Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al nostre butlletí informatiu.

En la seva visita divendres passat al Priorat, el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach va dir segons el diari El Punt, que cal una entesa entre els pobles per poder fer front als reptes de futur amb garanties, i deixar enrere antigues rivalitats. Benach responia així a algunes demandes del territori que reclamen més atenció als municipis petits, incapaços sovint de fer front tots sols a les exigències legals per aconseguir més serveis i equipaments.

El president del Parlament va declarar que «cal canviar la manera de fer política» a tot arreu, tant a Barcelona com a totes les comarques del país, ja que segons només es pot entendre Catalunya com un país si s'entén que hi ha molta diversitat. Una diversitat que es manifesta cada cop més amb un litoral molt poblat i un interior que perd habitants. Per aquest motiu, el president del Parlament creu que calen inversions, ja que per viure els serveis són molt necessaris.

Ernest Benach creu que per aconseguir el «reequilibri» territorial cal donar a conèixer el patrimoni que s'amaga als indrets més allunyats de les grans densitats de població. No obstant això, aposta sobretot per treballar conjuntament, amb recursos compartits i capacitat d'adaptar els models beneficiosos que hagin arrelat en municipis veïns. Per Benach aquest objectiu només s'aconseguirà amb l'entesa entre municipis.

Benach va destacar el «paper clau del Consell Comarcal» a l'hora d'oferir uns serveis mancomunats i «racionalitzar» els recursos. En aquest sentit, va desmentir que la Generalitat es plantegi suprimir aquestes institucions, tot i que hi ha la voluntat de modificar de nou la llei que els regula per evitar l'existència d'algun consell amb poques atribucions o funcions justificades.

Ernest Benach va visitar la seu de l'ajuntament de Falset, on va ser rebut pel seu alcalde Jaume Domènech i Agustí Masip, president del consell comarcal, i a la tarda va traslladar-se a Cornudella de Montsant.

Canviem de tema. Les obres de milora de la carretera que uneix la Bisbal de Falset, la Palma d'Ebre i Flix podrien començar a principis del proper mes d'abril després d'haver estat adjudicades per un import de 620 mil euros. Aquestes obres tenen un termini d'execució de tres mesos i preveuen el tractament del paviment, i inclouran la neteja de les cunetes existents, el formigonat d'algunes cunetes i la millora de la senyalització horitzontal.

Els parlem ara del macroabocador de Tivissa. El gerent de l'Agència Catalana de Residus, Manuel Hernández, ha anunciat que el Departament de Medi Ambient ha contractat l'hidrogeòleg independent, Antoni Canicio, per analitzar les tasques d'inspecció i seguiment que efectuen l'Agència i de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) a l'expedient del projecte del macroabocador. Així, amb la participació i opinió de tècnics independents, es pretén crear un clima de credibilitat i a determinar si el dipòsit de residus en construcció pot afectar l'aqüífer que hi ha en el subsòl de la zona. D'altra banda, el gerent de l'Agència de Residus ha anunciat que s'està treballant per desenvolupar a les comarques del Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta un pla de recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals a totes les poblacions; un projecte que comptarà amb suport tècnic i econòmic de l'ARC i que caldrà completar amb infraestructures a la zona, com ara plantes de compostatge.

 

I no deixem els temes mediambientals, perquè l'organització ecologista

Greenpeace ha acusat l''empresa Ercros de fer abocaments il·legals de mercuri al riu Ebre des de la seva planta de Flix i ha qualificat de "molt greu" que es produeixi aquest fet "amb l''autorització de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i malgrat el risc de catàstrofe ecològica reconeguda, fins i tot, en una resolució judicial".

 

I encara el riu Ebre, l'Agència Catalana de l''Aigua (ACA) ha confirmat que la taca apareguda dimecres al riu a l'alçada de Miravet no era tòxica, després de saber el resultats de les anàlisis. Es tractava d''una taca d''oli d''origen natural -no mineral- i no d''hidrocarbur com es va dir en un primer moment.

I la meteorologia, ocupa la següent informació. Ahir van caure alguns flocs de neu a la nostra comarca, però sense causar cap mena de problema en cap punt del Priorat. Per avui es preveuen temperatures fredes i el temps serà variable.

I acabem amb el resultat del partit jugat entre el Guiamets i Falset que ha acabat amb el resultat de 2-4 a favor de l'equip falsetà. Un partit que a més de ser un derbi, va ser el debut del nou jugador de l'equip falsetà, Francesc Font. Així, el Falset, que es manté líder amb 46 punts, es prepara el seu proper partit que l'enfrontarà amb el segon classificat de la seva categoria, el Vilaseca.

De moment això és tot. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat