Informatiu cap de Setmana 06-08-2022

Falset ja ho té gairebé tot a punt per la Festa Major d'aquest any 2022. Precisament, el passat diumenge, l'Ajuntament va presentar en públic, a la plaça de la Quartera, tota la programació. Per parlar del que ens depara la festa hem convidat al regidor de festes, el senyor Joan Coll. 

Escolteu l'entrevista a continuació: 

festamajorfalset

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha comunicat avui que, a causa de la sequera, no es donen les circumstàncies per autoritzar el transvasament de 0,6 hm³, previst a l’abril, des del pantà de Siurana al de Riudecanyes. Segons la Generalitat, “l’informe ambiental previ ho desaconsella perquè, atès el baix nivell del pantà de Siurana, suposaria deixar en molt males condicions ambientals l’aigua restant”.

Pel que fa a la comunitat de peixos, “el desembassament reduiria la zona més oxigenada, on viuen la majoria d’espècies piscícoles, i en disminuiria l’espai vital, amb el possible risc de mortaldat de peixos”. Segons Acció Climàtica, un nou desembassament del Pantà de “pot tenir un efecte crític sobre les poblacions d’espècies a preservar en l’espai natural del Riu Siurana i Planes del Priorat”.

Per aquest motiu, des de la Generalitat ja s’està treballant en l’alternativa d’utilitzar l’aigua regenerada per a usos agrícoles a la Comunitat de Regants de Riudecanyes, amb la qual cosa recupera el plantejament que ja va fer en el marc de la darrera proposta de consens a la Taula del Siurana per reaprofitar les aigües de la depuradora de Reus. Així mateix, el Departament també estudia alternatives per al reg de suport de la Conca del Siurana del Priorat per a un total de 1.800 hectàrees.

En el cas de la xarxa d’abastament d’aigua de la Mancomunitat del Topograpo (Gratallops, Torroja del Priorat, Poboleda i Porrera), Acció Climàtica, per mitjà de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha tornat a proposar als municipis afectats, com ja va fer al febrer, realitzar obres de millora de la xarxa d’abastament en els pròxims mesos per garantir l’aigua de qualitat, i el suport i l’acompanyament en la gestió posterior de la infraestructura.

Segons l’ACA, l’aigua per a l’abastament dels municipis del Topograpo està garantida amb els volums actuals; també des del punt de vista de la qualitat si no es fa el transvasament de 0,6 hm3 pendent com planteja Acció Climàtica.

El Departament ha remarcat que l’ACA compleix els cabals ambientals en les conques internes en què té competències, i ha recordat que el responsable dels cabals ambientals del pantà de Siurana és la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

La Plataforma pel riu Siurana satisfeta però amb matisos

La Plataforma pel riu Siurana considera que l’anunci de la Generalitat “és un avenç reconèixer que la situació actual és insostenible: mata el riu, deixa sense aigua de boca als pobles i als regants del priorat sense aigua de reg”. Així mateix, també valora positivament que “es recuperi la proposta de la taula de substituir l’aigua del transvasament per aigua regenerada de l’edar de reus i que són necessàries inversions a molt curt termini per millorar l’aigua dels pobles TOPOGRAPO”.

Malgrat això, volen deixar clar “que problema actual no és per la sequera, és pels transvasaments”. La Plataforma no està d’acord amb “l’excusa” de que el cabal ambiental correspon a la CHE. Segons ells, “la Generalitat té competències en la gestió de la Xarxa Natura 2000 i a la taula va determinar un cabal més de quatre vegades superior al que deixa actualment”. “Si la CHE fixa un cabal insuficient ella ha de defensar a tots els nivells el cabal necessari”, diuen.

panta1

La DOQ Priorat impulsa la redacció d’un Pla per incorporar els Objectius de Desenvolupament Sostenible “ODS” en totes les accions que es desenvolupen al camp les empreses vitivinícoles de la DOQ Priorat.

L’estudi, que dirigirà el doctor en Ciències Ambientals i llicenciat en Geografia, Martí Boada, serà realitzat per la consultoria Inèdit, spin-off vinculada amb a la Universitat Autònoma de Barcelona i a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), que treballen per millorar la comprensió del canvi ambiental global, accelerar i gestionar la transició cap a un futur sostenible i per a la correcta gestió del canvi que planteja l’economia circular.

El Full de Ruta en sostenibilitat per la DOQ Priorat, que ja s’ha començat a realitzar i es treballarà conjuntament de la mà de les persones i entitats del Priorat, té com a objectiu definir les accions estratègiques que s’han d’implementar al camp i al celler per garantir la sostenibilitat i donar continuïtat al projecte impulsat des de fa anys pel Consell Regulador de la DOQ Priorat, en matèria de preservació de l’entorn natural i també per assegurar la viabilitat del projecte vitivinícola, la qualitat dels vins i la seva traçabilitat.

A hores d’ara s’ha iniciat la recollida de dades que són la base per l’elaboració de la primera fase del treball, per determinar el valor socioecològic del patrimoni natural i cultural específics de la DOQ Priorat. Posant l’accent en el territori vitivinícola i les sinergies amb figures de dinamització i conservació del territori sempre centrant-nos en un aspecte: l’activitat agrícola productiva que es desenvolupa a les muntanyes del Priorat.

Per al president del Consell Regulador de la DOQ Priorat, Salus Àlvarez, l’elaboració de l’estudi “ha de permetre que viticultors i cellers de la DOQ Priorat ens alineem amb els objectius ODS, que ha fixat les Nacions Unides per garantir un desenvolupament sostenible i respectuós amb el nostre entorn. Una línia de treball totalment imprescindible per a poder avançar sempre amb el màxim respecte a la natura i a l’ecosistema que ens envolta”.

L’elaboració d’aquest estudi compta amb la col·laboració dels tècnics del Parc Natural de la Serra de Montsant, VITEC i la coordinació del Consell Regulador de la DOQ Priorat. A hores d’ara, ja s’ha traslladat als cellers una enquesta, que forma part del procés de recollida de dades.

DOQPriorat

La polèmica per l’aigua del Siurana continua després que el passat divendres l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va autoritzar un nou trasnvasament que s’ha allargat durant tot el cap de setmana i que ha servit per enviar cap al Pantà de Riudecanyes 400.000m3 cúbics deixant l’embassament de Siurana al voltant del 10% de la seva capacitat. Això ha portat a la publicació de comunicats de diversos dels actors implicats en el conflicte.

Per una banda, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes alerta que, actualment, si no es transvasa més aigua de l'embassament de Siurana al de Riudecanyes s'haurà de suspendre el reg. En aquest sentit, la Comunitat detalla que “ja s'han fet diverses restriccions que arriben fins a un 60% de la dotació d'aigua per als comuners i que el 99% de l'aigua del pantà que se subministra actualment es destina al reg”.

La Comunitat de Regants demana el transvasament dels 600.000 m3 restants per arribar als 3 milions de m3 acordats per l’ACA. Des de la Comunitat de regants es queixen de que “l’incompliment de transvasar el cabal acordat tindrà gravíssimes conseqüències per a aquests regants, per les seves collites i pels seus cultius”.

ERC del Priorat diu que treballarà per acabar amb el transvassament

A la nostra banda de la Teixeta, i pocs dies després que el president del Consell Comarcal del Priorat denunciés que s'estaven plantejant denucniar l'ACA al jutjat, Esquerra Republicana del Priorat va emetre un comunicat en el que mostra la seva preocupació per l’estat de l’embassament i els problemes d’abastament dels municipis del TOPOGRAPO. Segons els republicans prioratins “la situació actual del Siurana és preocupant i lamentable” i afirmen que “no defallirem en la lluita per la reversió del transvassament del Siurana per aturar l’espoli”.

Així, ERC del Priorat demana a l’ACA “major determinació a l’hora de proposar i materialitzar solucions a curt, mitjà i llarg termini” i demana a totes les parts implicades en el conflicte “refer les vies de diàleg que van obrir-se en la Taula del Siurana”.

Doncs bé, el comunicat dels republicans ha trobat resposta en la CUP Priorat que en un fil a twitter afirmen que “Esquerra no defensa el mateix al Priorat que al Baix Camp” i critiquen que “aquesta formació governa totes les administracions que podrien treballar per solucionar el conflicte, des de la Generalitat, l’ACA o la Diputació, fins als consells comarcals del Baix Camp i el Priorat, l’ajuntament de Reus i la majoria de consistoris prioratins”.

Els cupaires titllen el comunicat de “postureig” i recorden que només la CUP defensa el riu Siurana a banda i banda de la Teixeta.

Demanen que l’Ajuntament de Reus renunciï a l’aigua del Siurana

Precisament, la CUP de Reus, va demanar aquesta setmana que l'Ajuntament de la capital del Baix Camp renunciï a l'aigua de Siurana. El regidor Edgar Fernández va dir que “Reus té recursos humans, tècnics i econòmics suficients per renunciar a l’aigua provinent del Siurana i evitar així talls de subministrament” i que "fa anys que insistim en trobar alternatives a l’actual model de distribució d’aigua, obsolet, injust i un atemptat mediambiental”. Fernández va apuntar que “no es poden regar camps de golf i omplir piscines privades a la vegada que al Priorat no surt aigua de l’aixeta o el riu és un cementiri de fauna”.

siurana

Les regidories de polítiques d’Igualtat dels municipis del Priorat, estan desplegant tot un seguit d’accions de sensibilització en aquesta matèria, així com actuacions variades per a informar i prevenir sobre les violències masclistes a la seva població.

Per aquest motiu, s’ha detectat la demanda i necessitat de formació per totes les persones que van al capdavant d’aquesta regidoria. Atesa aquesta voluntat el SIAD Priorat, ha gestionat la demanda d’aquesta formació al territori, posant en relleu la situació de la comarca.

La tècnica del SIAD Priorat, Fani Frigola, explica que “amb aquesta formació s’han donat eines per la creació de dispositius de prevenció i actuació en cas de violències masclistes, com per exemple els punts lila”.

foto fanny

Del 19 d’agost fins a l’11 de setembre Priorat Enoturisme celebra les Jornades Gastronòmiques de la Tomaca i l’Horta del Priorat. Per explicar-nos una mica en què consistiran i què hi podrem trobar, hem parlat amb la seva presidenta, Maria Jesús Sánchez.

Escolteu l'entrevista a continuació: 

cartell jornades

L'Ajuntament de Falset ha formalitzat aquesta setmana la compra de l'antiga fàbrica tèxtil de la Falbar, una compra que s’ha tancat per un import de 377.520 €. L'edifici, en desús des del seu tancament l'any 2011, té una superfície de més de quatre mil metres quadrats en ple nucli urbà. Des del consistori valoren la compra de l’edifici com una oportunitat per al desenvolupament econòmic i turístic i hi pretén implementar diversos projectes.

En declaracions a Ràdio Falset, l’alcalde del municipi, Carlos Brull, destaca que “és un edifici emblemàtic, que està al centre i que ja forma part del paisatge urbà del nostre poble”. Així mateix, Brull explica que “la compra va lligada a uns projectes que seran transformadors pel poble i per la comarca ja que acollirà uns espais necessaris per seguir amb l’estratègia comarcal d’un desenvolupament turístic basat en l’agricultura i la preservació del paisatge·.

La compra de la Falbar ha estat finançada a través d’un préstec i de diferents aportacions per part d’altres institucions. Aquesta despesa, segons l’alcalde, no afectarà a les finances municipals ja que “fins ara Falset tenia un 56% d’endeutament i ara passarem a un 65%, la qual cosa suposa que no hem de demanar autorització a Economia i Finances”.

Ara, després de la compra, l’edifici necessitarà algunes reformes per tal d’evitar que s’agreugi la seva degradació. Des del consistori apunten que “l’edifici està molt bé a nivell estructural”. Segons l’alcalde, “el primer que cal fer és evitar més entrades d’aigua i fer uns tancaments segurs. Més endavant, si podem, també intentarem rehabilitar les façanes”.

Respecte als projectes que es plantegen per aaquest equipament, El primer es basa en un espai d'inspiració turística per a posicionar Falset com a capital del vi i porta d'entrada als diferents destins i experiències enogastronòmiques del Priorat. El projecte contempla una àrea d'informació i reserva d'activitats, espais expositius immersius, zones experiencials, així com sales de tast i per a presentacions. En cas de rebre l'ajut, el projecte s'executaria durant l'anualitat de 2024 per obrir portes l'any 2025. “És un espai que ens explicarà la història vitivin´cola del Priorat i irradiarà cap a la resta de la comarca aquells visistants que vulgui conèixer més extensament el nostre territori”, afirma Brull.

Pel que fa al segon, es tracta de l'adequació i posada en funcionament d'un viver de cellers, un espai que comptaria amb tot l'equipament necessari perquè, en una fase inicial, persones emprenedores poguessin crear i posar en marxa el seu propi celler a la comarca. “La idea és acollir aquells emprenedors que no poden, així de primeres, tenir un celler i afrontar la inversió que això suposa. És un espai comaprtit on tothom podrà tenir el seu espai per vinificar, guardar i embotellar amb la finalitat de poder treure el seu producte al mercat”.

L’Ajuntament de Falset va anunciar públicament la compra la Falbar en una reunió de poble que es va celebrar el passat dijous, precisament, en aquesta instal·lació.

falbar

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset