Informatiu cap de Setmana 15-11-2025

Tota l'actualitat de la comarca del Priorat. Amb Manel Sales Martori.

Falset celebra aquest dissabte al vespre la 3a nit d'Ancestrals i Vins d’Estiu. La plaça de la Cooperativa acollirà aquest esdeveniment que, tal i com explica el regidor de Comerç i Turisme, Magí Batllevell, ja s’ha consolidat en el calendari estiuenc de la capital del Priorat. “Les dues primeres edicions van anar molt bé i penso que el fet de ser un tipus de vins poc conegut, doncs, atreu cada vegada més gent”, afirma en declaracions a Ràdio Falset.

Així doncs, una dotzena de cellers, entre locals i convidats, participaran en aquesta cita per presentar els seus vins ancestrals, és a dir, vins escumosos que tan sols han tingut una sola fermentació en ampolla. Batllevell explica que “quan parlem de vins escumosos, tots pensem en el cava, el corpinnat o els grans xampanys, que són vins que fan dues fermentacions. Els ancestrals, en canvi, només en fan una dins l’ampolla”. El regidor del consistori falsetà creu que “els ancestrals són un tipus de vins més de territori, no hi ha res afegit, i són molt més fidels al lloc on estan creats”.

Alhora, però, enguany, i com a novetat, també s’hi podran degustar els anomenats vins d’estiu. “Es tracta dels vins més frescos, aquells que ens venen més de gust per passar els estius calorosos”, destaca Batllevell. En aquest sentit, afegeix que “estem parlant de blancs, rosats i dels vins negres més joves”.

I és que l’estiu és un bon moment per tastar aquest tipus de vins que, tot i ser poc coneguts, cada vegada són més populars entre els viticultors. Batllevell creu que això és degut a les ganes d’experimentar i provar coses noves que hi ha entre els elaboradors de vi: “és com un joc per ells perquè són vins sobre els quals has d’estar molt al damunt”. A la vegada, considera que “cada vegada més gent en fa i s’està creant tendència en zones com la nostra, on els vins tenen molt de cos, i aquests ancestrals podrien tenir, també, sortida”.

En canvi, segons Batllevell, el públic especialment interessat en els vins ancestrals continua sent bastant reduït. “Al nostre país, malgrat ser-ne productors, el consum de vi escumóns no és habitual. Malgrat això, els ancestrals, al ser vins d’autor i de petites produccions, criden una mica més l’atenció”, explica.

Com en les dues primeres edicions, que van reunir més de 300 assistents, el tast d'aquests vins del territori s'acompanyarà de propostes de gastronomia local, amb la participació dels restaurants El Cairat, La Piazza i Quinoa, i de la música en directe de les formacions Alosa i Namina, fruit de la col·laboració amb el festival Garbinada Pop. Batllevell destaca que el festival va apostar des del primer dia per la mostra d’Ancestrals i afirma que “normalment ens proposa grups de petit format amb música tranquil·la per ambientar la fira”.

Enguany la Nit d’Ancestrals i Vins d’Estiu se celebrarà a la plaça de la cooperativa agrícola Falset - Marçà. Segons el regidor de Comerç i Turisme, l’objectiu de la itinerància de la fira és mostrar els diversos espais que hi ha al municipi: “amb els ancestrals estem acostumats a anar saltant de lloc en lloc. El primer any ho vam fer la Bosquet, on va quedar molt bonic, l’any passat vam estar a la zona arbrada de l’Euterpe i enguany a la cooperativa. El que volem, també, es ensenyar els espais que tenim el poble i la idea és anar voltant pel municipi”.

La 3a edició de la Nit d’Ancestrals i Vins d’Estiu arrencarà a les 19h i s’allargarà fins a les 22:30h. En acabar, la diversió continuarà amb la Festa de l'Esparver, amb música i servei de bar per tancar aquesta nit d’estiu. Podeu comprar les entrades a través de la plataforma Entradium clicant aquí.

WhatsApp_Image_2025-07-15_at_11.48.41.jpeg

Publicitat