Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

El Consell Comarcal del Priorat ha decidit retirar els posters promocionals dedicats al vi, editats en el marc d'una campanya promocional de la comarca, després que aquests generessin protestes en el sí del Consell Regulador de la DO Priorat. Des de la Denominació d'Origen es criticava l'ús del vi com a reclam en una campanya enjegada pel consell comarcal. D'aquesta manera, i segons el comunicat fet públic ahir per l'ens comarcal, es dóna per tancat aquest assumpte. Des d'aquesta institució s'ha admès que mai s'haurien imaginat que aquesta iniciativa de promoció turística suscités tanta polèmica.

En el seu moment, el president del consell regulador, salustià álvarez va declarar que l'ens comarcal no estava legitimat per fer una campanya amb la que es relacionin les paraules priorat i vi, ja que segons ell, aquesta associació de termes només la pot fer el mateix consell regulador.

Canviem de tema. La Coordinadora de plataformes per a la defensa del patrimoni natural ha criticat la continuïtat de les centrals eòliques de Collet dels Feixos, a Duesaigües i de la Morera al Priorat i denuncien les autoritzacions per a noves centrals a Vandellòs i a la Terra Alta. És per això que s'acusa el Govern català d'incomplir el mapa eòlic.

Els ecologistes han recordat que les forces polítiques que integren el Govern van comprometre's a redactar un nou Pla Energètic Català en un termini d'un any i es critica que no se'ls hagi tingut en compte per redactar aquest pla. El representant de la Plataforma per la Defensa de la Ribera d'Ebre, Ramon Puig, ha recriminat a l'Executiu que 'no ha complert l'acord de paralitzar les centrals eòliques autoritzades per l'anterior Govern fins que no hi hagi el Pla Energètic Català redactat'.

La Coordinadora ha mostrat el seu desconcert pel fet que les obres de la central del Collet dels Feixos continuin, tot i que el delegat territorial de Medi Ambient al Camp de Tarrangona, Josep Lluís Pau, va ordenar la paralització de les obres. Un altre cas és la torre que s'instal·larà a la Morera de Montsant (Priorat), 'com a preludi d'una nova central eòlica al municipi' que va rebre el suport del govern amb la presència del delegat del Govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, el dia de l'inici dels treballs.

Des de la plataforma de defensa del patrimoni natural del Priorat, s'ha acusat al president de la Generalitat, Pasqual Maragall, d'haver promès, durant la seva visita a Falset fa dos anys, que 'respectaria el l'Acord del Priorat per un nou mapa eòlic, signat entre totes les forces polítiques, institucions del territori i entitats.

I anem fins a la Fatarella, on s'hi ha presentat el projecte del Monument Ossera de Sant Bartomeu, al turó on es troba l'antiga ermita templera del sant. El projecte constructiu, dissenyat per l'equip d'arquitectes Aymerich-Salvadó, està pensat com una mena de cova soterrada, per tal d'evitar l'impacte ambiental en mig d'un medi agrari, amb entrades de llum natural, en forma de passadís que permeti el trànsit dels visitants a la zona pública. El disseny pretén traslladar al públic una atmosfera de recolliment i reflexió en torn a la mort i el sacrifici de tota una generació, buscant així promoure la pedagogia per la pau a través de l'explicació d'una guerra. L'execució d'aquest projecte està programada per enguany, i es preveu que s'inauguri a la tardor.

I acabem recordant-los que avui s'acaben les inscripcions per les excursions per les nostres comarques, organitzades per l'entitat Catsud. Divendres, es farà una excursió per la Terra Alta, visitant el santuari de la Fontcalda i caminant per la Via Verda. El dissabte es pot optar per una excursió organitzada sota el nom de Bandolers al Priorat, que constarà d'una pujada a la Figuera tot sentint històries sobre bandolers. Finalment dilluns, dia de la Mona, es proposa anar a la Serra de Santa Marina i el poble de Pratdip. Per a més informació podeu trucar al telèfon 626 68 49 17.

Per ara ho deixem aquí. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat