Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha reforçat aquest mateix mes de febrer les unitats dels Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) per poder donar cobertura a tot el territori executant feines de prevenció i de vigilància i primera intervenció d’incendis forestals. L’avançament de 4 mesos del reforç d’estiu dels efectius d’aquest grup operatiu és a causa de la situació de sequera acumulada en els darrers tres anys a Catalunya i dels rècords històrics de falta d’aigua a la vegetació que comporta un augment considerable de perill d’incendis forestals.

El reforç s’ha fet efectiu aquesta mateixa setmana doblant el nombre d’efectius amb una ampliació de pressupost fins als 3 milions d’euros. Així, s’han activat 8 equips actuals actuen des de Vilamalla (Alt Empordà), Torreferrussa a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Oriental), Benifallet (Baix Ebre), Ulldemolins (Priorat), Constantí (Tarragonès), Arnes (Terra Alta), Tremp (Pallars Jussà) i Calaf (Alta Anoia). Amb el personal incorporat aquesta setmana, s’ha passat a poder disposar de 60 efectius amb 26 vehicles, 1 tractor equipat amb desbrossadora i una arada de discos per realitzar tasques preventives i 3 robots desbrossadors que serveixen per fer tasques de trituració i eliminació de restes vegetals.

Les unitats del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals duen a terme tasques de manteniment d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals com ara la revisió i el manteniment si s’escau de punts d’aigua, com, per exemple, el manteniment de la vegetació del perímetre del dipòsit o del subministrament d’aigua. També el manteniment dels camins de la xarxa bàsica de prevenció d’incendis forestals, que inclou les franges auxiliars de trànsit i el manteniment dels giradors per facilitar les maniobres en cas d’incendi. A més, també duen a terme el manteniment d’àrees estratègiques de baixa càrrega de combustible.

En episodis de perill d’incendi forestal com el d’avui, se centren en la vigilància i primera intervenció en incendis, que també inclou la campanya de la sega, exclusivament pensada per donar suport a la pagesia en la recol·lecció del cereal. La presència del GEPIF en el territori durant les hores de més risc permet, d’una banda, un efecte dissuasiu, i, de l’altra, aquesta ràpida primera intervenció. La presència sobre el terreny és molt important per atacar els incendis al més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius.

714f036b-4258-43b2-a1c1-c6f03852888e.jpeg

Publicitat