Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al butlletí informatiu

L'Ajuntament de Falset ha adjudicat les obres del pou de la Torre per solucionar la manca d'aigua i abastar els futurs creixements de la capital del Priorat que els comentàvem ahir. El pou pot abastar, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, a més de la capital, les poblacions del Baix Priorat de la Torre de Fontaubella, Marçà, el Pradell de la Teixeta, Bellmunt del Priorat, Capçanes i els Guiamets.

Els parlem ara d'alguns ajuts que rebran diverses localitats de la comarca. Per començar, Bellmunt del Priorat rebrà una subvenció de 17 mil euros a través del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya d'enguany per millorar la xarxa de megafonia municipal del poble. L'aportació municipal per dur a terme els treballs és de 4.220 euros.

Un altre municipi que es beneficiarà del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya és la Vilella Alta, que rebrà un ajut per a la reparació de la piscina municipal per un valor de més de 16mil euros, mentre que l'aportació municipal de l'Ajuntament de la Vilella és de 4.047 euros.

Finalment, la Generalitat també ha atorgat un ajut de més de 34 mil euros a l'ajuntament de la Morera de Montsant. El consistori està finalizant els treballs de la segona fase de reformes a la cartoixa d'Scala Dei on s'hi fa una sala multifuncional, destinada a l'oficina de turisme, una sala per a dependències municipals, i una destinada a exposicions. L'ajut es fa sobre un pressuspost total de 139.674 euros.

Dediquem ara uns instants al conflicte sobre el parc eòlic dels Segalassos que torna a ser notícia.

Els representants dels ajuntaments afectats per aqeust projecte, és a dir, Cornudella, Prades i Vilanova de Prades, es reuniran la propera setmana amb l'empresa promotora del parc per tal que aclareixi les característiques del projecte. Ara per ara, els tres ajuntaments encara no s'han posicionat en relació amb el projecte, tot i que des de l'òptica prioratina el parc trencaria l'acord signat en aquesta comarca. El projecte del parc dels Segalassos estaria format per 18 aerogeneradors d'una alçada de 85 metres i amb unes pales de 77 metres de diàmetre.

I sense deixar encara el tema medi ambiental, ahir representants de la Coordinadora de Plataformes de les comarques meridionals i el GEPEC van reunir-se amb membres d' ERC per tal d'exposar la visió que des dels moviments de defensa del territori es té de la situació política actual i dels possibles pactes de govern. Els ecologistes, a més d'entregar una carta que aposta per un govern tripartit d'esquerres, van comentar algunes de les prioritats i condicions innegociables que demanarien al nou govern. Unes prioritats que es resumirien amb un desig expressat en aquesta carta i que diu així: "volem un futur que sigui mediambientament més sostenible, socialment més just i territorialment més equilibrat". La Coordinadora i el Gepec han demanat un canvi de gestors i governants que acabi amb els amiguismes i les corrupcions, un canvi en la manera de governar per garantir la transparència i un canvi que prioritzi els interessos del territori i de la majoria dels ciutadans, enfront dels interessos econòmics i de poder de les grans empreses i dels grups de pressió.

Continuem al Priorat. El Consell Comarcal ha encarregat un estudi per implantar el servei ADSL a la comarca per facilitar un accés a internet més ràpid i de qualitat. Actualment, només 2 dels 23 municipis prioratins tenen aquest servei, Falset i Poboleda. La resta disposen en la majoria de casos de servei d'internet a baixa velocitat i baixa qualitat. La companyia Telefonica, segons fonts de l'organisme comarcal, ha decidit no instalálar ADSL, a curt termini, a la resta de la comarca perquè no ho considera rendible econòmicament. Telefonica està obligada a subministrar aquest servei a les poblacions de més de 2.500 habitants, actualment només Falset.

Un cop el projecte esculli la millor opció per a cada municipi, el Consell Comarcal està disposat a encapçalar la seva aplicació. Entre les opcions d'implementació del servei destaca el sistema Wi-fi, basat en la transmissió mitjançant petites antenes en forma de cilindre de baixa repercussió en el medi ambient. Altres possibilitats passen pel cablejat del carrers, i per la recepció via satèlálit amb antenes parabòliques. Tant veïns com cellers, restauradors i propietaris d'establiments de turisme rural del Priorat reclamen fa anys aquest servei.

L'estudi forma part d'un ambiciós projecte del Consell Comarcal del Priorat desenvolupat gràcies a un ajut de 50.000 euros anomenat El Priorat sota el paraigües tecnològic. La tasca d'alfabetització informàtica dels veïns amb cursets de formació, i la dotació de continguts a les noves pàgines web en fase d'elaboració per a una quinzena de municipis del Priorat són els altres dos eixos d'aquest programa comarcal.

Marxem ara a la Ribera d'Ebre, perquè avui a les sis de la tarda està previst que se celebri un ple ordinari del Consell Comarcal. Entre els punts que en principi s'aprovaran hi ha l'expedient de contractació per l'Equipament per als serveis municipals de neteja viària, inclòs en el Pla únic d'obres i serveis. Un altre expedient que es preveu que s'aprovi és el del projecte pilot de Centre de serveis integrats amb banda ampla tipus satèl·lit per als municipis que no en tenen. A banda d'això, també es donarà el vist-i-plau als projectes de convenis de cooperació entre el Consell Comarcal i els ajuntaments de la comarca, que es presentaran al " Pla desenvolupament de la comarca de la Ribera d'Ebre, FEDER 2004-2005". Entre altres temes, també pendent d'aprovar-se les bases d'atorgament de subvencions als ajuntaments de la comarca per a la instal·lació i posada en funcionament dels ordinadors i els programes per a la implantació informàtica de les noves tecnologies. Dins de l'ordre del dia també es compta amb dues mocions, una relativa a la situació que es troben els vidus i vídues a Catalunya, i una altra en defensa del dret civil català.

I encara a Móra d'Ebre, el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Pere Muñoz, va inaugurar ahir a l'Hospital Comarcal de de Móra d'Ebre la jornada de formació "Joves i alcohol", organitzada per la Secretaria General de Joventut de la Generalitat amb la col·laboració dels consells comarcals de la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Terra Alta, a més del mateix hospital. La jornada va comptar amb l'assistència de 45 persones, bàsicament professionals de la sanitat, els serveis socials i l'ensenyament de les comarques de la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Terra Alta.

En l'acte inaugural, el director de l'hospital, Joan Galbany, va explicar que les estadístiques i els estudis realitzats sobre el consum d'alcohol en l'edat juvenil reflecteixen dades "preocupants", com ara la rebaixa en l'edat d'inici de consum de begudes alcohòliques o que el 58% dels joves de 14 a 18 anys consumeixen habitualment aquesta droga.

Per la seua banda, el president comarcal, Pere Muñoz, va agrari al representant de la Secretaria General de Joventut a les Terres de l'Ebre, Xavier Solé, l'organització de la jornada, perquè segons ell era un "fòrum adequat per tractar aquest tema sense ni la criminalització ni el paternalisme que de vegades s'adopta des de les administracions i la societat en general davant de l'alcoholisme juvenil".

I des de la Terra Alta ens arriba una bona notícia. De fet, l'esdeveniment ha passat ben lluny de la Terra Alta. Ahir al vespre, a Sabadell, l'escriptora de Gandesa Marta Sabaté rebia el Premi Pere IV de literatiura d'Humor i Sàtira 2003 de Sabadell per l'obra Que no me'l toquin . Un llibre que explica històries urbanes de la vida en parella i en les que s'hi plantegen situacions humorístiques.

I anem acabant amb dos recordatoris. Avui s'acaba el termini per inscriure's a les dues sortides que ha organitzat l'associació Catalunya Sud per la nostra comarca. Una, dissabte portarà als excursionistes a les mines de Bellmunt, i el diumenge, es farà un recorregut per vinyes i costers de llicorella de la nostra comarca. Per inscripcions poden trucar al telèfon 626.68.49.17. o escriure a l'adreça electrònica Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. .

I l'última informació ens retorna a Falset. Com ja hauran pogut comprovar a través dels diferents mitjans de comunicació, la campanya de Nadal ja ha començat sense treva, i Falset no és excepció. Les botigues del poble han anunciat que els dies 6 i 21 de desembre i el 4 de gener obriran les seves portes durant el matí. A banda d'això, els comerciants i empreses de serveis de Falset han organitzat el sorteig d'un televisor de 29 polzades i un dvd home cinema. Per participar-hi, caldrà tenir un o més números que es distribuiran a través dels comerços i empreses locals, i el resultat del sorteig es coneixerà el dia de laloteria del Nen, el 5 de gener.

De moment això és tot. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat