L'Informatiu cap de setmana 26-05-2018

Els propers 25 i 26 de maig l’Associació No Jubilem la Memòria organitza la seva XIII Jornada. En aquesta edició hi participaran 50 socis de Friends of International Brigades in Ireland (FIBI). És per això que durant el cap de setmana es duran a terme un parell de visites històriques seguint els passos de la XV Brigada Internacional: el divendres 25 a la tarda a Darmós i a Chabola Valley, i el dissabte 26 al matí a l’escenari de la Batalla de l’Ebre.

Així mateix, el divendres 25 a les 20,00 h a la sala d’actes del Consell Comarcal del Priorat es farà la presentació del llibre "Tocats pel vent", de Jordi Martí Rueda, a càrrec de Carme Perelló. L'endemà, després de dinar a l’àbsis del Castell, tidnrà lloc la projecció de "La mirada obliqua", de Jesús Monllaó-Plana, nominat als Goya l’any 2002 al millor curtmetratge de ficció. El director en farà la presentació (en català i anglès) i en moderarà el fòrum.

En acabat, el periodista i escriptor Toni Orensanz conduirà la taula rodona: “Fosses comunes i el banc d’ADN de les víctimes de la Guerra Civil”. Hi participaran: Josep Sánchez (catedràtic d'Història Contemporània), Josep Munté (historiador), Roger Heredia (impulsor del banc d’ADN) i Pere Manyosa (fill de soldat enterrat a la fossa comuna de la Bisbal de Falset).

jornadaxiii

El passat dimarts l’alumnat del nivell Bàsic 1 del Servei Comarcal de català del Priorat va celebrar el final del seu primer curs de català a la sala d’actes del Consell Comarcal del Priorat.

Durant l’acte, que van titular "La festa de les cultures", l’alumnat va llegir els textos que havien preparat per presentar a la resta de companys i als seus acompanyants informació i costums dels seus països respectius: la República Dominicana, Togo, Moldàvia, els Estats Units i Irlanda.

Des del servei comarcal de català del Priorat es destaca que es tracta d’un grup molt divers quant a origen (a banda dels països ja esmentats també hi ha persones del Marroc, Rússia i de l’Estat espanyol), així com també, el fet que els participants al curs viuen a diversos pobles de la comarca com Marçà, Porrera, la Figuera, la Torre de Fontaubella, Torroja del Priorat, Capçanes i Falset.

El Servei Comarcal de Català del Priorat té previst reprendre els cursos a la tardor, encara que va oferir als presents poder fer cursos intensius d’estiu al juliol a Reus.

33191509 1751833434876434 5705029970087116800 o

Unió de Pagesos ha instat aquesta setmana l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a què actuï davant el fet que alguns ajuntaments del Baix Camp i el Tarragonès s'estarien proveint d'aigua per a ús de boca amb l'aigua destinada al reg de l'embassament de Riudecanyes sense autorització. D'aquesta manera, obtindrien aigua a preu més baix perquè és a preu de reg en un moment en què l'embassament es troba amb escassetat de recursos.

En un comunicat, Unió de Pagesos també demana que es tirin endavant els acords de la Comissió de Desembassament de Riudecanyes per permetre que la campanya de reg es pugui dur a terme a partir del juny i que, a causa de l'escassetat de recursos del l'embassament, la dotació d'aigua només garanteix la supervivència dels arbres i no ja les collites.

Unió de Pagesos afirma que treballarà també perquè els pagesos del Priorat puguin conservar el regadiu i en un futur augmentar-ne la superfície, gràcies a la transparència en l'ús de l'aigua del pantà de Riudecanyes i a l'estudi de l'aprofitament d'aigües depurades que alliberi aigua de l'embassament de Siurana. Sobre el debat obert del transvasament del riu Siurana i el pantà de Riudecanyes, el sindicat dels pagesos assegura que considerarà totes les propostes de futur sempre i quan garanteixin la continuïtat dels cultius del Baix Camp i el Tarragonès amb aigua suficient i de qualitat.

El sindicat instarà l’ACA a que estudiï la viabilitat de proveir regs alternatius per intentar dependre cada cop menys del transvasament del pantà del riu Siurana. En aquesta línia, Unió de Pagesos traslladarà les seves propostes al grups parlamentaris del Congrés dels Diputats. Amb tot i això, el sindicat reclama a les parts solucions davant el futur immediat i la urgència de salvar els arbres fruiters que poden patir un estrès hídric aquest estiu.

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset