Fins a nou empreses prioratines s’han adherit al project Oleoturismo España, una iniciativa impulsada per diverses diputacions de l’Estat, entre les quals la de Tarragona, que té per objectiu generar un producte turístic singular entorn a la cultura de l’oli d’oliva verge extra a nivell estatal. El president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i alcalde de Falset, Carlos Brull, explica que “es tracta d’un projecte compartit entre diverses diputacions amb la voluntat de potenciar tot allò relacionat amb la cultura de l’oli d’oliva”.
En aquest sentit, en una primera fase del projecte, el Patronat de Turisme i l’Àrea de Projectes Europeus i Regió del Coneixement de la Diputació de Tarragona han dut a terme diferents actuacions amb l’objectiu de crear una experiència oleoturística a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre basada en el paisatge de l’olivera i la cultura de l’oli d’oliva, representada per les tres denominacions d’origen protegides de la demarcació.
Així mateix, durant aquesta fase també s’han buscat agents que s’adherissin al projecte, que finalment han estat 29, entre organismes públics i cooperatives i empreses oleoturístiques. D’aquests, 9 han estat del Priorat. De fet, la nostra comarca, és la que més adhesions al projecte ha sumat. Segons Brull, “és una prova més de la sensibilitat que hi ha a la nostra comarca vers el sector primari i com aquest pot ser la base del desenvolupament econòmic”. El president del Patronat de Turisme també afegeix que “el turisme d’interior va lligat al nostre producte i això es veu en què tant el sector públic com privat hi creuen molt”.
L'Oficina de Turisme del Consell Comarcal del Priorat, les cooperatives de Cabacés i Falset-Marçà, el Celler Masroig, així com els molins Miró Cubells de Cabacés, Priordei de Margalef, el restaurant El Cairat, Mas Trucafort i l'abrobotiga Priorat Natur de Falset són les empreses i institucions prioratines que s’han afegit al projecte.
Durant la segona fase del projecte Oleoturismo, que es preveu que acabi al mes de setembre, es faran accions de formació i acompanyament a les organitzacions que participen del projecte per tal de coordinar les diverses experiències que s’ofereixen i millorar-ne, així, la seva qualitat.