Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al butlletí informatiu.

La Casa d'Oficis Senders del Montsant ha organitzat un cicle de conferències sobre el Priorat que es faran tots els dissabtes del mes de març pel matí per diferents municipis de la comarca prioratina per tal de donar a conèixer i difondre el patrimoni natural i cultural del Priorat.

La Casa d'Oficis Senders del Montsant, promoguda per la Diputació de Tarragona i cofinançada pel Fons Social Europeu, ha posat en marxa aquest cicle amb l'objectiu de recuperar, conservar i difondre el patrimoni tant natural com cultural d'aquesta comarca.

Els pobles de Cabacers, Ulldemolins, la Vilella Baixa i Cornudella de Montsant, que envolten la Serra del Monsant, acolliran les conferències en les que es tractaran temes com el senderisme, els diferents parlars del Priorat, les festes de la comarca, la gastronomia, la fauna, o documents com la Carta del Paisatge. Per a més informació, podeu trucar a la Casa d'Oficis, al 977.83.92.77 o podeu consultar la pàgina web de l'informatiu avui, on hi trobareu les dates i els llocs on se celebraran cadascuna de les conferències.

 

I precisament, en la següent informació els volem parlar de la Carta del Paisatge. Un document que a hores d'ara està desenvolupant el Consell Comarcal del Priorat que haurà de ser un instrument per controlar les afectacions sobre l'entorn natural de les explotacions agràries. Per exemple, les rompudes forestals que realitzen algunes empreses vitivinícoles i que amenacen de canviar la fesomia habitual del territori. Amb tot, les representants del parc natural del Montsant aposten per trobar un equilibri entre l'activitat socioeconòmica i la preservació del medi ambient.

El boom del vi que viu el Priorat ha provocat determinades degradacions en el paisatge a partir de processos inadequats de plantació de vinyes. Algunes empreses vitivinícoles han eliminat masses forestals i han substituït els antics costers amb marges de pedra per bancals. Tot i això, també implica certs riscos d'erosió i d'imatge per a l'entorn. En aquest sentit, el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Maria Castan, creu que calen instruments legals que determinin les condicions per iniciar nous conreus. En aquest sentit, Castan cita la futura Carta del Paisatge, si bé reconeix que "anirà per llarg". Una normativa que d'altra banda serà de caràcter voluntari.

Per la seva banda, el president de la denominació d'origen Montsant, Jaume Domènech, coincideix a destacar que en l'actualitat "no hi ha cap instrument legal" que eviti "agressions" al territori, i recorda la participació directa de les dues DO de la comarca (Priorat i Montsant) en la Carta del Paisatge. Mentrestant, la portaveu de la Plataforma de Defensa del Patrimoni Natural del Priorat, Roser Vernet, es mostra esperançada amb el document però creu que no es pot perdre el temps en elaborar-lo perquè sinó podria ser massa tarda. La plataforma s'ha compromès a lliurar al Consell Comarcal un informe amb els punts negres per afectacions al medi ambient, on s'inclouran també els d'aquesta tipologia.

Finalment, la mateixa directora del parc natural del Montsant, Neus Miró, considera necessari conservar els costers de pedra seca i els arbres per evitar "desfer el paisatge". Miró afegeix que un dels deures del parc és regular, sense prohibir, activitats com el conreu de la vinya o de l'olivera a l'espai protegit.

Continuem ara amb agricultura per explicar-los que les baixes termperatures registrades aquests últims dies han malmès conreus arreu del país, com l'ametlla, els cítrics i la fruita dolça. Per exemple, a les comarques de la Terra Alta i de la Ribera d'Ebre, es calcula una pèrdua d'entre el 80 i el 90% de la collita, essent la producció més afectada, la cirera.

I sense deixar el camp, els expliquem que Unió de Pagesos ha organitzat una xerrada per avui a les 9 del vespre a Vila Rodona per parlar de la Seguretat Social Agrària. Es vol analitzar la situació actual del Règim Especial Agrari de Seguretat Social (REASS), després que el Partit Popular s'hagi decantat finalment per la desaparició encoberta d'aquest, equiparant-lo gradualment al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). Això significa un increment de les cotitzacions de fins a un 79,8% a canvi d'una millora de la prestació per jubilació, en el millor dels casos, d'un màxim de 36,68%.

La reunió anirà a càrrec del responsable nacional de Seguretat Social d'Unió de Pagesos, Felip Domènech i tindrà lloc al Casal de Vila Rodona.

I la Ribera d'Ebre, rebrà avui la visita del director general de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials , per tractar sobre el terreny les demandes de la comarca, com són el projecte de construcció d'un centre geriàtric a Flix o la implantació de centres de dia per a la gent gran a la comarca.

Anem ara fins a Scala Dei, que demà serà l'escenari de l'acte de commemoració del 50è aniversari de la DO Priorat que consistirà en una jornada tècnica sobre varietats en raïms negres en aquesta denominació d'origen. En la jornada s'exposaran els resultats del camp d'assaig d'Scala Dei de varietats negres a la DO, i hi haurà un tast comentat de vins negres. La jornada, que es portarà a terme a la sala d'audiovisuals de la Cartoixa d'Scala Dei, està organitzada per l'Oficina Comarcal del Priorat del DARP, Assessorament Rural i Innovació Tecnològica, i el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat, juntament amb l'estació de Viticultura i Enologia de Reus.

La jornada començarà a dos quarts de set de la tarda amb la presentació a càrrec del delegat territorial a Tarragona del Departament d'Agricultura, Josep Maria De Eguia, i el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez. A continuació, Agustí Vilarroya, responsable de viticultura del DARP, exposarà els Resultats del camp d'assaig d'Scala Dei de varietats negres a la DOQ Priorat. A les vuit del vespre, hi ha previst el tast comentat de vins negres de l'assaig. L'encarregat de cloure la jornada serà Joan Queralt, cap de l'Oficina Comarcal

del Priorat del DARP. I no deixem el vi perquè el Consell Comarcal de la Terra Alta donarà suport a les activitats de promoció de productes agrícoles de la comarca. Entre ells, el vi de la DO Terra Alta i l'oli també de DO Terra Alta, que promocionaran els alumnes de Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Comerç de l'IES Terra Alta de Gandesa. L'activitat de comercialització es realitzarà a la Vall d'Aran, concretament Vielha, i consistirà en el muntatge d'un estand a la plaça major amb una mostra dels productes esmentats, degustacions, i oferiment de catàlegs dels productes a tots els bars, restaurants i hotels. El Consell Comarcal, a més de l'aprovació d'un ajut econòmic de 400 euros, facilitarà el material promocional i turístic de la comarca necessari per poder realitzar aquesta pràctica. I acabem amb una convocatòria de premis literaris. El centre cultural La Unió de Torroja del Priorat ha convocat els Jocs Florals d'enguany, que es lliuraran el proper 8 de maig. El termini per presentar els treballs a qualsevol de les quatre modalitats del premi finalitza el dia 3 d'abril. El jurat del certamen literari estarà format per Xavier Bru de Sala, Carles Figuerola, Jaume Nolla, Josep Sánchez Cervelló i José Enrique Martínez Lapuente.

I de moment això és tot. Els agraïm la seva atenció.

Publicitat