La candidatura perquè la comarca del Priorat sigui declarada patrimoni de la humanitat de la UNESCO va presentar el seu sistema de gestió del paisatge cultural al taller anual de la “Alianza de Paisajes culturales y sitios afines a patrimonio mundial” que es va celebrar els passats 24 i 25 d’octubre a Gran Canària.
La presentació es va fer de forma conjunta entre el Consell Comarcal del Priorat i l’associació Prioritat per fer evident la col·laboració entre administracions i societat civil que hi ha a la comarca. Tal i com explica el president del Consell Comarcal, Sergi Méndez, “el sistema de gestió de la candidatura prioratina es basa en la importància de la coordinació i cooperació dels agents públics i privats i, en aquest cas, ho vam visibilitzar amb la participació del Consell Comarcal i Prioritat, dues de les entitats clau en l’impuls de la candidatura”.
En aquest sentit, els representants prioratins expliquen que la presentació del sistema de gestió del paisatge del Priorat va tenir molt bona acollida i que els assistents van quedar sorpresos sobre la gran quantitat d’activitats que s’han dut a terme com per exemple el Dia del paisatge, el Banc de Terres del Priorat, l’Acord Comarcal de Renovables 2021, el Pla Estratègic Comarcal de Turisme Sostenible del Priorat o el Coneguem el Priorat. “Tothom va ressaltar el fet d’haver engegat des de bon principi aquest sistema de gestió del paisatge cultural que incentiva la col·laboració i implicacació de la ciutadania malgrat no haver aconseguit, encara, la declaració com a patrimoni de la humanitat”, subratlla Méndez.
A banda de l’experiència prioratina, a les jornades també s’hi van presentar altres projectes com per exemple la “Col·laboració público privada en la Menorca Talaiòtica”, “ Ribera Sacra, paisaje del agua” o “Los paisajes del agua de Beas de Segura” , entre d’altres. El president del Consell Comarcal destaca que “vam poder escoltar experiències diverses, com per exemple la de Ribeira Sacra, a Galícia, que serà la propera candidatura que presentarà l’Estat espanyol”. “Com nosaltres, ells van haver de fer una redefinició de la candidatura després de les recomanacions fetes per ICOMOS i UNESCO, la qual cosa ens va ajudar a nosaltres a veure com podem replantejar la proposta del Priorat”, explica.
Amb tot, els assistents també van poder reflexionar i escoltar al voltant d’una problemàtica compartida per tots els llocs amb algun tipus de reconeixement patrimonial o cultural: la qüestió sobre els habitatges d’ús turístic. “Ens vam adonar que sovint, els territoris rurals, per diversos i llunyans que siguin, compartim problemàtiques comunes, i aquesta n’és una”, senyala Méndez.
Finalment, respecte a la situació actual de la candidatura prioratina, el president del Consell Comarcal explica que “es troba en fase de redefinició per tal d’incorporar tots aquells detalls i polir els matisos que facin de Priorat-Montsant-Siurana una candidatura d’èxit”.
*Els assistents a les jornades de la “Alianza de Paisajes culturales y sitios afines a patrimonio mundial”. (Foto: cedida).