Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

Comencem el nostre espai amb un informació de servei. Des d'avui mateix, el servei de recollida selectiva d'escombraries no retirarà les capses de cartró que no estiguin plegades. Des de la regidoria de Medi Ambient, es demana als veïns que pleguin els cartrons per facilitar la feina de recollida.

D'altra banda, també es recorda que s'ha d'anar en compte a l'hora de triar les escombraries que es dipositen al contenidor blau. Aquest està destinat al paper i als cartrons, i cal recordar que els bricks no són fets de cartró exclusivament. És per això que els bricks s'han de dipositar als contenidors de color groc.

Continuem amb altres assumptes.

Les obres d'instal·lació dels sis aerogeneradors previstos per l'empresa Esburg al Coll dels Feixos continuen endavant. L'actuació va començar la setmana passada i la primera torre ja és visible des de diversos punts. La Plataforma del Priorat, la del Baix Camp, i el Gepec han mostrat el seu malestar perquè recorden que el Departament de Medi Ambient va instar el 10 de febrer passat a aturar el projecte per l'impacte ambiental provocat pel despreniment de pedres muntanya avall. Malgrat tot, l'Ajuntament va permetre la continuació de les obres perquè entén que una paralització aniria en contra de les arques municipals i perquè l'empresa havia reduït el projecte.

Segons la portaveu de la Plataforma del Baix Camp, Marta Minguella, els promotors prefereixen pagar la sanció que imposi la Generalitat abans d'aturar la construcció del parc eòlic. En el mateix sentit, Roser Vernet, de la Plataforma del Priorat, opina que és una llàstima que les decisions del govern «no serveixin per res».

En aquesta mateixa línia, el propi Gepec critica el govern català per les centrals eòliques a Duesaigües, Vandellós i la Morera de Montsant.

L'entitat ha recordat que el conseller de Medi Ambient de la Generalitat, Salvador Milà, es va comprometre a Gandesa amb la Coordinadora de Plataformes per la Defensa del Patrimoni Natural de les Comarques Meridionals i el Gepec 'a fer una estratègia per la implantació racional i sostenible de l'energia eòlica a casa nostra'. Segons el Gepec, l'objectiu de l'acord és saber on i quantes centrals eòliques s'han d'instal·lar en el territori preservant els valors patrimonials, naturals, culturals i paisatgístics, i assolir de cara al 2010 una producció d'energia eòlica suficient respectant aquests valors naturals.

Per-fer ho possible, el conseller Milà va anunciar que aviat s'iniciaria una taula de negociació per elaborar un Pla Energètic i assolir consens, però encara no s'ha fet res en aquest sentit. Els ecologistes han exigit el compliment dels compromisos que van adquirir ERC i ICV-EUiA en signar el manifest 'Per una nova cultura de l'energia elèctrica'.

Canviem de tema. El responsable de l'Institut Català de Consum Enri Aloy, s'ha compromès a incrementar les inspeccions als punts de distribució i venda de fruita fresca per controlar, i acabar, amb els etiquetatges fraudulents sobre l'origen i la qualitat de la fruita que malmeten els drets dels consumidors. El compromís l'`ha adquirit a petició del sindicat Unió de Pagesos, que assegura que els consumidors es troben sovint amb informacions falses sobre l'origen de les partides i sobre la qualitat i categories de la fruita. El sindicat ha detectat, fins i tot, la venda de fruita en males condicions o bé que no hauria de destinar-se a la venda, sinó a les conserves. Des de l'administració, s'ha plantejat la creació d'una taula sectorial amb tots els agents del sector, des de la producció a la venda, per tal de preservar els drets dels consumidors i potenciar la qualitat de la producció al mercat.

I acabem amb una bona notícia pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre que a partir d'ara rebrà unes aportacions més quantioses per part del consell comarcal, després de modificar el conveni de col·laboració entre aquests dos ens. La nova aportació consistirà en els anys parells en 8.000 euros en total, 800 euros més que abans, i els senars de 10.000 euros, augmentant l'aportació en 1300 euros aproximadament.

El president del Centre d'Estudis, Biel Pubill, ha qualificat de "bona notícia" aquesta modificació del conveni.

Fins aquí arriba el nostre temps dedicat ala informació. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat