El Servei Comarcal de Català del Priorat i el Voluntariat per la llengua han posat en marxa, gràcies a la iniciativa d’una voluntària i amb el suport de l’Ajuntament, un grup de conversa amb 18 participants a Ulldemolins. La primera de les trobades va ser el passat 24 de març i des de llavors es reunirà i cada dilluns de 18 a 19 h a la Biblioteca del Centre Cívic de la vila prioratina.
Aquest grup de conversa se suma als que al gener es van engegar a Vilaplana i la Vilella Baixa. Des del Servei Comarcal de Català del Priorat creuen que "el Voluntariat per la llengua (VxL) és una bona opció per a localitats petites on no se solen fer cursos de català per a persones nouvingudes".
- Detalls
- Vist: 319
Una quinzena de treballadors dels Ajuntaments de Cornudella i Ulldemolins van participar la setmana passada a un taller de sensibilització lingüística. La sessió, impartida per la directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, Anna Saperas, va servir per reflexionar sobre el comportament lingüístic dels catalanoparlants i per mostrar al personal de l’administració dades i recursos que els ajudin a mantenir-se en català davant de qualsevol interlocutor que els entengui sense sentir-se incòmodes i sense tenir la necessitat de canviar de llengua.
A l’octubre, el SCC del Priorat ja va impartir un taller similar per al personal del Consell Comarcal del Priorat i d’alguns altres ajuntaments de la comarca.
Aquest taller de sensibilització lingüística va coincidir també amb el dia en què el Servei Comarcal de Català del Priorat feia atenció presencial a Cornudella de Montsant. I és que d’acord amb l’Ajuntament de la vila, un dia al trimestre la tècnica del Servei Comarcal de Català es desplaça a aquest municipi i atén les consultes sobre cursos de català, certificats, Voluntariat per la llengua o administra proves de nivell a les persones que desitgen aquesta informació.
D’altra banda, el SCC del Priorat farà un PLAU (pla d’autonomia lingüística) a dues treballadores de l’Ajuntament de Cornudella de Montsant, i també és previst que de cara a l‘estiu faci visites a tots els establiments comercials i de restauració per oferir els serveis de revisió de textos o altres que puguin requerir les botigues, bars i restaurants i per comprovar que la retolació sigui en català.
Obertes les inscripcions per als cursos de català del tercer trimestre
Per altra banda, els propers 26 i 27 de març s’obrirà el període d’inscripció per als cursos de català del tercer trimestre. En el cas del Priorat, s’ofereix un curs presencial de l’Ep, escolta i parla, dirigit a aquelles persones que no dominen la llengua i que té per objectiuque puguin resoldre les necessitats bàsiques de la vida quotidiana en català.
Així mateix, en la modalitat en línia s’ofereixen tota la resta de nivells fins al C1. Per més informació podeu trucar al 977 83 19 83 o escriure a l’adreça de correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
- Detalls
- Vist: 270
Aquerst diumenge, 16 de febrer, té lloc la desena edició de la Gran Fons Montsant Bike, una cursa de BTT que recorre l’itinerari de bicicleta del Parc Natural de Montsant amb sortida i arribada a Ulldemolins.
L’esdeveniment pretén combinar l’esport de la BTT amb la natura, el paisatge, la terra i el projecte Montsant a Taula, on es podran tastar els productes artesans de la zona, com per exemple l’oli d’oliva, el vi o les truites amb suc d’Ulldemolins.
Per a aquesta desena edició, la cursa presenta tres recorreguts que varien en funció de la distància i el desnivell. L’Extrem i l’Adventure, de 93 i 74 km, pràcticament fan la volta sencera a la Serra de Montsant, passant per la majoria de pobles que formen part del Parc Natural. La cursa Open, per la seva banda, és un recorregut de 32km que uneix Ulldemolins, Prades i Cornudella.
La cursa compta amb el suport del Parc Natural de Montsant, l’Ajuntament d’Ulldemolins, la Diputació de Tarragona, la Federació Catalana de Ciclisme i Naturetime eventes.
*Foto: Gran Fons Montsant Bike
- Detalls
- Vist: 368
La creació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades encara la seva recta final després que ja s’hagi obertel procés de participació ciutadana del decret de protecció especial de l’espai natural de les Muntanyes de Prades que inclou la seva declaració com a parc natural, així com el Pla de gestió de protecció del medi natural i del paisatge, el seu instrument d’ordenació i gestió. Aquest és un dels darrers passos abans de la posada en marxa definitiva del Parc, que tindrà el nom de Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i la Serra de la Llena.
Tots els documents es poden consultar a través del portal de participació ciutadana de la Generalitat de Catalunya, Participa. Així mateix s’han programat sis sessions informatives (cinc al territori i una de telemàtica) per explicar els detalls del projecte, aclarir dubtes i facilitar la participació de la ciutadania. El procés de participació es tancarà a principis de maig per estudiar les aportacions i decidir tècnicament quines es poden incloure en el decret. A partir d’aquí, s’obrirà un tràmit d’audiència i informació pública, prèvia a l’aprovació definitiva de la creació del parc natural.
El nou Parc Natural serà el segon més gran de Catalunya ja que inclourà fins a 3.700 hectàrees de 24 municipis de l’Alt Camp, el Baix Camp, les Garrigues, la Conca de Barberà i el Priorat. Concretament, a la nostra comarca, el parc natural incorporarà part dels termes municipals de Cornudella, Ulldemolins i Porrera.
- Detalls
- Vist: 353
Un any més, i ja en van 8 edicions, el Most, el Festival Internacional de Cinema del Vi arriba al Priorat. Fins al proper diumenge es podran veure 16 pel·lícules relacionades amb el món vitivinícola en municipis com Falset, els Guiamets, el Masroig, Cornudella, Ulldemolins o Cabacés.
En parlem amb el directpr del festival, Xavi Fornos. Podeu escoltar l’entrevista a continuació:
- Detalls
- Vist: 452
Ulldemolins celebra aquest cap de setmana la 44a edició de la tradicional Diada gastronòmica de la Truita d’espinacs amb suc. L’alcalde del municipi, Sergi Méndez, destaca que ja ho tenen gairebé tot a punt per a la celebració de la festa més representativa d’Ulldemolins. “Tot i que estem pendents de la previsió meteorològica, malgrat sembla que tindrem un diumenge radiant, ja gairebé està tot enllestit per poder celebrar la festa amb tota la gent d’Ulldemolins i tots aquells que ens hi vulguin acompanyar”, destaca en declaracions a Ràdio Falset.
Tot i que la jornada principal tindrà lloc el diumenge, durant el dissabte ja s’han organitzat diverses activitats que, en bona part estan relacionades amb la celebració del Dia Internacional de les Dones. A banda, però, també hi haurà un tast d’olis o un sopar popular. “Ja fa uns anys que ampliem la festa a tot el cap de setmana, i com que enguany, a més, coincideix amb el 8M, doncs aprofitem per relligar-ho tot”, explica Méndez, que afegeix que “hem organitzat una exposició, la lectura del manifest o el monòleg feminista “Servint comèdia” d’Eva Cabezas, guanyadora, ni més ni menys, que d’un premi Goya”.
Amb tot, el plat fort de la festa arribarà el diumenge, que arrencarà de bon matí amb el tradicional esmorzar popular. A partir d’aquí, a la plaça del Loreto tindrà lloc la recepció de les cassoles de truita amb suc, la 10a edició del xef júnior i l’elaboració a càrrec dels guanyadors de l’edició anterior. A continuació se celebrarà la votació popular de la decoració i el jurat emetrà el veredicte final. Per l’alcalde d’Ulldemolins “és important seguir celebrant el concurs i animant a la participació a la gent del poble per veure qui és qui fa la millor truita amb suc, qui la decora millor i, de retruc, seguir preservant la recepta d’aquest plat tan típic nostre”.
Així mateix, però, la festa també tindrà espai per a la cultura popular. En aquest sentit, tindrà lloc una cercavila d’elements festius amb el gegantó galderic, la serpeta de la Febró, la Cucafera de Reus i el Ball de Valencians de Falset. La cercavila, a més, arrencarà, davant l’escola Montsant, que precisament aquest any celebra el seu centenari, i per aquest motiu durant tot el diumenge hi haurà una jornada de portes obertes. “Cada any intentem buscar alguna efemèride per celebrar juntament amb la Diada de la truita amb suc i aquest any no podia ser altra que el centenari de la nostra escola, aquest motoret que genera vida i identitat a Ulldemolins” destaca Méndez. En aquest sentit, explica que enguany el jurat d’honor que presidirà el concurs de truites, serà l’equip de mestres de l’escola.
*Imatge d'arxiu de la festa de la Truita amb suc d'Ulldemolins.
- Detalls
- Vist: 433
El Most, el Festival Internacional de Cinema del Vi torna un any més al Priorat. Del del 27 de novembre a l’1 de desembre el festival reccorrerà diversos municipis de la comarca, on, entre d’altres, es projectaran quatre pel·lícules recentment premiades al’edició del festival del Penedès, dues d’elles amb els màxims guardons del festival.
Per una banda, L’annata, Gran Premi del Jurat, es podrà veure el dissabte 29 de novembre al Cafè de l’Ateneu dels Guiamets. Aquest documental explica com en una Venècia esgotada pel turisme massiu i insostenible, una comunitat s’ajunta per cuidar l’única vinya urbana que hi resisteix encara, i fer-ne vi i tenir cura del medi ambient.
Per l’altra, Carlos Esteva: la lluita per l’invisible, Premi Vi Català, és n homenatge a la vida i el llegat de Carlos Esteva, celebrat vinicultor i creador del celler penedesenc Can Ràfols dels Caus. La cinta es projectarà el dia 28 al matí al teatre l’Artesana.
Així mateix, també destaca el passi del dijous al Casal Flor de maig del Masroig, on es podrà visualitzar la pel·lícula El mago del vino, del director David Moncasi (Espanya, 2024). Treball que ha merescut el Premi al Millor Documental del Most 2024 i que retrata les vivències i emocions de Raúl Pérez, el reconegut viticultor del Bierzo que ha estat escollit dues vegades com a millor enòleg del món.
A banda, el Most també arribarà a d’altres municipis com Ulldemolins, Cabacés i Cornudella.
Gala de cloenda a Falset
El diumenge 1 de desembre tindrà lloc la gala de cloenda de l’edició prioratina del Monts al Teatre l’Artesana. L’acte, presentat per Xavier Graset, servirà per retre homenatge a la parella Montse Ovejero i Josep Lluís Pérez, als quals se’ls lliurarà el Premi Most 2024 a la trajectòria vitivinícola. Montse Ovejero i Josep Lluís Pérez han estat dos figures fonamentals en el renaixement vitivinícola de la comarca del Priorat dels darrers trenta anys i pilars fonamentals de l’ensenyament de l’enologia entre diverses generacions.
A continuació, es projectarà O auto das ánimas, del gallec Pablo Lago, un documental que transcorre en una petita aldea de Galícia, on una família viu aferrada a les seves antigues tradicions i creences. Una història d’aiguardent, memòries, identitat, rituals i retrobaments.
L’edició d’enguany de Most al Priorat, la vuitena ja, es va presentar aquest dimecres i va comptar amb la presència del director del festival, Xavi Fornos, i de Joan Asens, en representació de la DO Montsant.
- Detalls
- Vist: 639
Pàgina 1 de 2