Aquest dissabte al matí, Falset acollirà una nova edició del concurs de gossos tofonaires. Aquesta iniciativa, organitzada per l’Ajuntament i l’associació Zauri, formada, entre d'altres, per la falsetana Judith Brull i Joan Magaña, se celebra per quart any consecutiu a la capital del Priorat. Brull destaca en declaracions a Ràdio Falset que “és tracta d’un esdeveniment que va creixent cada vegada més”. “De fet, enguany el nombre de participants, superarà la vintena, que és més o menys el nombre total de places disponibles”, explica. També el regidor de Comerç i Turisme, Magí Batllevell, posa èmfasi en el fet que “és un concurs que ha anat agafant embranzida en els darrers anys”.
El concurs de gossos tofonaires Vila de Falset se celebrarà aquest dissabte a partir a les 10h del matí a la placeta de Neus Català. L’objectiu és que els gossos siguin capaços de trobar quatre tòfones en el mínim temps possible. S’han organitzat diferents sèries i eliminatòries i poc a poc s’aniran descartant participants fins a arribar a la final. El guanyador s’emportarà un premi de 250€, un lot de vi i un trofeu elaborat especialment per a l’ocasió: “el trofeu que s’entregarà als tres primers classificats està realitzat a mà i representa un ganivet com els que s’utilitzen per anar a buscar tòfones”, diu Brull, que afegeix que “serà el trofeu propi del concurs de gossos tofonaires de la vila de Falset”.
Així mateix, Brull també insisteix en l’afició que hi ha tant a Catalunya com a fora per la cerca de la tòfona: “tindrem participants que venen d’arreu de Catalunya però també des de Vila-real i de l’Aragó”. De fet, tan Brull com Magaña han participat en diversos concursos de gossos tofonaires arreu de la nostra geografia i han aconseguit actuacions destacades. En aquest sentit, la resposable del concurs falsetà destaca que “hi ha molta afició arreu i ens agradaria poder crear una lliga amb tots els concursos del país, tot i que és un repte complicat”.
Per complementar la celebració de la quarta edició del concurs de gossos tofonaires, durant aquest cap de setmana diversos restaurants de Falset (Àgora, Brichs, el Cairat i Quinoa) oferiran plats elaborats amb aquest producte. Segons el regidor de Comerç i Turisme “la restauració de Falset sempre respon i se suma a aquesta celebració amb diversos plats que ens permetran conèixer i gaudir d’aquest producte tan exquisit”.
*Imatge de l'edició passada del concurs de gossos tofonaires.
- Detalls
- Vist: 173
Falset es prepara per gaudir, un any més, d’una de les seves festes mes emblemàtiques, l’Encamisada, que enguany ha batut el rècord de carros participants des que es obligatòria la inscripció prèvia.
Per saber com estan anant tots els preparatius i quines són les principals novetats d’enguany, n’hem parlat amb el president del Centre d’Estudis Falsetans i membre de la comissió organitzadora, Anton Vidal.
Escolteu l’entrevista a continuació:
- Detalls
- Vist: 150
El Consell Comarcal del Priorat ha presentat aquesta setmana un conjunt d’al·legacions al projecte de repotenciació de parc eòlic del Trucafort, que afecta directament els municipis de la Torre de Fontaubella, Pradell de la Teixeta, Marçà i Falset. Per a l’ens comarcal, tant la construcció del projecte com el desmantellament dels aerogeneradors existents, així com la remodelació dels accessos, tenen un important impacte en el paisatge, el medi ambient, la població i l’ordenament urbanístic municipal.
El president del Consell Comarcal, Sergi Méndez, explica en declaracions a Ràdio Falset que consideren que cal desestimar el projecte ja que no compleix amb la normativa vigent i no és coherent amb el pla de desplegament de renovables de la comarca. “Demanem que es desestimi la proposta i que, en cas que es consideri que ha de tirar endavant, doncs, que s’actualitzi i que des de la comarca hi poguem ser part activa i tenir accés a tota la informació del projecte”, destaca.
De fet, segons les al·legacions presentades pel Consell, el projecte no s’adequa a la normativa vigent, el Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables ni als criteris que han establert tant la Generalitat de Catalunya com el Ministeri per a la Transició Ecològica i el repte Demogràfic per a la implantació de parcs eòlics.
El projecte de repotenciació de la central eòlica de Trucafort preveu la substitució dels aerogeneradors actuals per set de nous de grans dimensions, fet que suposarà un fort impacte, no sols a l’espai on han d’anar ubicats sino també a tots els punts que s’hauran d’alterar per poder fer arribar aquests molins fins al lloc on s’han d’instal·lar: “estem parlant d’uns aerogeneradors de 200 metres d’alçada, el que equival a la Torre Glòries, i això cal fer-ho arribar al lloc, fet pel qual les nostres carreteres i camins no estan preparats”. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal afirma que “s’han d’obrir nous accessos, fet que suposa alterar el paisatge i l’agressió cap al patrimoni material, com per exemple la pedra seca, que està protegida, i també cap a llocs d’important valor mediambiental”.
Un altre aspecte important en què s’incideix des de la comarca és en l’excessiu impacte ambiental sobre el paisatge, el medi natural i la fauna local, en especial sobre les aus protegides. El parc eòlic de Trucafort s’ubica en una zona molt propera a l’Espai d’Interés Natural de la Serra de Llaberia que, alhora, forma part de la Xarxa Natura 2000 i, per la qual cosa, és un espai que cal considerar com a protegit. A l’hora el Consell Comarcal considera que la repotenciació del parc eòlic de Trucafort implica un impacte negatiu significatiu en l’aspecte socioeconòmic, en la dinamització de l’economia local i en el despoblament del territori. Segons Méndez, “tenint en compte els estudis d’impacte econòmic i social que s’han realitzat en altres llocs de Catalunya i de l’Estat espanyol, sabem que aquest tipus de projectes no reverteixen positivament en l’economia i en la societat dels municipis i els territoris on s’ubiquen”. “Entenem que l’impacte és més negatiu que positiu i creiem que s’ha de ser més responsable amb els llocs on es volen implantar aquest tipus d’infraestructures”, destaca.
A més, Méndez també insisteix en el fet que el projecte no s’dapta als consensos exixtents a la comarca en matèria de protecció del paisatge i desenvolupament de les renovables: “va en contra dels principis fonamentals de l’estratègia de desenvolupament comarcal, partint de la base de la Carta del Paisatge, que compta amb el consens de la comarca des de fa més de 10 anys, fins a l’Acord comarcal per la Planificació de les Renovables, que vam signar els 23 municipis prioratins l’any 2022”.
Amb tot, el president del Consell Comarcal es mostra optimista i creu que aquestes al·legacions arribaran a bon port i serviran per acabar amb el projecte. ”Creiem que les al·legacions tenen una bona base jurídica i que compten amb un ampli consens social anivell de comarca”, diu mentre afegeix que “tot i que no sabem que passarà, ja que també tenim la sensació de que la repotenciació ja es dóna per feta, confiem en què funcionin els mecanismes pertinents de la mateixa manera que va passar amb el projecte de la MAT, que finalment es va desestimar”. Així, Méndez es motra contundent: “no perdem l’esperança però sabem que és una lluita constant i que ens toca seguir defensant els interessos de la comarca del Priorat”.
Imatge del Parc eòlic de Trucafort (foto: Albert Sabaté)
- Detalls
- Vist: 130
La Biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset ha presentat les activtats d’aquest mes de gener, que ve marcat per la celebració del 18è aniversari de l’equipament el dia 31 a la tarda.
L’agenda d’activitats, però, arrenca ja aquesta setmana amb la primera trobada del Club de lectura del 2025. En aquesta ocasió, la sessió girarà al voltant de La mare, de Grazia Deledda que narra la història d’un jove sacerdot de la Sardenya més profunda de principis del segle XX i el conflicte en què viu immers entre les obligacions del celibat i els embats de l’amor. Deledda va rebre el premi Nobel de Literatura el 1926.
Per la seva banda, dissabte al matí es trobarà el Club de lectura en francès. En el seu cas, durant aquest darrer mes han llegit L’Anomalie d’Hervé le Tellier, novel·la que va guanyar el Premi Goncourt de les lletres franceses l’any 2020.
Encara aquesta setmana, aquest divendres tindrà lloc una nova sessió de l’Hora del conte. Ja de cara a la setmana que ve i per fer la prèvia de l’Encamisada, el divendres a la tarda tindrà lloc un taller de flors de paper a càrrec de la Pepita Bartolomé.
Per al dia 23, Falset pot més ha organitzat una xerrada sobre els Fons europeus Next Generation, que oferirà Carlos Trinxan. L’endemà, l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades presentarà el videoconte Un viatge emocionant, que vol sensibilitzar als més petits sobre els riscos de compartir dades personals a Internet.
Finalment, el divendres dia 31 tindrà lloc la festa del 18è aniversari de la Biblioteca. Al llarg de la tarda hi haurà un espectacle, una xocolatada, el concurs Superlectors 2024 i el sorteig d’una panera cultural.
- Detalls
- Vist: 130
El Centre Tecnològic del Vi (VITEC) ha obtingut l’acreditació de l’Entitat Nacional d’Acreditació ISO 17025 per a diferents tècniques analítiques microbiològiques en el vi, fet que significa que el laboratori de Microbiologia enològica del centre de recerca ofereix uns serveis que són tècnicament competents per a emetre resultats fiables amb reconeixement internacional. A més, converteix VITEC en el primer laboratori enològic de Catalunya en obtenir aquesta acreditació i un dels pocs de l’Estat.
Els assajos acreditats ofereixen un servei essencial per als clients de VITEC ja que els informes d’analítiques microbiològiques són la base per a la presa de decisions en l’elaboració del vi. Concretament, permeten controlar la correcta evolució de les fermentacions alcohòlica i malolàctica, seleccionar els microorganismes d’interès que contribueixen a aconseguir el perfil organolèptic desitjat del vi, així com detectar contaminacions microbiològiques, identificant els microorganismes no desitjats abans que l’alteració sensorial sigui perceptible.
L’objectiu final és assegurar la qualitat i estabilitat del vi en tot el procés de producció, des del most fins al vi embotellat. En conjunt, l’anàlisi microbiològica és essencial per garantir un vi de qualitat i amb les característiques desitjades pel consumidor.
*Imatge del laboratori de microbilogia de VITEC que ha obtingut l'acreditació (Foto: VITEC)
- Detalls
- Vist: 135
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha tret a licitació les obres d’ampliació de la depuradora d’aigües residuals de Falset per un import de 4.040.775,25 €. L’objectiu és ampliar i millorar les instal·lacions de l’actual estació depuradora per garantir un bon sanejament de les aigües residuals que genera el municipi.
Està previst que el termini d’execució de les obres sigui d’un any, seguit d’un període de proves per verificar el correcte funcionament de les instal·lacions renovades.
A més de l'execució de les obres, l'empresa adjudicatària s'encarregarà de l'explotació de la depuradora durant l'any següent, assegurant el compliment dels paràmetres de qualitat establerts per la normativa comunitària. També serà responsable de la retirada, transport i tractament dels residus generats durant el procés de depuració.
Aquest projecte s'emmarca en les actuacions de l'ACA per millorar les infraestructures de sanejament a Catalunya, assegurant una gestió sostenible dels recursos hídrics i la protecció del medi ambient.
- Detalls
- Vist: 236
Després de l’aturada nadalenca, aquest cap de setmana torna la competició esportiva per als equips de futbol i futbol sala prioratins. El Falset Esportiu arrencarà l’any intentarà capgirar la mala tendència amb que va acabar el 2024 al camp d’un dels equips de la part alta de la classificació, L’Hospitalet de l’Infant. L’equip de la capital del Priorat, que és catorzè amb 10 punts, disputarà el partit aquest dissabte a les 16:30h.
En futbol sala, el Priorat Nord vol continuar invicte. Els del nord de la comarca són líders amb 24 punts de 24 possibles i aquest diumenge a les 17h intentaran mantenir-se al capdamunt de la classificació enfrontant-se a domicili al Nàstic de Tarragona.
A Segona Catalana, la primera jornada de l’any ve marcada pel derbi entre el Capçanes i el Masroig. La situació és molt diferent per als dos equips. Mentre els capçanencs són desens amb tan sols 6 punts, els masroijans se situen en cinquena posició amb 16. El partit es disputarà dissabte a les 18h a la pista del Capçanes.
Mitja hora abans arrencarà el partit dels Guiamets, que visita l’Aleixar. Els guiametans tampoc estan en el seu millor moment, són onzens amb 6 punts, i esperen capgirar la situació en una pista complicada com és la dels del Baix Camp.
En futbol sala femení, el Capçanes, que és cuer, se les veurà amb un rival directe a la zona baixa de la taula, el CFS Lo Caragol Pardinyes de Lleida. El matx es jugarà dissabte a les 16h al pavelló municipal de Falset.
Tant el Porrera com el Priorat Nord femení no començaran la competició fins al cap de setmana següent.
- Detalls
- Vist: 110
Pàgina 1 de 8