Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

El Consorci per la Protecció i la Gestió de l'Espai d'Interès Natural serra de Llaberia ha començat a funcionar amb un objectiu priotari: el d'implantar les bases d'un futur parc natural. La serra de Llaberia és una zona protegida des de fa anys per la Generalitat de Catalunya a través de la figura del pla d'espais d'interès natural (PEIN). Tot i això, els sis ajuntaments implicats de moment en el projecte, el de Capçanes, Colldejou, la Torre de Fontaubella, Marçà, Pratdip i Tivissa, volen rellançar aquest patrimoni i esdevenir alhora un grup de pressió que pugui aconseguir més subvencions de les administracions competents. Entre les funcions que haurà de desenvolupar en destaquen dues com crear un fons d'informació en el seu àmbit d'interès i coordinar les actuacions d'altres administracions en l'àmbit de l'espai natural.

També es preveuen actuacions concretes de difusió com la posada en funcionament d'una pàgina web, ara en proves a l'adreça www.serrallaberia.tk, editar plànols i instal·lar planells informatius.

Els estatuts del nou consorci estan en fase d'informació pública fins a mitjan març per presentar possibles al·legacions. D'aquest document, aprovat de manera inicial pels consistoris que hem citat, se'n desprenen cinc grans eixos : la protecció, restauració i millora del patrimoni natural i cultural de la serra de Llaberia, la redacció d'un pla especial de conservació, la gestió de l'obtenció de recursos i ajuts, la millora de les condicions de vida de la població i l'aprofitament «sostenible» dels recursos naturals.

La setmana passada el consorci va debatre el finançament previst per a aquest 2004. De moment, hi participen els sis ajuntaments i Caixa Tarragona, i s'espera l'ajuda d'altres administracions com els consells comarcals, que es podrien incorporar aviat en els òrgans de govern.

Canviem de tema. Fa uns dies els explicàvem que el projecte de la variant de Falset pot consultar-se lliurement a la seu de l'ajuntament de Falset. Doncs bé, ahir el Butlletí Oficial de l'Estat publica l'inici del període d'informació pública d'aquesta variant. Una actuació que s'emmarca dins del Programa d'Acondicionaments del capítol de Carreteres del Pla d'Infraestructures 2000-2007. El projecte es va començar a gestar l'any 1998, quan l'ajuntament de Falset va sol·licitar a la Dirección General de Carreteras una nova aprovació del traçat de la variant, i l'octubre de l'any passat, es va redactar el projecte. Durant aquest temps, l'Ajuntament de Falset va redactar i aprovar les normes de planejament que contenen el traçat de la variant del projecte redactat. Per la seva part, l'Ajuntament de Marçà està pendent d'aprovar les normes. Per a consultar més detalls poden consultar la pàgina web de l'informatiu, www.radiofalset.net, o poden optar per dirigir-se a la seu del consistori falsetà.

(La nova variant, que afecta els termes de Falset i Marçà (Priorat), evitarà la travessera de Falset. La variant té el seu origen a l'oest de Falset, sobre la carretera N-420, poc després de l'encreuament de la carretera T-363 d'accés a Marçà. En aquesta zona se situarà un enllaç Falset Oest. En el quilòmetre 1,020 es creuarà sota la carretera T-300, entre Falset i Marçà, la qual, es modificarà per adaptar-se a l'esmentat creuament.

L'enllaç Falset Centre es projectarà al quilòmetre 2,000 que recollirà tots els moviments de Reus a Móra la Nova i a l'inrevés. Aquest enllaç connectarà amb l'actual via per desviar els vehicles pesats mitjançant una intersecció giratòria. Abans de finalitzar la variant, al quilòmetre 3.457,361, s'ha previst un ramal d'entrada des de Falset per l'actual carretera cap a Reus.

El radi mínim és de 450 m i correspòn a una velocitat específica de 100 km/hora. Existeix una pendent del 6,75 % en una longitud de 873 m, amb un carril en un dels sentits per a vehicles lents. A l'altre sentit s'hi preveu una zona de frenat. També hi haurà un viaducte entre el quilòmetre 2,720 i el 2,950 aproximadament, de 230 m de longitud i amb la mateixa pendent, que tindrà vui trams de 29 m i una alçada màxima de 25 m. La calçada tindrà dos carrils de 3,5 m i vorals d'1,5 m.

S'establiran mesures protectores i correctores pel medi ambient. Les primeres hauran de garantir la protecció de la vegetació, fauna, patrimoni arqueològic, evitar els abocadors incontrolats, etc... Les segones corregiran les alteracions paissatgístiques).

Acabem amb un parell de recordatoris. La Congregació de la Purísima Sang de Nostre Senyor Jesús de Falset organitza el primer concurs de cartells per a la Setmana Santa. Els aspirants han de presentar un cartell tamany Din A-4 amb connotacions de les processons falsetanes i han d'incloure la llegenda "Setmana Santa 2004" a la proposta. Els treballs es poden entregar fins el proper 9 de març a l'Oficina de Turisme del Consell Comarcal a Falset i el guanyador s'emportarà cinquanta euros.

L'altre acte a recordar és la xerrada convocada per la regidoria de medi ambient de l'ajuntament de falset sobre la recollida selectiva al municipi, que tindrà lloc el proper 10 de març a les 8 del vespre al teatre de l'Artesana. En la reunió s'informarà dels canvis en la recollida selectiva de les escombraries. La sessió anirà a càrrec d'un educador de l'empresa Hèlix, i permetrà un intercanvi d'idees i dubtes sobre el tema.

Fins aquí arriba el nostre butlletí. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat