Butlletí informatiu 17-07-2019

Ahir dimarts va tenir lloc una nova concentració davant del jutjat de Falset per demanar l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Una cinquantena de persones van participar en una protesta silenciosa que se celebra cada dia 16, en record del dia en que l’aleshores president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart van ingressar a presó.

En aquesta ocasió, però, també van participar a la concentració membres del grup tarragoní del Silenci. Un dels seus portaveus, Lluís Pastrana, va explicar quines són les properes accions de protesta que estan impulsant de cara a una possible sentència condemnatòria dels presos polítics.

En concret, Pastrana va informar als assistents que volen impulsar una autoinculpació massiva pels fets de l’1 d’octubre. Segons el portaveu de l’assemblea del Silenci, totes les autoinculpacions es farien arribar, tot i que encara no està confirmat, o bé al jutjat número 13 de Barcelona, o bé a les quatre fiscalies provincials o bé al propi Tribunal Suprem.

Així mateix, Pastrana també va explicar que la segona part de la campanya consistirà en una presentació voluntària a la presó amb l’objectiu de que les persones que s’hi sumin siguin tancades en base a la sentència condemnatòria als presos. Segons Pastrana, volen fer realitat aquella frase de “no tindran prou presons per tancar-nos a tots”.

 

manijutjat

Acusacions creuades entre la Plataforma del Riu Siurana i la Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes (CRPR) després de la compareixença d’aquesta i de l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a la comissió de medi ambient al Parlament de Catalunya. La Plataforma pel Riu Siurana manifesta, a través d'un comunicat, que la suposada “bona voluntat” per solucionar el conflicte del transvasament del Riu Siurana a la Riera de Riudecanyes i la crida reiterada a evitar un enfrontament entre territoris, obvia que "es parteix d’una situació d’injustícia".

Els defensors del riu Siurana afirmen que "la concessió vigent que data de 1935 obliga a respectar 200l/s aigües avall, mentre que actualment se’n deixen tan sols 20l/s." Per altra banda, el conveni del TOPOGRAPO, presentat per la CRPR com una solució als problemes d’aigua del Priorat, en realitat "significa un fraudulent canvi en les condicions de la concessió que, amb la connivència de l’ACA, a la pràctica deixa el riu sense aigua".

Una afirmació que la comunitat de regants del pantà de Riudecanyes considera falsa. Els regants afirmen, en un comunicat de resposta al de la plataforma, que "en cap cas" existeix l’obligació d’establir un cabal de 200 l/seg. com afirma la Plataforma. "Cap autoritat competent ha presentat un estudi que estableixi el cabal ecològic i menys en els termes que estableix la Plataforma". En aquest sentit, segons ells, "la Comunitat compleix escrupolosament amb la seva obligació de dotar d’un cabal regular al riu Siurana de 20 l/seg".

La Comunitat segueix disparant i convida a la Plataforma pel Riu Siurana que faci un estudi seriós i a fons de l’ús de l’aigua a la ribera del riu Siurana, des de l’assut de derivació fins a la seva desembocadura al riu Ebre, i que permeti recollir tots els usos irregulars en l’explotació d’aquest valuós recurs a la zona del Priorat i que condicionen seriosament la seva supervivència.

La Taula del Siurana, fins al setembre

La Plataforma del riu Siurana critica també que l’ajornament de les sessions de la Taula del Siurana fins al setembre a través d’una compareixença al Parlament "és una absoluta falta de respecte". A més que allargar un any el calendari previst de les sessions "perjudica irremissiblement al riu i a la conca".

Sobre la Taula del Siurana, la comunitat de regants de Riudecanyes reitara la seva voluntat d’arribar a solucions satisfactòries per a tots els actors implicats. En aquest sentit afirmen que "caldrà arribar a compromisos de totes les parts i acceptar solucions més complexes de les que s’han apuntat fins avui". Amb tot, acusen determinades entitats de "territorialitzar" el conflicte.

Finalment, i en relació a la postura de l'Agència Catalana de l'Aigua, la Plataforma valora positivament el reconeixement, per part de l’ACA, que és imprescindible tenir en compte la qüestió ambiental en la gestió dels rius. El riu Siurana forma part en la seva totalitat de la Xarxa Natura 2000 i la seva protecció és cabdal pel riu i pel Priorat. També celebra que s’estudiïn alternatives de subministrament d’aigua al Baix Camp i que l’ACA assumeixi com a seva la necessitat de reutilitzar l’aigua.

*L'assut del riu Siurana, prop de la venta del Pubill, desvia l'aigua cap a l'embassament de Riudecanyes.

assut siurana

Xavier Gràcia ha estat escollit aquest dilluns nou president del Consell Comarcal del Priorat. El candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya- Acord Municipal ha estat l’únic que s’ha postulat per a la presidència i ha rebut 17 dels 19 vots possibles, gràcies al suport dels 10 consellers del seu grup i al dels 7 de Junts per Catalunya, amb qui els republicans van signar un acord de govern tot just ahir. Tant el conseller comarcal de la CUP- Alternativa Municipalista com la consellera del PSC- Candidatura de Progrés han votat en blanc.

En el seu discurs de presa de possessió, Gràcia ha posat l’èmfasi en els punts que configuren l’acord signat entre ERC-AM i JxCAT: el suport al teixit productiu de la comarca, la lluita contra el transvasament d’aigua del riu Siurana, l’impuls de l’actual model de desenvolupament comarcal, la lluita contra la davallada demogràfica i l’abandonament rural, la persistència en el repte que el paisatge del Priorat sigui reconegut com a Patrimoni Mundial per la Unesco i la voluntat de treballar per a l’exercici del Dret a decidir i per a la constitució d’un Estat català, lliure i sobirà.

Des de Junts per Catalunya, Joan Carles Garcia, ha defensat el pacte amb ERC-AM i ha destacat que “el fet d’haver treballat conjuntament els darrers quatre anys fa que ens hi sentim còmodes”. Garcia ha afirmat que “cal que la comarca defensi els seus interessos amb una sola veu, ja que això ens fa forts com a territori davant de l’opinió pública i de la resta d’institucions del país”.

L'oposició demana transparència 

Pel que fa als representants de la resta de grups, el conseller de la CUP- Alternativa Municipalista ha donat molta importància al fet que “per higiene democràtica cal que hi hagi una oposició responsable que fiscalitzi les accions del govern”. Vinyes també ha incidit en una de les problemàtiques que estem patint a la comarca actualment: el despoblament i la falta d’habitatge. Pel conseller cupaire “cal fer front a aquest problema i establir mesures per facilitar l’accés a l’habitatge a les persones que volen seguir vivint a la comarca”. Vinyes ha destacat que “en temes de comarca com aquest o la qüestió dels recursos hídrics ens trobarem amb el govern del consell treballant en la mateixa direcció”.

La consellera del PSC- Candidatura de Progrés, Maria Jesús Sánchez, ha començat lamentant el fet al seu grup no se l’hagi convidat a formar part del govern del Consell. En aquest sentit, ha afegit que “entenem que el nostre lloc és a l’oposició, una oposició constructiva i disposada a col·laborar i treballar per tota la comarca”. Sánchez també ha demanat transparència al nou govern.

Com a xifres rellevants, destaca que els 19 consellers comarcals que formaran la corporació en aquest inici de legislatura, tan sols repeteixen en el càrrec cinc (dos d’ERC i tres de JxCAT), la resta s’estrenen en aquesta institució. Així mateix, si ens fixem en la paritat, ens trobem que hi ha una majoria absoluta d’homes i que només 6 dels 19 membres del plenari són dones.

xavier gracia

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset