Butlletí informatiu 23-04-2025

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

La secretaria general de Joventut ha aprovat un pressupost de 900mil euros per a la materialització dels plans locals i comarcals de joventut al Camp de Tarragona, i 125mil euros per subvencionar entitats juvenils. Unes xifres que suposen un augment d'un 7% respecte el pressupost de l'any passat. Entre les localitats del Camp de Tarragona que enguany tindran plans locals de joventut per primera vegada, hi ha la Bisbal de Falset. Tots ells són municipis petits que fins ara no tenien polítiques actives de joventut i se sumen al total de 77 poblacions que ja disposen de plans locals, als quals cal sumar els plans comarcals que tenen les sis comarques de la regió.

Entre altres objectius, els plans locals de joventut volen facilitar l'emancipació dels joves, desplegant per exemple borses d'habitatge. Un concepte que que s'endú una partida econòmica de 80mil euros.

L'emancipació és una de les necessitats més importants que ha detectat la secretaria mitjançant un estudi del Departament de Sociologia de la UAB, que revela que malgrat un índex més alt d'atur i d'eventualitat laboral que la resta de Catalunya, el percentatge de joves d'entre 25 i 29 anys emancipats és del 46%.

Més temes. El passat dimecres 26 d'abril tècnics de l'Oficina de Turisme del Consell comarcal del Priorat van acompanyar un equip de televisió rus en la filmació que van realitzar per al programa sobre coses curioses de països del món "Això és el que heu preguntat".

A través de Turisme de Catalunya i el Patronat de Turisme de Costa Daurada, l'Oficina del Priorat va organitzar les visites a la Cartoixa d'Scala Dei i al celler Agrícola Falset-Marçà, on van poder tastar els seus vins.

L'objectiu del reportatge era vincular el plaer de beure vi amb les seves propietats beneficioses per a la salut, no només a nivell intern sinó també extern, com ho posa de manifest la vinoteràpia. Aquesta nova fórmula de fer salut a través dels banys de vi i massatges amb productes derivats del raïm, s'ha començat a posar de moda i ja s'ofereix en un hotel de Salou.

Durant la filmació, l'equip va entrevistar en un to divertit a diverses persones de Falset preguntant sobre les propietats del vi i la vinoteràpia. El programa s'emetrà el proper mes de setembre.

D'altra banda, a partir de les gestions fetes per l'Oficina de Turisme del Consell Comarcal i el Patronat de Turisme de la Costa Daurada, un touroperador britànic va programar una estada de sis dies a la comarca amb motiu de la Fira del Vi, que va tenir lloc a Falset el cap de setmana passat. El grup, integrat per 22 persones, va visitar diversos cellers, així com punts clau del nostre patrimoni, com la Cartoixa d'Scala Dei. A més, durant alguns dels seus àpats, diversos cellers de la comarca van presentar els seus vins i també se'ls va fer una introducció al món de l'oli a través d'un tast comentat.

I els comentem un parell de cites previstes per avui i per aquest cap de setmana.

En primer lloc, l'ateneu Bisbalenc de la Bisbal de Falset acollirà avui, a partir de les vuit del vespre una conferència que es presenta sota el títol "Patrimoni natural i paisatge: recursos de desenvolupament rural", que se celebra dins el marc de les jornades 'Priorat: quin paisatge, quin futur?'.

La conferència anirà a càrrec de Rafel López-Monné geògraf, Universitat Rovira i Virgil i fotògraf i autor de diverses obres relacionades amb el territori i el patrimoni natural.

Abans, però Sergi Saladié, geògraf, professor a la URV farà un introducció a la conferència sobre Els paisatges del Priorat en el marc dels treballs d'elaboració del Catàleg de Paisatge del Camp de Tarragona".

L'acte l'organitza la Unitat de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili i la Plataforma per la defensa del patrimoni natural del Priorat

L'altra cita ens porta al teatre de l'Artesana de Falset. I és que la coral Vila de Falset ofereix un concert demà dissabte a partir de les deu del vespre, inclòs dins dels concerts de primavera.

Això és tot per ara. Moltes gràcies per la seva atenció.

Benvinguts al butlletí informatiu.

Un total de 38 productors de vi van aplegar-se aquest cap de setmana a Falset amb motiu de l'onzena edició de la Fira del Vi del Priorat. Una xifra que ha sobrepassat la d'anteriors edicions. La mostra va atreure un gran nombre de visitans i va permetre també promocionar l'enoturisme, que segons l'alcalde de Falset, Jaume Domènech, ha de ser un dels principals elements del desenvolupament econòmic del territori. L'alcalde creu que aquesta activitat econòmica seria generadora de riquesa i suposaria la implicació dels productors vitivinícoles, els restauradors i el món de l'hoteleria. De tota manera, Domènech creu que per potenciar l'enoturisme, però, es fa especialment necessari la implicació de tots els agents socials i institucions de la comarca.

El conseller de Comerç, Turisme i Consum, Josep Huguet va ser l'encarregat d'inaugurar aquesta Fira i la seva visita va permetre que sortís de nou a la llum el desenvolupament, a mitjà o llarg termini, d'un projecte eòlic molt important. jaume Domènech va reclamar diàleg entre totes les parts implicades per arribar a un consens per trobar un model basat en el pacte eòlic. Un consens que per Domènech ha de permetre entre altres coses que el paisatge del Priorat sigui declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco. Una iniciativa que segons ell necessita el suport de les institucions i entitats prioratines. El conseller de Comerç, Turisme i Consum , Josep Huguet va donar suport a aquesta iniciativa tot i que no depèn del seu departament, sinó del departament de Cultura. D'altra banda, el conseller Huguet va avançar que la Generalitat està «treballant» en el futur pla de foment del turisme del Priorat. D'altra banda, Huguet va expressar la necessitat que els productors inverteixin més en la comercialització dels vins, tot i que al Priorat hi ha molta exportació de vins.

Per cert que els actes de la Fira del Vi s'allarguen encara durant aquesta setmana. Recordin que a la pàgina web www.falset.net podran trobar-hi el programa complet de la mostra.

I no deixem la Fira encara perquè aquest a va reservar un espai per diverses conferències i actes. Un d'ells va ser la presentació en una donferència del document informatiu de la Carta del Paisatge per primer cop des de la seva aprovació, l'1 de febrer passat. El document inclou els catàlegs de paisatge, la base que delimitarà el marc normatiu i els objectius de qualitat paisatgística. El proper pas serà consensuar entre tots els sectors socials i l'administració els objectius que ha de promoure el document normatiu. La carta separa el territori del Priorat en divuit unitats de paisatge (que són les garrigues d'Ulldemolins, les crestes de la Llena, la vall del Silenci, el congost de Fraguerau, els barrancs interiors de Montsant, Gorraptes-les Ganyes, la Gritella-Siurana, la fossa de Cornudella, el cingle Major de Montsant, el pantà de Siurana, la serra del Molló, el Priorat paleozoic –amb diferència, la zona més extensa–, les serres mesozoiques occidentals, les muntanyes de Pradell-la Torre, el pla de Falset, lo Sarraí-lo Collroig, el Baix Siurana i les muntanyes de Llaberia-la Mola) i segons sembla ser que l'estat de conservació del paisatge és relativament bo perquè la comarca ha passat per un pou socioeconòmic durant el segle XX.

Passem a una altra qüestió estretament relacionada amb el turisme. La Diputació de Tarragona ha creat el distintiu Productes Locals de Qualitat, per mirar de promocionar els productes agroalimentaris del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, tant a escala nacional com internacional.

El nou segell, creat per la institució intercomarcal a través de la Unitat de Desenvolupament Local, engloba divuit productes sense perdre la seva singularitat i originalitat. Els productes són, entre altres, el vi de la Conca de Barberà, del Montsant, del Penedès, del Priorat, de Tarragona i de la Terra Alta i l'oli de Siurana a més dels préssecs de la Ribera d'Ebre, les avellanes de Reus, els calçots de Valls, o l'arròs del delta de l'Ebre.

La Diputació de Tarragona ha ideat una estratègia, basada inicialment en la presència d'aquest segell de qualitat, de pertinença al territori i de tradició elaboradora en un seguit de fires. La primera cita és aquest cap de setmana a la fira multisectorial Expoebre, de Tortosa. Més endavant es pretén millorar la distribució d'aquests productes, degudament etiquetats, mitjançant la presència en agrobotigues i punts de venda especialitzats de la demarcació.

Canviem de tema. El Consell Comarcal del Priorat ha signat per primera vegada un conveni amb l'Agència Catalana de Consum de la Generalitat de Catalunya per coordinar les actuacions comarcals en matèria de consum. D'aquesta manera, el Consell Comarcal disposarà, com a personal propi, d'un tècnic expert en matèria de consum, que atendrà els ciutadans i ciutadanes domiciliats en els diversos municipis que integren la comarca.

El seu objectiu serà defensar els consumidors i usuaris prioratins. Per això, a més de tramitar les reclamacions presentades i fer les mediacions i els arbitratges com es feia fins ara des de l'Oficina d'Informació al Consumidor, gràcies a aquest conveni, des del Consell Comarcal també es faran altres tasques, com el foment de la mediació i l'arbitratge com a vies de resolució de conflictes en matèria de consum, tasques inspectores i de les diligències prèvies que es derivin de la presentació d'una denúncia.

D'altra banda, també es desplegaran a la comarca campanyes d'inspecció i de control sistemàtic programades periòdicament per l'Agència Catalana del Consum, presa de mostres i les anàlisis necessàries de productes i bens, atenció a les alertes referents a productes perillosos. Finalment, també hi ha previst realitzar sessions d'informació, formació i educació sobre temes relacionats amb consum amb Ajuntaments, associacions de consumidors, gremis, associacions o federacions de comerciants o empreses prestadores de serveis i centres educatius de la comarca, en coordinació amb als Serveis Territorials de Comerç, Turisme i Consum de la demarcació.

I acabem amb un nou tema relacionat amb el fi del Priorat. I és que la DOQ Priorat i la DO Montsant obsequiaran els jugadors del FC Barcelona amb el seu pes en vi si guanyen la lliga de campions contra l'Arsenal. Així ho van dir el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, i el de la DO Montsant, Jaume Domènech, en l'emissió del programa En directe, a la Fira del Vi. El pes dels jugadors del Barça equivaldria a una tona i mitja de vi, 1.680 litres (resultat de multiplicar els 21 jugadors de la plantilla per 80 quilos de pes mitjà).

Això és tot per ara. Moltes gràcies per la seva atenció.

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

La Denominació d'Origen de Qualitat (DOQ) Priorat estudia la possibilitat de fer una petició a la Unesco perquè declari Patrimoni de la Humanitat el paisatge vitícola de la comarca. El projecte està en fase embrionària però l'entitat, juntament amb una sèrie de tècnics, s'està informant de tots els tràmits necessaris i de la viabilitat de la iniciativa. També estan recollint documents de l'àmbit enològic, geogràfic, paisatgístic i històric que aportin arguments per a la inclusió en la llista.

En declaracions al diari El Punt, el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, creu que aquesta seria una manera de donar un grau de reconeixement al territori i assegurar-ne la conservació.

Pel que fa als terminis, Álvarez creu que d'aquí a uns tres mesos la iniciativa es podria concretar.

La del Priorat, no seria la primera regió vitícola reconeguda per la Unesco. Aquesta ja va catalogar en el seu moment les regions portugueses de l'Alto Douro (2001) i l'Ilha do Pico (2004), a Portugal.

Canviem de tema. El Consell Comarcal del Priorat ha aprovat inicialment unes memòries per demanar subvencions a la Generalitat per crear set miradors en diferents municipis de la comarca.

Les localitats on es volen ubicar els miradors són Cornudella de Montsant (9.699 euros), els Guiamets (9.375), la Morera de Montsant (5.327), la Torre de Fontaubella (10.245), la Vilella Alta (4.733), Gratallops (5.671) i la Vilella Baixa (11.541). En total, el projecte que forma part del projecte turístic Priorat Futur, tindria un cost de 56.591 euros.

I acabem explicant-los que Falset es prepara per celebrar la 11a edició de la Fira del Vi els propers dies 29 i 30 d'abril (tot i que hi haurà actes previs al dia 29). Un dels actes previs a la fira va ser la presentació ahir de la ciutat de Barcelona com a ciutat convidada a la mostra de vins de les do's del Priorat.

L'elecció de Barcelona com a ciutat convidada obeeix a les relacions comercials que el Priorat ha tingut, històricament, amb Barcelona i el seu port però també al fet que, en aquesta ocasió, els organitzadors de la Fira s'han plantejat com a objectiu la promoció del consum de vins catalans a la ciutat de Barcelona i, en general, al conjunt de Catalunya.

Els objectius d'aquesta iniciativa es van exposar ahir durant la roda de premsa celebrada ahir al mercat de Santa Caterina de Barcelona, per presentar els actes de la fira. L'alcalde de Falset, Jaume Domènech, i el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, van presidir l'acte.

I acabem explicant-los que el parc natural del Montsant iniciarà aquest proper dissabte dia 22, la campanya 'Descobreix el Parc Natural del Montsant 2006' amb una sortida. Entre les excursions previstes per enguany, n'hi ha de baixa dificultat pensades especialment per famílies senceres i gent gran.

La campanya del 2006 comprèn un total de 19 activitats repartides al llarg de l'any i s'ha estructurat en un calendari amb tres cicles de sortides guiades i una diada familiar.

La novetat d'enguany és que per aaquest estiu s'han preparat tres sortides nocturnes per disfrutar d'aquest espai natural d'una altra manera.

Cal destacar que la participació és gratuïta, però cal fer la inscripció abans de la data de l'excursió a l'empresa que es responsabilitza de cada activitat.

Això és tot per ara. Moltes gràcies per la seva atenció.

Benvinguts al butlletí informatiu.

Falset ja està vivint aquests dies els prolegòmens de l'onzena edició de la Fira del Vi de Falset que aquest cap de setmana arribarà al seu punt més àlgid.

L'espai d'avui el dedicarem en part a repassar els principals actes i activitats relacionades amb aquest esdeveniment. Però abans d'entrar en matèria, repassem altres temes d'actualitat de la nostra comarca.

Comencem parlant-los dels tràmits que s'han iniciat per aconseguir que la UNESCO declari el paisatge del Priorat Patrimoni de la Humanitat. Doncs en aquest sentit, l'associació Acció Veïnal per l'Energia Eòlica ha expressat el seu suport «radical» a aquesta iniciativa. D'altra banda, però, també s'han mostrat en contra de les formes i el procediment de la proposta, que segons ells, ha nascut en un àmbit molt reduït, sense comptar amb la resta de la comarca.

Per cert, que aquesta iniciativa serà l'eix central de la jornada de reflexió batejada amb el títol Priorat: quin paisatge, quin futur, que se celebra avui al teatre l'Artesana de Falset, en el marc de la fira del vi. Aquesta jornada, que organitza la URV i la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural de Priorat, arribarà a diversos pobles de la comarca.

Però què significa exactament que el paisatge del Priorat sigui declarat Patrimoni de la Humanitat? Segons la Unesco, el patrimoni és l'herència del passat de la qual nosaltres ens beneficiem i que, al nostre torn, transmetrem a les generacions futures. Des de l'any 1972, aquest organisme cataloga espais naturals, conjunts arquitectònics i paisatges, entre altres coses que per les seves característiques es consideren representatius i de prou valor, independentment del territori en què es trobin, per ser Patrimoni de la Humanitat. És a dir, que la seva preservació i gestió és primordial.

Entre aquests indrets naturals i culturals hi trobem paisatges, el que s'anomenen paisatges culturals perquè són un reflex de la interacció entre l'activitat humana i un espai físic que no només la suporta sinó que, en certa manera, la condiciona i la integra. La vinya n'és un bon exemple, i altres exemples que justifiquen la seva preservació és que zones vitícoles com l'Alto-Douro (Portugal) o Saint Emilion (França) estan a la llista dels béns considerats Patrimoni de la Humanitat.

Canviem de tema. El departament de Política Territorial i Obres Públiques inverteix gairebé 69 milions d'euros en millores viàries al Camp de Tarragona, entre les que es destaca la rectificació dels revolts a la comarca del Priorat. Durant els darrers anys, s'ha anat executant obres de millora de revolts i pavimentació a les carreteres de la comarca en tres fases, la darrera de les quals va acabar l'any passat, amb un cost de 6 milions d'euros.

Recentment han començat els treballs de la quarta fase, que afecten a dos quilòmetres de la carretera T-702 entre la Vilella Alta i la Bisbal de Falset, així com a uns 600 metres de la T-712 entre el Lloar i Gratallops. El pressupost és de 2,2 milions d'euros i les feines podrien acabar aquesta tardor.

 

Uns altres treballs de millora són els que ha fet la companyia elèctrica Fecsa Endesa, que ha reformat la línia que connecta les subestacions de Pradell i Reus, que abasta 39 poblacions amb una inversió de 343.000 eu ros. D'entre els treballs, s'han substituït 116 pals de fusta i s'han construït 43 torres metàl·liques.

I des del Consell Comarcal del Priorat, s'ha fet pública una valoració positiva de la implantació de la recollida de matèria orgànica, ja que que ha tingut molt bona acollida per part de la població prioratina, com demostren les dades de Falset i El Masroig. Altres localitats que han posat en marxa aquest servei són la Torre de Fontaubella i Ulldemolins.

Cada vegada que un municipi decideix implantar aquest tipus de recollida, es fa una fase prèvia de conscienciació i informació ciutadana, a través de campanyes per explicar als veïns com funciona el servei, així com els seus avantatges mediambientals.

El Consell Comarcal del Priorat, per delegació dels municipis, presta des de fa temps el servei de transport, el tractament i l'eliminació de les escombraries a través del Consorci per a la Gestió de Residus Municipals que engloba les comarques de la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Terra Alta.

 

I l'últim apunt d'actualitat és la finalització de la construcció de la nova zona pública d'esbarjo que, s'estava duent a terme a la zona forestal de l'ermita de Sant Gregori. La tasca, encarregada per l'Ajuntament del municipi al Consell Comarcal, representa la primera actuació dels alumnes del taller d'ocupació del Priorat i suposa un pas important en la seva reinserció laboral. Aquest taller d'ocupació forma part d'un programa promogut pel Consell del Priorat i finançat de manera conjunta pel Departament de Treball i el Fons Social Europeu. La iniciativa, que va començar el desembre passat i que té una durada d'un any, pretén donar un cop de mà a aquelles persones amb dificultats per trobar una feina.

I ara sí. Passem a fer-los cinc cèntims de l'onzena edició de la Fira del Vi de Falset que demà a les dotze del migdia, quedarà oficialment inaugurada, de la mà del conseller de Comerç, Turisme i Consum, Josep Huguet.

Avui, però, ja tindrà lloc una jornada tècnica anomenada Entorn, vinya i paisatge. Això serà al teatre de l'Artesana a partir de ¾ de deu del matí i fins les dues del migdia.

És en el marc d'aquestes xerrades, que el Consell Comarcal del Priorat presentarà el document informatiu de la Carta del Paisatge del Priorat. Des del Consell s'assegura que la Carta del Paisatge pot convertir-se en una eina d'ordenació, protecció i planificació del territori del Priorat, però també un instrument imprescindible per donar suport a l'activitat econòmica comarcal, en especial, del sector del vi, de l'oli i del turisme rural.

El Consell va aprovar recentment per unanimitat aquest document que avui es presenta públicament i que defineix les diferents unitats del paisatge i els seus objectius de qualitat paisatgística. En aquesta jornada s'explicarà com se situa la Carta en el context dels Catàlegs de paisatge del Camp de Tarragona, i en la Llei del paisatge de Catalunya.

Cal dir també que enguany, la fira està marcada entre altres coses, pel 25è aniversari de l'Escola d'Enologia de Falset. És per això que demà a partir de le sis de la tarda se celebrarà una festa en aquest centre que també comptarà amb una exposició i una taula rodona sobre la repercussió de l'Escola d'Enologia en el sector vitivinícola.

 

I també, a les sis de la tarda, la Plaça de la Quartera acollirà la tradicional mostra de dolços del Priorat, organitzada per l'Associació de dones de la Quartera.

Al llarg del cap de setmana també es faran tast de diversos productes com xerès o vins de diversos tipus o cursos accelerats d'iniciació al tast de vins. Per a més detalls, podeu consultar el programa de la fira a la pàgina web www.falset.net.

Dilluns és també dia de fira. L'acte més destacat és la mostra de cuina: La cuina del vi que començarà a les 11 del matí.

Durant tot el cap de setmana, els diferents estands dels productors de vi de la comarca estaran ubicats al pont. Allà es podran adquirir tiquets per degustar els vins dels diferents expositors.

Altres activitats són les visites al celler cooperatiu de Falset-Marçà, on a més s'hi ha preparat dues mostres: una dedicada als artistes de la comarca i l'altra és una mostra de peces d'artesania dels basters, els artesans que fan els guarniments per als animals de tir.

D'altra banda, la nit de dissabte i la de diumenge, el pavelló esportiu serà l'escenari de dues actuacions musicals, com la del grup local Soul Machine.

I per acabar, i sense deixar encara la fira del vi, la nostra emissora també participa activament en aquest esdeveniment. Per demà dissabte s'ha preparat una programació especial des de la fira amb la instal·lació d'un petit estudi al pont; a més s'emetrà en directe l'acte d'inauguració de la fira des de la sala d'actes de l'ajuntament.

Nosaltres ho deixem aquí per ara. Moltes gràcies per la seva atenció.

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

La junta de govern del consorci per a la gestió dels residus municipals de la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Terra Alta va aprovar l'expedient de contractació per comprar més camions, vehicles i contenidors. El pressupost és de 872.000 euros, però la subhasta pública s'ha dividit en sis lots. Els quatre primers fan referència a l'adquisició de quatre camions per a la recollida de diferents tipus de residus, mentre que el cinquè lot és per a la compra d'un vehicle de suport. L'últim lot es destinarà a l'adquisició de cinquanta contenidors. La inversió del consorci estarà subvencionada pel Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya. La junta de govern del consorci també va aprovar que Batea, la Fatarella i Gandesa tinguin un representant permanent, de forma rotatòria, a l'òrgan de govern. També es va aprovar l'ampliació de la representació del Consell del Priorat, que tindrà dos membres. El consell de la Ribera perdrà un representant, i ara en tindrà cinc. L'Agència Catalana de Residus i la Generalitat en continuaran tenint dos.

Seguim parlant-los de l'Ajuntament de la Figuera, que ha establert els objectius del seu pla d'ordenació urbanística municipal. Fins al 7 de maig es podran presentar suggeriments a les oficines de l'ajuntament. El consistori va acordar l'octubre de l'any passat iniciar el procés de formulació del pla, i va aprovar el programa de participació ciutadana.

Canviem de tema. Un grup de nou periodistes de diversos diaris i revistes de París i del nord de França van visitar el passat 5 d'abril el Priorat per conèixer la producció dels vins de la comarca. La visita va ser una iniciativa del Centre de Promoció Turística de Catalunya a París amb el suport del Patronat de Turisme de la Costa Daurada.

Els periodistes, acompanyats per tècnics de turisme del Consell Comarcal del Priorat, van visitar la Cartoixa d'Scala Dei, i un celler de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat, i per acabar van dinar a l'Hotel Cal Llop, de Gratallops, on van poder gaudir d'un menú de maridatge amb vins de la DOQ Priorat i de la DO Montsant.

Segons els tècnics del Consell, la valoració dels periodistes va ser molt positiva.

Aquesta és la segona visita de periodistes europeus que es fa enguany. La primera va tenir lloc el passat mes de febrer amb periodistes de París i Roma, que van fer una ruta enogastronòmica per les comarques del Priorat i del Baix Camp.

I acabem parlant-los del fulletó promocional de la xarxa de senders senyalitzada del Priorat que ha editat el Consell Comarcal. L'opuscle ofereix un mapa de la comarca amb oferta de tots els itineraris turístics en el medi rural que transcorren pels municipis del Priorat, pel Parc Natural de la Serra de Montsant i les zones PEIN de la Serra de Llaberia, Serra de Pradell-L'Argentera i Muntanyes de Prades.

 

A més, inclou una descripció tècnica dels itineraris amb el nom de la ruta, la longitud, el tipus de ruta, entre altres detalls. A banda, també hi ha una una explicació dels principals valors naturals de cada ruta.

L'edició d'aquest fulletó és una primera actuació dins el Pla Comarcal de Senders del Priorat que es desenvoluparà en el marc del pla d'acció turística Priorat futur que es desenvoluparà entre els anys 2006-09.

Això és tot per ara. Moltes gràcies per la seva atenció.

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

Dilluns es va celebrar l'acte de col·locació de la primera pedra de la seu del futur Parc Científic i Tecnològic de la Indústria Enològica. Un centre d'investigació i recerca que tindrà la intenció de convertir-se en el motor del desenvolupament del sector, dedicant-se plenament a la investigació aplicada a tots els camps que intervénen en el món del vi. En aquest sentit, disposarà de laboratoris, una sala de tast, un celler i plantacions pilot. D'aquesta manera, el centre vol ser un espai de referència en el qual, els enòlegs de les bodegues tarragonines puguin dedicar-se la investigació. El rector de la universitat Rovira i Virgili, Lluís Arola, destacava la importància que la universitat i les empreses del sector col·laborin en aquest projecte.

 

TALL LLUÍS AROLA

Ara tot just fa un any, en el marc de la Fira del Vi que se celebra anualment a Falset, es va fer pública la intenció de portar a terme aquest projecte. I ara coïncidint amb la setmana en què se celebra una nova edició de la fira, s'ha col·locat ja la primera pedra.

El nou centre ocuparà un solar ubicat a la vora de l'Escola d'Enologia, que s'ha adquirit exclusivament per acollir l'edifici. L'encarregat de construir i gestionar el parc és una Fundació integrada per l'Ajuntament de Falset, la Generalitat, la Universitat Rovira i Virgili i les dos D.O. de la comarca.

El finançament de la inversió per als dos primers anys es fa amb un préstec sense interessos del Ministeri d'Educació i Ciència. El pressupost de l'obra s'eleva a un total de 726.004 € .

 

La iniciativa de presentar una candidatura a la Unesco perquè declari el paisatge del Priorat patrimoni de la humanitat, ha trobat en la Fira del Vi que se celebra aquest cap de setmana, un espai per explicar públicament el projecte amb una conferència . Sota el títol Paisatges culturals vitícoles i patrimoni mundial, el ponent Joan Reguant, que és president de l'Icomos Andorra, una entitat vinculada a la Unesco, serà l'encarregat de dirigir l'acte.

Segons ha explicat l'alcalde de Falset, Jaume Domènech,la conferència servirà per informar de tots els passos que cal fer per aconseguir la fita.

La xerrada tindrà lloc en el marc de la jornada tècnica "Entorn, vinya i paisatge" que se celebrarà al teatre l'Artesana el proper divendres dia 28 d'abril.

I unes altres propostes previstes per l'onzena Fira del Vi, són les que es proposen des del celler agrícola Falset - Marça. A la seu del celler s'hi podran visitar dues exposicions. Una és una mostra d'obres d'artistes de la comarca que es reuneixen sota la temàtica del vi i Falset. Es tracta de pintures, dibuixos i escultures, entre altres peces. L'altra exposició és de peces d'artesania dels "Basters"; aquells artesans que fan els guarniments per als animals de tir. D'aquesta i altres propostes i activitats organitzades per la Fira del Vi, els en donarem més detalls en una propera edició de l'informatiu.

I per cert, que el propi celler agrícola Falset-Marçà serà protagonista aquesta setmana en diverses televisions. Per una banda, una televisió russa ha enregistrat algunes imatges del celler que s'inclouran en una campanya per promoure l'estada de turistes russos a Catalunya i les visites durant els propers mesos al Celler.

D'altra banda, el programa "En directe" de TV3 serà dijous al celler, des d'on s'emetrà una cata de vins de les DO's Priorat i Montsant.

Això és tot per ara. Moltes gràcies per la seva atenció.

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

El Consell Comarcal del Priorat va aprovar de manera definitiva els pressupostos per a l'any 2006, després de tancar-se el període de reclamacions. Entre els cinc milions 568mil euros (5.568.531 euros) totals destaca la partida de gairebé 797mil euros (796.766) que es destina a les obres del Palau dels Comtes d'Azara. D'altra banda, una altra part del pressupost permetrà desenvolupar el pla de turisme Priorat Futur.

I la següent informació també es refereix al Consell Comarcal que s'ha posicionat en contra de la supressió de la carrera d'Enologia com a carrera universitària, a proposta del Ministeri d'Educació i Ciència, per convertir-la en una especialitat dins de la carrera de Ciència i Tecnologia d'Aliments.

Dimecres passat la Junta de Govern del Consell Comarcal va aprovar recolzar el treball i la feina feta per la Facultat d'Enologia de la URV a favor del sector vitivinícola i demanar al Ministeri d'Educació i Ciència que reconsideri la seva proposta . A més, amb l'aprovació d'aquesta moció, el Consell dóna suport a la Facultat d'Enologia i a la URV, per tal que aconsegueixi mantenir l'enologia com a carrera universitària.

Canviem de tema. L'Ajuntament de la Bisbal de Falset ha adjudicat a la constructora Martínez, de Benissanet, l'adequació d'un habitatge per destinar-lo a allotjar treballadors temporers. El pis tindrà capacitat per a dotze persones. Les obres d'adaptació començaran a finals d'agost o a principis de setembre, segons va indicar l'alcalde de la localitat, Lluís Masip, i es preveu que estiguin acabades com a màxim el 30 de setembre. Aquesta estança solucionarà el problema comú dels empleats temporals que participen en la collita dels mesos de novembre, desembre i gener sense tenir allotjament, i dels empresaris agrícoles, que tenen problemes per albergar-los.

La prioritat és que hi resideixin els treballadors temporers, però Masip no en descarta altres usos com per exemple durant la temporada d'estiu. Si durant aquesta època no hi hagués empleats temporals treballant a les zones agrícoles del poble, també es podria llogar a turistes.

L'obra té un pressupost de 52.162 euros, un 80 per cent dels quals els finança el Pla d'Obres i Serveis de la Generalitat, i la resta, pel propi consistori.

Això és tot per ara. Moltes gràcies per la seva atenció.

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset