La IV Cimera Social de l’Aigua, que es va celebrar a Falset el passat dissabte, va acabar amb la decisió de totes les entitats que en formen part d’abandonar la Taula Nacional de l’Aigua, que va impulsar ara fa un any el Govern de la Generalitat per fer front a la greu situació de sequera que viu Catalunya.
Tal i com afirma el representant del Gepec- EdC a la Cimera, Andreu Escolà, els motius d’aquest abandonament són que la Taula no ha servit per debatre les propostes que han presentat les entitats ecologistes i la falta d’informació. “No estem d’acord en moltes de les mesures que s’han pres i a més ni se’ns escolta ni se’ns facilita la informació. Pensem que era un acte més de cara a la galeria que no per fomentar la participació ciutadana i no ens hi sentim representats”, afirma en declaracions a Ràdio Falset.
Malgrat això la trobada de la Cimera Social de l’Aigua va servir per consensuar 10 mesures per la gestió de l’aigua, que faran arribar als partits que negocien per establir el nou Govern de la Generalitat. Segons expliquen, “es tracta d’un paquet de mesures específiques i realistes, orientades a la remodelació de la gestió de l’aigua a Catalunya, amb criteris de justícia social i ambiental”. “Hem de saber on volem anar. L’eficiència en la distribució, la privatització de l’aigua de boca, les concessions obsoletes, el canvi climàtic, el respecte pels cabals ecològics… Tot això són aspectes que cal tenir en compte”, destaca Escolà, que afegeix que “Catalunya consumeix un 30% més d’aigua de la que té. Si ens pensem que això se soluciona construïnt dessaladores, es que no hem entès que és el canvi climàtic”.
Així doncs, entre les diverses mesures que es recullen al decàleg hi ha la reducció de la demanda d’aigua actual per adaptar-la a l’emergència climàtica i l’escassetat crònica. També la garantia de que tothom hi ha de tenir accés ja que és un bé comú i un dret humà reconegut per les Nacions Unides. Segons Escolà, “el preu de l’aigua no pot ser un limitant”.
Per altra banda, també es demana acabar amb els transvasaments i la interconnexió de xarxes entre conques així com la protecció dels aqüífers i els rius. “Hem d’adaptar les concessions al context del canvi climàtic”, afirma Escolà, que destaca que “no té cap sentit que, per exemple, vulguin fer arribar l’aigua de l’Ebre a Barcelona”. Pel representant del Gepec “cal adaptar els territoris a les disponibilitats d’aigua”. “No pot ser que en situació d’emergència climàtica s’aposti per una agricultura que necessita grans quantitats d’aigua”, diu.
La IV Cimera Social de l’Aigua es va celebrar a Falset per reivindicar el Priorat com una comarca que és el clar exemple d’un territori que porta anys patint un espoli a nivell hídric que cal revertir i en la que el sector agrari ha sabut fer un ús eficient de l’aigua. De fet, la cimera va comptar amb la participació de diversos agricultors de la comarca que van exposar la seva situació “dramàtica” a l’hora de gestionar l’aigua i fer front a la sequera.