Informatiu cap de Setmana 25-09-2021

Una representació dels 7 consells comarcals (Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès i Alt Penedès) i 35 ajuntaments del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès que s’oposen al projecte de línia de molt alta tensió, la coneguda MAT, Valmuel- Begues es va reunir aquest dijous amb el subdelegat del Govern Espanyol a Tarragona, Joan Sabaté.

En el transcurs de la trobada, els representants van traslladar al subdelegat el rebuig unànime del territori al projecte, el qual recorreria 180 quilòmetres tan sols a la demarcació de Tarragona. Així, li van exposar també les al·legacions i informes jurídics, tècnics i ambientals que de manera conjunta han presentat contra aquest projecte privat, que impulsa l’empresa privada Forestalia i que va publicar-se en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el passat juliol.

Entre la delegació, hi havia l’alcalde de Falset, Carlos Brull, que en delcaracions a Ràdio Falset explicava que “li vam mostrar la preocupació del territori i la unanimitat que hi ha, independentment del color polític, vers una MAT que és injustificada i sobredimensionada”.

Els representants dels consells comarcals i ajuntaments van aprofitar l’ocasió per demanar al subdelegat del Govern que concerti una trobada amb la ministra d’Indústria, Reyes Maroto,  i la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, a fi de traslladar-los-hi de primera mà el rebuig del territori així com els motius que el fonamenten.

Per altra banda, Brull també explicava que si bé aquesta unió del territori contra la MAT s’ha circumscrit a les comarques de la demarcació de Tarragona, a les quals s’hi ha afegit l’Alt Penedès, estan oberts a sumar altres territoris com els municipis afectats de l’Aragó o fins i tot altres municipis que no estan directament afectats pel pas de la MAT.

matsubdelegatgovern

El passat dilluns es va donar el tret de sortida al curs escolar als centres educatius de Falset amb importants novetats.El nou curs arriba amb significatives millores en les instal·lacions de l’escola Antoni Vilanova, a la qual l'Ajuntament de Falset hi ha destinat enguany al voltant de 60.000 euros. 

Entre les actuacions més destacades s'hi troba la instal·lació de plaques fotovoltaiques per impulsar l'autoconsum energètic del centre, una idea que el consistori ampliarà progressivament en altres edificis municipals amb l'objectiu de ser un municipi més sostenible. Al marge d'aquesta millora, també s'han dut a terme tasques d'adequació del menjador, que, com algunes aules i la planta baixa de l'edifici, s'ha aprofitat per pintar durant l’estiu. A més, en les darreres setmanes també s'ha substituït l'antiga caldera de gasoil per una de gas, caldera que presta servei tant a l'escola com a la Llar d'Infants l'Espígol.

La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Falset, Rosa Poy, explicava que “l’escola serà el primer edifici públic a disposar de plaques solars amb l’objectiu que sigui un edifici més sostenible i autosuficient”. En el cas de la llar d'infants, que va iniciar el nou curs el passat dia 6 de setembre, també està previst que pròximament es dugui a terme un canvi en el tancament del pati interior i que, aprofitant les vacances de Nadal, es repinti tot el centre.

Pel que fa a l'INS Priorat, una de les novetats principals és l'ampliació de la seva oferta formativa amb un Programa de Formació i Inserció (PFI) de Cuina, que s'adreça a joves de 16 a 21 anys que no han finalitzat l'ESO, i la posada en marxa d'una Unitat d'Escolarització Compartida (UEC). “El PFI de Cuina és fruit de la necessitat que hi ha a la comarca en àmbits com el de l’hostaleria i la restauració. És una formació inicial per a aquells joves que no han obtingut l’ESO per poder accedir al mercat de treball i a nous estudis en un futur”, explicava Poy.

En relació amb els protocols prevenció i seguretat per fer front a la Covid-19, es mantenen algunes mesures, com els grups bombolla, la ventilació constant de les aules, la neteja diària i la rentada de mans freqüent, entre altres. En canvi, ja no es prendrà la temperatura als alumnes abans d'entrar al centre ni serà necessari que es mantingui una distància de seguretat d'1,5 metres entre alumnes d'una mateixa bombolla.

Pel que fa al confinament d'alumnes davant de diagnòstics per Covid-19, es manté el confinament de tots els alumnes de la classe en els cursos d'educació infantil i primària. En canvi, a secundària, ja no serà necessari que els adolescents que estiguin vacunats es confinin en cas que es detecti un positiu en el seu grup.

plaquessolarsecola

La Diputació de Tarragona, els consells comarcals de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Baix Camp, l’Alt Camp, el Baix Penedès i l’Alt Penedès i 35 ajuntaments del Camp de Tarragona, el Penedès i les Terres de l’Ebre van presentar públicament ahir dimarts les al·legacions contra el projecte privat de línia de molt alta tensió (MAT) que recorreria 180 quilòmetres tan sols a la demarcació de Tarragona., que impulsa l’empresa privada Forestalia i que va publicar-se en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el passat juliol.

D’una banda, els 7 consells comarcals i els 35 ajuntaments afectats han presentat un paquet d’al·legacions de manera conjunta, mentre que la Diputació de Tarragona redacta un estudi jurídic a petició de la Subdelegació del Govern a Tarragona que reforça els arguments contraris dels ajuntaments i el conjunt d’administracions públiques.

El món local de la demarcació es va reunir al Palau Bofarull de Reus per expressar de forma conjunta l’oposició al projecte de la nova MAT. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va afirmar que “som aquí perquè el municipalisme vol manifestar una voluntat unívoca i coordinada que és l’oposició al pas de la MAT pel nostre territori”.

També la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, en nom dels set consells comarcals i dels 35 municipis afectats, Rosa Maria Abelló, va mostrar el rebuig a la MAT i algunes de les principals afectacions que causaria en el territori. Abelló va explicar que el projecte preveu la construcció de 378 torres elèctriques d’alta tensió a Catalunya i l’afectació de més de 6,3 milions de metres quadrats de terrtitori. Segons la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp va destacar que “aquesta MAT no és el model de transició energètica que volem. Estem a favor d’un model energètic renovable, net, descentralitzat, democràtic i sostenible. Apostem per l’autoconsum, per un model més sostenible i social, per la sobirania energètica i per la preservació del medi ambient”.

Entre les principals qüestions de debat, destaca l’argument que, tot i ser presentada com una “xarxa d’evacuació elèctrica”, tècnicament es tracta d’una “xarxa de transport elèctric”, la qual cosa significa que xoca contra la legalitat vigent, ja que, segons la llei, només la societat estatal Red Eléctrica de España pot ser propietària de les xarxes de transport d'energia elèctrica primària i secundària, alhora que és operadora del sistema i gestora d'aquestes xarxes de transport.

Les al·legacions també incorporen un estudi sobre l’impacte ambiental que causaria la MAT ja que en els municipis i comarques que es veurien afectats hi ha, entre d’altres, àrees d'interès faunístic i florístic, espais naturals protegits Xarxa Natura 2000, Cartes del Paisatge (Priorat i Penedès), sòls d’alt valor agrari, la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, la plana de secà de l’Alt Camp i el Parc del Foix.

oposiciomat

La Diputació de Tarragona posa en marxa aquest octubre Joves Emprèn Rural, un nou projecte formatiu que pretén impulsar l'autoocupació i l'emprenedoria entre el jovent de l'àmbit rural. Es tracta d'un conjunt de cursos que permetran formar una seixantena de persones amb l'objectiu d'ajudar-los a desenvolupar els seus propis projectes empresarials i idees de negoci a les comarques on resideixen i aprofitant els recursos i les oportunitats que ofereix el territori.

En total, es duran a terme cinc accions formatives a diferents municipis de la demarcació. Tres cursos tractaran sobre autoocupació i cultura emprenedora i es realitzaran a Sant Jaume dels Domenys, Falset i Gandesa; a Santa Coloma de Queralt es durà a terme una formació sobre elaboració de cervesa artesana i autoocupació i un últim curs, a la Galera, tractarà sobre videoart, disseny de videojocs i autoocupació. Per participar-hi, cal tenir entre 16 i 29 anys, estar inscrit a garantia juvenil, trobar-se en situació de desocupació i sobretot ser resident a municipis del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre o el Baix Penedès amb menys de 5.000 habitants o que hagin perdut població durant els darrers 10 anys.

Joves Emprèn Rural, vol posar en valor la importància d’abordar el repte del repoblament des de les persones joves, així com la necessitat d’abordar el futur dels territoris rurals des de l’economia social i l’emprenedoria col·lectiva com a model que promou uns valors econòmics i socials més democràtics i sostenibles. La iniciativa també vol incentivar i promoure la igualtat de gènere i d'oportunitats fomentant la participació de les dones a les accions formatives programades.

Liderat per la Diputació de Tarragona, el projecte compta amb la col·laboració dels consells comarcals del Baix Penedès, la Conca de Barberà, el Montsià, el Priorat i la Terra Alta.

La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, va participar aquest dilluns al vespre a Marçà en l’acte institucional de la Diada 2021 que organitza la Delegació del govern de la Generalitat a Tarragona. Borràs va fer la glossa de la Diada en la que va defensar el perquè Catalunya celebra la seva festa nacional l’11 de setembre.

Així doncs, la presidenta va destacar que “Catalunya escull la derrota de l’11 de setembre de 1714 perquè recordem el que vam ser i el que vam perdre, però es davant de derrotes, d’invasions, de submissió, que els catalans reaccionem amb actes de record”. De la mateixa manera, va afegir que “la història de qualsevol nació és la suma de moltes diades i de moltes dates que són històriques. Recull grans derrotes però també moltes victòries, com la victòria democràtica que va suposar l’exercici d’autodeterminació col·lectiva que vam fer l’1 d’octubre”.

Per altra banda, Borràs també va defensar que vol apropar el Parlament, la seu del poder legislatiu de Catalunya, a la ciutadania. “El deure del Parlament és justament ser a prop de la gent, de recollir les seves inquietuds, les seves propostes, les seves reivindicacions, també les queixes, com les de la Plataforma pel riu Siurana”. I és que l’acte va estar presidit per les pancartes que defensen que l’aigua torni a baixar Siurana avall i es posi fi al trasvassament del riu cap a l’embassament de Riudecanyes.

També va fer referència a la situació del Siurana la Delegada del govern a Tarragona, Teresa Pallarès, que va afirmar que “hem de ser capaços de fer compatible la preservació del paisatge i de béns escassos com els recursos hídrics amb les necessitats que tenim com a país i els imperatius que ens marca l’emergència climàtica global”. Així, va destacar la “sensibilitat que hi ha al Priorat en aquesta matèria i que cal trobar solucions harmòniques malgrat les opinions diverses i les tensions que puguin sorgir”.

Pallarès, originària de Marçà, també va reivindicar el món rural i va explicar que cal aprendre d’exemples com el del Priorat. “La pandèmia ens ha donat moltes claus per reinterpretar aquesta zona del país. La comarca ha sabut sobreposar-se a les viscisstuds més adverses i ha estat capaç de renèixer i reinventar-se apostant per l’enoturisme, la producció del vi, l’oli i altres productes de quilometre zero”.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia, va aprofitar l’ocasió per reivindicar polítiques per fer front al despoblament. “Des del món rural, sovint, tenim la percepció que no es compta prou amb nosaltres. Si el món rural hagués estat tingut en compte, fa anys que comptariem amb eines que ens permetrien combatre el despoblament, amb polítiques que plantin cara a l’abandonament de la pagesia o amb incentius per fer front a la gestió forestal”, va explicar i va sentenciar que “els reptes més importants de les zones rurals encara no compten amb les polítiques de país que necessitem. El país no ha fet els deures”.

Malgrat tot, Gràcia va destacar la unitat d’acció dels 23 municipis de la comarca per fer front a l’allau de macroprojectes eòlics o solars, la línia de molt alta tensió (MAT) que ha de creuar la comarca o el riu Siurana. Finalment, el president del Consell Comarcal també va posar de relleu que la comarca sempre ha estat molt implicada en el procés d’autodeterminació de Catalunya i “ho demostra que el Priorat va ser la comarca amb un índex més elevat de participació en el referèndum de l’1O”.

lauraborras2

L'Ajuntament de Falset ha presentat la programació de tardor del teatre L'Artesana, que va donar el tret de sortida el passat dissabte 11 de setembre. En aquesta 18a temporada, la programació de L'Artesana combina propostes per a tots els públics, des del teatre, fins a actuacions musicals, espectacles de màgia i estrenes de cinema. A més, comptarà tant amb figures reconegudes de l'escena, com el Mag Lari, la pianista Clara Peya o el cantautor Joan Americ, com de formacions amateurs com la companyia teatral L'Artesana, que celebrà el seu 20è aniversari, o la Banda de Música Vila de Falset.

La regidora de cultura de l’Ajuntament de Falset, Rosa Poy, destacava la qualitat dels espectacles que es podran veure a la capital del Priorat al llarg d’aquesta tardor. “Hem volgut elaborar una programació molt variada que combini els espectacles professionals amb les actuacions de les entitats locals i comarcals, a les que, com no pot ser d’altra manera, des del consistori hem de donar tot el suport”, afirmava.

Així doncs, i pel que fa a teatre, la programació va començar el passat dissabte amb l'obra musical Molt soroll per no res, amb la companyia teatral L’Artesana. Així mateix, per al 21 de novembre s’ha previst l’espectacle familiar Safari premi Nacional d'Arts Escèniques 2020, a càrrec de La Baldufa, mentre que els clàssics Pastorets de Folch i Torres, amb la companyia teatral L'Artesana es podran veure el dia 2 de gener.

En música, el cantautor valencià Joan Americ oferirà el concert Perquè jo soc poble el 27 de novembre; la pianista Clara Peya, Premi Nacional de Cultura 2020, clourà el Festival Terrer amb Perifèria el 4 de desembre i l'Associació Musical de Falset obrirà el 2022 amb el Concert de Cap d’Any.

Pel que fa a cinema, la cartellera inclou la darrera aventura de La patrulla canina l'últim film de Perdo Almodóvar, Madres paralelas (24 la seqüel·la de La família Addams i la nova entrega de la saga Bond, Sin tiempo para morir.

En la programació de tardor de l’Artesana també destaca l’actuació del Mag Lari, que portarà a l'escenari de Falset el proper 10 d’octubre la seva darrera proposta, Una nit amb el mag Lari, en la qual no faltarà la sorpresa, l'humor i la il·lusió amb què dota tots els seus espectacles.

Per últim, i un any més, el 19 de desembre l'Associació de Dones La Quartera organitzarà la Gala benèfica de la Marató de TV3 dedicada enguany a la salut mental.

Rosa Poy també explicava que la programació de l’Artesana pretén arribar no només a la gent de Falset, sinó també a la resta de la comarca i apropar la cultura al territori. “Creiem que la cultura és un bé essencial i a la qual tots els ciutadans, visquem on visquem, hi tenim dret. És per això que volem que els espectacles que programem a l’Artesana no només arribin als falsetans i falsetanes, sinó també a la resta del Priorat i comarques veïnes”, destacava.

En commemoració del 20è aniversari de la companyia teatral L'Artesana, al vestíbul del teatre s'hi exposarà la cartelleria de totes les seves obres durant els propers mesos.

imatge darxiu del teatre lartesana de falset

Els equips prioratins de futbol i futbol sala arrenquen amb els preparatius per a la nova temporada. En futbol 11, el Porrera jugarà un any més al grup 2 de la Tercera Catalana. L’equip prioratí debutarà el proper 19 de setembre al camp del Racing de Bonavista.

El primer equip del Falset Esportiu, que l’any passat va retirar-se de la competició, jugarà al grup 20 de la Quarta Catalana i entre d’altres tindrà com a rivals el Maspujols, el Reus Roig i Negre, les Borges del Camp o l’Espluga de Francolí. La competició oficial per al Falset començarà el 25 de setembre.

L’equip infantil del Falset jugarà a la primera divisió infantil i s’enfrontarà a equips com el Santes Creus, el Vila-Seca o el Base l’Hospitalet de l’Infant. La competició arrencarà a l’octubre.

En futbol sala, gràcies a l’ascens aconseguit la temporada passada, el Priorat Nord jugarà al grup 6 de la Primera divisió catalana i tindrà com a rivals el Rapitenc, el Móra d’Ebre o el Torredembarra, entre d’altres.

Finalment, la segona divisió catalana de futbol sala comptarà amb tres representants prioratins: el Capçanes, que es va quedar a les portes de l’ascens la temporada passada, i els Guiamets Futbol Sala i el Masroig FutSal, que debuten enguany a la competició.La lliga de futbol sala també començarà al més d’octubre.

Aquest divendres 10 de setembre de 2021 a les 7 de la tarda es presenta a Poboleda el llançament d'un sorteig solidari de lots de vins del Priorat per la defensa del riu Siurana. Impulsada per la Plataforma pel riu Siurana i pel Gepec-Ecologistes de Catalunya, la iniciativa compta amb el suport de més de 65 elaboradors del territori, tant de la DO Montsant com de la DOQ Priorat, que han contribuït al sorteig amb gairebé 500 ampolles de vi que formaran part de 33 lots d'una quinzena d'ampolles cadascun. Cada lot està valorat en uns 400€ i assignat a un poble diferent.

La presentació, que tindrà lloc al poliesportiu de Poboleda per tal de poder respectar les normes de seguretat contra la Covid-19, comptarà amb un tast de vins gratuït i la presència d'alguns dels elaboradors de vins que participen a la iniciativa, a més dels membres de la Plataforma pel riu Siurana i del Gepec-EdC.

El sorteig dels lots té com a objectiu recaptar diners per cobrir les despeses legals per la defensa de les activistes encausades de la Plataforma pel riu Siurana i del Gepec-EdC que actualment s'enfronten a una querella penal per uns actes reivindicatius realitzats al 2017 i 2018 arran de la denúncia que va interposar la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes.

A més de donar suport a les activistes encasades i recaptar diners per la seva defensa, aquesta iniciativa també "vol donar protagonisme a la gent del territori que cuida la terra i estima el riu, i alhora reivindicar el paper vertebrador que té el riu Siurana a la comarca".

El sorteig anirà amb els dos últims números de la Grossa de Cap d'Any. Les participacions podran adquirir-se per 10€ cadascuna fins a finals de desembre als 21 punts de venda de 21 pobles del Priorat, i a més també se'n podran adquirir per internet per a una dotzena de lots més disponibles únicament online al web del Gepec-EdC.

assut siurana

Les dades de l’atur a la comarca del Priorat segueixen millorant i el passat mes d’agost el nombre d’aturats va disminuïr en 27 persones, el que actualment suposa que a la comarca hi hagi 385 persones sense feina.

Per municipis, aquells on milloren més les dades són Falset, on 12 persones es van reincorporar al mercat laboral el mes d’agost, Bellmunt amb 5 persones que van trobar feina i Cabacés amb 3. Per contra, l’atur va augmentar en 2 persones a Cornudella.

Falset, en tant que és el municipi més gran de la comarca, és el que concentra més persones en situació d’atur. En total, 130. El segueixen Cornudella i Marçà amb 37, el Masroig amb 18 i Cabacés amb 16. A la part baixa de la taula hi trobem el la Torre de Fontaubella i la Vilella Alta amb, només, 3 persones sense feina.

En el conjunt de Catalunya el mes d’agost es va registrar un descens de l’atur registrat de 17.186 persones el mes d’agost, un 4,2% menys, el que deixa el nombre de persones en atur en 391.128. En termes interanuals, l’atur registrat va baixar a Catalunya 89.514 persones (-18,6%).  

El nombre de persones afiliades a la Seguretat Social va baixar en 50.027 persones (-1,42%) de mitjana, el que implica que ara hi ha 3.465.918 persones afiliades a Catalunya. En termes interanuals, s’ha produït un augment del 3,72%.

El Consorci per a la Normalització Lingüística ha obert les incsripcions per als cursos de català d’aquest curs. Des d’aquest dilluns ja s’hi poden inscriure els alumnes del CPNL del darrer any, i a partir del dia 13 de setembre totes aquelles persones interessades. La inscripció es tancarà el dia 15 de setembre. La informació per a la inscripció ja es pot consultar a la pàgina web.

Per a persones que tinguin dificultat a inscriure’s per Internet, a partir de l’1 de setembre es podrà sol·licitar cita al Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (977 12 88 61 o Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.) per fer la inscripció presencialment a Reus, Cambrils, Falset i l’Hospitalet de l’Infant, on és previst que es puguin tornar a fer cursos presencials dels nivells Inicial, Bàsic o Elemental.

Els cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística són homologats i disposen de certificació oficial de la Secretaria de Política Lingüística, equivalent al Marc europeu comú de referència. Són cursos gratuïts en els nivells inicials i bàsics, i compten amb reduccions importants en la resta de nivells, excepte en el nivell superior.

Les diferents modalitats d’aprenentatge i la metodologia dels cursos de català del Consorci consoliden un model d’èxit, modern i dinàmic, que permet assolir els coneixements i alhora introdueix l’alumne a la comunitat d’aprenentatge on, a més, disposa de l’accés a altres serveis per activar el català, com el Voluntariat per la llengua.

Campanya set 2021 42 1

La verema d’aquest 2021 es preveu de sanitat molt bona en la major part de les Denominacions d’Origen catalanes. A diferència de la verema 2020, amb una forta afectació de míldiu que va fer disminuir considerablement la producció, enguany les vinyes no han patit aquesta malaltia.

Una previsió que també es preveu a la DO Montsant. En declaracions a Ràdio Falset, la seva presidenta, Pilar Just, explicava que a “les vinyes i el raïm estan en perfecte estat malgrat les pluges dels últims dies”. “Esperem que en les pròximes setmanes el temps aguanti, no plogui gaire, i comenci a bufar el serè per assecar-ho tot”, afegia.

Així mateix, Just destacava que després de dos anys molt dolents a causa de l’onada de calor i del míldiu, enguany s’epera arribar als 7,5 milions de quilos de raïm que produeix de mitjana la DO Montsant. “L’any passat es van vermar 2,5 milions de quilos menys i fa dos anys, més d’un milió. Això és molt per una denominació d’origen i, per tant, esperem que enguany la verema sigui perfecta”, afirmava.

T29 RLM2993MJ

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset