Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al nostre butlletí informatiu.

El Priorat és una de les comarques amb el risc més alt de nevada a la demarcació durant el dia d'avui, juntament amb la Terra Alta, segons ha informat el Servei de Meteorologia de Catalunya. La previsió també indica que en cas que nevi el gruix de neu podria superar els cinc centímetres a les cotes superiors a 600 metres d'alçada.

Tot i que ahir al vespre l'aigua neu i la pedra va fer acte de presència a l'alçada de Botarell i Riudecols, el Priorat no va arribar cap d'aquests fenòmens meteorològics. Si hi hagués novetats durant la jornada d'avui, els mantindríem informats.

Canviem de tema. El projecte de recuperació del castell de Siurana, al terme de Cornudella de Montsant, no podrà comptar, de moment, amb cap subvenció del govern espanyol, després que la comissió mixta dels ministeris de Foment i Cultura no l'incloguessin en el capítol d'inversions de l'u per cent cultural.

El recent descobriment arqueològic de l'única mesquita de Catalunya del període islàmic al recinte del castell de Siurana, a Cornudella de Montsant (Priorat), ha fet que l'Ajuntament de Cornudella cerqui el finançament necessari per tirar endavant el projecte de recuperació el castell. El pressupost calculat per aconseguir-ho és d'1,8 milions d'euros.

La notícia s'ha conegut aquesta setmana, en veure que el projecte no rebrà cap de les 106 inversions que s'han autoritzat a l'Estat espanyol. Entre les inversions acordades, no hi figura el projecte de recuperació del castell de Siurana i, en canvi, es va donar llum verda a quatre projectes de les comarques tarragonines que permetran la recuperació dels castells de Falset i Ulldecona (Montsià) i la plaça Major de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà).

Continuem a la Ribera d'Ebre. El seu consell comarcal va celebrar ahir un ple extraordinari on van quedar aprovats diversos punts. Per començar, es va adjudicar l'expedient de contractació de subministrament, instal·lació i posada en funcionament del sistema informàtic per al desenvolupament del projecte pilot de l'Extranet de les Administracions Catalanes (EACAT). L'adjudicació s'ha fet a quatre empreses diferents que s'encarreguen de 4 aspectes diferents de la infraestructura.

D'altra banda, també s'ha aprovat l'adjudicació definitiva de l'expedient de contractació per adquirir equipament per als serveis municipals de neteja a l'empresa Grau Maquinària i Servei Integral, per un import de quasi 247mmil euros aproximadament i es preveu l'adquisició de dues màquines de neteja viària.

 

Foto: Consell Comarcal Ribera

Un altre punt important del ple ha estat l'aprovació de les bases per les subvencions públiques per al reequilibri territorial comarcal als ajuntaments que no poden beneficiar-se d'ajudes a les infraestructures derivades de l'aplicació dels plans d'emergència nuclear. Mitjançant aquestes bases, els municipis de Benissanet, Ginestar, Miravet i Rasquera podran obtindre 15.000 euros anuals de subvenció del Consell Comarcal per aquesta finalitat. Les bases han incrementat enguany notablement la dotació, ja que l'any 2003 preveien l'atorgament de 6.000 euros per municipi.

Finalment, un altre punt a destacar és l'increment de l'aportació del consell de sis mil euros a l'Associació Masos Protectora d'Animals Ribera d'Ebre (AMPARE), per a la protecció dels animals a la comarca. Aquesta entitat ha vist així incrementada l'aportació del consell en 1200 euros més respecte l'any passat.

 

Ens aturem a la comarca del Baix Camp, a Riudoms, de fet, on aquest diumenge el grup L'Onada serveis, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Riudoms, inaugura una innovadora Residència per a la gent gran. Innovadora perquè davant del futur envelliment de la població, la residència proposa un nou concepte de servei basat en l'adaptabilitat, en funció de les necessitats de cada persona, la qualitat, la millora contínua i la innovació.

I entrem ja de ple al cap de setmana. Al teatre l'Artesana de Falset s'hi projecte una nova pel·lícula, "Soñadores". Se'n faran dos passis, un es farà avui a dos quarts d'onze de la nit, i el segon, demà a dos quarts de vuit de la tarda.

Però aquest cap de setmana també ofereix més possibilitats com el carnestoltes. Bellmunt del Priorat ho celebra demà amb una rua de carnaval pels carrers del poble a partir de les cinc de la tarda. La comitiva estarà acompanyada amb la música de la Banda Vila de Falset que continuarà amb un xocolatada per a totes les disfresses. Els actes finalitzaran a dos quarts de dotze de la nit amb el ball de carnaval a càrrec del grup Babbel.

L'altra proposta ben diferent ens arriba des de la Fatarella on Lo Col·lectiu independentista organitza per diumenge una Jornada pel Diàleg i la Paraula. Un acte que en tot cas podria ajudar a reflexionar sobre tot el que ha estat visquent la política catalana, i per extensió tot Catalunya, aquesta setmana amb l'anunci de treva d'ETA a Catalunya.

L'acte proposa a partir de les cinc de la tarda, la projecció de la pel·lícula "La pelota vasca. La piel contra la piedra", de Julio Medem. Un documental en què hi intervenen unes setanta persones, totes elles amb idees i postures diferenciades, que parlen de la situació que viu el País Basc actualment.

I a partir de les set de la tarda, hi haurà el plat fort de la jornada. Es farà una xerrada que comptarà amb la participació de

Josep-Lluís Carod-Rovira, secretari general d'ERC, que es prestarà a explicar la seva visió del conflicte basc i el seu compromís pel diàleg.

Obrim pàgina esportiva per acabar el nostre butlletí.

Per començar, diumenge el circuit permanent Can Rull de Falset serà l'escenari de la setzena edició del motocròs Memorial Iban Piqué. La prova és vàlida pel campionat provincial i català i el certamen es dividirà en tres categories: Open 125, Juvenil, i Veterà.

L'altra cita esportiva setmanal és el partit de futbol que disputarà diumenge el Falset Esportiu en camp propi contra l'Almoster.

De moment això és tot. Gràcies per la seva atenció i els desitgem que passin un bon cap de setmana.

Publicitat