Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Gratallops acull aquest dissabte la Grata Pride, la Wine Pride del Priorat. L’Associació de cellers del municipi organitza aquesta primera edició obrint les portes dels seus cellers i creant activitats de caràcter social, cultural i lúdic amb l’objectiu de fomentar i promocionar a igualtat d'oportunitats, la participació i presència de les persones LGTBIQ+ a la vida social, econòmica, cultural i laboral del món rural i també per posicionar l'enoturisme a la comarca com a destinació GayFriendly.

Els organitzadors de la iniciativa, Jordi Ustrell i Conxi Nogués, ho expliquen en declaracions a Ràdio Falset: “Pensem que en l’entorn rural falta visibilitat del col·lectiu i per reivindicar-ho vam decidir maridar-ho amb el món del vi. Creiem que pot ser una combinació molt interessant”, destaca Ustrell.

El portaveu de l’organització, a més, afegeix que malgrat els importants avenços en el reconeixement dels drets de les persones LGTBIQ+, en el món rural encara és difícil sentir-se completament alliberat. “Vivim en una comarca amb molt poca població, fet que fa que sovint les persones se sentin poc acompanyades. Tot i que s’estan fent moltes coses, crec que en el món rural encara estem una mica tancats a l’armari”, explica. Així, afegeix, també, que “veiem que moltes persones no acaben d’acceptar-ho malgrat que les formes siguin les correctes”.

Així doncs, al llarg de tot el dia s’han organitzat diverses activitats. Al matí, tindrà lloc una taula rodona que reunirà representants del col·lectiu LGTBIQ+, com Judith Juanhuix (doctora en física i científica del sincrotró ALBA i activista trans i feminista), Gal·la Rouge (drag de Prades i escritora) i Jordi Ribas (Enòleg Vinseum) . També hi participaran Xavier Florensa, Director General de Polítiques Públiques LGBTI+ de la Generalitat de Catalunya i Marina Orobitg, responsable del SAI del Consell Comarcal Priorat.

Serà a la tarda quan tindrà lloc la inauguració oficial del la Grata Pride amb els parlaments del president del consell comarcal,. Sergi Méndez, i Judith Juanhuix. A partir d’aquí, començarà la ruta de tastos pels diversos cellers de Gratallops. Cada participant comptarà amb un passaport que li permetrà tastar el vi de cada celler.

En l’apartat musical, la Grata Pride comptarà amb l’actuació de Grecotechno, una fusió sonora entre el cant gregorià i la música electrònica contemporània, gràcies a la col·laboració amb el Festival Terrer. També tindrà lloc una festa Disco dels 80 que servirà per cloure la celebració.

Finalment, també s’ha organitzat diverses activitats per als més petits. Conxi Nogués explica que “hi haurà una sessió de contacontes conduïda per la trans Gal·la Rouge, que a més presentarà el seu llibre. Per altra banda, amb el ceramista local Lluís Riera farem un arc de Sant Martí gegant”.

Aquesta és la primera edició de la Grata Pride i una de les primeres iniciatives per celebrar l’Orgull al Priorat. Nogués espera que la iniciativa tingui continuïtat en els propers anys. “Volem que duri molt de temps. A banda, durant aquest any també organitzarem noves activitats obertes a tothom”.

La Grata Pride està organitzada per l’Associació de Cellers de Gratallops en col·laboració amb el SAI del Consell Comarcal del Priorat.

WhatsApp_Image_2024-06-28_at_18.36.00.jpeg

Publicitat