Informatiu cap de Setmana 22-02-2020

Comencem amb una nova roda d’entrevistes als representants polítics a l’Ajuntament de Falset i arranquem conversant amb l’alcalde de la capital del Priorat i líder del grup d’Independents per Falset, Carlos Brull. Amb ell parlem d’aquests vuit mesos en els que ha estat al capdavant del consistori i de les diverses polítiques que s’han tirat endavant. Infraestructures, gestió dels residus, cultura, fira del vi, despoblament…

Escolteu l'entrevista a continuació:

carlos brull

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va inaugurar el passat dijous la nova depuradora de Gratallops. Aquest equipament ha tingut un cost de 920.000 euros i és de tipus biològic amb procés de nitrificació amb fangs actius per aeració perllongada. La planta té una capacitat per tractar 65 m3/dia, equivalent a una població de més de 500 habitants. L’aigua tractada a la planta contribuirà a la millora mediambiental del barranc del Bosquet.

Durant la visita, el conseller Calvet va destacar que “és una inversió important, no només perquè ha suposat una inversió de gairebé 1 milió, sinó perquè les persones d’aquest territori la necessitaven”. L’activació d’aquesta depuradora “és un exemple de l’actual cicle de planificació, combinant la millora de les plantes actives amb la construcció de noves depuradores en municipis de petites dimensions”, va assegurar el conseller. També va destacar que és una obra “visualment adaptada en aquest territori, que compta amb un paisatge molt treballat amb l’home”.

L’Agència Catalana de l’Aigua, dins l’actual cicle de planificació (2016-2021), té previstes dotze actuacions de sanejament a la comarca, sis de les quals estan en curs (barranc de la Vila -Mas-Roig-, la Vilella Baixa, Margalef, Cabacés, millores a la depuradora de Falset i Escaladei). Les sis restants (Siurana Albarca, el Lloar, el Molar, la Vilella Alta i Bellmunt) estan previstes dins l’actual cicle de planificació. 

depuradora gratallops

La comarca del Priorat continuarà perdent població fins l’any 2033 segons es desprèn de la projecció que ha publicat aquesta setmana l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). En concret, la nostra comarca perdrà un 1,2% de la població d’ara fins a l’any 2033, és a dir passarem dels 9.216 habitants actuals als 9.133. Per municipis, fins a 14 pobles perdran població mentre que els altres 9 en gaunyaran.

Segons l’Idescat Cabacés serà el municipi amb una pèrdua de població més important, d’un 19,5% menys, seguit de Pradell de la Teixeta (-16,2%), els Guiamets (-13,1%) i el Masroig (-11,1%).

A la part contrària, destaquen per l’important augment de població, la Morera de Montsant (+23,2%) i la Torre de Fontaubella (+16,3%). Els municipis de la comarca més poblats també guanyaran població. A Falset augmentarà un 2,3% mentre que a Cornudella s’enfilarà fins a un 4,8%, el que suposarà que el municipi torni a superar el llindar del miler d’habitants.

Val a dir també, que la projecció de l’Idescat indica que de cara al 2033 la població de la comarca estarà més envellida. Tots els municipis tindran un percentatge de persones més grans de 64 anys que es mourà entre el 20 i el 40% del total de la seva població.

En el conjunt de Catalunya, s’espera que la població arribi fins als 8,2 milions d’habitants el 2033. Això sí, serà de manera molt desigual. En les comarques de l’àrea metropolitana i de la costa és on augmentarà més mentre que a l’interior, especialment a les comarques del Pirineu i les Terres de l’Ebre, és on hi haurà una davallada més acusada de la població.

La comarca que ho farà en major mesura és la Terra Alta (-6,5%), per sobre que les Garrigues (-2,4%), el Pallars Sobirà (-2,3%), el Berguedà (-1,7%), el Priorat (-1,2%), l'Alta Ribagorça (-1%), la Conca de Barberà (-0,6%) o la Ribera d'Ebre (-0,2%). Per contra, cinc comarques creixeran un 10% o més: el Tarragonès (11%), el Baix Penedès (10,9%), el Gironès (10,5%), el Maresme (10,5%) i el Vallès Occidental (10%).

Consulta les dades de la projecció sobre l'evolució de la població municipi a municipi en la taula següent:

projecció població

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset