Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

L’Associació No Jubilem la Memòria organitza la dinovena edició de les seves jornades anuals. Al llarg del cap de setmana tindran lloc diversos actes al Molar, Pradell i la Torre de Fontaubella per homenatjar a la XIII Brigada Internacional. El president de l’entitat, Albert Sabaté, explica en declaracions a Ràdio Falset que “La XIII Brigada Internacional, que majoritàriament estava formada per lluitadors eslaus, molts dels quals jueus polonesos, va estar al Priorat entre juny i octubre del 1938, sobretot a la zona de Pradell i la Torre de Fontaubella, i és per això que enguany li hem volgut dedicar les jornades”.

Concretament, l’edició d’enguany se centra especialment en la figura del brigadista polonès Gerszon Rotholc, qui va arribar a Espanya per participar a les olimpiades populars de Barcelona del 1936 i ja no va marxar fins que va morir a l’hospital militar del Molar, durant la guerra civil. Sabaté explica que “segons la documentació que tenim, Rotholc va morir al Molar i va ser enterrat a la fossa comuna del cementiri però el fet que fos un tinent va fer que els propis soldats recuperessin el cadver i l’enterressin a la zona de Pradell”.

I és en aquest sentit que dissabte al migdia s’inaugurarà a Pradell una placa en la seva memòria, just després d’una visita pels espais històrics del municipi. A la tarda, tindrà lloc la presentació del llibre Pradell a prop dels cors. L’estada de la XIII Brigada Internacional a Pradell de la Teixeta (juny-octubre de 1938) per Josep Munté i Mateu i la xerrada “Boxeo, antifascismo y dos Olimpiadas, o la historia de Shapsel y Gershon Rotholc” per Jeremi Galdamez, membre de l’Associació dels Voluntaris de la Llibertat de Polònia, entitat convidada a les jornades.

Al diumenge, i aprofitant la visita de la delegació polonesa, les jornades seguiran els passos de la XIII Brigada Internacional pels diversos espais de la Batalla de l’Ebre i la Torre de Fontaubella. “Començarem pel pas de barca de Vinebre, que és per on van creuar el riu a l’inici de la Batalla de l’Ebre i visitarem Gandesa i Corbera, llocs on va actuar la XIII Brigada”, destaca Sabaté.

jornadaxix

Publicitat