Butlletí informatiu 20-09-2017

Unes 700 persones es van concentrar ahir dimecres a Falset en resposta a les operacions de la Guàrdia Civil, en què van entrar en diverses Conselleries de la Generalitat i van detenir 15 persones per l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. En una plaça de la Quartera plena de gom a gom, falsetans i falsetanes i gent vinguda de la resta de pobles de la comarca cridaven proclames a favor de la independència i del referèndum en un ambient pacífic i festiu.

Durant l’acte, es va llegir un manifest titulat “Catalunya en estat de setge” i que denunciava les operacions de la Guàrdia Civil, la violació de drets fonamentals dels ciutadans de Catalunya o la resposta de la justícia contra els càrrecs electes del nostre país. “Més de 700 alcaldes estan sent investigats per voler posar les urnes”, deia el text.  Finalment, els manifest defensava “la fermesa i la resistència pacífica” en front els embats de l’Estat i afirmava que “l’1 d’octubre votarem”.

La concentració, que va ser convocada pels partits sobiranistes de la nostra comarca, PDCat, Esquerra Republicana i la CUP, per l’ANC Priorat i altres entitats, va culminar amb tota la plaça cantant l’himne de Catalunya, els Segadors.

A la resta de pobles de la comarca també es va celebrar concentracions en defensa de les llibertats, la democràcia i les institucions catalanes.

WhatsApp Image 2017 09 20 at 21.15.26

Des del passat 18 de setembre i fins al 5 d’octubre hi ha obertes les inscripcions als cursos presencials de català organitzats pel  Servei Comarcal de Català del Priorat. Com a novetat,  aquest curs  s’ofereix un curs de nivell Bàsic 3, continuïtat del Bàsic 2 de l’any passat, que es farà els dimarts i dijous de 18 a 20 h.

Així mateix, també es farà preinscripció per a un curs de nivell Intermedi o Superior, que s’acabarà de concretar segons la demanada que es detecti.

De la mateixa manera, el Servei Comarcal de Català del Priorat ja ha dut a terme les matriculacions dels cursos en línia del Parla.cat, dirigits a persones que ja parlen en català i que són , una bona opció per a persones que tenen dificultats a assistir a classe per motius d’horari o de desplaçaments.

Un any més, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) continua apostant per l’aprenentatge i l’ús de la llengua catalana com a eina fonamental i bàsica que fa possible la igualtat d’oportunitats de la ciutadania, així com l’accés i la promoció en el món laboral.

Totes aquelles persones interessades en algun dels cursos que s’ofereixen poden dirigir-se  al servei comarcal de català en horari  de 10 a 14 h i els dimarts i dijous també de 16 a 18.30.

Els grups de la CUP del Consell Comarcal del Baix Camp i de la Diputació de Tarragona van anunciar ahir que presentaran la moció en defensa dels recursos hídrics del Priorat als plens de les institucions a les que pertanyen.  L’anunci va tenir lloc a l’embassament de Siurana i va comptar, a més a més, amb la presència de membres de la CUP Priorat, del diputat al Parlament Sergi Saladié i de representants de la Plataforma en defensa del Riu Siurana.

De fet, la moció  ja va ser presentada ahir al vespre al plenari del Consell Comarcal  del Baix Camp i va ser rebutjada amb els vots del PDeCat, el PSC i el PP, les abstencions d’ERC i Ciutadans i només els vots a favor de la CUP.

La mateixa moció, en canvi, va ser aprovada per unanimitat pel Consell d’alcaldes i pel ple del Consell Comarcal del Priorat a principis d’estiu . El text exigeix "a l'Agència Catalana de l'Aigua i a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre la revisió de les concessions d'aigües dels Priorat que es transvasen a altres conques, amb especial atenció a les concessions atorgades a la Comunitat de Regants de l'embassament de Riudecanyes".

Així mateix, també "exigeix a la Generalitat i a l'Agència Catalana de l'Aigua la convocatòria urgent d'una taula de treball amb la participació de totes les parts implicades, per afrontar de manera seriosa els problemes d'aigua del Priorat i, en concret, el repartiment just de l'aigua del pantà de Siurana". També "s'exigeix a la Generalitat i a l'Agència Catalana de l'Aigua que els pobles de la conca puguin participar amb veu i vot a juntes de desembassament del Pantà de Siurana".

WhatsApp Image 2017 09 09 at 08.25.33

feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset
Publicitat