Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

En el ple celebrat aquesta setmana pel Consell Comarcal del Priorat s'ha aprovat el traspàs de la gestió de la deixalleria comarcal de Falset al Consorci de Residus, que s'encarrega en l'actualitat de l'abocador de Tivissa. Ara, només cal formalitzar l'acord amb aquest ens especialitzat en la recollida i tractament de deixalles urbanes de les comarques del Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Segons el president del consell, Agustí Masip, la major experiència del consorci i la voluntat d'«optimitzar recursos» justifiquen aquesta decisió.

El ple també ha donat el vistiplau a dos convenis: un amb l'Ajuntament de Reus per redactar un pla d'interpretació de la cultura del vi i l'altre amb la Creu Roja. En aquest cas es tracta d'instal·lar aparells de teleassistència per a gent gran que viu sola. Així mateix s'han concedit ajudes per a la millora de camins amb més de 60.000 euros finançats per la Diputació de Tarragona, a repartir entre una dotzena de municipis.

El Consell també ha regulat les ordenances de preus públics per la redacció de projectes i direcció d'obres i ha aprovat una moció que aposta per etiquetar tots els productes de la comarca en català. Finalment, també s'ha donat llum verda al manifest que reclama una actuació urgent a Renfe per millorar el servei a la línia de Reus a Móra. Un pas previ al traspàs de la proposta cap als ajuntaments perquè s'afegeixin també al requeriment.

I a Tivissa, les obres de l'abocador estan pràcticament acabades. L'últim tràmit a complir és l'obtenció de la llicència del departament de Medi Ambient. De moment, tècnics de la Generalitat han visitat la instal·lació i hi han detectat un problema en una conducció del barranc de Brull, que estarà enllestida en quinze dies. Per la seva banda, l'Agència Catalana de l'Aigua ha fet dos sondejos per corroborar l'existència d'un aqüífier, un a la capçalera del macroabocador i l'altre a la cua. D'altra banda, s'espera que avui es facin públics els resultats de l'estudi independent Antoni Canicio, contractat per la Generalitat a petició de la Plataforma de la Ribera d'Ebre.

I un altre tema polèmic que implica el poble de Tivissa és els rumors que corren sobre la possible construcció d'una presó en el seu terme municipal. D'entrada, el ple de l'Ajuntament celebrat aquesta setmana, ha creat una comissió d'estudi que haurà de decidir si s'accepta o no una presó al municipi. En principi n'havien de formar part totes les formacions polítiques de la població. També s'ha aprovat sotmetre la decisió final a una consulta popular. L'objectiu de la comissió és obtenir tota la informació possible abans de prendre cap decisió.

Abordem ja les activitats previstes per aquest cap de setmana.

El teatre l'Artesana de Falset ofereix la projecció de dues pel·lícules, entre avui i diumenge. Aquesta nit, com demà dissabte, es podrà veure la pel·lícula « Infiltrado » a partir de dos quarts d'onze de la nit. I diumenge, a partir de les sis de la tarda, es podrà veure la pel·lícula "Lonney Tunes" en versió catalana.

Per altra banda, avui també hi ha prevista la celebració d'una conferència sobre els parlars del Priorat que anirà a càrrec de Pere Navarro. Navarro, que és professor a la Universitat Rovira Virgili, farà la seva xerrada al local de la Pedrera de Capçanes a partir de les deu de la nit.

Més coses, avui s'acaba la inscripció per anar a l'excursió organitzada per l'empresa Montsant Natura. La sortida que començarà i acabarà a la Morera, proposa un recorregut a través del Grau de la Grallera, Pi del ros, Piló dels Senyalets, Pi del Cugat, Clot del Cirer, Racó de Missa i Grau Salfores

Aquesta excursió està emmarcada en la sèrie de sortides que es faran pel Priorat i que començarà aquesta Setmana Santa. És un cicle d'activitats que compta amb el suport de l'organisme Parc Natural del Montsant i que té com a objectiu donar a conèixer la zona.

I anirem acabant. Primer, han de saber que demà és l'últim dia per participar en els Jocs Florals del centre la Unió de Torroja del Priorat. Uns premis que es lliuraran el proper 8 de maig.

I tanquem amb un apunt cultural. Flix va iniciar el passat cap de setmana la quinzena edició de la Primavera Musical. En aquesta edició es proposen actuacions de pop, jazz, caramelles, música clàssica i espectacles infantils. El cicle, que es desenvoluparà al llarg de tres mesos, ofereix per demà un concert de jazz amb el quartet Relaxin el 3 d'abril. Disfrutin d'aquests i altres actes que s'organitzen en aquesta localitat.

I no marxem sense recordar-los que el Falset Esportiu juga diumengen en camp propi amb el Miami Playa com a rival.

De moment això és tot. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat