Informatiu cap de Setmana 14-06-2025

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) invertirà fins a 6,8 milions d’euros al Priorat per millorar el sanejament de les aigües residuals. Bàsicament, aquesta inversió se centra en dues infraestructures. Per una banda, l’ampliació i millora de la depuradora de Falset i per l’altra la construcció de la depuradora de la Vilella Baixa.

En el cas de Falset, s’ha tret a licitació el contracte per a fer les obres d’ampliació i millora de l’EDAR amb un pressupost de 4,3 milions d’euros. Segons l’ACA, l’actual depuradora funciona al 80% de la seva capacitat i es considera que cal ampliar la instal·lació, tant per adequar-se a les necessitats de sanejament actuals i futures, com per a millorar la qualitat de l'aigua tractada.

També ho considera així, l’alcalde de Falset, Carlos Brull, que explica que “l’actual EDAR estava construïda amb unes dimensions i, actualment, s’ha quedat limitada degut a que al municipi hi ha més cellers, més indústria, més allotjaments turístics i per evitar problemes en un futur s’ha decidit fer-la més gran”.

Els treballs d'ampliació i millora de la depuradora es duran a terme al costat de la depuradora existent, en una parcel·la a 320 metres sobre el nivell del mar i sense risc d’inundació, i consistiran en una planta de tipus biològic amb sistema d'aeració perllongada amb capacitat per tractar 800 m3/dia, equivalent a una població de més de 4.000 habitants.

També s'ha optat per la construcció d'un procés de desnitifricació, amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aigua tractada. En el marc dels treballs, es construirà un nou col·lector en alta i un sobreeixidor i també s’habilitarà un parc fotovoltaic en els diferents edificis de la planta i al damunt d’una pèrgola metàl·lica, amb l’objectiu d’afavorir l’autoconsum de la depuradora.

Nova depuradora a la Vilella Baixa

Pel que fa a la depuradora de la Vilella Baixa, l’Agència Catalana de l’Aigua ha formalitzat el contracte per a iniciar les obres, amb una inversió de 2,5 milions d’euros per a materialitzar els treballs de construcció de la planta, així com del període de proves i d’explotació.

El projecte contempla la construcció d’una planta de tipus biològic amb fangs activats i quatre llits de rizomes, amb una capacitat per tractar 95 m3/dia. A més de la depuradora, es construirà una estació de bombament per a impulsar les aigües residuals i 138 metres de col·lectors en alta.

La planta, que es construirà en un període de 12 mesos, garantirà les necessitats de sanejament actuals i futures. A més, té en compte l’alta estacionalitat del municipi, que en els mesos d’estiu incrementa el número d’habitants. L’aigua tractada s’aportarà al riu Montsant, contribuint així a la seva millora mediambiental.

Al Priorat hi ha, actualment, 19 depuradores en servei que garanteixen el sanejament al 86,5% de la comarca.

depuradora.jpg

Publicitat