Butlletí informatiu 08-02-2023

La Bibilioteca Salvador Estrem i Fa de Falset celebra aquest dissabte la festa del seu setzè aniversari. A partir de les 5 de la tarda a la placeta Neus català tindrà lloc l’espectacle Sol com un mussol, de la companyia Escalibada. L’acte anirà acompanyat amb xocolata del Pere Pi. Montse Bartolomé, directora de la biblioteca, explica que “després de la pandèmia podem recuperar el berenar amb una xocolatada del Pere Pi, com ha de ser, i bufarem les espelmes”, diu.

La biblioteca s'ha convertit en un dels referents culturals de Falset i comarca, amb un gran nombre d’usuaris i una agenda d’activitats molt diversa i plural. Sense anare més lluny, el 2022 el centre va comptabilitar més de 20.000 visites d’usuaris i va prestar més 12.000 documents. Més de 3.000 persones van utilitzar en algun moment els serveis informàtics i gairebé 6.000 van usar el WI-fi. La biblioteca va organitzar durant l’any passat 72 activitats que van comptar amb quasi 2.000 asistents. La directora de la biblioteca es mostra molt satisfeta amb unes xifres que demostren que ja s’ha superat la pandèmia. “Hem recuperat els usuaris d’abans de la COVID amb una mitjana de 80 usuaris diaris”, afirma.

En aquest sentit, Bartolomé ressalta l’existència de clubs de lectura a molts pobles del Priorat. “Estem molt contentes perquè a la biblioteca ja tenim el club de lectura i el club de lectura en francès, la qual cosa és molt interessant. A més, hi ha molts pobles que també han creat els seus propis clubs de lectura, als quals nosaltres els fem arribar els llibres. Els clubs de lectura són una cosa molt xula ja que es crea una comunitat lectora molt bonica”.

Precisament, entre ls activitats previstes per la Biblioteca aquest mes de febrer hi ha les trobades dels diversos clubs de lectura que coordina el centre, però també les presentacions dels llibres Una puta mierda, de Miguel Lara i Rosa Burguera, que tindrà lloc el proper divendres o Priorat. El gran allunyament d’Anaïs Boudo i Hervé Siou, que se celebrarà el dia 24.

Per altra banda, dijous que ve hi haurà una xerrada sobre l’òpera Madama Butterfly amb la Foc, que serà la prèvia de la sortida al teatre Fortuny de Reus el dimarts 21 per veure, precisament, aquesta obra.

Per als petits, el dia 11 s’ha organitzat un matí de jocs de taula en família i per celebrar el carnaval, el dia 17 hi haurà un taller I l’hora del conte.

Biblioteca Baix 2 0

Els pressupostos de la Generalitat preveuen una inversió de més de 5 milions d’euros al Priorat per aquest 2023. La major part del pastís se l’emporta la conservació de carreteres, a la qual s’hi destinaran 1,6 milions d’euros. També destaca la construcció de cunetes trepitjables a la T-701, a Cornudella, pel qual el govern a previst 1,9M€.

Una altra part important de la inversió a la comarca es destinarà al desplegament de la fibra òptica. Concretament s’invertiran gairebé 610.000€ en la instal·lació de la fibra en el tram troncal que uneix Gratallops i la Vilella Baixa.

Els comptes del govern, que s’aprovaran en les properes setmanes gràcies a l’acord amb el PSC i els Comuns, també presenten una partida de 336.000€ destinada a la restauració de l’església de la Cartoixa d’Escaladei.

Finalment, una altra de les inversions importants és per al sanejament i depuració del nucli de la Vilella Baixa. Per enguany s’hi han destinat 236.000€ per una inversió que el 2024 arribarà als 2,4M€. També a Cabacés s’invertiran aquest any més de 200.000€ per al sanejament del municipi.

Els comptes també preveuen inversions en altres qüestions com per exemple la millora d’infraestructures per a la prevenció d’incendis. En el conjunt del Camp de Tarragona, el projecte de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2023 preveu una inversió total de 112,4 milions d’euros a la vegueria del Camp de Tarragona, xifra que suposa un augment del 0,7% respecte l’any anterior. Les comarques on el Govern incrementa més la seva inversió són la Conca de Barberà i el Baix Camp, amb un creixement del 83,3% i el 37,2%, respectivament.

L’atur va disminuïr en 4 persones al Priorat durant el mes de de gener. Així doncs, actualment hi ha 324 aturats a la nostra comarca, el que representa una taxa d’atur del 7,94%.

Per municipis, l’atur baixa en dues persones a la Vilella Alta i a Porrera. També disminueix a Bellmunt, Cabacés, Capçanes o Marçà, entre d’altres. Per contra, Gratallops, el Molar o Pradell pateixen un lleuger augment del nombre d’aturats.

Falset, en tant que és el municipi més gran de la comarca, és el que concentra més persones en situació d’atur. En total, 111. El segueixen Cornudella amb 32, Marçà amb 26, el Masroig amb 18 i Porrera amb 13. A la banda contrària hi trobem el Lloar amb només 2 persones a l’atur i la Torre de Fontaubella, la Bisbal i la Figuera amb 3.

Si ens fixem amb la taxa d’atur registrat, però, els municipis que tenen un percentatge d’aturats més elevat són Margalef, amb un15%, Marçà amb un 11,02% i Bellmunt amb un 10,74%%. La resta de municipis se situen per sota del 10%, i destaquen Ulldemolins amb una taxa d’atur de només el el 3,3%, la Torre de Fontaubella amb el 4,08%, el Lloar amb 4,35% i la Bisbal amb el 4,6%.

Catalunya va registrat un augment de l’atur registrat de 5.306 persones el mes de gener (+1,5%), el que deixa el nombre de persones en atur registrat en 351.644. En termes interanuals, l’atur registrat va baixar a Catalunya 20.158 persones (-5,4%).

El nombre de persones afiliades a la Seguretat Social va baixar de 37.637 persones (-1,04%) de mitjana, el que implica que ara hi ha 3.578.142persones afiliades a Catalunya. En termes interanuals, es va produïr un augment de 95.628 persones, el que significa un increment del 2,75%.

Falset tornarà serà la seu d'una nova edició del Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana, congrés que arriba a la tercera edició i que se celebrarà del 14 al 16 d'abril. Un cop més, la cita, organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Falset, reunirà estudiosos, aficionats i interessats en totes els vessants de la jota.

En aquest sentit, s'hi podran escoltar ponències i comunicacions, presentacions de discs, llibres i altres projectes, debatre en taules rodones i també gaudir d'activitats lúdiques, creatives i participatives com espectacles i tallers. A més, també tindrà lloc la presentació del llibre d'actes de la segona edició.

El congrés d'enguany girarà al voltant de tres àmbits temàtics. El primer, "La relació de la jota amb altres gèneres", amb el qual es vol reflexionar sobre els aspectes coreogràfics, instrumentals o vocals que la jota comparteix amb altres gèneres musicals i ballables, a fi d'establir paral·lelismes sobre l'evolució d'aquests gèneres en els nous contextos musicals i socials al llarg del nostre territori.

El segon, "La jota en diferents continents. La universalitat de la jota", pretén conèixer les formes i realitats de la jota en l'actualitat als diversos llocs fora del territori espanyol on encara es canta, es toca i es balla. 

Finalment, en el tercer, "Recerques, projectes i experiències recents al voltant de la jota", es donaran a conèixer, en format de comunicació lliure, aquells projectes de recerca, projectes artístics o de cultura popular i experiències festives, formatives, musicals o de qualsevol mena que incloguin la jota com a element destacat.

La inscripció al congrés és gratuïta i està oberta a qualsevol persona, entitat o col·lectiu interessats. Les propostes de comunicacions per al congrés es poden fer fins al dia 20 de febrer.

jotadefalset

A finals de febrer començarà una nova edició del curs per a ser acreditat com a punt d’informació del Parc Natural de la Serra de Montsant i de l’Espai d’Interés Natural de la Serra de Llaberia. El curs està dirigit a tot aquell establiment (autònom professional, empresa o entitat) que vulgui aprofundir en els valors naturals, culturals i paisatgístics d’aquests dos espais naturals així com dels seus principals recursos turístics.

L'objectiu és crear una xarxa de punts d’informació a tot el territori prioratí per tal d’augmentar la qualitat de la informació turística de la comarca. Els destinataris són principalment informadors, recepcionistes de serveis i empreses o autònoms que vulguin ser punts d’informació: allotjaments, restaurants, productors amb visites guiades, cellers, agrobotigues, etc.

Té una durada de 40 hores repartides en sessions teòriques i pràctiques. De fet, la majoria d’hores es destinen a conèixer indrets i equipaments de l’EIN Serra de Llaberia i del Parc Natural de Montsant.

Aquesta acció formativa s’inclou dins el Pla d’accions de la Carta Europea de Turisme Sostenible del Priorat i és un requisit d’accés per a tots aquells allotjaments, restaurants i productors amb visites que vulguin acreditar-se amb la Carta Europea de Turisme Sostenible del Priorat El període d’inscripció comença aquest divendres 3 de febrer i finalitzarà el dia 20 del mateix mes.

 

El proper dilluns arrenca a Fira de Barcelona una nova edició de la Barcelona Wine Week en la que hi participaran més de 200 cellers catalans, 23 dels quals de la DO Montsant.

És la tercera edició d’un certamen que s’ha convertit en referent internacional dels vins del sud d’Europa. L'última edició de Barcelona Wine Week, l'abril de 2022, va reunir més 650 empreses expositores, 60 Denominacions d'Origen espanyoles i més de 18.000 visitants professionals. Entre ells, 470 grans compradors internacionals de mercats estratègics que van participar en prop de 6.600 reunions comercials amb empreses expositores.

Les tendències en sostenibilitat, enoturisme i innovació seran protagonistes en les ponències i activitats que s’han organitzat en el marc de la Barcelona Wine Week, amb la presència destacada de professionals de reconegut prestigi sobre temàtiques vinculades principalment als terrers, a l'autenticitat dels vins i a les noves tendències com la digitalització.

En aquest marc, destaca el tast inèdit ‘Els vins de Finca Qualificada. La força del terrer’, on es tastaran deu Vins de Finca Qualificada, concretament dels cellers Clos Mogador, Vall Llach, Mas d’en Gil, Edetària, Vinyes Domènech, Abadal, Oller del Mas, Jean Leon, Olivardots i Eudald Massana. El Tast està organitzat per l’INCAVI.

Un altra activitat mostrarà la potencialitat de Catalunya en la ponència Rutes del Vi de Catalunya que organitza l’Agència de Turisme de Catalunya i que repassarà les diferents rutes del vi que s’endinsen en l’essència de les denominacions d’origen catalanes i dels seus vins i cellers.

Finalment, també destaca el tast organitzat pel col·lectiu Dones del Vi i en el que es podran tastar vins elaborats per 35 dones que estan al capdavant de cellers, 20 de les quals del nostre país.

4672 barcelona wine week

El Parc Natural de Montsant continua treballant per fer un seguiment de les aus rapinyaires que tenen presència en el seu territori. Ja l’any 2007, l’Associació Taxus va fer el primer cens de duc al Parc Natural de Montsant i després de tres censos més, a partir de 2019, es va començar a fer anualment.

El 2021 aquest cens es va ampliar amb el Projecte Noctàmbuls de seguiment d’ocells nocturns, entre els quals destaquen sis rapinyaires nocturns com el duc, l’òliba, el mussol comú, el mussol banyut, el xot i el gamarús, que és el més abundant. Cal destacar també la presència d’enganyapastors i de siboc.

El 2022, el Parc Natural de Montsant, mantenint la col·laboració amb Taxus, es va adherir amb un punt d’observació al programa Segre de seguiment de rapinyaires diürns, impulsat per l’Institut Català d’Ornitologia.

Entre els diferents rapinyaires detectats, cal destacar la nidificació, amb èxit, d’una parella d’àguiles calçades. Es tracta de la primera citació documentada d’aquesta espècie al Parc Natural de Montsant; a més, la nidificació va tenir lloc en un cingle, un fenomen rar a Catalunya.

N02 rapinyaires 500px.JPG 1243516883

 

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset