Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

El Ministeri d'Agricultura s'ha compromès amb Unió de Pagesos a millorar l'assegurança dels viticultors de la Denominació d'Origen Priorat al llarg dels propers anys, segons ha informat el sindicat. L'objectiu de la millora és que l'assegurança de les collites sigui una pràctica estesa que garanteixi la sostenibilitat de les explotacions. Cal dir que l'assegurança de la collita és l'únic mètode que garanteix als productors la protecció de la renda en cas de danys per fenòmens metereològics.

Per tal de facilitar l'elaboració de les pòlisses a tots els pagesos que així ho desitgin, Unió de Pagesos organitzarà al llarg de les pròximes setmanes xerrades als pobles de tota la comarca i oferirà servei tècnic prèvia concertació de dia i hora per estudiar els casos concrets. El sindicat ha recordat que, per tal d'elaborar les pòlisses, és necessari un estudi particular de cada viticultor. El sindicat també posa a disposició dels pagesos que ho necessitin, tècnics especialistes per realitzar contraperitacions de collita, en aquells casos que no s'aprovi el peritatge inicial.

I a la Morera de Montsant, el grup Entesa Catalana per una Energia Neta i Renovable ha convocat pel proper dissabte a la Morera la presentació d'un «petit parc eòlic» de tres aerogeneradors que promou l'Ajuntament de la població. L'acte consistirà en la posada en funcionament d'un equip de mesura de vent per comprovar la viabilitat del projecte, dos anys després del primer intent. L'Entesa recorda que és una iniciativa de propietat cooperativa entre persones, entitats i institucions. Amb acte de presentació, sembla que el consistori de la Morera no dóna resposta a la petició de la Plataforma per la Defensa Natural del Priorat, que demanava a l'alcalde de la població que es replantegés aquesta iniciativa. La plataforma havia plantejat aquesta setmana en una carta oberta dirigida a l'alcalde a la Morera, una proposta de col·locar plaques solars enlloc dels aerogeneradors.

I anem a Móra d'Ebre, on ahir el ple del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre va celebrar una sessió extraordinària. Una sessió de la qual en podem detallar els continguts de l'ordre del dia.

El ple va aprovar, entre altres punts, les Bases d'ajuts extraordinaris als ajuntaments de la comarca en el marc dels programes d'ajuts a música i plàstica de 6mil euros a l'ensenyament primari i secundari obligatoris, durant aquest curs, L'ordre del dia també planteja l'aprvació del Pla comarcal de joventut de l'any 2004, que inclou els plans locals de joventut de Flix, Móra d'Ebre, Riba-roja d'Ebre i Tivissa..

. A continuació, el consell va aprovar també tres mocions: una de suport institucional als afectats per les prospeccions geològiques i expropiacions previstes pel Pla Hidrològic Nacional d'Ulldecona i Alcanar; també es demana que el govern aturi del pla i el transvasament de l'Ebre. Una altra es va aprovar per al manteniment i la millora de les infraestructures ferroviàries de la línia Reus-Casp, i una última moció en suport a les víctimes de l'atemptat de l'11 de març de 2004 a Madrid i en favor de la vida, la pau, la llibertat i la democràcia.

I a la ciutat veïna de Móra la Nova, l'ajuntament va aprovar en un ple celebrat dilluns l'execució de la 1ª Fase de l'Obra "Pavelló Firal i Multiusos", inclosa en el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya.

L'obra, té un import de 75.630 euros, 60mil dels quals van a càrrec del Pla d'obres i Serveis, i la resta, l'assumeix l'ajuntament. Aquesta primera fase, que té un termini d'execució de dos mesos, contempla la preparació del terreny, arrencada d'arbres, anivellament de l'emplaçament, sortida de serveis i la totalitat dels fonaments de l'edifici.

Amb aquesta iniciativa es comença un procés que ha de dotar del primer equipament firal a les comarques de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat.

Per cert que un altre punt destacat del ple és que la liquidació del pressupost de l'exercici de l'ajuntament l'any 2002, ha acabata amb superàvit de quasi bé 720mil euros.

Passem a les activitats previstes per aquest cap de setmana.

El teatre l'artesana celebra una nova sessió de cinema amb la pel·lícula "Planta cuarta". La projecció es farà avui a dos quarts d'onze de la nit.

I avui mateix, a les vuit del vespre a Móra d'Ebre, s'inaugura l'exposició "ELS COLORS DE L'AIGUA" DE Santi Alfonso, al teatre la Llanterna. La mostra estarà oberta al públic fins el dia 28 de març.

I una mica més enllà, a Flix, diumenge s'hi celebra la segona edició de la Festa de les Cigonyes la reserva de fauna salvatge de Sebes. La celebració comparà amb actuacions de mags, contacontes i un mim i es farà un lliurament de diplomes molt especials. Atesa la relació que sempre han mantingut les cigonyes amb el naixement de nadons, l'organització lliurarà diplomes a tots els nounats de la comarca i de poblacions de la rodalia de Flix, de la comarca del Segrià. En total, s'ha convidat a participar de la festa més d'un centenar de criatures que van nàixer durant l'any 2003 i als seus familiars. Durant la festa es farà l'alliberament simbòlic de dos cigonyes provinents del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent.

I en futbol, aquest cap de setmana el Falset Esportiu s'enfronta en camp propi al Despertaferro. L'equip falsetà intentarà pujar llocs en classificació per abandonar la tercera posició.

De moment això és tot. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat