Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts de nou al butlletí informatiu diari de Ràdio Falset.

L'Ajuntament de Falset ha anunciat mobilitzacions si durant aquest mes de gener el ministeri de Foment no adjudica les obres la nova variant, segons informa el diari El Punt. De fet, el Ministeri s'havia compromès a adjudicar les obres abans que acabés l'any i a data d'avui l'obra està per licitar. Mentrestant, els veïns estan farts dels camions, el soroll i la perillositat. El consistori fins ara ha fet de mur de contenció de les protestes dels veïns, però l'alcalde Jaume Domènech diu que si aquest mes no s'adjudica l'obra «serà l'Ajuntament qui tallarà la carretera». El president del Consell Comarcal, Agustí Masip, també ha manifestat que «és urgentíssim que comencin a fer la variant, perquè la carretera s'està col·lapsant i en algun moment arriba a ser perillós».

Fa més d'un any que l'Ajuntament de Falset reclama la variant de la carretera N420 per l'exterior del poble. En aquest sentit, el consistori va aprovar una moció el novembre en què es demanava l'adjudicació urgent de les obres i, poc després, els veïns van amenaçar de fer mobilitzacions.

La millora de l'N-420 entre el coll de la Teixeta i el coll Negre ha suposat un element revulsiu per al Priorat. Però a la vegada ha agreujat un problema que fa minvar la qualitat de vida de la capital de la comarca. L'N-420 es converteix en un coll d'ampolla quan passa per Falset. Desenvoca en un carrer estret on en algun punt és difícil que hi circulin dos vehicles, i que passa per davant del centre de primària del poble.

L'augment de trànsit, i sobretot de camions, per aquest tram provoca problemes de soroll i perillositat, fins i tot enganxades amb els balcons de les cases. Segons l'alcalde, l'augment del trànsit és d'un 40-45 %. L'alcalde ha subratllat que cada dia hi ha molts nens que creuen el carrer, i que per això s'ha fet un desviament provisional que passa per la piscina municipal. Un lloc que cada dia presenta més sots per la quantitat de camions que hi passen.

Parlem d'una altra infraestructura que porta cua. La Fiscal de l'Audiència Provincial de Tarragona ha decidit trametre al jutjat de Falset, les diligències d'Investigació Penal sobre la construcció del macroabocador de Tivissa. Unes diligències que fan referència als fets denunciats per la Plataforma per la Defensa de la Ribera d'Ebre, el Gepec i particulars sobre aquest macroabocador. La Fiscalia considera procedent la tramesa de tot l'expedient referent al macroabocador al Jutjat de Falset per tal d'esclarir els fets denunciats.

El president del Consell Comarcal del Priorat, Agustí Masip, ja va assegurar el passat novembre que la màxima institució prioratina està en contra del plantejament i la realització que es vol fer del nou abocador de Tivissa. Masip va remarcar aleshores que s'havia plantejat en tots els fòrums la necessitat d'utilitzar l'abocador de Tivissa només per a les tres comarques consorciades en la gestió de residus (Ribera d'Ebre, Priorat i Terra Alta.

Per la seva banda, el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre també es va comprometre, el passat desembre, a reclamar que s'aturessin les obres de l'abocador de Tivissa, després de reunir-se amb la plataforma de la Ribera i el grup ecologista Gepec; i a més també pretén crear un 'consell de sostenibilitat'.

Canviem de tema. L'alcalde de Margalef de Montsant, ha aprovat provisionalment dos projectes d'obres al nucli antic d'aquesta localitat. Es tracta del projecte d'enllumenat de la carretera i el carrer de les Eres, per una banda, i de la construcció de serveis locals i turístics al nucli antic, per una altra banda. Els projectes es troben en exposició pública i per tant poden ser objecte de consulta. Per la seva banda, a Ulldemolins han estat adjudicades les obres d'una nova fase de reforma a l'església de Sant Jaume. L'Institut Català del Sòl, empresa pública de la Generalitat de Catalunya, ha adjudicat mitjançant un concurs les obres de la cinquena fase de rehabilitació de l'esglesia de Sant Jaume d'Ulldemolins. L'adjudicatària és la unió temporal d'empreses Recop SL i Construcciones Monjo SCCL. L'import de l'obra ascendeix a quasi 147 mil euros

Més coses. La setmana passada es van reunir per primer cop els representants del Consell Comarcal del Priorat i de les dues denominacions d'origen vinícoles (Montsant i Priorat) per crear la Taula Sectorial del Vi, un òrgan nascut per debatre tots els aspectes relacionats amb el món del vi a la comarca. Aquesta primera reunió es va posar sobre la taula la propera redacció de la Carta del Paisatge del Priorat que ha posat en marxa el Consell Comarcal.

Per cert, que aquest organisme comarcal ha acordat en el seu últim ple el nomenament de Montserrat Camacho com a nova gerent de l'ens amb dedicació exclusiva.

Els parlem ara de la 19a edició del concurs de fotografia organitzat pel Centre d'Estudis Falsetans, i dels participants que han guanyat el certamen. D'entre els 12 participants i les 40 fotografies que s'hi van presentar, els guanyadors han estat, com a fotografia més popular s'ha triat la titulada "la música bona per a tothom" de Montserrat Rull. El premi blanc i negre ha estat per Ramon Felip, i el premi en color, per Roberto Bueno amb una instantània batejada com a "sombra". L'accèssit de Falset també ha estat per Ramon Felip. Enguany, però hi ha hagut alguns canvis en les categories de premis tal i com ens ha explicat Anton Vidal, president del Centre d'Estudis Falsetans.

 

I acabem amb futbol. El Falset Esportiu ha hagut d'ajornar el títol de campió d'hivern en perdre davant del Maspujols per 2 a 1. Tot i així, l'equip falsetà continua líder amb 34 punts.

I per ara ho deixem aquí. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat