Informatiu cap de Setmana 30-05-2020

Les obres de rehabilitació de l’església i l’adequació del claustre major de la Cartoixa de Santa Maria d’Escaladei han començat darrerament. Els treballs tenen un termini d’execució de 24 mesos i preveuen el desenrunat, la reconstrucció i l’adequació de l’església, el sagrari de la Cartoixa d’Escaladei, i altres dependències annexes com la galeria sud del claustre o les restes de les tres capelles individuals ubicades a llevant de la sagristia vella.

El projecte que ara ha començat preveu recuperar la morfologia que l’església tenia al segle XVIII. Es recuperarà el seu cobriment original, reconstruint la volta de canó apuntada del tram central amb fàbrica de dovelles de gres vermell. S’estabilitzarà el conjunt amb un atirantament a l’alçada del ronyós de la volta i es preveu també la reconstrucció parcial del cimbori amb la utilització de materials originals recuperats en la fase anterior.

Altres intervencions previstes a l’església són la reconstrucció dels tancaments perimetrals, la restitució de dues columnes de la portalada i una nova coberta de teula ceràmica per a la nau principal i de coberta de planxa de zinc per al terrat. Es construirà una nova escala per salvar el fort desnivell amb l’exterior de l’església i es construirà una cripta soterrada per observar el singular sistema de fonamentació del mur meridional. Es restauraran els paviments de marbre bicolor de la nau central i es col·locarà un paviment de posts de fusta a les zones laterals. Així mateix es recuperaran els paviments de marbre policromat de la zona del presbiteri i es consolidaran els paraments en general.

L’actuació també preveu la consolidació i restauració de tram amb arcuacions conservades a la galeria est. Es reconstruirà també la cornisa, les voltes i la coberta d’aquest mateix tram de galeria i es refaran els tancaments interns dels tres arcs, amb la doble finalitat d’estintolar-los de manera adient, i d’intentar mostrar al visitant un aspecte pròxim al que devien tenir les galeries originalment, amb les seves finestres i òculs.

Pel que fa al sagrari es proposa la recuperació funcional de la cúpula amb estructura lleugera de costelles radials de fusta laminada, amb llates de fusta que reproduiran el volum semiesfèric de l’antiga cúpula i que serveix de base a la coberta en forma de piràmide truncada de vuit cares originària. La zona de la cúpula tindrà una coberta de teula ceràmica comuna i de teula tipus romana a la resta de la coberta.

Al claustre major, el projecte de restauració i museïtzació que comença ara recuperarà per a la visita un dels elements més importants de la Cartoixa tant des del punt de vista arquitectònic com simbòlic ja que el claustre és l’element vertebrador de la zona de vida eremítica i que donava accés a les cel·les dels monjos. El projecte preveu un enjardinament general creant tanques arbustives al voltant de les diferents terrasses que conformen cada quadrant, reforçant visualment l’aspecte quadrangular del claustre.

Amb aquestes intervencions es pretén posar en valor també les restes de la cel·la medieval. En aquest sentit, es preveu tornar a excavar les restes visibles de les diverses cel·les medievals ubicades sota la rasant de la zona sud-est del claustre. Es tracta de documentar aquestes construccions per decidir deixar-les a la vista o cobrir-les definitivament.

Aquestes actuacions estan promogudes per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura que ha encarregat la seva gestió a l’Institut Català del Sòl, INCASÒL. El projecte té un pressupost de 2.407.551,84 euros finançat pel Departament de Cultura, el programa de l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment, els fons FEDER de la Unió Europea i la Fundació “la Caixa” que assumeix les obres de restauració i adequació per a la visita del claustre major amb un import de 316.674,80 €, en el marc del programa Patrimoni en Acció.

cartoixaesglesia

L’edició d’aquest 2020 del festival En Veu Alta de Pradell no se celebrarà a causa de la COVID-19. Així ho han decidit l’organització i l’Ajuntament del municipi, que s’han emplaçat a treballar de cara a l’edició del 2021. Jordina Biosca, directora del festival, explicava des de l’organització “vam proposar als ajuntaments la possibilitat de celebrar l’EVA, repensar-lo o aplaçar-lo”. En el cas de Pradell, Biosca afirmava que “sobretot pel gran volum de persones que acudeixen al poble durant el festival, l’ajuntament va decidir aplaçar-lo fins al 2021”.

Malgrat això, l’EVA tira endavant al Penedès aparcant el seu format habitual per una versió estesa en el temps. De la seixantena d’espectacles i activitats previstes inicialment, el Festival treballa per reubicar-ne tants com sigui possible entre els mesos de juliol i octubre. El festival doncs, no tindrà enguany un programa amb tot el calendari d’actes sinó que s’aniran anunciant dia a dia, a mesura que es tanquin dates i d’acord amb la situació que marqui l’evolució de la Covid19. Biosca explicava que “tot i que sobretot per qüestions de logística alguns espectacles poden caure de la programació, durant quatre mesos tindrem espectacles EVA disseminats per tot el territori de l’Alt i el Baix Penedès i també a Capellades”.

Així mateix, I per tots aquells incondicionals del festival, s’han programat els #TastetsEVA, una aposta per mantenir viu el sector cultural en la que els artistes programats al festival mostren en uns vídeos elaborats durany el confinament un petit fragment dels seus espectacles. “Tots els artistes s’hi van mostrar disposats” explicava la directora de l’EVA, que afegia que “hem remunerat l’elaboració d’aquests vídeos perquè ja n’hi ha prou de que els artistes fem feina gratuïta”. Els vídeos del #TastetsEVA seran càpsules d’entre un i quatre minuts que es penjaran a les xarxes socials del festival a partir del 5 de juny, quan havia de començar l’edició penedesenca 2020.

Jordina Biosca també va lamentar el moment complicat pel que està passant el sector cultural i destacava que l’EVA pugui seguir endavant. “La situació de la COVID-19 no ajuda tot i que, com sempre, la cultura és la nineta dels ulls en període electoral però després ja és un altre tema”. En aquest sentit, Biosca reconeixia que l’organització de festivals sí que es beneficia de diner públic però no els professionals en sí.

Així, i en paral·lel a la reprogramació del festival, l’EVA ha llençat un vídeo per reivindicar tots aquells professionals, sovint invisibles, que formen part del sector cultural. Alguns dels artistes de l’EVA presenten l’equip i posen en valor la necessitat d’aquest teixit humà i professional perquè festivals com l’EVA, i tants d’altres, puguin ser realitat.

EVA20 Cartell Horitzontalok 1

 

El Patronat de turisme de la Diputació de Tarragona ha posat en marxa una campanya per presentar la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre com a destinacions segures, atractives i que generen confiança a l’hora de tornar a planificar les vacances per contribuïr a la reactivació del sector turístic, durament castigat per la crisi de la COVID-19.

Les campanyes pretenen posicionar les dues marques en la represa de l’activitat, aprofitant que els dos territoris han passat ja a la segona fase de desescalada. Per aquest motiu, des d’aquesta setmana s’han egegat les accions de publicitat sobre les destinacions en una planificació que s’estendrà fins a la primera setmana del mes de setembre i amb una inversió global de 490.000 euros.

La presentació de la campanya es va fer pública als mitjans de comunicació aquest dilluns dia 25. Mitjançant una roda de premsa telemàtica, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va destacar la implicació de la institució en la reactivació del turisme en aquests moments difícils: "Davant d’aquesta profunda incertesa que ens atemoreix, cal que siguem valents, resilients i creatius; amb la nova campanya generem confiança als visitants tot ressaltant les nostres fortaleses com a destinació".

De la seva part, la presidenta del Patronat de Turisme, Meritxell Roigé, va posar de manifest les diferents trobades que s'han anat mantenint amb el sector públic i privat en les darreres setmanes, i va assenyalar que aquesta és una campanya "potent", que "permetrà donar gran visibilitat al turisme de la Costa Daurada i de les Terres de l'Ebre".

costa daurada 2

L'Ajuntament de Falset va aprovar en un dels darrers plens la creació d'una Agrupació de Defensa Forestal (ADF). Diversos voluntaris n'estan impulsant la seva constitució i n'hem parlat amb Marc Rull i Pere Pellejà. Els voluntaris de la futura ADF de Falset fan una crida als propietaris forestals perquè s'adhereixin en la seva creació.

entrevista adf

Les regidories de Joventut dels diferents ajuntaments de la comarca i el responsable i les tècniques compartides del Servei Comarcal de Joventut van mantenir fa uns dies una nova reunió telemàtica, amb l’objectiu de coordinar l’organització d’activitats de cara a l’estiu.

La trobada telemàtica va servir per abordar, entre d’altres qüestions, com s’ha de procedir per organitzar activitats durant aquest estiu post-confinament, amb la qual cosa el Servei Comarcal de Joventut ja ha fet arribar als municipis el Document marc per a les activitats d'educació en el lleure - Estiu 2020.

De la mateixa manera, a mode de proposta, durant la reunió es va posar damunt la taula una proposta (que actualment s’està treballant) per oferir un servei de cangur als diferents municipis i que faci més fàcil la conciliació laboral en moments complicats com l’actual.

Les reunions mantingudes entre regidories de Joventut i el Servei Comarcal de Joventut persegueixen una major cooperació entre les institucions, amb l’objectiu d’afavorir una acció més coordinada. Alhora, les reunions tracten d’acordar objectius comuns, i estar al corrent dels serveis d’assessorament, suport, orientació i acompanyament que els tècnics i tècniques de Joventut del Consell Comarcal poden prestar als municipis.

PHOTO 2020 05 18 13 17 50

La regidoria de Promoció econòmica de l’Ajuntament de Falset ha llençat un vídeo a través de les xarxes socials amb l’objectiu d’impulsar el comerç de Falset després de la pandèmia del COVID-19.

Sota el lema “Falset està preparat per atendre’t”, el vídeo compta amb la participació de bona part del teixit comercial del municipi. El vídeo destaca que la capital del Priorat sempre ha estat un pol comercial per a la comarca i que malgrat l’aturada econòmica que ha suposat el coronavirus, els comerciants del municipi obren les portes de nou amb ganes de tirar endavant.

La setmana passada es va presentar l’Informe de Conjuntura econòmica trimestral que elabora el Grup de Recerca d’Indústria i Territori de al URV per a les Cambres de Comerç de Reus, Tarragona, Tortosa i Valls, amb el suport de la Diputació de Tarragona. Les conclusions d’aquest informe, que cobreix el termini entre l’1 de gener i el 31 de març, ja reflecteixen els primers impactes de al crisi econòmica generada arran de la Covid-19, tot i que la situació es va desencadenar en les darreres dues setmanes d’aquest primer trimestre de 2020.

El responsable de l’estudi, el professor Joaquim Margalef,  pronostica que l’economia de la demarcació es recuperarà a finals de 2021 o a inicis de 2022. Margalef assegura que “l’afectació és i serà molt desigual: afectarà molt més a les pimes que a les grans emprese, i per sectors la indústria química o el sector energètic, per exemple, aguanten bastant bé, però el turisme o la construcció patiran molt aquesta situació”. Margalef confia en què “hi hagi una reacció de suport de les institucions al teixit productiu encara més contundent de la que hem vist fins ara per garantir la demanda i salvar les empreses, ja que són les que han de liderar la reactivació quan la conjuntura sigui diferent”. En aquest sentit, ha recordat que “la destrucció d’empreses va ser un dels principals hàndicaps durant la recuperació de la crisi de 2008, un efecte que ara hauríem d’evitar perquè té conseqüències molt negatives”.

L’informe de Cojuntura analitza les dades de variació interanual d’ocupació respecte al primer trimestre del 2019. En aquest sentit, la demarcació de Tarragona registra uns xifres de caiguda de l’afiliació a la seguretat social per sobre de la mitjana catalana. En concret, el nombre d’afiliacions va caure un 4,08% el primer trimestre repecte al mateix període de l’any passat. Per sectors, les afiliacions en la construcció va baixar un 8,29% mentre que el turisme ho va fer un 4,19%. També ho van fer l’agricultura (-2,29%) i la indústria, l’únic sector on les afiliacions a la seguretat social cauen per sota de la mitjana catalana (-1,76%).

Pel que fa a la comarca del Priorat, el nombre d’afilicacions a la seguretat social durant el primer trimestre va baixar un -0,78% repecte al primer trimestre del 2019. Com en el conjunt de la demarcació, la caiguda més brusca d’afiliacions a la seguretat social es va donar al sector de la construcció (- 5,38%), seguida de la indústria (-4,41%). En canvi, el nombre d’afiliacions va créixer als sectors de l’agricultura (2,63%) i els serveis (0,63%).

Així mateix, l’informe de cojuntura econòmica també inclou les dades dels expedients de regulació temporal d'educació (ERTOS) tramitats durant els mesos de març i abril per culpa de la COVID-19. En el conjunt de la demarcació se n’han tirat endavant 9.687, els quals afecten 51.528 treballadors. Al Priorat, per la seva banda, s’han tramitat 117 ERTOS, el que ha suposat que s’hagin quedat temporalment sense feina 395 persones.

L’Ajuntament de Falset i l’Obra Social “la Caixa” han formalitzat un acord perquè persones grans i famílies vulnerables puguin tenir accés a equips informàtics, a fi de reduir la fractura digital en aquests dos col·lectius.

Aquest acord permetrà que es puguin adquirir quatre ordinadors portàtils, amb les llicències de software necessàries per a les necessitats que puguin tenir els usuaris. Aquests ordinadors, que se sumaran als quatre que ja van ser adquirits per part de l’Ajuntament de Falset en el marc del projecte “Cap Barrera Tecnològica!”, s’ubicaran a la Biblioteca Municipal Salvador Estrem i Fa.

L’alcalde de Falset, Carlos Brull, explicava en declaracions a Ràdio Falset que “en la situació actual, les necessitats de disposar d’un Ordinador per estudiar o per fer teletreball s’han incrementat, es per això que amb aquest Acord podrem renovar i ampliar el parc informàtic de la biblioteca”.

En aquest sentit, les treballadores d’aquest equipament podran donar suport necessari als usuaris que en facin ús, siguin persones grans o membres de famílies vulnerables que no tenen possibilitat de disposar d’equips informàtics a casa.

La signatura de l’acord va tenir lloc aquest dilluns a l’Ajuntament de Falset, amb la presència de Carlos Brull, alcalde de Falset, i Ramon Minguella, Judit Gilavert i Anna Maria Abella, director, sotsdirectora i gestora de banca premier de l’oficina de CaixaBank de Falset, respectivament.

Foto signatura osc

El Consell Comarcal del Priorat, els ajuntaments de la comarca i el Fòrum d’Ensenyament del Priorat fan una crida a les famílies perquè inscriguin els fills i filles a les escoles i instituts dels pobles de la comarca. Consideren que les escoles del Priorat són un model singular i de gran valor per al territori, un model integrador que permet la interacció propera entre alumnes, mestres i famílies, en el qual també es fomenta una coneixença directa i viva.

El president de l'ens comarcal , Xavier Gràcia, explica “l’escola rural és clau per als nostres pobles, estan molt més vius i això vol dir més futur”. En aquest sentit, afegeix que “les escoles són fonamentals per a la fixació de la població, la pervivència dels nostres pobles i l’assoliment de l’equilibri territorial”.

En la carta, publicada a les xarxes socials dels diversos ajuntaments i que també s’ha enviat a les famílies de la comarca, els signants afirmen, a més, que cal defensar aquest model i millorar-lo en aquells àmbits que sigui possible.

Així mateix, el Consell Comarcal, els ajuntaments i el Fòrum d’Ensenyament també creuen que, en una situació com l’actual, alterada completament per la COVID-19, el contacte de les escoles amb les famílies, la proximitat i el fet de viure en un poble són béns molt preuats i a l’alça.

El president del Consell destaca que “amb la crisi hem posat en pràctica el teletreball i hem vist que moltes feines es poden fer des de casa”. Això, segons Gràcia, “pot fer que algunes persones es plantegin venir a viure al poble, i un dels valors afegits que aquí hi trobaran és que l’escola rural és d’una gran qualitat”.

Malgrat això, però, Gràcia reclama una millora de la connectivitat als municipis de la comarca que faciliti a les famílies aquesta possibilitat d’establir-se al poble.

escola

Falset reobre des d’avui algunes de les instal·lacions del municipi tancades des del passat mes de març arran de la crisi de la COVID-19. Així doncs, a partir d’aquest dimecres es pot ronar a fer ús del pavelló poliesportiu i la pista poliesportiva de la piscina, això sí, sempre que l’activitat que s’hi dugui a terme no impliqui contacte físic entre els esportistes i respecti les mesures de seguretat compreses en la Fase 2 de desconfinament, en la qual el municipi ja ha entrat aquesta mateixa setmana.

L’alcalde de la capital del Priorat explicaque “en aquesta fase 2 ja podem començar a reactivar l’activtat en aquestes instal·lacions”. “Amb això intentem aconseguir el que vol tothom: tornar el més aviat possible a la normalitat”, afirma el batlle.

L’Ajuntament recorda que per fer ús d’aquestes instal·lacions esportives caldrà, en tot moment: haver establert torns, que no hi hagi contacte físic i respectar un aforament del 30%. Tan per fer ús del pavelló com de la pista cal demanar cita prèvia per accedir a les instal·lacions. Es pot fer telèfon o per correu electrònic a l’adreça: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

En la fase 2 de la desescalada està permesa la pràctica d’esports individuals o que no impliquin cap tipus de contacte entre persones, mentre que no es poden practicar esports d’equip com el futbol, el bàsquet, l’handbol o qualsevol altre disciplina on el contacte físic sigui necessari. Els esportistes federats podran accedir a les instal·lacions amb un entrenador degudament acreditat. Com és habitual, l’Ajuntament farà la neteja i desinfecció de les pistes i els seus espais, d’acord amb les actuals mesures sanitàries.

D’altra banda, el consistori informa que ja treballa en la possible obertura de les instal·lacions de la piscina, però que encara no en pot concretar els detalls, a l’espera d’instruccions per part de les autoritats sanitàries i de l’evolució de l’estat d’emergència. Brull afirma que estan treballant en la nova normativa, que serà més estricta: “per una banda estem mirant com haurem de controlar els aforaments, si haurem de fer franges horàries, i per l’altra hem d’augmentar els serveis d’higiene i neteja, sobretot els vestuaris, que s’hauran de desinfectar tres cops al dia, i els accessoss al recinte on s’haurà de desinfectar el calçat”. Amb tot, l’alcalde destaca que “tot canvia d’un dia per l’altre i, per tant, ens anirem adaptant poc a poc a la nova situació”.

La llar d’infants reobre el 2 de juny

Per altra banda, l’Ajuntament també ha decidit que la llar d’infants municipal reobri les portes a partir del dimarts 2 de juny, dilluns és la festa local de la Segona Pasqua. Des del consistori s’afirma que la decisió s’ha pres seguint instruccions de la conselleria d’Ensenyament i havent adaptat a la realitat local els protocols sanitaris i educatius tramesos per part de la Generalitat.

La reobertura preveu, entre d’altres coses, l’assistència d’un màxim de 5 alumnes per aula i que l’horari sigui de 8.30 a 13 hores. Durant el mes de juny, la llar d’infants no oferirà servei de menjador, amb la possibilitat de restablir-lo al mes de juliol, segons l’evolució de la pandèmia.

El protocol de reobertura també preveu que les entrades i sortides al centre es facin de manera esglaonada, amb la qual cosa cada família tindrà un horari prèviament establert. Així mateix, les famílies no podran entrar dins de l’edifici, sota cap concepte, i les mesures que caldrà prendre en cas de detectar-se un positiu en l’entorn familiar d’un infant o del personal educador, estan perfectament pautades i seran molt estrictes.

Finalment, l’Ajuntament informa que ja ha actualitzat el calendari de cobrament d’impostos i tributs municipals d’aquest 2020, després d’haver suspès extraordinàriament, a mitjans de març, el pagament d’algunes taxes arran de l’estat d’emergència sanitària. Així mateix, el consistori no cobrarà, com ja va anunciar, algunes taxes com la de l’ocupació de la via pública per terrasses i bars.

Llar dInfants lEspigol

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset