Butlletí setmanal 21-03-2018

Benvinguts al butlletí intersetmanal de Ràdio falset

La gestió de L’hospital comarcal de Móra d’ebre seguirà en mans de Gecohsa almnenys 2 mesos més després que el departament de salut hagi revonegut que encara no se’n pot fer càrrec. La decisió no ha agradat ni al territori ni als treballadors del centre. En una reunió celebrada el passat dilluns entre els presidents dels consells comarcals de la Ribera d’Ebre, de la Terra alta i del Priorat i els ajuntaments de Móra d’Ebre, Gandesa i Falset, el territori va mostrar la seva preocupació. Jordi Sabaté és el president del consell comarcal del Priorat.

Llegeix més...

El passat dijous l’associació Prioritat va organitzar una taula rodona per debatre sobre una de les polèmiques que han sorgit a la comarca els darrers mesos al voltant del pas pel Priorat de diverses marxes cicloturistíques. Segons va explicar la portaveu de l’associació, Roser Vernet, l’acte sorgeix de la preocupació de diversos sectors i la diversitat d’opinions respecte al tema. Per Vernet, és fonamental el debat amb l’objectiu de definir entre tots el model de territori que volem a la comarca i si aquest tipus d’activitats s’hi adapten i va destacar els valors que han sorgit arran de tota la feina feta al voltant de la candidatura del Priorat a la UNESCO. “Hem detectat valors que molta gent no sabia ni que teníem, com ara la nitidesa del paisatge o un sentit de la dimensió i l’escala molt gran, cosa que vol dir que aquí tot té la seva justa mesura”, afirmava Vernet. I així, sentenciava: “tota activitat que es pugui fer al Priorat ha d’estar dimensionada a aquest territori".

En el mateix sentit es va posicionar el director del Parc Natural del Montsant, David Iturria, que va afirmar que l’intercanvi d’opinions amb els organitzadors és un primer pas per poder arribar a acords. Amb tot, Iturria va defensar que les curses actuals, “tal i com estan plantejades tenen un impacte important que no s’adapta al model de turisme sostenible que s’està impulsant”.

També va intervenir en l’acte el president del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté, que va explicar que des de l’ens comarcal s’està treballant en un document que expressi la seva posició a aquest tipus de proves.

Des de l’associació Priorat Enoturisme va parlar Sergi Méndez, que va defensar que el sector turístic no està en contra de les bicicletes, però que no els agrada com s’estan fent les coses. “I tant que volem les bicis, no hi ha res més sostenible. El que no ens agrada és la manera com s’està fent les coses i aquest criteri d’imposició”.“Ningú ens ha preguntat si ens sembla bé”, afegia.

Jaume Rué, director de l’empresa Cycling Costa Daurada i un dels organitzadors de la Gran Fondo Cambrils Park, va defensar que des de la seva empresa porten ciclistes al Priorat durant tot l’any. De la mateixa manera, creu que el seu negoci que s’adapta perfectament al model de turisme del Priorat i que tenen “un compromís i sensibilitat amb el territori”.

Amb tot, va dir que per poder tirar endavant amb el seu negoci, necessiten que un dia a l’any se celebri una cursa per tal de promocionar la seva activitat. Rué va destacar que la Gran Fondo Cambrils Park no afecta tan a la població com s’està dient. “Desenvolupem aquesta prova, que no talla el trànsit en cap moment i l’afectació que té en la població és nul·la”, explicava. La Gran Fondo Cambrils Park se celebra el proper 14 d’abril i està previst que hi participin uns 2000 ciclistes.

bicis

La gestió de L’hospital comarcal de Móra d’Ebre seguirà en mans de Gecohsa almenys 2 mesos més després que el departament de Salut hagi reconegut que encara no se’n pot fer càrrec. La decisió no ha agradat ni al territori ni als treballadors del centre. En una reunió celebrada el passat dilluns entre els presidents dels consells comarcals de la Ribera d’Ebre, de la Terra alta i del Priorat i els ajuntaments de Móra d’Ebre, Gandesa i Falset, el territori va mostrar la seva preocupació

El president del consell comarcal del Priorat, Jordi Sabaté, va explicar que no els agrada la pròrroga, si bé reconeix que “no hi podem fer gran cosa”. Sabaté afirmava que en aquest endarreriment “hi té molt a veure la situació actual del govern de la Generalitat”.

Els representants comarcals i els alcaldes de les tres capitals van exigir que el consell d’administració de la nova empresa que ha de gestionar l’hospital compti amb representació del territori, després que s’hagi sabut que des de Salut Terres de l’Ebre només es compta amb la presència del consell comarcal de la Ribera i l’Ajuntament de Mora d’Ebre, excloent, d’aquesta manera les institucions del Priorat i la Terra Alta.

“Cap de nosaltres estem d’acord amb aquesta representativitat” afirmava el president del consell comarcal del Priorat, ja que segons ells, “al consell d’administració hi hauria d’haver presència de les tres comarques”. A més, Sabaté afegia que, en el cas del Priorat, aquesta presència al consell d’administració “és encara més necessària, ja que nosaltres no som ni Terres de l’Ebre”.

Així mateix, des del territori també es demana que es tiri endavant el compromís de tirar endavant amb el pal d’inversions previst de 2,3 milions d’euros en l’hospital. “Tenint en compte que fins a 4 milions d’euros es van destinar a sufragar despeses de l’hospital de Reus, considerem que s’ha de complir amb les inversions previstes per poder mantenir i millorar el servei de l’hospital de Móra d’Ebre”, apuntava Sabaté.

També els treballadors de l’hospital van mostrar la seva decepció pel fet que la gestió del centre hospitalari segueixi en mans de Gecohsa. En declaracions a Cadena Ser Móra d’Ebre, la presidenta del comitè d’empresa, Imma Martínez, explicava que no s’ha informat al comitè d’empresa de la pròrroga de la gestió a Gecohsa tot i que “sabíem que existia la possibilitat”. Martínez afirmava que no els agrada aquesta decisió i demanava que l’empresa pública agafi la gestió de l’hospital el més aviat possible “per acabar amb la incertesa i el malestar dels treballadors”.

La concessió de la gestió de l’hospital comarcal de Móra a l’empresa Gecohsa, propietat de l’Ajuntament de Reus, acabava enguany i, tal i com va anunciar, l’aleshores conseller de Salut, Toni Comín, a partir de la primavera de 2018, l’empresa amb un 100% de capital públic Salut Terres de l’Ebre, és qui s’havia d’encarregar de la gestió del centre.

hospi

El president del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté, va explicar en una entrevista a Ràdio Falset que els arguments que donarà la institució per acabar amb el transvasament del sistema Siurana- Riudecanyes es basaran en “l’antiguitat de les concessions, el fet que ens trobem en un transvasament entre conques i que no es compleix el cabal ecològic”. Sabaté va afirmar que després de la moció sobre els recursos hídrics de la comarca aprovada per unanimitat pel Ple del Consell i el Consell d’alcaldes “vam decidir posar el tema en mans d’un equip de juristes per tal d’explorar les diferents opcions”.

Preguntat sobre si s’havien mantingut contactes amb la Comunitat de regants de l’embassament de Riudecanyes i els ajuntaments del Baix Camp que es beneficien de l’aigua del Siurana, el president del Consell va explicar que “no hi ha hagut cap contacte oficial”. Amb tot, va dir que si que s’havien reunit a l’octubre amb l’aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, la directora general de Medi Ambient i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua. “La intenció és convocar una taula de l’aigua on hi siguin representades totes les parts”, afirmava, tot i que afegia que “degut a la intervenció de la Generalitat i destitució del govern, encara no s’ha fet”.

La moció sobre els recursos hídrics del Priorat també va ser presentada, a instàncies de la CUP, al Consell Comarcal del Baix Camp i al ple de la Diputació de Tarragona, on va ser rebutjada amb els vots de partits que al Priorat s’hi havien mostrat a favor. En aquest sentit, Sabaté explicava que “és una qüestió territorial que sobrepassa les ideologies dels partits” i va reconèixer que el Priorat no té “massa incidència” en les decisions que es prenen en les institucions supracomarcals.

Amb tot, va recordar que “a nivell de comarca cal que anem tots a una”, en referència a diverses accions que han pres altres actors en defensa del Riu Siurana, com és el cas de l’informe presentat per Ecologistes en Acció, el GEPEC i la Plataforma en defensa de l’Ebre i del qual afirma que des del Consell Comarcal “no se’n tenia constància, ni se’ns hi va convidar”. Sabaté va apuntar que “no té sentit que cadascú faci la guerra pel seu compte”.

Preocupació pel pas per la comarca de marxes cicloturistes

El president del Consell Comarcal també va mostrar “molta preocupació” en relació a la polèmica que s’està generant a la comarca en relació a les diverses marxes cicloturistes que està previst que passin per la comarca els darrers mesos. “Vista la preocupació de la població i del sector turístic dels pobles per on passen aquestes curses, des del Consell estem elaborant un document en el que es mostri el punt de vista de la comarca sobre aquestes curses ja que no s’adeqüen al model de turisme que s’està impulsant a la comarca”.

“És una llàstima que una activitat esportiva com el ciclisme, en principi respectuosa amb el medi, es converteixi en un problema degut a l’elevada quantitat de participants”. “Hem de regular-ho i controlar la massificació”, sentenciava.

Sabaté, també va explicar que des del Consell es volen posar en contacte amb les federacions de ciclisme, els organitzadors i trànsit per tal d’abordar la qüestió.

El camí a la UNESCO

Respecte a la candidatura de Priorat- Montsant- Siurana a patrimoni mundial de la UNESCO, el president del Consell va explicar que el dossier ja és a mans d’aquesta organització internacional i que estan a l’espera de la visita dels avaluadors. Sabaté va afirmar que “tot i que és difícil” té “molta fe” en que el Priorat esdevindrà patrimoni de la humanitat l’any vinent. “Crec que sha fet una feina molt bona, malgrat que és una candidatura complexa degut a la dificultat d’explicar i justificar un territori, un mosaic agrari”, afirmava.

Els efectes del 155

En relació a la situació política de Catalunya, Sabaté va afirmar que l’aplicació de l’article 155 està afectant al Consell. “A nivell econòmic, hi ha alguna subvenció que ve directament des del govern central, quan abans venia de la Generalitat, i estan pagant puntualment”, explicava, si bé afegia que “quan la Generalitat no pagava era perquè no arribaven els diners de Madrid”.

Així mateix, el president del Consell també que queixava de que “hi ha decisions que sense govern no es poden prendre, i per tan, tenim temes encallats com ara els fons del Pla Estratègic de Competitivitat Territorial (PECT)”, que inclouen projectes com la creació d’un banc de terres.

Finalment, com a cap d’Esquerra Republicana a la comarca, Sabaté també es va posicionar sobre la situació política en la que es troba Catalunya. “Penso que ens vam espantar massa aviat, i ara el govern espanyola ens ha anat menjant el terreny”, afirmava i apuntava que “no podem anar així; o plantem cara o deixem-ho córrer”. Finalment, reconeixia que “es evident que hem de tenir govern perquè el govern funcioni, però em sento bastant decebut”.

*Imatge d'arxiu de Jordi Sabaté en una sessió plenària al Consell Comarcal del Priorat

WhatsApp Image 2017 07 18 at 09.37.18

 

 

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset