Priorat, com l’ocupació dels joves, la diversificació del teixit productiu, o la disponibilitat d’habitatge.

Horitzó Priorat ofereix serveis de suport a les empreses, com per exemple la gestió d’ofertes laborals, la cerca de professionals, la informació d’ajuts econòmics, subvencions i fonts de finançament, l’assessorament per a nous projectes o la formació per a les empreses. Així mateix, també realitza assessorament a l’emprenedoria, tan en els àmbits jurídic, fiscal i laboral com en l’economicofinancer. I en aquest àmbit, a més, presta ajuda en el suport al desenvolupament de projectes i la posada en marxa de noves empreses, en l’elaboració dels seus plans d’empresa, idees de negoci i estudis de viabilitat. 

De la mateixa manera, el projecte també ofereix un servei d’Acompanyament a la inserció laboral i, per tant, dona suport i assessorament a persones que busquen feina i a les que volen millorar la seva situació laboral.

Horitzó Priorat també centra bona part dels seus esforços en oferir el seu suport al teixit agrari. Per aquest motiu, un dels projectes més ambiciosos és el Banc de terres del Priorat, un servei de dinamització i suport a la gestió de l’espai agrari, amb la funció de mediació entre persones propietàries de finques susceptibles a ser aprofitades i persones que volen recuperar-les. A més, el Banc de terres compta amb assessorament jurídic especialitzat en contractes de conreu, per garantir la seguretat jurídica dels acords per a ambdues parts. 

Finalment, Horitzó Priorat també dona suport a projectes locals amb l’acompanyament i l’assessorament necessari per al desenvolupament de projectes estratègics dels municipis de la comarca que afavoreixin l’arrelament i la vida als pobles.

vilellabaixa.jpg