Informatiu cap de Setmana 06-04-2024

L’Ajuntament de Falset ha aconseguit el suport i la complicitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, la Subdelegació del Govern a Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, la DOQ Priorat, la DO Montsant i el Centre Tecnològic del Vi (VITEC) per impulsar un hub vitivinícola a l’antiga fàbrica tèxtil Falbar, situada al centre de la població. En aquest sentit, totes les parts implicades han decidit constituir una taula de seguiment per fer possible el finançament que permeti fer realitat aquest projecte.

L’Ajuntament ha reunit aquesta setmana a Falset representants de totes les institucions esmentades, amb l’objectiu de compartir els futurs usos d’aquest hub vitivinícola dedicat a la innovació tecnològica, la formació professional integrada i el desenvolupament econòmic i turístic. L’edifici, en desús des que el 2011 va tancar la Falbar, va ser adquirit pel consistori fa dos anys per un import de 377.520 €, en part finançat per la Diputació de Tarragona (150.000 €). Des d’aleshores, l’Ajuntament treballa per a la instal·lació de projectes que transcendeixin els límits del municipi i la comarca.

L’alcalde de Falset, Carlos Brull, es felicita de la sintonia institucional que ara mateix existeix: “Totes les institucions són conscients que aquesta és una gran oportunitat per al poble de Falset i el conjunt del sector vitivinícola de la comarca del Priorat, però també de tot el país”. 

Un projecte que, en primer lloc, passa pel trasllat de VITEC (actualment situat a la carretera de Falset a Porrera) a aquest nou espai, la qual cosa contribuiria a millorar la prestació de serveis d’aquest centre tecnològic. Aquest projecte estratègic, suposaria el creixement de les instal·lacions, l’equipament tècnic i el personal de VITEC i, a la vegada, una ampliació de la capacitat d’investigació i dels serveis analítics que ofereix. D’una banda, el nou centre comptaria amb una infraestructura diferencial de referència al conjunt de l’estat i al sud d’Europa: una planta pilot de noves tecnologies, un laboratori de neurociència aplicada a les preferències i percepcions del consumidor, i un laboratori de garantia d’autenticitat i qualitat dels vins per evitar fraus i oferir eines objectives per a la tipificació de regions vitivinícoles i els seus productes.

Paral·lelament, el centre comptaria amb diferents laboratoris d’anàlisi al voltant de tota la cadena de valor vitivinícola i un important celler experimental amb sala de criança que, en part, s’oferiria com a viver de cellers perquè, en una fase inicial, persones emprenedores poguessin crear i posar en marxa el seu propi celler a la comarca. Així mateix, es posaria a disposició d’empreses, entitats i particulars, sales de reunions, aules de formació, una sala d’actes i presentacions, una sala de tast de gran format i una cuina.

D’altra banda, s’estan mantenint converses amb l'Agència FPCAT de la Generalitat de Catalunya per aprofitar les instal·lacions i ubicar-hi un Centre de Formació Professional Integrada que aglutini els diferents certificats i títols formatius relacionats amb el sector vitícola i els estudis de l’Escola d’Enologia Jaume Ciurana. Amb aquest canvi, aquests estudis (que actualment s’ofereixen a les aules de l’Institut Priorat) es desenvoluparan en un entorn professional on es reforci la formació de l’alumnat i es puguin crear sinergies amb el centre de recerca. També farà possible una formació de professionals altament tecnificada i de manera continuada.

I respecte al projecte enoturístic que també es preveu ubicar a la Falbar, l’objectiu és posicionar Falset com a capital del vi i porta d’entrada als diferents destins i experiències vinculades amb l’enoturisme i la descoberta dels productes de la terra, així com el patrimoni cultural del municipi i del conjunt de la comarca del Priorat. Les obres d’aquesta part de caire més turístic s’iniciaran aquest any 2024 amb l’objectiu que el nou equipament estigui operatiu l’any 2025. El projecte, plantejat com a eina estratègica per donar un nou impuls al potencial turístic del territori, contempla una àrea d’informació i reserva d’activitats, espais expositius immersius, i zones experiencials hiperinteractives i de realitat virtual que ajudin a explicar la història vitivinícola de la comarca.

photo-2024-02-29-09-54-16.jpg

Publicitat