Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.
25 de les 40 treballadores de l'empresa tèxtil Falbar a la planta de la Fatarella han demanat la rescissió de contracte pels prejudicis que segons elles, els ha causat el trasllat de la Fatarella fins a Falset. Això els permetria, cobrar la indemnització d'un màxim de vint dies per any treballat. La vista oral per aquest tema se celebrarà el proper 11 de febrer al jutjat social de Reus. Les treballadores consideren que aquest trasllat és un tancament encobert de la planta de la Fatarella. D'altra banda, han demanat la rescissió de contracte perquè venir a treballar a Falset els suposa invertir dues hores per anar i venir, a més de l'hora de dinar. Des que el mes de novembre van començar a treballar a Falset, aquestes vint-i-cinc treballadores fan tres dies de vaga a la setmana en senyal de rebuig a la situació mentre esperen que el seu conflicte se solucioni per la via judicial. Per la seva banda, el sindicat Comissions Obreres ha presentat un recurs al Tribunal Superior de Catalunya contra la sentència que donava la raó a l'empresa i aprovava el trasllat de les treballadores a Falset.
El Consell Comarcal del Priorat rebrà 460mil euros del fons de cooperació local del departament de Governació de la Generalitat. Al consell de la Ribera d'Ebre s'hi destinaran 477mil euros, mentre que la Terra Alta rebrà uns 465mil euros. Es tracta d'unes ajudes anuals que la Generalitat remet a les administracions comarcals del país. En total, el govern ha destinat més de 25 milions d'euros a aquest fons de cooperació, un 3% més respecte l'any passat. Per fer el repartiment entre les diverses institucions, el departament de Governació s'ha basat en les dades de població de cada comarca corresponents al padró de l'any 2000, i les darreres dades de la renda bruta familiar disponible, publicades per l'Institut d'Estadística de Catalunya.
I ens arriben més notícies d'ajudes econòmiques en forma de préstec. L'Institut Català del Crèdit Agrari aprova uns préstecs per valor d'uns 122mil euros per al reg de la Terra Alta. D'aquesta manera s'han satisfet vint-i-dues sol·licituts de préstecs individuals per a regants d'aquesta comarca. Aquesta decisió es va prendre durant la reunió de la junta de govern de l'Institut que es va celebrar divendres a Móra d'Ebre. L'acte va servir també per fer balanç de l'any 2002, durant el qual l'Institut ha formalitzat 623 operacions per un import global de més de 60 milions d'euros. La celebració d'aquesta reunió a Móra va permetre als membres de la junta de l'Institut per donar-se a conèixer a les empreses i institucions del territori. Aquest organisme és una entitat de crèdit públic de la Generalitat que té per objectiu fomentar, coordinar i canalitzar crèdits. Actualment té en cartera dues línies noves de finançament per a regadiu, i també ofereix crèdits en actuacions de turisme rural, pesca i aqüicultura.
L'empresa Morapell, de Móra d'Ebre rebrà una nova empenta econòmica. El grup Curtidos Riba Guixà, de Caldes de Montbui, ha adquirit el 10% de les accions d'Adobinve, una societat constituïda pel grup pelleter Colomer i l'empresa Pública Eplicsa per poder rescatar l'antiga Morapell. De fet, l'operació d'obertura del capital es produeix només dos anys després del rescat de Morapell per part de la Generalitat, a través d'Eplicsa, i del grup Colomer. Aquesta operació era la condició que ha possibilitat que Curtidos Riba Guixà es fes amb accions d'Adobinve, després d'una ampliació de capital de dos milions d'euros. Actualment, la planta de Móra d'Ebre, especialitzada en el tractament de ribera, el primer i més contaminant dels processos de transformació de la pell, té una capacitat per processar vuit mil pells al dia. A mig termini, el grup Colomer espera duplicar la producció de pells.
I recuperem el tema del Parc Natural del Montsant i l'elecció de càrrecs per la seva junta. Neus Miró serà proposada a la conselleria de Medi Ambient com a directora del parc. Així es va decidir en la reunió de la junta rectora celebrada dissabte a la Morera de Montsant. A més de Neus Miró, un altre candidat per al càrrec era Roger Pasqual, doctor en bioquímica, però les votacions de la majoria dels integrants de la junta rectora van escollir a Miró. D'aquesta manera, el desacord expressat per la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural del Priorat en la reunió celebrada divendres a Falset no ha donat el seu fruit. En aquesta reunió, la plataforma va fer públic un manifest amb el que criticava durament l'actual gestió del parc natural. El document també el van firmar Independents del Priorat, Esquerra Repuclicana, el sindicat Unió de Pagesos, les denominacions d'origen vinícoles i les associacions de restauració i turisme rural, entre altres. Tots ells van mostrar el seu rebuig al nomenament de Neus Miró com a directora del parc, la qual segons la plataforma havia estat partidària de la implantació d'aerogeneradors a la serra del Montsant.
Tanquem el nostre espai recordant-los que la campanya de donació de sang arriba avui a Falset. Totes aquelles persones majors de 18 anys i menors de 65, estan convidades a anar fins al Centre d'Assistència Primària de Falset. Allà es poden fer les donacions a partir de les 6 de la tarda i fins les 9 de la nit.
Fins aquí el butlletí informatiu, gràcies per la seva atenció.