Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

Ahir es va declarar un incendi que va cremar tres hectàrees afectant una zona del Parc Natural del Montsant, entre Cornudella i La Morera de Montsant. Segons ha declarat l'alcalde de Cornudella, Josep Maria Castan, el foc va començar quan uns propietaris cremaven branques per a preparar el terreny i plantar vinya. Alesmores, cap a les dues del migdia, va girar-se un fort vent i el foc es va estendre. Va ser llavors, quan van adonar-se que no podien controlar les flames i van avisar als Bombers de la Generalitat.

En les tasques d'extinció, hi van participar un helicòpter, un avió i set unitats terrestres dels bombers, a més d'agents rurals.

Més coses. L'ajuntament de Reus cedirà a la Generalitat un solar de dos mil quatre cents metres quadrats, a l'inici de la carretera Reus-Falset, que es destinarà a la construcció de la futura caserna dels Mossos d'Esquadra que donarà servei al Baix Camp i al Priorat.

L'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, ha confirmat que la cessió del terreny es materialitzarà en pocs dies i ha dit que la zona és idònia per la proximitat amb les comarques on ha de donar servei la caserna i, perquè estaria ben connectada amb les línies de transport públic urbanes i interurbanes i la de ferrocarril.

Es desconeix quan començaran les obres, però el que sí se sap és que la nova caserna acollirà 170 agents del cos de Mossos d'Esquadra.

Per la seva banda, la consellera d'Interior de la Generalitat, Montserrat Tura, ha anunciat que la demarcació comptarà amb 100 nous agents dels Mossos d'Esquadra per desenvolupar tasques de seguretat de forma complementària als cossos de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional. Tura ha dit que, en el futur, els nous agents s'ubicaran en la nova comissaria que es construirà a Reus.

Canviem de tema. L'Ajuntament de Cornudella de Montsant, el Consell Comarcal del Priorat i la Junta de Residus de la Generalitat de Catalunya han encarregat un estudi tècnic per determinar la capacitat d'uns terrenys oferts pel consistori on s'ubicaria un futur abocador comarcal de runes.

L'espai, d'unes dues hectàrees, està situat als afores del poble i en l'actualitat ja hi ha una planta local de transferència de deixalles.

L'alcalde de la població, Josep Maria Castan, reconeix que el projecte «podria no ser factible» perquè els terrenys són de propietat privada i fins ara es troben en règim de lloguer.

Mentrestant, el també responsable de Medi Ambient del Consell Comarcal proposa projectes alternatius en altres poblacions del Priorat situades en zones estratègiques. Per exemple, a l'entorn de Falset o de Cabacés, per donar servei a les necessitats de cada racó del territori. A parer seu, s'hauran de fomentar mesures similars a abocadors controlats per fer front als punts negres que solen aparèixer en barrancs i boscos. En concret, Castan aposta per col·locar «contenidors grans» als municipis més petits, on un camió s'encarregaria de passar-los a recollir, un cop al mes, per buidar-los en algun dels futurs abocadors comarcals.

Parlem ara del sector vitivinícola.

El Director General de Desenvolupament Agrari del departament d'Agricultura, Jordi William, visitarà avui les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola Falset-Marçà, i es reunirà amb la directiva per conèixer el seu funcionament, la seva incidència en l'economia dels seus socis viticultors, i els projectes de futur. Uns projectes que es centren en la seva expansió i distribució dels seus productes a nivell mundial.

Per cert que la Cooperativa Agrícola Falset-Marçà serà present a la fira "Alimentària" que se celebra a Barcelona aquest cap de setmana, amb un stand propi. El certamen que reuneix el sector de l'alimentació a nivell mundial permetrà a la Cooperativa atendre als seus clients i per establir nous contactes comercials.

I en un altre stand de la fira, el de l'Institut Català de la Vinya i del Vi s'hi presentarà el llibre "Montsant. La sierra de los contrastes" que ha editat l'Editorial Montflorit amb la col·laboració del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Montsant. La presentació anirà a càrrec de l'escriptor Ignasi Riera, i el presidirà Joan Aguado, director general de l'INCAVI.

I Alimentària serà també el marc de presentació d'un grup de nou elaboradors de vi de la nostra comarca que s'han unit sota el nom "Petits Cellers del Priorat". D'aquesta manera, i des de l'stand de l'INCAVI, ofereixen una cata dels seus vins.

Ens avancem al cap de setmana, per explicar-los que demà l'associació de dones La Quartera de Falset inaugurarà el nou local social ubicat al carrer de Baix, numero 14. Les dependències restaran obertes de sis a vuit de la tarda, hora d'inici d'una xerrada col·loqui amb motiu del Dia Internacional de la Dona. La conferenciant Remei Salvat oferirà una xerrada sobre la violència domèstica.

I com activitat d'oci. L'empresa Catsud organitza per diumenge, una sortida, de quatre hores de durada, per pujar la serra del Montsant pel grau de l'Escletxa i conèixer també la història de la cartoixa d'Escaladei. Els interessats en participar en aquesta excursió poden demanar més informació i formalitzar les inscripcions al telèfon 626.684.917.

I acabem amb futbol i l'equip del Falset Esportiu, que aquest cap de setmana disputa un nou partit amb el Vilaseca, segon en la classificació.

De moment això és tot. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat