El centre d’interpretació de la Mina Lussa del Molar va obrir les portes l’any 2019 tot i que a causa de la pandèmia, igual que tot, va haver de tancar. A diferència d’altres equipaments culturals, però, aquest centre, que acull una important exposició de material sanitari de la guerra civil i així com d’altre relacionat amb l’escola de l’època de la IIa República, no va tornar a a reobrir.
L’alcalde actual del Molar, Pere Pellejà, que va assumir el càrrec el 2023, explica en declaracions a Ràdio Falset, que al principi es va voler anar molt ràpid en l’obertura del museu i es va fer sense tenir llicència d’activitat: “quan es va obrir l’equipament no es disposava de llicència d’activitat tot i que s’havien iniciat els tràmits per tenir-la”, explica. “Els serveis tècnics del Consell Comarcal del Priorat havien elaborat un llistat de mancances que calia resoldre per poder obtenir-la com, per exemple, ignifugar l’escala, instal·lar un hidrant per evitar incendis, entre d’altres”, diu.
Amb tot, Pellejà nega que l’edifici pateixi problemes estructurals, tal i com s’ha afirmat en nombroses ocasions. “No tenim cap informe que ens diguin que aquell edifici tingui deficiències estructurals de cap tipus ni cap risc”, explica mentre aclareix que “és un edifici del 1880 i les actuacions que s’hi han anant fent al llarg dels anys l’han consolidat però ja se sap que en edificis antics les obres comencen i mai s’acaben. Sempre requereixen inversions, manteniment, vigilància i control”. En aquest sentit, a més, l’alcalde explica que els estudis que vam encarregar quan vam entrar al govern de l’ajuntament no veuen deficiències ni en l’edifici noble ni en la torre de l’ascensor.
De la mateixa manera, el batlle molarenc també creu que va ser un error que l’anterior alcalde, Roger Grifoll, enviés determinada documentació a la Fiscalia el un dia abans de deixar el càrrec: “el dia anterior a que nosaltres prenguéssim possessió, l’alcalde sortint va enviar a la Fiscalia uns informes pericials privats que han judicialitzat la situació”. “Creiem que com alcalde i com a regidor d’obres que va ser, si considerava que alguna cosa no era correcta, ho havia de dir en el moment en què ell formava part del govern municipal”, afirma.
Manifest i recollida de signatures per a la reobertura del museu
Per altra banda, fa unes setmanes va aparèixer un manifest i una recollida de signatures reclamant la reobertura del centre d’interpretació de la Mina Lussa impulsada pel catedràtic Francesc Xavier Hernàndez, que es va encarregar de la museïtzació del centre. Des del consitori molarenc, Pellejà agraeix la pressió per part de la societat civil i afirma que ja fa temps que es treballa en la reobertura però que tampoc es pot anar amb presses: “Si no hi ha llicència d’activitat, el museu no es pot obrir. Creiem que no s’ha de córrer. Sempre s’ha dit que es va fer molt ràpid i ara estem fent les coses amb els seus tempos i de la mà de la Diputació, la Generalitat i el Consell Comarcal. L’objectiu de reobrir”, deixa clar.
Diverses fases d’intervenció
Així doncs, l’equip de govern de l’Ajuntament del Molar treballa en diverses fases. Per una banda, està esperant el projecte executiu que estan elaborant dels serveis tècnics de la Diputació de Tarragona que estableixi quines són les principals millores que cal fer per obtenir la llicència d’activitat i per l’altra, el consistori està a punt de treure a licitació l’obra de restauració de la coberta de l’edifici. “En una primera fase, està previst fer les inversions necessàries per poder obrir el centre d’interpretació. Més endavant, ja ens centrarem en l’adequació del segon pis, la planta baixa i altres aspectes que tenim en ment”, explica l’alcalde. A més, afegeix, “també tenim previst realitzar tota la restauració de la coberta durant aquest 2025, gràcies a una subveció que ens ha concedit l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultura (OSIC), que depèn del Departament de Cultura”.
En aquest sentit, el consistori preveu finançar bona part del projecte amb els Fons de Transició Nuclear. Segons explica Pellejà, han reservat una partida de 300.000€ per fer front a la primera fase de rehabilitació que ha de permetre la reobertura del centre d’interpretació.
L’objectiu de l’Ajuntament del Molar és reobrir el centre d’interpretació de la Mina Lussa i donar a conèixer l’exposició, ja que té un alt valor històric i patrimonial i que a més afavoriria el turisme del municipi: “diuen que és una de les exposicions de material sanitari del context de la guerra civil més important d’Espanya, fins i tot del sud d’Europa”, destaca l’alcalde.
Així mateix, Pellejà creu que és important col·laborar amb les entitats del territori que treballen per la recuperació de la memòria històrica, com per exemple No Jubilem la Memòria. “Hem col·laborat en altres ocasions, com ara en les jornades de l’entitat que es van celebrar el passat mes de novembre i en què vam instal·lar una placa commemorativa a la fossa comuna del cementiri i vam visitar la mina , on vam poder parlar una mica sobre el material sanitari que hi ha”, explica. “Anirem de la mà en tot el que poguem”, insisiteix.
Segons el consistori, el centre d’interpretació hauria de poder reobrir durant el primer semestre del 2026.