Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.
El Consell d'Alcaldes del Priorat demanarà a la Generalitat que traspassi el polèmic macroabocador de Tivissa a gestió pública, ja que sinó, la brosa sortirà més cara als veïns. Segons el president de l'ens, Agustí Masip, la solució és un funcionament similar al de l'antic abocador annex a través del Consorci per a la Gestió dels Residus de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat. Segons ell, així s'evitaria incrementar les taxes d'escombraries. Aquesta decisió s'ha pres aquesta setmana en el sí del consell d'alcaldes del Priorat que ha aprovat una moció per demostrar la seva preocupació pel futur tractament dels residus a la comarca.
D'altra banda, el president del Consell afegeix que la Generalitat hauria de limitar l'ús de les instal·lacions a les tres comarques d'interior que formen part del consorci de gestió de residus (Ribera d'Ebre, Terra Alta i Priorat). Masip opina que es pot plantejar que en moments puntuals brossa del marge esquerre de l'Ebre i del Baix Camp es dipositi en aquest abocador, però en cap cas «residus industrials» de la petroquímica de Tarragona.
Masip creu que fins ara «els alcaldes no són gaire conscients» del problema. De fet, a partir de l'1 d'agost cada ajuntament haurà de decidir com gestiona els seus residus, ja que en aquesta data el consorci públic de les tres comarques quedarà en suspens.
Per Masip, la solució ideal és «mantenir el consorci, com a mínim com ara». Mentrestant, els informes del govern català autoritzen l'obertura del servei, tot i que encara no ho ha aprovat.
Canviem de tema, sense deixar el Priorat. L'associació de regants anomenada "Un bon reg a un preu just» de El Masroig (Priorat) ha denunciat públicament que el projecte de millora del regadiu del pantà d'Els Guiamets haurà de ser COSTEJAT en un 80% pels regants, cosa que suposa un cost de quasi 18.000 euros por hectárea, una xifra que hipoteca el seu futur. L'entitat se sent enganyada per l'anunci de la Comunitat de Regants del Baix Priorat-Guiamets, segons la qual cada regant només haurà de pagar 1600 euros per hectàrea.
Les obres de millora estan valorades en 23 milions d'euros i hauran de permetre , a partir del mes de juliol, modernitzar i ampliar el regadiu a quasi bé 2000 hectàrees d'El Masroig, Els Guiamets, Tivissa, Móra la Nova i Garcia.
Pel què fa al finançament que enfronta l'associació i la junta ha anunciat que un 20% del cost l'aportarà la Generalitat, un 13% pels regants i la resta, l'empresa que depèn del Ministerio de Agricultura, a través d'un crèdit a 50 anys sense interessos. Per l'associació, el crèdit suposarà una càrrega finançera massa forta.
Més coses. Falset acull demà la Primera Jornada d'Emprenedors al Priorat, centrada en la promoció econòmica i social, amb l'objectiu d'establir ponts de diàleg entre polítics, empresaris i personalitats vinculades a la comarca. Es tractaran tres eixos: l'agricultura, l'empresa i el turisme. En aquest sentit, les taules rodones tractaran de la inversió al Priorat, dels reptes de futur del sector agroalimentari, del potencial turístic de les comarques d'interior i de les oportunitats del Priorat com a comarca emprenedora. El propòsit de la jornada és aportar noves iniciatives de negoci per al Priorat, una comarca que en els darrers anys ha vist com es transformaven les seves estructures econòmiques fins arribar a assolir un PIB que se situa per sobre de la mitjana del país.
Les sessions de treball, que es realitzaran al teatre 'La Artesana' de Falset, comptaran amb la participació entre d'altres del conseller d'Agricultura, Antoni Siurana i el de Relacions Institucionals, Joan Saura, i el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, a més del president de la Diputació de Tarragona, Joan Aregio, i màxims responsables de grups empresarials com Abertis, Ferrer Internacional, Roc Blanc o Borges.
De moment això és tot. Gràcies per la seva atenció.