Informatiu cap de Setmana 09-12-2023
La Mulassa i la Somera de Falset estan nominades als premis Adifolk 2023. Aquest premis, que s’entreguen des de l’any 2018, reconeixen anualment a un Grup, a una Federació i a una Personalitat, que durant l'any en curs hagin destacat per algun motiu vinculat amb Adifolk.
La Mulassa i la Somera estan nominades en la categoria de Grup per la seva participació en diversos actes com la Mostra de Cultura del Parlament de Catalunya durant la Diada de l’11 de setembre, en l’aniversari de Catalunya en miniatura o a l’Aplec Internacional d’Adifolk del 2022 que va tenir lloc a Elba, Portugal.
El portaveu de l’entitat, Joan Fuentes, explica en declaracions a Ràdio Falset que “la nominació ha estat una sorpresa que no ens esperàvem”. Així, afegeix que “tot i que nosaltres, els membres de la mulassa, de la somera i de la txaranga, ho fem per passar-nos-ho bé, és un reconeixement a aquesta tasca de divulgació de la cultura popular del nostre país”.
Els premis Adifolk s’entreguen el proper dissabte dia 25 de novembre.
- Detalls
- Vist: 266
El Most Festival Internacional de Cinema del Vi torna un any més al Priorat. Serà del 22 al 26 de novembre quan el festival aterrarà a la comarca, un cop clausurada l’edició del Penedès. En aquesta edició, el programa prioratí incorpora dues pel·lícules recentment premiades al Penedès i compta amb Itàlia com a país convidat, la qual cosa farà que la prestigiosa vinyataire Elisabetta Foradori (un dels principals noms de l’agricultura biodinàmica mundial) sigui reconeguda amb el premi d’honor del festival.
Aquesta és la setena edició que el festival programa sessions al Priorat, amb presència en sis municipis i amb un total de quinze pel·lícules. En concret, el Most arribarà enguany a Falset, Cornudella, Bellmunt del Priorat, Els Guiamets, el Masroig i Porrera. Una implicació per part de la societat comarcal que evidencia que el Most està cada vegada més integrat a la societat prioratina.
Així doncs, el Most Priorat arrencarà dimecres al vespre al Castell de Falset, on es projectaran les “Històries del vi”, un seguit de curtmetratges de ficció. Entre les pel·lícules més destacades hi trobem Crush: A Message in a Bottle, de Maya Gallus, un documental canadenc que és el retrat cinematogràfic d’un any en la vida de viticultors artesanals de prop del Niàgara. La pel·lícula caba d’obtenir el Premi Sostenibilitat del Most Festival i es passarà divendres 24 a les 19:30h al Cafè de l’Ateneu dels Guiamets.
També destaca la sessió del diumenge 26 al matí a Bellmunt, on s’hi projectarà Wounded Land, de Roman Zajac (Ucraïna, 2022), el film que ha resultat guanyador de l’edició del Penedès. Una pel·lícula que és un viatge a la Ucraïna rural devastada per l’actual guerra mentre coneixem històries de viticultors i agricultors que, contra tot pronòstic, continuen produint activament durant el conflicte.
El plat fort de l’edició prioratina del Most, però, serà a gala central del festival que tindrà lloc el dissabte 25 al Teatre l’Artesana de Falset i en la que Itàlia, país convidat de l’edició d’enguany, hi tindrà un paper destacat. D’una banda, amb el lliurament del Premi Honorífic Most 2023 a la trajectòria vitivinícola d’Elisabetta Foradori i, d’una altra, la projecció de Rupi del vino, un documental d’Ermanno Olmi que ens transporta a la Valtellina, l’espectacular regió vitícola de les Dolomites. De fet, la jornada intensa de dissabte s’acabarà al Celler de l’Aspic (21. h.) amb un àpat amb Elisabetta Foradori i els seus vins.
- Detalls
- Vist: 238
El passat divendres va tenir lloc la presentació de la nova Associació d’Hostaleria del Priorat. L’associació, que té al xef del Restaurant Quatre Molins de Cornudella, Rafel Muria, com a president, neix de la necessitat de formar una associació d’hostaleria que donés resposta a les necessitats específiques de les empreses del sector que treballen i que, cada cop més, s’instal·len a la comarca. Durant la presentació, Muria, va estar acompanyat per una gran part dels membres de la junta de l’Associació com són l’Hotel Mas d’En Bruno, l’Hotel Terra Dominicata, l’Hotel Hostal Sport, Ora Hotel Priorat, la Masia Braseria Mas Trucafort, El Palauet del Priorat i el Restaurant Brichs.
El nou president de l’AEH Priorat va afrimar que “No podem començar de millor manera aquesta nova etapa que amb una junta puntera formada per allotjaments de prestigi i de referència que posicionen, encara més, el Priorat al mapa i el converteixen en un destí de referència per al turisme enogastronòmic de qualitat arreu del món”.
Així doncs, els principals objectius de l’associació són oferir formació per augmentar el personal qualificat a la comarca, promocionar als associats a través d’eines com la Guia Gourmet i les jornades gastronòmiques o assessorar-los i representar-los per defensar els seus drets i inquietuds. Per altra banda, l’associació es planteja com a objectiu seguir incorporant nous socis per enfortir el sector i el territori.
El President de l’AEHT, Francesc Pintado, per la seva banda, va explicar que la nova associació “permetrà treballar els problemes propis de la comarca, posar en valor el seu producte de proximitat, la qualitat gastronòmica dels seus restaurants i l’exclusivitat dels seus establiments hotelers. El Priorat viu un moment daurat amb la construcció i obertura d'hotels de primera i amb un restaurant referent amb Estrella Michelin que reflecteix l’alt nivell de la restauració a la comarca”.
L’acte va finalitzar amb l’entrega de la mítica jaqueta de cuina de l’AEHT a l’alcaldessa de Cornudella, Meritxell Cardona, com a padrina de l’AEH Priorat, qui va fer públic el seu suport a la nova associació i va remarcar que “la nostra comarca és coneguda per la qualitat dels nostres vins i cal que l’oferta gastronòmica i d’hospedatge estigui a la mateixa alçada”.
- Detalls
- Vist: 282
La comarca del Priorat es compromet amb la mitigació del canvi climàtic i l'adaptació dels cultius agrícoles mitjançant una nova guia de Bones pràctiques agràries. Aquesta guia, elaborada per la consultoria Espigall i el Centre Tecnològic del Vi - VITEC, ofereix al sector agrari les eines necessàries per abordar els efectes del canvi climàtic i reduir l'impacte ambiental de les seves activitats.
El president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, destaca que “l’agricultura serà un dels sectors que es veuran més afectats pel canvi climàtic, i més en una comarca com la nostra. Per tant, creiem molt positiu començar a promoure aquestes noves pràctiques per garantir la supervivència de l’activitat agrícola i de la pagesia al Priorat”.
La guia de Bones pràctiques agràries té com a objectiu principal proporcionar pautes per a la sostenibilitat agrícola en una àmplia gamma de cultius, amb un enfocament específic en els cultius estratègics de la comarca, com la vinya i l'olivera. Aquest document detalla les recomanacions i aspectes a tenir en compte des de les fases de disseny i implantació dels cultius fins a la gestió quotidiana de les explotacions agrícoles. La guia ofereix consells i bones pràctiques per a la conservació del sòl, l'ús eficient de l'energia i l'aigua, la preservació de la biodiversitat, l'ús racional de fertilitzants i fitosanitaris, i la reducció de la contaminació d'origen agrari, entre altres qüestions relacionades amb la mitigació del canvi climàtic.
Per facilitar la transferència d'aquestes bones pràctiques al sector agrícola del Priorat, el Consell Comarcal del Priorat va organitzar dues jornades de Bones pràctiques per a l'adaptació de l'agricultura al canvi climàtic al llarg del mes d'octubre. Aquests esdeveniments van presentar mètodes innovadors per a la gestió de l'olivera i la vinya, destacant pràctiques com la gestió de la biodiversitat, l'ús eficient de l'aigua i la millora de la qualitat del sòl.
Aquesta iniciativa exemplifica el compromís del Priorat per abordar els reptes del canvi climàtic i promoure pràctiques agrícoles sostenibles que beneficien tant els agricultors i agricultores com el medi ambient i el conjunt de la població. “Des del Consell Comarcal hem de treballar per respondre a la gran sensibilitat que hi ha al Priorat vers el model agrari que tenim i per garantir-ne el futur, perquè d’això en depèn la supervivència de la pròpia comarca”, afirma Méndez.
L'elaboració d'aquest manual de "Bones pràctiques agràries per mitigar el canvi climàtic en cultius estratègics del Priorat" i l'acció de transferència de les bones pràctiques han estat possibles mitjançant l'acció que lidera el Consell Comarcal del Priorat en el marc del PECT Pobles vius i actius i està cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació. Aquest projecte també compta amb el cofinançament de la Diputació de Tarragona.
- Detalls
- Vist: 236
Derrota del Falset Esportiu, que va caure per 1-3 davant del Mas Pellicer. Els falsetans no van ser rival i només van poder marcar el gol de l’honor a les acaballes del partit. Malgrat la derrota, el Falset es manté en la quarta posició a la classificació amb 16 punts. En la jornada del proper cap de setmana, els de la capital del Priorat visiten el camp del Riudoms, diumenge a les 16h.
El Porrera per la seva banda va aconseguir l’empat en el partit de la Festa Major que l’enfrontava a la Selva. Marc Tarés va avançar els prioratins a la primera meitat. A la segona, la Selva va aconseguir empatar, però un gol a pròpia porteria va tornar a posar el Porrera per davant en el marcador. Al 61’ els del Baix Camp empataven altra vegada i establien el que ja seria el 2-2 definitiu. Així doncs, un punt per cadascú, que deixa al Porrera dotzè a la classificació amb 8. Aquest dissabte a les 18h, el Porrera visita el camp de l’Hospitalet de l’Infant.
I derrota, també, per als juvenils del Falset Esportiu. Els nois de la capital del Priorat van caure per 2 a 0 al camp del Base de l’Hospitalet. Això fa que caiguin fins a la tercera posició de la classificació, on tenen 12 punts, els mateixos que l’Alcover i, precisament, el Base l’Hospitalet. Aquest cap de setmana, els juvenils reben la Unió Astorga dissabte a les 12h al Nou Domènech Aragonès.
Els Guiamets i el Masroig es classifiquen per la propera ronda de la Copa Tarragona
Els dos equips prioratins de Segona Catalana es van classificar per la següent fase de la copa Tarragona després de superar els seus rivals, que juguen una categoria per sobre. El primer en fer-ho va ser el Masroig que va superar el Tivissa per 5 a 3. Tot i que van començar perdent, els masroijans van ser capaços de capgirar el marcador gràcies als gols de Xavier Carrascosa (2), Àlex Cabré, Bernat Fernández i Daniel Caballero.
Els Guiamets i el Capçanes s’enfrontaven en el derbi prioratí de la copa. Els guiametans van haver re remuntar un partit que s’havia posat molt difícil i que perdien per 2 a 5. Tot i això, en els darrers 5 minuts del matx, els guiametans van ser capaços de reaccionar i van aconseguir capgirar el marcador. Al final, resultat de 6 a 5 que classifica els Guiamets per la propera ronda.
Els golejadors dels Guiamets van ser Aleix Martí (3), Ernest Rosell (2) i Oscar López. Pel Capçanes van anotar Pere Avante i Marc Llagostera, amb dues dianes cadascun, i Aleix Pena.
I aquest cap de setmana torna la lliga. A Primera Catalana, el Capçanes buscarà la primera victòria de la temporada a la pista del CIPTE Alcanar, dissabte a les 17h. El Priorat Nord, per la seva banda, se les veurà contra l’Inter la Selva. El partit serà dissabte a les 19h al poliesportiu de Cornudella. A segona, el Masroig visitarà diumenge a les 12h la pista del Riba-roja, mentre que els Guiamets jugarà a les 19h a Riudecols.
Finalment, en futbol sala femení, el Capçanes va classificar-se per la propera ronda de la copa Tarragona després de golejar per 0-6 al Vila-rodona. Les capçanenques van muntar una festa en la que van marcar Elleana Prichard, Mariona Barceló i Lin Clua amb dos gols cadascuna. L’Alforja- Priorat Nord, en canvi, va caure per 0-2 davant del Laguna i s’acomiada de la copa.
Aquest cap de setmana, tambe torna la lliga per als equips femenins. Les del nord del Priorat i el Baix Camp visiten el Vila-rodona dissabte a les 17h mentre que les capçanenques jugaran a la pista del Golmés a les 19:30h.
Resultats esportius dels equips de futbol i futbol sala prioratins
- Falset Esportiu 1-3 Mas Pellicer
- Porrera, UE 2-2 La Selva del Camp
- Base l'Hospitalet 2-0 Falset (juvenil)
- Masroig Futsal 5-3 Tivissa
- Els Guiamets 6-5 Capçanes
- Vila-rodona 0-6 Capçanes (femení)
- Alforja- Priorat Nord (femení) 0-2 Laguna
- Detalls
- Vist: 212
Falset acull aquest cap de setmana l’acte de proclamació de la pubilla i l’hereu de Catalunya 2023, així com els de les quatre províncies catalanes: Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida.
El regidor de festes de l’Ajuntament de Falset, Robert Coll, explicava fa unes setmanes, quan es va conèixer que la capital del Priorat acolliria aquest acte, que és un honor per al municipi ser-ne la seu i que també vol ser un petit homenatge als hereus i pubilles falsetans que han tingut l’honor de representar la demarcació de Tarragona o el país, com és el cas més recent, en què l’Heureu de Catalunya 2022 va ser el falsetà Biel Fargas.
“Acollim l’acte amb molta il·lusió ja que Falset no n’ha sigut mai la seu, la qual cosa ens motiva a banda de que és una manera de dinamitzar el municipi durant els dies que té lloc aquest acte. Així mateix, també creiem que ha de ser un reconeixment per tots aquells falsetans que es van presentar i que han obtingut algun títol nacional o provincial i pensem que els pot fer força il·lusió i que, a més, pot ser una motivació de cara a que les futures pubilles i hereus de Falset s’hi vulguin presentar”, afirma el regidor de Festes.
I és que el certamen representa una doble oportunitat tant per al pubillatge com per al municipi. Per una banda, el pubillatge podrà conèixer i gaudir dels atractius d’un municipi que fins a aquest estiu no formava part del calendari anual habitual d’actes on es convidava el pubillatge d’arreu i, a la vegada, Falset esdevindrà el punt neuràlgic de joves i els seus acompanyants al llarg de tot el cap de setmana.
En aquest sentit, es calcula que hi haurà al voltant d’una setantena de candidats, entre pubilles i hereus, que optaran a representar Catalunya i les seves províncies al llarg del 2024. Juntament amb ells, s’espera que centenars de representants provinents de diferents municipis i comarques autoritats d’arreu del territori i els respectius acompanyants es mobilitzin fins a Falset. En total es calcula que més d’un miler de persones es concentraran al municipi per assistir a l’acte de proclamació del diumenge 19 al matí, moment que representa el punt àlgid del cap de setmana.
Al llarg de tot el dissabte es duran a terme els exàmens, que consten d’una prova escrita de cultura general seguida d’un examen oral en què els diferents candidats i candidates seran entrevistats per un jurat especialitzat que serà l’encarregat d’emetre el veredicte. A la tarda del mateix dissabte se celebrarà el pregó del certamen i la inauguració de la majòlica commemorativa de la proclamació, seguida d’un taller de jotes a càrrec de l’entitat falsetana La Clavellinera. Diumenge al matí hi haurà la respectiva concentració del pubillatge provinent d’arreu de Catalunya que anirà en cercavila fins a la plaça de la Quartera, lloc que acollirà la proclamació.
- Detalls
- Vist: 258
Aguiló Vinateria, de Falset, ha obtingut el premi a la “millor botiga especialitzada” a l’«International Wine Challenge Industry Awards Spain 2023». Es tracta d’uns premis que a l’Estat es concedeixen des de fa vuit anys, tot i que al Regne Unit, on van néixer, es lliurem des de fa 25 anys i compten amb un gran prestigi. L’objectiu d’aquests reconeixements és “premiar el treball de sommeliers, educadors, distribuïdors, comercialitzadors, agents, promotors i tots aquells que intervenen en el camí que apropa el vi al consumidor final”, segons figura en la seva pròpia web.
El propietari d’Aguiló Vinateria, Enric Aguiló, es mostra molt satisfet pel premi, en que tenia com a rivals dues botigues especialitzades més, una de Madrid i una de Jerez. “Estem molt contents I satisfets perquè és un reconeixement a la feina feta durant tots aquests anys”, afirma en declaracions a Ràdio Falset.
Aguiló també destaca que aquest reconeixement també es molt positiu per un territori com el Priorat: “és un èxit més que dóna nom i prestigi a la comarca, juntament amb tots els premis que aocnegueixen els vins que es fan aquí. Tot suma”.
L’acte va tenir lloc la nit de dilluns a l’Hotel NH Collection Madrid, i s'hi van lliurar un total de 28 guardons. A banda d’Aguiló Vintareia, el jurat també va reconèixer, entre d’altres, la feina de: Marqués de Murrieta com la millor botiga-celler, el Festival Vino Somontano per la millor campanya de marketing, el Festival de Peralada per la millor campanya de promoció i l’Hotel Tío Pepe com el millor hotel.
- Detalls
- Vist: 424
Pàgina 4 de 603
