L'informatiu cap de setmana 17-06-2017

DSC 0938

El conseller d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals de la Generalitat, Raül Romeva, va visitar ahir dilluns, juntament amb el cos consular de Barcelona, el Priorat i la Cartoixa d’Escaladei. La visita també ha servit per explicar al cos consular la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial de la Unesco. 

En el seu parlament davant els cònsols dels diferents països a Barcelona, Romeva va lloar la tenacitat del Priorat, com un territori que ha sabut superar les dificultats per acabar bastint un projecte social d’un enorme interès. "Quan hi ha situacions a la història que destrueixen les pròpies oportunitats, les societats tenen dues opcions: reinventar-se o emigrar; aquí van decidir reinventar-se", ha afirmat el conseller, que ha assegurat que "això explica molt bé el caràcter del territori".

D'altra banda, va destacar el "valor espiritual" de la Cartoixa, un monument que cal recórrer per "trobar-se i generar coneixement". Finalment, el conseller va senyalar que el Priorat s'ha hagut de reinventar "en situacions de la història que el que fan, d'alguna manera, és destruir les pròpies oportunitats".

Romeva va assegurar que la voluntat del Govern és "continuar enfortint el coneixement i la projecció internacional" del Priorat, que lluita amb una candidatura perquè el seu paisatge sigui declarat Patrimoni Mundial de la Unesco. "Ajuntaments, el Consell Comarcal i el Govern estem bolcats en què això sigui un patrimoni col·lectiu no només català, sinó universal", va dir. 

Un grup de prioratins, amants del senderisme, ha realitzat els darrers mesos un recorregut pels diferents pobles del Priorat a través de senders. Al llarg de 26 etapes han recorregut espais de la comarca tan diversos com els camps de conreu de la zona baixa de la comarca, com la Serra del Montsant. Totes les etapes es poden consultar a la pàgina web www.senderismealpriorat.wordpress.com.

Ràdio Falset ha parlat amb alguns d’ells, que ens han explicat d’on va sorgir la idea i quins projectes tenen de cara al futur. Joan Queralt explicava que “vam creure que era molt bo que la gent conegués les rutes que fem”, mentre que Judit Brull afirmava que “és una manera de donar a conèixer el nostre entorn”.

Referent a la ruta, Queralt explicava que la van planificar “de manera que cadascú pot sortir de qualsevol dels pobles de la comarca i acabar-la al mateix punt”.  Així mateix, en destacava que és una ruta que és pot fer “quatre vegades a l’any, una en cada estació”. “Són quatre voltes diferents”, sentenciava.

Respecte als projectes de futur del grup de Senderisme del Priorat, Queralt explica que el més immediat és “almenys fer un parell de rutes per cada poble, ja que volem que els visitants del nostre web puguin escollir entre les diverses rutes que proposem a cada municipi”. Així mateix, també existeix el projecte de seguir el tram del GR-174 que passa per la nostra comarca o fer rutes que transcorrin per diversos pobles.

 

WhatsApp Image 2017 06 19 at 18.03.45

El passat dijous l’ajuntament de Falset va convocar una reunió de poble informativa per explicar la complicada situació hídrica en què es troba el municipi i presentar la campanya de conscienciació SOS Aigua.

L’alcalde del municipi va explicar les polítiques que s’han fet fins al moment per tal de trobar una solució al problema de l’aigua. Domènech va explicar que en l’actualitat les reserves d’aigua dels pous del municipi  es veuen afectades per la manca de pluges però també per la contaminació de nitrats i metal·loides. En aquest sentit, va explicar que aquest estiu s’instal·larà una planta de filtratge d’aigua al pou de Valenciana i que s’està intentant arribar a un acord amb l’ACA per crear un “pou pal·liatiu”.

En la reunió també hi va participar Carles Loaso, tècnic de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), qui va fer un repàs a nivell geològic de la ubicació dels aqüífers del terme municipal de Falset i va afirmar que a la llarga Falset haurà d’importar recursos hídrics de fora del terme municipal, en concret,  dels “aqüífers de la Torre de Fontaubella o dels de la zona sud de la comarca”.

En aquest context, l’alcalde va explicar que ja existeix un  projecte d’un pou al Coll de l’Egua, al terme municipal del Masroig, que hauria de servir per abastir Falset, Marçà i Bellmunt però que està parat per part de l’estat està aturat i que no se sap  si Madrid el reactivarà. Amb tot, va declarar, que “en cas de que l’Estat no reactivi el projecte, serà l’ACA la que se’n farà càrrec”.

Finalment, el regidor de serveis Josep Rull va fer un repàs a la situació actual dels pous del municipi i va presentar la campanya SOS Aigua!, que vol apostar per las conscienciació de la població sobre l’estalvi d’aigua al municipi. Per la campanya s’han editat uns fulletons que exposen la situació actual dels recursos hídrics de Falset i que dóna una sèrie de consells per a l’estalvi d’aigua. 

WhatsApp Image 2017 06 17 at 18.22.30

feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset
Publicitat