Informatiu cap de Setmana 23-03-2019

Un any més, i ja en van 22, la majoria de les escoles de la comarca participen en l’activitat la Ràdio a l’Escola, organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics del Priorat i en col·laboració amb Ràdio Falset.

Aquesta activitat consisteix en què cada escola prepara un programa de ràdio de temàtica diversa. És llavors, quan o bé els alumnes visiten els estudis de la ràdio o un tècnic es desplaça a les escoles per enregistrar els programes i fer-ne el muntatge.

Segons Montse Mateu, directora de la ZER l’Aglà, que agrupa les escoles del Molar, la Vilella Baixa i Gratallops, “els objectius de l’activitat són, per una banda, que els alumnes coneguin un mitjà de comunicació com la ràdio i per l’altra, fomentar l’expressió oral o la lectura”.

La directora del Centre de Recursos Pedagògics del Priorat, Montse Capdevila, afegia, que l’activitat “és una activitat de comarca que serveix també perquè les diverses escoles puguin conèixer què es treballa a la resta de centres de la comarca”.

La ràdio a l’escola 2019, tot just comença amb els primers enregistraments. Més endavant, durant el mes de maig serà quan s’emetran per l’antena de Ràdio Falset.

ESC LA vilella

Aquesta setmana s’ha donat a conèixer el programa i s’han obert les inscripcions del Simposi Internacional “Paisatge, Agricultura i Dona”, que tindrà lloc a la Cartoixa d’Escaladei (Priorat) els dies 9 i 10 de maig de 2019.

Impulsat per la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat, i organitzat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya, el Simposi es planteja en el context de la Candidatura del paisatge agrícola del Priorat-Montsant-Siurana a la UNESCO. La coordinadora de l’associació Prioritat i membre de l’organització del Simposi, Roser Vernet, explicava que un dels seus objectius és “establir intercanvis amb altres paisatges d’arreu del món que, tot i ser molt diferents, puguin tenir valors comuns ja que són paisatges de petita escala, de dimensió humana i de proximitat”.

Durant els dies 9 i 10 de maig, el Simposi comptarà amb ponents de procedència ben diversa i amb una presència majoritària de dones. Des de Burkina Faso i el Marroc, fins a Cuba i Honduras, passant per diversos països europeus i representants de Galícia i el País Basc, entre altres.

Al llarg del simposi es podran conèixer de primera mà les experiències de cooperatives de dones, la gestió de paisatges culturals de la Unesco, iniciatives relacionades amb l’agroecologia, models del banc de terres i treballs sobre alimentació, comercialització, etc. També s’han programat visites guiades per fer conèixer als participants el paisatge cultural agrícola del Priorat, al qual serà dedicada la darrera sessió del Simposi.

Roser Vernet explicava, també, que el Simposi es dirigeix a un públic molt divers. “En primer lloc, s’adreça als qui posen l’espai, el territori, a la gent del Priorat. Ens agradaria que desbordéssim les previsions de places reservades per la gent de la comarca” afirmava la coordinadora de Prioritat. Així mateix, afegia que degut a la gran varietat de ponents, el Simposi també es dirigeix a “gent relacionada amb l’àmbit agrícola, gent relacionada amb l’activisme, amb la gestió, amb les universitats, gent amb representació institucional, etc.“.

La decisió de la UNESCO, al juliol

El Simposi està organitzat en el marc de la candidatura Priorat-Montsant- Siurana a Patrimoni Mundial de la UNESCO. En aquest sentit, Vernet explicava que continuen treballant molt a fons amb la Generalitat per tal de trobar un model de governança de l’ens de gestió del paisatge de la comarca, necessari per aconseguir el reconeixement. “Estem intentant trobar l’encaix amb la Generalitat perquè estem plantejant una cosa que no existeix. Entre polítics, juristes i el territori estem treballant i esperem resoldre-ho aviat tot i que és complicat”, afirmava.

Serà el proper mes de juliol quan sabrem si el paisatge de Priorat- Montsant- Siurana és declarat patrimoni mundial de la UNESCO.

escaladei

El Biela Club commemorarà aquest diumenge 24 de març el centenari de la I Copa d'Automobilisme Ciutat de Reus, que es va disputar per primer cop l'any 1919. Com en aquella primera edició, la qual va esdevenir la primera prova de ral·li de la província de Tarragona, Falset serà escenari del pas dels vehicles.

És per això que l'Ajuntament de la capital del Priorat ha volgut sumar-se com a col·laborador en aquesta iniciativa, en la qual hi participaran una vintena de cotxes d'època, tots de principis del segle XX. El regidor de promoció econòmica, Antoni Muntané, explicava en declaracions a Ràdio Falset, “el ral·li centenari no es podia deixar perdre perquè té la seva història i ja passava per Falset quan es va fer per primera vegada”.

La marxa arrencarà a les 9 del matí, quan els vehicles es concentraran a la Plaça Mercadal de Reus, des d'on partiran direcció a la capital del Priorat. L'arribada a Falset està prevista cap a les 11:15h. Serà llavors quan els vehicles es podran contemplar a la plaça de la Quartera, mentre les autoritats locals reben els participants i els fan l'entrega d’obsequis.

Tot seguit, pels volts de les 12 del migdia, l'enoteca Aguiló Vinateria oferirà un tast de vins als participants, els quals, posteriorment, visitaran el Celler Cooperatiu de Falset. “Hem vinculat el ral·li amb la cooperativa perquè els participants també puguin gaudir de l’ànima viva dels cent anys de la cooperativa Falset- Marçà”, afirmava Muntané.

Portada Centenari Copa Ciutat Reus 2

 

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset