L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha tret a licitació la redacció del projecte per a millorar els òrgans de desguàs emprats per alliberar aigua de la presa de l’embassament de Siurana.
En servei des de l’any 1973, la presa de Siurana disposa de dues línies al desguàs de fons. Cadascuna d’elles té una vàlvula de seguretat i una de regulació. La maniobra de cada vàlvula es duu a terme mitjançant un sistema oleohidràulic amb una central de control i el seu circuit de distribució. Tot i que en els darrers anys s'han fet una sèrie d'actuacions de reparació i manteniment, es considera indispensable rehabilitar les dues línies del desguàs de fons, amb l'objectiu de millorar el seu funcionament i evitar possibles pèrdues.
Els desguassos de fons d'una presa són aquells elements que permeten l’alliberament de l'aigua acumulada a diferents nivells, en funció de l’estat de la qualitat de l’aigua. Aquests òrgans de desguàs profunds també serveixen per a reduir el nivell de l’aigua de l’embassament per reduir l’empenta hidrostàtica de l’aigua davant potencials i eventuals anomalies estructurals de la presa.
- Detalls
- Vist: 138
Les pluges dels darrers dies han afectat d’una manera considerable la comarca del Priorat i això s’ha notat, no només en el terreny, que estava molt sec, sinó també en els pantans de la comarca.
Per exemple, des del passat divendres, l’estació meteorològica de l’embassament de Siurana ha recollit al voltant de 83 litres, i això també s’ha notat en el nivell del pantà, que recull l’aigua caiguda a tota la zona de les muntanyes de Prades. Mentre que el dissabte l’embassament de Siurana es trobava al 0,7% de la seva capacitat, actualment ha pujat fins l’1,98%.
Als Guiamets, la situació és una mica millor. Durant l’episodi de pluges d’aquest cap de setmana, l’estació meteorològica de l’embassament ha recollit fins a 117 litres des de divendres i el nivell de l’embassament ha passat de l’1,31% del passat dissabte al 5,59%.
Una millora de l’estat dels embassaments, que si bé no serveix per acabar amb la situació de sequera que viu la comarca i la necessitat imperiosa de que segueixi plovent, si que trenca la tendència a la baixa de les reserves d’aigua dels embassaments.
Foto: Aspecte de l’embassament dels Guiamets després de les pluges d’aquest cap de setmana.
- Detalls
- Vist: 324
El Govern de la Generalitat va aprovar aquest dimarts en el seu Consell Executiu el calendari amb les mesures que permetran disposar de més aigua. Pel que fa a la nostra comarca, i arran de les mesures urgents aprovades pel Govern de la Generalitat el passat 25 de setembre per pal·liar la sequera al Priorat i en altres comarques de la semarcació de Tarragona, el govern preveu que el 2025 s’enllestirà l'aportació de l'aigua de l'Ebre a l'embassament de Guiamets. Aquesta obra, que té un cost aproximat de 5,5 milions garantirà l’aigua per a les demandes de reg de la Comunitat de regants del Baix Priorat.
Segons l’Informe sobre les previsions i actuacions en escenari de Canvi Climàtic a Catalunya de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre té previst iniciar abans de finalitzar l’any aquesta actuació consistent en realitzar una nova captació a l’Ebre a l’alçada de Garcia.
Per altra banda, i tal i com ja va anunciar el president Salvador Illa el passat 20 de setembre des de Cabacés, el Govern preveu que el 2026 estigui enllestida la connexió del Garrigues Sud amb la Comunitat de regants del Riu Montsant. L’obra té un pressupost de 6 milios d’euros.
Finalment, la Generalitat també contempla que a mitjans-finals de 2027 estaria enllestida la bassa per als regants de Riudecanyes (16 milions d’euros) que serviria per emmagatzemar l’aigua sortint de la depuradora de Reus. Això suposaria aprofitar un cabal d’aigua de 200 litres per segon.
Imatge de l'embassament dels Guiamets, que es troba a l'1,4% de la seva capacitat.
- Detalls
- Vist: 349
El Consell Comarcal del Priorat valora positivament l’anunci que va fer el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, de crear una comissió de seguiment específica per al Priorat de les mesures per fer front a la sequera. Per al president, Sergi Méndez, ”és important que hi hagi un canal de comunicació directe entre el Govern i la comarca”.
El president del Consell Comarcal explica que malgrat no es va explicar cap novetat respecte als diferents projectes per portar el reg de suport a la comarca, “cal ser prudents i seguir pressionant perquè es duguin a terme com abans millor”.
Respecte a les ajudes previstes per als pagesos de la comarca, Méndez està satsifet si bé considera que no n’hi haurà prou per contrarrestar els efectes de quatre anys de sequera: “l’arribada de dos milions d’euros en ajudes per als pagesos del Priorat abans d’acabar l’any serà d’ajuda però no n’hi haurà prou. Necessitem un pla de xoc que ens ajudi a recuperar el sector agrari així com també a sobreviure el mentrestant no arriben les obres”.
Durant la reunió, també va sorgir la qüestió del transvassament del Siurana cap a Riudecanyes. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal destaca que també es va aconseguir el compromís del conseller de crear una comissió tècnica de seguiment del tema. Malgrat això, des del Consell Comarcal del Priorat se segueix treballant per intentar revocar la concessió a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes i que l’aigua del Siurana pugui tornar a baixar riu avall.
Foto: El president, Sergi Méndez, rebent el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, a la seu del Consell Comarcal del Priorat el passat dilluns.
- Detalls
- Vist: 264
Les eleccions del 12 de de maig estan a tocar i els diferents partits es troben, ja des de fa dies, presentant les seves propostes. És el cas de la CUP, on el seu candidat a la demarcació de Tarragona ha fet un forat a la seva agenda per atendre Ràdio Falset. Amb ell hem parlat de les principals línies del programa de la formació i sobre com fer front a problemes que afecten també el Priorat com ara la sequera, la transició energètica o la lluita contra el despoblament.
Escolteu l'entrevista a continuació:
- Detalls
- Vist: 789
El Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Óscar Ordeig, va visitar aquest dilluns el Priorat per compartir amb ajuntaments, entitats i organitzacions de la comarca l’estat de les mesures per fer front a la sequera, per una banda les infraestructures que han de garantir el reg de suport a la comarca i per l’altra les ajudes per als agricultors.
El principal anunci que va fer el conseller Ordeig va ser que el Govern ha aprovat aquest dimarts la creació de la Comissió de seguiment de la sequera del Priorat. Aquesta comissió es reunirà mensualment i també mantindrà trobades trimestrals amb els agents del territori. Ordeig creu que és una “oportunitat per donar una resposta integral i de futur per la comarca”. “Hem de pensar molt bé on volem estar d’aquí uns anys i tenir clars quins projectes de desenvolupament econòmic i social volem impulsar”, va afirmar el conseller, que va afegir que “si no fem res, el despoblament, l’envelliment i la desaparició d’explotacions agràries continuarà”. “A part de la portada d’aigua, que és molt important, hi ha molts temes que determinen el progrés econòmic d’un territori i crec que si el Priorat rep el reconeixement necessari per part de les administracions i tots anem a una s’hi poden fer grans projectes”, va destacar Ordeig.
Acceleren les obres per portar aigua a Margalef i els Guiamets
Així mateix, el conseller va explicar que el Govern segueix treballant per tenir enllestides el més aviat possible les infraestructures que han de fer arribar aigua de l’Ebre a les comunitats de regants del Baix Priorat i del Riu Montsant i que també manté converses amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre per ampliar la zona regable del Baix Priorat cap al que s’anomena Priorat Antic.
Respecte al projecte per connectar el Garrigues Sud amb la Comunitat de regants del Riu Montsant, Ordeig va explicar que l’empresa pública TRAGSA s’ha compromès a treballar i avançar els materials necessaris mentre es redacta el projecte, amb la voluntat de reduir el temps fins a la finalització de l’obra. L’objectiu és captar aigua del pantà de Flix, i portar-la aigua a l’embassament de la Palma d’Ebre i, finalment, des d’aquí fer-la arribar fins al de Margalef.
Pel que fa a la zona del Baix Priorat, es preveu que el 2025 estinguin enllestides les obres per captar aigua de l’Ebre a l’alçada de Garcia i fer-la arribar fins a l’embassament dels Guiamets per garantir l’aigua per a les demandes de reg de les 2.500 hectàrees de cultiu d’aquesta zona.
“Accelerem al màxim les obres per poder resoldre de manera estructural els problemes hídrics del Priorat i, en aquest sentit, les actuacions per portar aigua als Guiamets i Margalef són les que estan anant més ràpid”, va afirmar el conseller.
En paral·lel, el Govern també treballa en el projecte de subministrament d’aigua de regadiu del riu Ebre per poder ampliar la superfície de reg de la Comunitat de regants del Baix Priorat. En aquest cas, també s’està acompanyant la Comunitat de Regants a tramitar la concessió d’aigua davant la CHE per poder regar la zona que queda per sota l’embassament de Siurana. Tal i com va explicar el secretari d’Agenda Rural, Víctor Sas, sembla que el nombre d’adhesions al projecte és important: “ara mateix s’està en converses amb la CHE perquè el Pla Hidrològic de l’any 2027 inclogui aquesta nova zona regable, que el president Illa va dir que s’impulsaria si hi havia la suficient implicació del territori i estem veient que així és”.
Ajudes sense tràmits i abans d’acabar l’any
Per altra banda, el conseller Ordeig també va explicar que el Govern agilitzarà els tràmits per poder accedir als ajuts de 70,6 milions d’euros per fer front a la sequera que va prometre el president Salvador Illa en la seva visita a Cabacés el passat 20 de setembre. Es preveu que els agricultors del Priorat es beneficiïn d’aproximadament uns 2 milions d’euros i d’1,5 milions a través del programa Impulscoop, al qual hi tenen accés 9 cooperatives de la comarca.
Ordeig va explicar que l’accés als ajuts no requerirà de cap tràmit que s’emmarquen en el conjunt de mesures en l’àmbit estatal destinades a donar suport a l’economia arran de la guerra de Rússia contra Ucraïna. Per altra banda, el conseller també va dir que es comprometen a explorar noves línies d’ajudes exclusives per al Priorat i altres zones afectades per la sequera. “Gràcies a aquest marc, els ajuts no s’hauran de demanar i es cobraran directament abans d’acabar l’any. Malgrat això, no podem discriminar les particularitats que puguin afectar el Priorat”, afirmava. Amb tot, però, es va comprometre a “estudiar una nova línia d’ajuts en funció dels danys i les pèrdues que hagi tingut cada cultiu al Priorat”.
Durant la seva visita a la comarca, Ordeig es va reunir, primer, amb els alcaldes i alcaldesses, i posteriorment va mantenir una reunió amb entitats i organitzacions com les comunitats de regants, Prioritat, la DO Montsant, la DOQ Priorat, Unió de Pagesos o el Gremi de la Pagesia, entre d’altres.
- Detalls
- Vist: 277