El conseller de la Presidència de la Generalitat, Albert Dalmau, va visitar el passat 28 de desembre la Vilella Baixa, on va juntament amb l’alcaldessa del municipi, Marta Camp, va fer un repàs de les actuacions que s’estan desenvolupant per garantir la suficiència hídrica del poble i passar pàgina a les situacions viscudes en els moments més crítics de la sequera, on durant mesos es va haver d’abastir la població amb garrafes d’aigua. En aquest sentit, l’Agència Catalana de l’Aigua finançarà el 80% d’un nou dipòsit d’aigua, la construcció del qual començarà al llarg d’aquest 2025. El 20% restant serà finançat per la Diputació de Tarragona. L’obra té un cost de 620.000 euros.

En paral·lel, durant la primera quinzena de l’any es publicarà la convocatòria de subvencions de 6 milions d’euros destinades a cofinançar les despeses extraordinàries per resoldre els problemes de mancança o de potabilitat d’aigua. En el cas de la Vilella Baixa, aquesta línia de subvencions que impulsa l’Agència Catalana de l’Aigua servirà per facilitar la construcció d’una planta potabilitzadora. Finalment, s’està ultimant l’estudi que ha de determinar la ubicació d’un nou pou de captació d’aigua, necessari també per la suficiència hídrica del municipi.

Les obres per portar aigua de l’Ebre al pantà dels Guiamets començaran aquest gener

D’altra banda,també està previst començar en els propers dies, durant el mes de gener, les obres de canalització per l’abastiment d’aigua a la Comunitat de Regants del Baix Priorat, en els municipis de Tivissa, Móra, Els Guiamets, Masroig, Garcia, Capçanes i Marçà, a través de l’embassament de Guiamets. Es tracta d’una actuació necessària per garantir l’aigua per a les demandes de reg de les 2.500 hectàrees de cultiu d’aquesta zona.

WhatsApp_Image_2024-12-28_at_12.06.07.jpeg

La Vilella Baixa celebra el proper dissabte la 7a edició del Tast de Vins i la Fira d’artesans. A partir de les 18h i fins les 22h es podran degustar els vins dels cellers participants, alguns del municipi i d’altres de convidats, i maridar-los amb les tapes que elaboraran diversos restauradors i entitats. Per altra banda, els visitants també podran gaudir de productes d’artesania.

La principal novetat, però, és el canvi de data i de lloc. En declaracions a Ràdio Falset, la regidora de Cultura de la Vilella Baixa, Dolors Gutiérrez, explica que “fins ara celebràvem el tast a finals d’agost, però ens vam adonar que era una data complicada perquè cada vegada la verema s’avança més i era complicat pels cellers. És per això, que vam decidir traslladar-ho a mitjans d’octubre, que és quan se celebra el final de la campanya de la verema”. Aquest fet, ha portat al canvi de lloc, que passa de la pista poliesportiva a l’Envelat, un espai cobert i que tradicionalment ha acollit moltes celebracions del municipi.

Per altra banda, en aquesta edició s’ha intentat promoure la participació de la gent jove del territori. És per això, que enguany el Tast comptarà amb la presència de diversos joves emprenedors. “Ens fa il·lusió i pensem que és positiu comptar amb joves del territori per donar-los suport i recolzament”, afirma Gutiérrez.

La Fira d’artesans comptarà amb una majoria de representació de veïns de la Vilella però també hi haurà presència de productors de fora. Entre d’altres hi participaran diversos autors del municipi o persones que es dediquen a l’artesania del vidre. Tal i com explica la regidora “al poble tenim una tradició literària important, ja que hi ha tres escriptors, la qual cosa, per un municipi de 200 habitants com la Vilella, és rellevant”.

El tiquet per participar al tast de vins té un cost de 15€ i inclou set degustacions. La festa acabarà amb el concert del grup Fenya Rai a partir de les 10 del vespre.

Captura_de_Pantalla_2024-10-15_a_les_11.30.17.png

Els habitants de la Vilella Baixa ja poden torna a consumir aigua de l’aixeta per beure i cuninar. Després que a finals d’agost de l’any passat l’Ajuntament es veiés obligat a prohibir el consum degut a que la qualitat de l’aigua no era la òptima, finalment, el municipi ha pogut recuperar aquest servei gràcies a l’aigua que arriba de l’Ebre a través del canal Garrigues- Sud.

L’alcaldessa de la Vilella Baixa, Marta Camp, celebra que finalment s’hagi acabat aquest “periple”. “Era una noticia molt esperada, sobretot des de finals de febrer, quan el resultat de l’analítica que va fer l’ACA va ser positiu. Des de llavors que sabem que l’aigua és potable, però fins a aquest dimecres l’Agència de Salut Pública no ens va donar l’autorització per poder utilitzar aquesta aigua per al consum humà”, explica.

La Vilella Baixa es va quedar sense aigua la primavera passada degut a que es va assecar el pou del poble. Des de llavors, el municipi s’abastia amb l’aigua del pantà de Margalef, que utilitza la comunitat de regants del riu Montsant. La sequera i el baix nivell de l’embassament, però, va suposar que la qualitat de l’aigua no fos l’adequada per al consum humà i des de llavors i fins a aquest passat dijous, el municipi s’ha abastit amb garrafes, la qual cosa ha suposat una despesa del 3,3% del pressupost municipal anual.

Malgrat recuperar el subministrament, l’ajuntament de la Vilella Baixa segueix buscant una solució més definitiva per tal que el poble no es torni a quedar sense aigua. “Hem reprès les converses amb el departament d’Acció Climàtica i amb l’ACA per seguiri buscant una solució, que, si bé en l’actual context de crisi climàtica no es pot dir mai que sigui definitiva, almenys, no ens faci dependre de la xarxa de la comunitat de regants”.

Amb tot, l’alcaldessa es mostra molt contenta pels veïns i veïnes de la Vilella Baixa. “Tenir la tranquil·litat que pots utilitzar l’aigua que surt per l’aixeta per cuinar i per beure és molt positiu per la nostra gent”, afirma.

vilellabaixa.jpg