Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

El president del Centre d'Estudis Falsetans, Anton Vidal ha dit en una entrevista concedida a Ràdio Falset que espera que l'ajuntament falsetà faciliti aviat una nova seu pel centre, després que el 31 de març vencés el termini perquè el centre abandonés el Palau dels Comtes d'Atzara, futura seu del consell comarcal.

El centre d'estudis falsetans és una entitat privada, però Anton Vidal ha recordat la importància que té la tasca de l'entitat per Falset.

 

Després que l'ajuntament de Falset cedís aquest palau al Consell Comarcal per habilitar l'edifici i ubicar la seu del consell, l'ens comarcal va comunicar al centre d'estudis falsetans, que a finals del mes de març, hauria d'abandonar el Palau. En rebre aquesta comunicació, el centre es va posar en contacte amb l'ajuntament per tal que els cedissin un nou local. Això de moment encara no s'ha produït però s'ha proposat una solució provisional amb la cessió de l'entrada vella de l'Artesana, que encara cal arreglar. D'entrada, la seu definitiva del centre són els baixos de Cal Magrinyà, la nova biblioteca de Falset, però mentre el trasllat no és possible, el president del centre, només espera un lloc adeqüat per emmagatzemar tot el material que cal retirar del palau.

Anton vidal, centre estudis falsetans

Una altra qüestió és la del futur museu del centre d'estudis falsetans. En principi s'havia previst que s'instal·lés al castell de Falset, però finalment això s'ha descartat.

Més coses. El Consell Comarcal del Priorat no paralitzarà la distribució de la campanya publicitària "El Priorat: el portes dins" tot i la petició feta des del Consell Regulador de la DO Priorat que exigia la seva retirada. El president del consell regulador, Salustià Álvarez, ha afirmat que el Consell Comarcal no está legitimat per fer una campanya amb la que es relacionin les paraules Priorat i Vi, ja que segons ell, aquesta associació de termes només la pot fer el mateix consell regulador. Per la seva banda, Agustí Massip, presidente del Consell Comarcal, ha respos que la campanya només busca promocionar la comarca.

El Consell ha editat 500 cartells i postals de promoció en una campanya destinada a potenciar tres valors del Priorat, l'oli, la terra i el vi. En el cas del vi, el cartell conté les paraules Priorat, vi i la llegenda "El portes dins". Agustí Massip no comprèn que la DO Priorat se senti molesta.

Un cop vist que els primers contactes entre el consell comarcal i el consell regulador, no han donat fruit, des de la DO Priorat no es descarten accions judicials per solucionar aquest conflicte.

No deixem encara el món del vi. L'Ajuntament de Reus ha aprovat el conveni marc amb el Consell Comarcal del Priorat per a la realització conjunta de treballs de recerca i tasques de planficació territorial, l'elaboració de programes de dinamització del territori, promoció turística i per a l'establiment de línies d'assessorament o formació.

També s'ha acordat un conveni de col·laboració per a l'elaboració d'un Pla d'Interpretació de la Cultura del Vi. Es tracta d'un estudi històric sobre l'evolució i la història del vi a les comarques del Baix Camp i del Priorat que documenti tot el cicle econòmic al voltant de la cultura del vi a les dues comarques. El treball s'ha encarregat a la tècnica dels Museus de Reus, Anna Figueras.

Obrim un bloc de notícies relatives al nostre entorn natural i al medi ambient. D'entrada, els volem explicar que el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha confirmat la seva participació el divendres 30 d'abril en unes jornades tècniques a Falset per debatre sobre la Carta del Paisatge del Priorat, que impulsa el Consell Comarcal. L'acte s'inclou dins de la Fira del Vi que se celebrarà el primer cap de setmana de maig a Falset amb la participació dels cellers de les dues denominacions d'origen de la comarca: Priorat i Montsant.

La següent informació ens porta fins a Miravet, que és el primer municipi de la Ribera d'Ebre que aplica la recollida de la fracció orgànica dels residus municipals. Anteriorment havia efectuat una campanya per fomentar la recollida de paper, vidre i envasos que en dos mesos ha reduït a la meitat les aportacions a l'abocador comarcal.

El passat divendres, va ser el primer dia que es va fer aquesta recollida de residus orgànics separadament dels residus domèstics inerts. Per fer possible això, l'Ajuntament de la població i el Consorci per a la Gestió de Residus Municipals de la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Terra Alta han distribuït 300 cubells de color marró i 4.000 bosses compostables entre el veïnat per facilitar la separació de brossa orgànica de la inert als domicilis.

Amb aquesta iniciativa s'ha aconseguit reduir a la meitat l'aportació de brossa de Miravet a l'abocador de Tivissa. En concret, el municipi va dipositar 20.000 quilos de brossa a l'abocador el gener d'enguany i només 10.000 quilos al març.

La brossa orgànica que es generi a Miravet es portarà a la planta de compostatge de Botarell, on es transformarà en adob, d'acord amb les previsions del conveni de col·laboració signat l'any 2000 entre els consorcis gestors dels residus del Baix Camp, per una banda, i de les comarques de la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Terra Alta, per un altra.

I acabem el butlletí referint-nos al partit que el Falset Esportiu ha disputat aquest cap de setmana contra el Miami Playa i que li va valer recuperar la segona posició en la classificació. L'equip falsetà va guanyar per 2 a 0. Raül Vaqué va ser l'autor d'aquests dos gols. La competició no es rependrà fins el proper 18 d'abril en motiu de les vacances de setmana santa.

Publicitat