Informatiu cap de Setmana 27-04-2024

En els cursos de català per a persones adultes que ofereix el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus (CNL), practicar la llengua fora de l’aula és una de les prioritats. D’una banda és clar que l’ús diari en tot tipus de contextos permet consolidar els coneixements adquirits a les classes. Però també és cert que amb aquest aprenentatge fora de l’aula es pretén animar les persones nouvingudes a posar en pràctica el que saben, ni que sigui poc, i sensibilitzar els catalanoparlants que, per ajudar les persones que estan aprenent català, l’únic que han de fer és parlar-hi en aquesta llengua.

Amb aquest objectiu, l’any 2023 s’han fet 600 pràctiques lingüístiques en 143 establiments comercials de Reus, Cambrils, l’Hospitalet de l’Infant i Falset. Aquests comerços estan adherits al Voluntariat per la llengua (VxL) i, a més d’oferir- se com a espai per a les pràctiques lingüístiques de l’alumnat, es comprometen a atendre en català els aprenents del VxL encara que tinguin dificultats per expressar-s’hi.

A Falset, una quinzena d’alumnes han participat al projecte “Botigueja i parla en català”, el joc de pistes que ha portat els alumnes i aprenents del VxL de la comarca a diverses botigues per practicar-hi la llengua i que ha generat més de 160 converses en català, amb la idea que aquesta sigui la llengua de relació entre botiguers i nous clients.

El CNL ha estat pilotant a les aules unes activitats de sensibilització lingüística per engrescar l’alumnat a posar en pràctica al carrer tot allò que aprèn a classe. En el marc d’aquestes activitats, a més de reflexionar i conèixer testimonis d’èxit, els 62 participants han assumit reptes lingüístics. Aquest 2024 es continuen pilotant les activitats i al setembre ja s’implantaran a tots els cursos de nivell Bàsic i Elemental.

MicrosoftTeams-image_22.png.jpeg

Publicitat