El Falset Esportiu va sumar la primera derrota de la temporada en perdre per 0 gols a 2 davant de l’Hospitalet. Els nois de la capital del Priorat no van ser capaços d’obrir el marcador i això els va condemnar a la derrota.
El Porrera, en canvi, va aconseguir la primera victòria aquesta temporada en superar a la Unió Astorga per 2 a 4. Tot i que els prioratins van arribar al descans perdent per 0-1, a la represa, Alexis Miret va revolucionar el partir amb un hat-trick. Ayoub Zarrouk, a les acaballes del partit, va fer el quart gol dels porrerans.
D’aquesta manera, doncs, després de la tercera jornada, el Falset és tercer amb 6 punts, mentre que el Porrera és novè amb 3. En la jornada del proper cap de setmana, el Falset visita el camp del Mont-roig, dissabte a les 16h. Tres quarts d’hora més tard arrencarà el partit entre el Porrera i el Mas Iglesias de Reus.
El Priorat Nord cau al Palau d’Anglesola
En futbol sala, el Priorat Nord va perdre per 4 a 1 a la pista del Palau d’Anglesola. Malgrat que Adrià va avançar ben aviat als prioratins, al minut 2, l’equip lleidatà va ser superior i es va acabar enduent la victòria. Així, els del nord de la comarca són dotzens amb tres punts. En la propera jornada, el Priorat Nord visita la pista del cuer, l’Experience Amposta, diumenge a les 17h.
A segona catalana, el Priorat Nord B va sortir escaldat de la pista de la Presentació de Reus. I és que els nois del nord de la comarca van acabar golejats per 15 a 0. Així, l’equip prioratí acaba la quarta jornada com a cuer després d’haver perdut tots els partits que ha disputat. Dissabte a les 19h, el Priorat Nord B rep al CFS Reus B al pavelló poliesportiu de Cornudella.
Més sort hi va haver a l’altre grup amb representació prioratina ja que els tres equips de la comarca van guanyar. Els Guiamets va superar el Batea sub- 23 per 7 a 4. Aleix Martí, amb 5 gols, Guillem Benet i Marc Castellví van ser els autors dels gols que permeten que els guiametans sumin la segona victòria consecutiva. També va guanyar el Masroig, que es va imposar per 8 a 2 al Vilalba i els Arcs. Els golejadors masroijans van ser Xavier Carrascosa, Daniel Caballero, Arnau Mallafré, Adrià Ardevol i Mohamed El Oujli.
Finalment, el Capçanes es va imposar al Rasquera per 10 a 6. Joan, amb tres gols, Marc Llagostera, Pere Avante i Joquim Torné amb dos, i Ignasi Pena van ser els artífex de la victòria capçanenca.
D’aquesta manera, el Capçanes té 9 punts i és el líder en solitari del seu grup després d’haver sumat tres victòries en tres partits. Els Guiamets per la seva banda és quart amb 6 i els Masroig cinquè amb tres.
En la propera jornada, el calendari ens oferirà el primer derbi de la temporada. Dissabte a les 17h, el Masroig rep els Guiamets. El Capçanes, per la seva banda, visitarà, diumenge a les 17h, la pista del Riudoms B.
Finalment, en futbol sala femení, el Priorat Nord va sortir golejat per 4 a 0 de la pista de la Pobla de Montornès. En la jornada del proper cap de setmana, les noies del nord de la comarca, que són novenes amb 2 punts, rebran al Gandesa, dissabte a les 17:30h al poliesportiu de Cornudella.

- Detalls
- Vist: 408
Aquests dies té lloc la novena edició del Priorat en Persona, una iniciativa del Centre Quim Soler que té per objectiu mostrar la nostra terra a diversos escriptors vinguts d’arreu dels Països Catalans a través de la mirada i la visió de la gent d’aquí. Júlia Viejobueno, membre del Centre Quim Soler, afirma en declaracions a Ràdio Falset que “el Priorat en Persona és el nostre projecte estrella”. “És una trobada d’escriptors dels Països Catalans. Sempre són tres homes, tres dones, un dels quals prové de les Balears i un altre del País Valencià i també sempre n’hi ha un que es dedica a la literatura infantil i juvenil”, explica. Així, continua: “venen a conèixer el Priorat d’una manera diferent, a través de les persones que viuen aquí, que són els que en diem els adalils, i a partir d’aquesta experiència contribueixen a ampliar, amb els seus textos, un diccionari literari del Priorat, que ens presentaran l’any que ve”.
D’aquesta manera, doncs, després de submergir-se en les diverses realitats i vivències de la gent de la nostra comarca, els escriptors han de preparar les seves pròpies entrades per al Diccionari del Priorat en Persona, un diccionari, val a dir, que no és del tot convencional ja que “que tinguin forma d'entrada de diccionari no vol dir que hagi de ser una definició, sinó que poden ser poemes, textos, fotos, il·lustracions o el que sigui”, diu Viejobueno.
En l’edició d’enguany del Priorat en Persona hi participen fins a sis escriptors: el mallorquí Sebastià Alzamora, Maria Arimany, Joan Rioné, Maria Dolors Coll, Martí Sales i Maria Josep Escrivà.
El tarragoní Joan Rioné explica que malgrat que coneix el Priorat des de fa molts anys, entoma el repte amb “alegria, sorpresa i, també, curiositat. És una proposta molt atractiva que, francament, no sé ben bé que ens depararà”. “El que sí que tinc garantia és que estarem tots molt ben acompanyats” afegeix.
També Maria Josep Escrivà afirma que, segurament, l’experiència superarà les seves expectatives: “Tot pinta fabulós. Per començar, tot el que sigui trobar-se amb companys del món literari, és sempre un enriquiment”. Alhora, diu, “si també podem conèixer aspectes de la cultura i de la terra de la mà dels adalils, de la gent d’aquí, les expectatives són màximes”. I és que l’autora valenciana afirma que “la unió entre la terra, la cultura i la literatura és un aspecte que, personalment, m’estimula molt”.
Tots ells descobriran el Priorat més personal dels adalils que, en aquesta ocasió són, el masroijà Joan Asens, la Marta Fortuño de la Vilella Alta, l’Aida Martínez de Poboleda i la Marta Serradell i el Nàhuel Perí, de Falset.
Serradell destaca que per a ella ser adalil és “una responsabilitat”, però a la vegada “em sento molt afortunada que hagin comptat amb mi pel fet que sóc vinguda de fora, malgrat que fa deu anys que visc al Priorat, tinc un negoci i que podria dir que ja em sento gairebé del Priorat”.
Per la seva banda, Perí explica que “els vull transmetre una miqueta que el Priorat és una zona amb molta fauna i flora, que crec que és una comarca de Catalunya que tothom hauria de visitar perquè tot i que totes tenen les seves especificitats, trobo que el Priorat té molt a dir i molt a fer. Per tant, considero important ensenyar-los aquesta terra tan bonica”.
Així doncs, resumeixen una mica quina és la ruta que han preparat per als autors del Priorat en Persona. “Amb la Marta de la Vilella Alta hem preparat una mica d’explicació sobre les coses més rellevants del seu poble, les que el caratcteritzen i el fan diferent”, diu Perí.
Serradell, per la seva banda, explica que “juntament amb el Nàhuel els ensenyarem Falset, una mica el que és el nucli antic, etc. Així mateix, també parlarem del meu projecte de la Floristeria ja que, al final, és gràcies a ell que estic aquí i el que va fer que jo em quedés al Priorat. És el meu Priorat”.
Un territori invisibilitzat en l’imaginari literari
Una de les raons de ser del Priorat en Persona és que el territori tingui cada cop més presència en l’imaginari literari català. Segons Júlia Viejobueno, poc a poc, això s’està aconseguint i creu que la iniciativa del Centre Quim Soler hi ha contribuït: “el projecte neix a partir de la idea que el Priorat era una terra poc escrita i poc visible”. Així, afirma que “probablement, fins fa poc, el Priorat era desconegut, i en l'àmbit de la literatura encara més, i tot i que potser en els últims anys s'està escrivint i sí que hi ha literatura, el projecte del Priorat en Persona ajuda a fer-lo més visible i a escriure’l”.
Maria Josep Escrivà considera el projecte un “encert” i destaca que aquesta invisibilització també passa amb el seu País Valencià: “jo diria el mateix pel que fa a la meva terra respecte de tota la resta de Països Catalans, com si nosaltres tingéssim menys interès literari. I això no és veritat”. Així, afegeix que “aquest sentiment depèn molt, jo crec, de la gent que l’habita. Cal que la posem en valor, que creguem en el nostre paisatge, en la nostra cultura, que també és digna i mereixedora de tractar-se literàriament”.
Rioné, per la seva banda, destaca que a nivell personal, el Priorat ha estat un lloc on retrobar-se a ell mateix. “Jo sempre l’he tingut molt present i ha estat un lloc d'inspiració i de reflexió”, diu. “La meva relació amb el Priorat ha estat sempre molt literària, ha estat un lloc on he vingut de forma recurrent a buscar certes paraules que abans costaven de trobar”, afegeix.
Una de les novetats en les darreres edicions del Priorat en Persona és el fet de comptar amb la implicació dels joves de la comarca. Tal i com explica Júlia Viejobueno, a banda de treballar els textos elaborats pels autors a les escoles i instituts, en els últims anys també han volgut comptar amb joves adalils. “La participació dels joves sempre hi ha sigut, des de la primera edició”, explica mentre continua afirmant que “a banda de que els alumnes treballen els textos als centres educatius, des de la passada edició vam decidir que volíem que hi hagués una mica més de participació d'aquestes persones joves i vam agafar dos adalils que eren estudiants de l'Institut de Falset. Enguany, com que ens va agradar l'experiència, ho vam tornar a proposar i hi ha dos alumnes de l'INS Priorat de l'any passat, tot i que un ja no està al centre, que són adalils”.
Un exemple d’àixò és, precisament, el Nàhuel Perí, que explica que “l'any passat van demanar a algú de l'institut que s’oferís voluntari i jo, juntament amb una companya meva, ens vam apuntar i, mira, aquí estem”.
La Cloenda
Després de recórrer la comarca, escriptors i adalils és retrobaran aquest diumenge en la cloenda del Priorat en Persona en un acte obert al públic que tindrà lloc a la sala La Closa de Poboleda. L’acte seguirà el mateix format que l’any passat, en què els autors del pòdcast literari Gent Ràndom van fer un programa en directe des del Teatre l’Artesana de Falset. Enguany, però, els encarregats de realitzar l’acte de cloenda seran els solsonins Oriol Gilibets i Eduard Gené, del pòdcast Llegir, i faran un programa en directe en el qual entrevistaran adalils i escriptors per tal que expliquin la seva experiència.
L'Anada de la novena edició del Priorat en Persona acabarà aquí i, a partir d’ara, els autors tenen un any de marge per preparar els seus textos i les seves creacions basant-se en el que han après i descobert aquests dies.

- Detalls
- Vist: 462
La sala de la Pedrera de Capçanes acollirà aquest dissabte, 18 d’octubre, el concert del grup vocal Scherzo, procedent de la ciutat de Barcelona. El concert estarà dirigit per David Ariza, qui també farà l’acompanyament al piano.
El concert, que està organitzat per l’Ajuntament del municipi, en col·laboració amb l’associació de jubilats, començarà a les 18h.
Imatge de Capçanes. (Foto: Turisme Priorat)

- Detalls
- Vist: 483
La DO Montsant celebrarà el proper 20 d’octubre una jornada professional amb l’objectiu de mostrar al sector les seves novetats i noves anyades. El seu secretari, Pau Sabaté, destaca en declaracions a Ràdio Falset que l’objectiu és crear un vincle més profund entre els viticultors i els professionals de la restauració, la distribució i la comunicació: “volem reprendre aquesta acció que havíem deixat de fer després de la pandèmia amb la voluntat d’apropar els cellers al sector i celebrar una festa que esdevingui un punt de trobada”.
La jornada porta per títol “DO Montsant. Excel·lència i identitat”. Segons el seu secretari són dos conceptes que cada cop més estan més vinculats amb la denominació d’origen. “L’excel·lència apareix quan la gent reconeix la feina feta i la qualitat dels teus vins mentre que la identitat es froja a partir de tots aquests estudis d’autoconeixement que hem anat realitzant en els darrers anys i que ens permeten saber què és el que tenim, quina és la nostra matèria prima, els climes, els sòls, etc.”, explica Sabaté.
Així doncs, el palau de la Llotja de Mar de Barcelona serà l’escenari d’aquest showroom de la DO Montsant. Sabaté posa de relleu la importància que la capital catalana té per a la denominació d’origen: “creiem que Barcelona és una plaça molt destacada per nosaltres i, per tant, ens havíem de mostrar en un edifici emblemátic com és la Llotja de Mar”.
Una cita que comptarà amb la participació de 42 dels 54 cellers que té la DO, la qual cosa, per al secretari de la DO Montsant, “evidencia l’interés dels nostres viticultors per participar-hi”. “Podem dir que és un ple total, que quasi tots els cellers de la DO seran allà aquest dia”, afegeix.
D’aquesta manera, la jornada comptarà amb un espai perquè cadascun dels cellers pugui mostrar els seus productes als visitants. A la vegada, però, també s’ha organitzat un tast exclusiu de deu vins seleccionats, representatius de la diversitat i la identitat del territori i, en el marc de l’any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia, un maridatge d’alguns dels seus vins més emblemàtics amb propostes gastronòmiques protagonitzades per productes de proximitat, elaborats amb criteris de temporada i amb una mirada al territori, la sostenibilitat i la tradició culinària que inspira el caràcter dels vins Montsant.
Una verema llarga i normal després de dos anys de sequera
La DO Montsant està a punt de donar per finalitzada la verema 2025, una campanya que ha estat llarga però en què la vinya ha presentat una extraordinari estat sanitari i en què s’ha recuperat la producció prèvia als dos darrers anys de sequera.
“La verema ha estat molt llarga, ja que va començar a mitjans d’agost i s’ha allargat fins ara”, explica Sabaté que, continua afirmant que “tot i les calorades, partíem d’un estat sanitari molt bo, ja que l’estiu ha estat sec però la tardor i la primavera havíen estat força humides. A més, el fet que durant la campanya no hi ha hagut ni pluges ni fortes calors ha permès que és pogués collir el raïm de forma pausada i, de fet, a dia d’avui encara tenim alguns cellers que estan veremant”.
Pel que fa a la producció, des de la DO Montsant compten que enguany es quedaran una mica per sota dels 6,5 milions de quilos, un increment molt gran respecte a l’any passat, quan se’n van collir prop de 4,2 milions. Sabaté afirma que “recuperem xifres de l’any 2023 i estem tranquils després d’un parell d’anys que han estat molt complicats a causa de la sequera”.

- Detalls
- Vist: 395
La Vilella Baixa celebra aquest dissabte la vuitena edició del Tast de Vins i la Fira d’artesans. La regidora de cultura del municipio, Dolors Gutiérrez, explica en declaracions a Ràdio Falset que ja gairebé ho tenen tot a punt per fer aquesta festa, que pretén celebrar la fi de la verema: “ja fa un parell d’anys que vam decidir reprendre la idea de celebrar el final de la verema, tal i com es feia antigament, i per aquest motiu vampirizados decidir tornar a celebrar el tast de vins a la tardor”. A més, afegeix “també ja fa uns anys que diversos artesans del poble van demanar de participar a la festa i des de llavors fem les dues coses: un tast de vins i la fira d’artesans”.
Així doncs, a partir de les 17h ia la zona de la Carretera arrencarà la Fira d’artesans, en la que s’hi podran trobar diversos productes elaborats tant per veïns de la Vilella com per altres persones de la comarca. En aquest sentit, Gutiérrez destaca que ja porten uns quants anys impulsant la presència i la participació a la fira d’alguns joves emprenedors de la comarca. “Enguany participen a la fira una desena d’artesans, entre els quals hi ha alguns joves emprenedors del territori. Per nosaltres és una gran satisfacció que aquest jovent vulgui oferir els seus productes a la nostra fira”, diu.
Ja al vespre, es donarà inici a la mostra de vins a l’Envelat. Enguany hi participaran fins a set cellers, quatre del municipi i tres de convidats. “Tot i ser un poble petit, enguany comptarem amb els cellers del municipi més els convidats, que ja han participat en alguna ocasió al Tast i que, enguany, repeteixen”, afirma Gutiérrez.
A més, durant la mostra de vins també es podran degustar una sèrie de tapes elaborades per diverses entitats i veïns del poble: “el de les tapes és un tema que també hem incorporat en els darrers anys per tal d’acompanyar els vins. Per exemple, enguany tenim, entre d’altres l’AFA de l’escola Serra Major, la Maria Victòria, que és una referent de la cuina prioratina a tota la comarca, o la formatgeria Linens de Bellmunt”.
La vetllada estarà amenitzada per la música de la formació By the way Jazz. El tiquet per participar al tast de vins té un cost de 15€.

- Detalls
- Vist: 540
El passat 11 d’octubre van arrencar les primeres jornades gastronòmiques de la Cuina del Paisatge del Priorat, una iniciativa que vol potenciar la gastronomia prioratina i el producte local. Tal i com explica Víctor Miró, coordinador de les jornades, l’objectiu és donar a conèixer la cuina tradicional de la comarca: “en un moment en el que la cuina tradicional, potser, ha anat quedant al marge, el que volem és recuperar-la i donar-la a conèixer, ja que és la cuina d’on venim”. Així, afirma que “l’única condició que hem posat per participar a les jornades és que el producte sigui de la comarca ja que el que defineix la cuina del paisatge del Priorat és, precisament, aquest producte”.
En el mateix sentit, també s’expressa el vicepresident primer i responsable de turisme del Consell Comarcal del Priorat, Antoni Muntané. “Volem que la gent vingui, conegui el nostre producte, disfruti del paisatge i de la nostra cuina i gaudeixi d’una bona estada al Priorat”, diu.
Així doncs, més de 20 establiments de restauració de la comarca oferiran plats, menús o tapes elaborats amb producte local, receptes tradicionals i reinterpretacions contemporànies. Miró destaca que les diferents propostes que s’ofereixen en les jornades reflecteixen la diversitat que hi ha al Priorat: “som una comarca amb molts establiments diferents, la majoria dels quals, ja per sistema, treballen amb producte d’aquí. Hem de donar valor a aquest producte perquè en tenim de molt bona qualitat; des de la carn de xai o porc ecològic, criat i matat al Priorat, passant pels formatges, fins als dos grans pilars de la nostra cuina: l’oli d’oliva i el vi”.
És per això que el programa de les jornades, que se celebren de l’11 d’octubre al 8 de desembre, també inclou actes destacats com el Tasta Porrera, la Festa del Vi Novell del Celler Masroig, la Fira de Sant Andreu de Falset, les Festes de l’oli nou de la Bisbal de Montsant i la Serra d'Almos i la Fira de l’oli de la Baronia de Cabacés. Segons Miró, han decidit incloure-hi aquests actes “perquè per una banda és una manera de donar suport a aquest tipus de fires populars que fa molts anys que se celebren i, per l’altra, perquè realment són els llocs on és posa amb més valor el prodcute”. “No hi ha millor lloc per tastar l’oli nou que als esmorzars populars que tenen lloc a la comarca”, aclareix.
Preservar la transmissió oral i l'herència culinària de les dones prioratines
De la mateixa manera, el coordinador de les jornades destaca que també es vol recuperar i posar en valor la transmissió oral i l’herència culinària de les dones del Priorat: “poc a poc, la comarca ha anat perdent o oblidant les receptes tradiconals. El que busquem és recuperar les bases d’una cuina, que malgrat que a tots ens ve al cap la truita amb suc, es caracteritzava per utilitzar els aliments que les cuineres tenien a l’abast en un moment determinat”.
En aquest sentit, i seguint en aquesta línia de promoció de la cuina tradicional prioratina, des de l’organització de les jornades també s’han elaborat uns dossiers amb diverses receptes perquè no només es puguin impulsar des dels restaurants sinó perquè tothom les pugui elaborar a casa seva. “Hem fet un recull d’unes sis o set receptes que hem considerat com les bàsiques de la cuina de la comarca”, explica Miró, que afegeix que “es tracta d’uns dossiers que hem fet arribar als establiments d’hostaleria i que properament difondrem ja que perquè la cuina tradicional no es perdi és important que la gent la faci a casa seva. Que tothom pugui fer una truita amb suc, un conill a la cassola amb vi ranci o unes mandonguilles”. “Llavors, el que busquem és una mica això, acabar donant a conèixer totes aquestes receptes que havien sigut a base dels restaurants i les antigues fondes de la comarca i evitar que la recepta s’acabi perdent”, insisteix.
Un ambiciós projecte turístic per a la comarca
Les jornades gastronòmiques de la Cuina del Paisatge del Priorat són una de les accions incloses en el projecte de turisme sostenible Priorat-Montsant-Siurana, mosaic agrari mediterrani. Un projecte, cofinançat pel Ministeri de Transició Ecológic i Repte Demogràfic del govern de l’Estat espanyol, i que compta amb la implicació d’alguns del principals agents polítics i socials de la comarca com són el Consell Comarcal del Priorat, la DOQ Priorat, la DO Montsant, el Consorci de la Serra de Llaberia, Priorat Enoturisme, Prioritat i Pimec. També hi col·laboren el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.
Segons el vicepresident primer del Consell Comarcal, desenvolupar aquestes accions no seria possible sense la implicació i complicitat de tothom: “això és clau. Hem d’anar tots a l’una i col·laborar perquè és, llavors, quan les coses surten bé”. “En el moment d’elaborar el projecte tothom hi ha pogut participar i expressar la seva visió, la qual cosa ha estat la base de molta feina i moltes reunions per aconseguir que aquest projecte, que és obra de tots, vegi la llum”, diu.
El projecte de turisme sostenible Priorat-Montsant-Siurana, mosaic agrari mediterrani. contempla, també, la creació d’un pla de millora de la competitivitat de la Ruta del vi i de l’oli, la construcció d’una xarxa de miradors del paisatge agroforestal de la comarca, la renovació de la marca de la destinació i la millora dels circuits curts de comercialització del producte agrari.
- Detalls
- Vist: 400
La Generalitat de Catalunya destinarà prop de 6 milions d’euros dels Fons de Transició Nuclear cada any en línies d’ajut per a la contractació d’assegurances agràries i per a la millora de la competitivitat de les explotacions pageses. Aquesta mesura que beneficiarà la pagesia professional dels 96 municipis que formen part de l’àrea d’influència de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs.
Així ho va anunciar el sindicat Unió de Pagesos que, malgrat aquest avenç, considera que aquest pas no dona prou prioritat a la pagesia professional per accedir als ajuts adreçats a les empreses en el marc del Fons en general ni elimina la discriminació que pateix el sector davant de les indústries del territori.
És per aquest motiu, que des del sindicat agrari no tenen intenció de retirar el contenciós administratiu que va presentar el juny passat en contra d’aquest repartiment dels Fons de Transició Nuclear, ja que creu que representa “una discriminació il·legal al sector agrari”. Unió de Pagesos considera que des del 2020 la pagesia professional del territori hauria d’haver rebut uns 325 milions d’euros.

- Detalls
- Vist: 313
Pàgina 6 de 697



