Informatiu cap de Setmana 08-05-2021

En una roda de premsa celebrada a la Torre de Fontaubella aquest cap de setmana la CUP ha tornat a exigir al Govern de la Generalitat la derogació del Decret 16/2019. La diputada de la CUP-G, Laia Estrada,  va insistir en les conseqüències negatives que està comportant pel territori l'aplicació del Decret sense tenir un Pla Territorial d'implantació aprovat i que ha suposat "la liberalització del sector deixant en mans de l'especulació i l'oligopoli energètic un dels reptes més grans i urgents que tenim com a societat”.

Segons va explicar la diputada per Tarragona dels anticapitalistes, la CUP va ser l'únic grup parlamentari que hi va votar en contra en el seu moment i que el Decret es va fer a esquenes del territori i amb l'oposició d'entitats i col·lectius ecologistes. Estrada va afirmar que volen la derogació del Decret perquè “posa en risc la preservació i conservació del territori i suposa l’especulació amb els terrenys agrícoles del nostre país”. Així mateix, va afegir que “s’està promovent la massificació eòlica i fotovoltaica en zones molt allunyades dels principals centres de consum”.

Malgrat això, Estrada va voler remarcar que l'organització no s'oposa a la implantació de les renovables, sinó que aquesta estigui "en mans dels que més han contribuït a l'emergència climàtica". La diputada va assenyalar que les grans empreses han tornat a proposar nous projectes de renovables amb l'expectativa d'accedir a línies d'ajuda provinents dels Next Generation, "diners públics que estan destinats a rescatar les grans empreses" ha assegurat.

Per altra banda, Estrada va interpel·lar a ERC perquè inclogui la derogació del Decret 16/2019 en l'acord d'investidura que les dues organitzacions han pactat. La diputada per la CUP-G al Parlament Laia Estrada va explicar que l'organització continua treballant per millorar l'acord amb ERC, i en concret el punt de transició ecològica que inclou el desenvolupament de la Llei de transició energètica abans del 2022 i la moratòria dels de grans projectes eòlics i fotovoltaics d'impacte territorial negatiu del Decret.

Albert Sabaté, alcalde de la Torre de Fontaubella, va presentar la campanya "Sí a les renovables. Defensem el territori" que l'organització ha començat a desplegar a tot el principat. Sabaté va alertar del gran retrocés que suposarà en el sistema econòmic de la comarca del Priorat la implantació de les centrals solars projectades en hectàrees de terreny agrari. “Aquest model no és una solució per al desenvolupament socioeconòmic dels nostres pobles ni serveix per corregir el despoblament. Al Priorat, I en concret a la Torre de Fontaubella, en tenim experiència”, afirmava.

Finalment, l’alcalde va recordar que el Consell Comarcal, el Consell d'Alcaldes i tots els ajuntaments del Priorat van aprovar en els seus plenaris una moció que ja demanava la derogació del decret i la moratòria dels projectes presentats.

renovableslatorre

Publicitat