Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al nostre butlletí informatiu.

La verema al Priorat tanca la temporada amb un 7% d'increment de producció a la DO Priorat i amb un descens del 10% a la DO Montsant. Aquestes són algunes de les dades fetes públiques per la revista 'Indicador' , segons informa l'Agència Catalana de Notícies. Segons aquesta publicació, el Consell Regulador de la DO Priorat situa l'augment en 3 milions de quilos recollits, mentre que la DO Montsant ha tancat la temporada amb un descens d'un 10 per cent, amb 8,5 milions de quilos. Segons els responsables d'aquesta DO, el motiu d'aquests resultats ha estat les altes temperatures de l'estiu passat. Tot i aquestes diferències, el sector considera que a la comarca la producció ha estat l'esperada i que ha tingut resultats notables. Segons l'Agència Catalana de Notícies, el nombre d'hectàrees conreades ha augmentat en els últims mesos 'degut a les inversions que empreses com Codorniu, Freixenet i Osborne han fet o preveuen fer a la zona'. Degut a això, els cellers i cooperatives petites es veuran obligats en els propers anys a reforçar la seva estructura productiva per poder competir amb les grans marques.

I sense deixar de parlar de viticultura, els fem saber que avui a les set de la tarda la sala d'actes de la cooperativa de Falset s'hi celebra una xerra informativa organitzada per la DO Montsant per presentar l'Associació de Defensa Vegetal d'aquesta denominació d'origen. L'acte també es dedicarà a fer balanç de la campanya d'enguany i s'indicaran els tractaments i les feines d'hivern que caldria fer a la vinya. Per a més informació podeu trucar a la seu de la DO Montsant. El telèfon és el 977.83.17.42.

Més coses. La Plataforma per la Defensa del Priorat ha criticat la posició dels productors d'energies renovables sobre les centrals eòliques ha través d'un article d'opinió d'un dels seus membres, Toni Pujades.

La plataforma recorda que les comarques tarragonines 'han estat i continuen sent les comarques més deprimides de Catalunya en gran mesura perquè el desenvolupament centralista de Catalunya les ha considerades com una fàbrica energètica del país, amb centrals nuclears, tèrmiques, complexos petroquímics,..'. Segons el mempre de la PDPNP, Toni Pujades, la implantació de centrals eòliques a Catalunya s'emmarca 'en aquest model de desequilibri territorial i es basa en l'expoliació dels espais naturals del Camp de Tarragona, el Priorat i les Terres de l'Ebre'. El Priorat en seria un exemple amb la instal·lació de dues centrals eòliques, la del Trucafort i la del Mas del Potra'.

El membre de la Plataforma afegeix que la implantació d'aquestes centrals eòliques al territori 'xoca frontalment amb el desenvolupament sostenible basat en l'agricultura i el turisme rual de qualitat', i acusa a l'Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA) d'afirmar que 'els establiments de turisme rural s'han multiplicat en les comunitats amb més presència eòlica'.

Per tot això, Toni Pujades considera necessari buscar alternatives que facin compatible el desenvolupament de l'energia eòlica i el respecte pels valors naturals, culturals i paisatgísitcs.

I de moment això és tot. Els agraïm la seva atenció.

Publicitat