Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

Comencem a la Diputació de Tarragona que ha aprovat incrementar en 60.000 euros anuals la seva aportació a cadascun dels consells comarcals de Tarragona. Segons ha explicat el president de la Diputació, Joan Aregio, aquests són diners de lliure disposició perquè segons ha dit, "volen tractar els consells com a majors d'edat".

Canviem de tema. El grup ecologista GEPEC ha presentat diverses al·legacions contra el projecte d'instal·lació d'un radar meteorològic a la Miranda de Llaberia, que ha estat aprovat per la Comissió Territorial d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre . En primer lloc els ecologistes destaquen que aquest espai és un paratge de gran vàlua natural i paisatgística, i que la instal.lació ocasionarà un impacte ambiental sever, a més dels danys que el radar i la línia elèctrica podrien provocar sobre determinades espècies animals. A banda d'això, el Gepec també adverteix de l'afectació al futur parc natural de les muntanyes de Tivissa, Vandellòs i Llaberia, a més d'altres projectes que es desenvoluparan en pro de la fauna, la flora i el paisatge de la zona.

Per la seva banda, la Comissió Territorial d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre, tot i reconèixer els efectes que aquesta instal·lació podria provocar en el seu entorn, considera també que el radar és d'utilitat pública i d'interès social, ja que permetrà el seguiment i la previsió a curt termini de les situacions meteorològiques extremes que poden afectar el territori, i minimitzar així els efectes que aquestes poden tenir sobre la població i els seus béns materials.

Respecte tot això, i un cop analitzades diverses alternatives a aquest projecte, el Gepec opta per la instal·lació de dos radars, en zones més adequades i que a la vegada permetin fer unes previsions meteorològiques més acurades.

I els parlem d'un altre projecte que podria afectar l'entorn natural d'un altre punt de la nostra comarca. Es tracta del futur parc del Segalassos. Es preveu que aquesta setmana, els representants dels ajuntaments afectats per aquest projecte, és a dir, Cornudella, Prades i Vilanova de Prades, es reuneixin amb l'empresa promotora del parc per tal que aclareixi les característiques del projecte. Ara per ara, els tres ajuntaments encara no s'han posicionat en relació amb el projecte, tot i que des de l'òptica prioratina el parc trencaria l'acord signat en aquesta comarca. El projecte del parc dels Segalassos estaria format per 18 aerogeneradors d'una alçada de 85 metres i amb unes pales de 77 metres de diàmetre.

Marxem a Porrera, on aquest cap de setmana, s'hi va celebrar una conferència a càrrec de Lluís Maria González Vaqué, membre d ela Direcció General del Mercat Interior de la Comissió Europea. González Vaqué va fer un repàs de la història de Porrera, i de la comarca del Priorat, i a continuació va fer diverses reflexions personals sobre el present i futur de la comarca. Escoltem a Lluís Maria González Vaqué.

 

L'acte va acabar amb un col·loqui en què alguns assistents van participar tot mostrant entre altres coses la seva inquietud sobre una comarca que actualment viu un gran moment a nivell econòmic.

La conferència va ser organitzada pel Centre d'Estudis del Priorat.

Els parlem ara d'algunes activitats culturals que es preparen a Falset per a l'any que ve. L'Associació Musical Vila de Falset fa un pas més enllà en la seva activitat pedagògica amb dos nous projectes. Per una banda el projecte dansa que s'impartirà a través de tallers que es destinen a mestres i alumnes de l'escola de música, els músics de la banda, els components de la cora i als socis de l'associació. D'altra banda, també hi haurà cursets dirigits al públic en general per a la divulgació de la música i la dansa. I finalment, un curs que arrancarà el mes de gener, i acabarà al juny i que estarà dividit en quatre nivells per distribuir els alumnes que tindran entre 3 i 15 anys. A més de sensibilització corporal i educació rítmica, els alumnes també rebran lliçons de dansa pròpiament dita que va des de l'estil clàssic, passant pel contemporani fins el tradicional. El curs es farà a les instal·lacions del pavelló poliesportiu de Falset. Per a més informació poden dirigir-se a la secretaria de l'associació musical, dimarts, dijous i divendres entre les 6 i les vuit de la tarda. Recordin que les inscripcions per aquest curs s'acaben el proper 23 de desembre. L'altre projecte de l'Associació Musical falsetana és el Vocal Ensemble per a tots aquells interessats a desenvolupar la tècnica vocal, a cantar. Per informar-vos podeu trucar al telèfon 667.24.16.95 i demaneu per Joan Lluís.

I acabem a la Ribera d'Ebre. El Servei Comarcal de Català riberenc realitza aquests dies la tradicional campanya nadalenca de dinamització lingüística, adreçada especialment a infants i famílies. S'han distribuïts als 24 centres d'ensenyament primari i escoles bressol de la comarca un total de 200 catàlegs Jocs en català (edició 2003) i 1.200 cartes als Reis en català, aquest darrer material per a xiquets escolaritzats de zero a set anys. També s'ha tramès informació a les escoles, entitats, comerços i particulars sobre diferents llocs webs amb jocs i recursos lingüístics en català. El catàleg Jocs en català dóna a conèixer tota l'oferta de jocs i joguines en llengua catalana que es pot trobar en aquestes dates.

Publicitat