Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

El Patronat de Turisme de Reus atorgarà el 'Premi Iniciativa Turística' a les Mines de Bellmunt del Priorat 'per la important tasca d'organització i explotació d'un nou recurs turístic a la comarca'. Segons informa l'Agència Catalana de Notícies, això es farà durant la 12a edició de la Nit del Comerç i Turisme que se celebra dissabte a la nit a Reus i durant la qual s'entregaran altres guardons.

Les Mines de Bellmunt del Priorat han estat considerades com una de les iniciatives de promoció turístiques de les comarques d'interior 'que han fet un esforç molt important', segons ha declara la regidora de Turisme de l'Ajuntament de Reus, Teresa Pallarès.

D'aquesta manera, el 'Premi Iniciativa Turística' ha reconegut al projecte turístic les Mines de Bellmunt del Priorat, com l'organisme que 's'ha distingit més per una activitat de promoció de l'entorn de Reus'.

Més coses. Els embassaments prioratins presenten un estat de bonança que feia temps que no es veia. El pantà de Siurana es troba al 85'43% de la seva capacitat, i ja fa gairebé dues setmanes que té oberta una de les comportes inferiors les 24 hores del dia, en previsió de possibles augments sobtats del cabdal d'aigua que rep aquest embassament. La situació l'any passat en aquestes mateixes dates era ben diferent, ja que el pantà es trobava només al 26,92%. Per la seva banda, el pantà dels Guiamets, es troba actualment al 82,47%.

Segons el diari La Vanguardia, la situació als embassaments de la demarcació de Tarragona han acumulat una quantitat de reserves d'aigua superiors a la mitjana que durant els darrers cinc anys s'han registrat en aquestes dates. Segons declaracions de José Miguel Diéguez, cap de recursos hidràulics de les conques internes de Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a aquest mateix diari, la situació a Tarragona es optimista per a aquest any perquè les precipitacions s'han registrat bàsicament al sud de Catalunya. A hores d'ara, la situació de reserva dels embassaments de les conques internes a Catalunya es d'un 78%, el que assegura aigua per un any.

I a Miravet, aquests dies el pas de barca es troba fora de servei a causa de la riuada provocada pel desembassament de la presa de Flix. Les previsions apunten que el servei pot quedaar fora de servei durant una setmana. Fora d'això, la riuada controlada no ha tingut més conseqüències a la població de Miravet, acostumada a les inundacions, ja que els agricultors van ser advertits de la decisió de l'empresa Endesa i van retirar les bombes d'extracció d'aigua dels pous particulars. L'Ajuntament de Miravet va diforndre aquesta setmana als vilatans el comunciat emès per l'Agència Catalana de l'Aigua i va recomanar retirar els vehicles de la plaça de l'Arenal.

A Móra d'Ebre, l'aigua ha cobert part de l'àrea de lleure de l'Aubadera, deixant sota el riu diversos exemplars de tamarius i la part baixa dels troncs de diversos arbres de ribera del passeig de vora el riu.

I ens quedem a Móra d'Ebre, on la Unió de Botiguers d'aquesta localitat ha informat dels dies d'obertura dels comerços en dies festius durant la campanya de Nadal. Així, els diumenges 14 i 21 de desembre, i 4 de gener, els seus establiments restaran oberts, de dos quarts d'onze a dos quarts de dues del migdia i de dos quarts de sis a dos quarts de nou del vespre.

Canviem de tema. El proper dia 1 de desembre se celebra el

Dia Mundial de Lluita Contra la Sida, i per aquest motiu s'han organitzats activitats de tipus divulgatiu en diversos punts de les Terres de l'Ebre i el Priorat aquestes activitats:

- El dia 29 de novembre se celebrarà aquesta jornada reivindicativa als locals d'oci nocturn de municipis com Gandesa, Tortosa i Móra d'Ebre.

- El mateix dia 1 de desembre, es repartirà material divulgatiu als diferents comerços, es penjaran grans llaços vermells als aparadors, i es distribuiran llaços petits perquè els comerciants els reparteixin als clients de Tortosa, Gandesa i Móra d'Ebre, entre altres.

- I al pavelló esportiude Falset, demà s'organitza una activitat de prevenció en el marc del Firanitclub on hi haurà un stand amb voluntaris d'Energy Control i un altre amb material informatiu sobre la sida.

I ens quedem a Falset, perquè avui a les nou del vespre, a la sala d'exposicions de la Caixa de Tarragona, tindrà lloc la presentació del treball Mines i Balmes del terme de Falset, de Miquel M. Ferre, membre del Centre d'Estudis del Priorat. El treball està publicat pel Centre d'Estudis Falsetans.

I abordem l'agenda d'activitats previstes per aquest cap de setmana, que aquesta vegada es presenta certament atapeïda. Per tant parin atenció. Comencem per la sessió de conta contes que es fa avui a les sis de la tarda a la biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset i que organitza la Fundació La Caixa. Un pèl més tard, a dos quarts de vuit del vespre a la seu de la Caixa de Tarragona de Falset es fa la presentació del quart volum d'Estudis Prioratins que organitza el Centre d'Estudis Falsetans. I a dos quarts d'onze de la nit, el teatre l'Artesana serà l'escenari del concert del cantautor Miquel Gil que presenta el seu nou disc "Cata". El preu de l'entrada és de deu euros.

I demà també a Falset, s'inaugura la Fira de Sant Andreu o Mostra d'Artesania i Comerç de Falset en què el vi i l'oli nous són protagonistes. La fira que s'allargarà fins diumenge coincideix amb les Jornades Gastronòmiques per presentar l'oli nou de la DO Siurana i els vins joves de la DO Monstant i la DO Priorat, tot ben acompanyat de l'oferta culinària de 14 dels 40 restaurants que hi ha a la comarca. Durant el cap de setmana del 29 i 30 de novembre, es col·locarà a Falset un envelat del vi jove i l'oli nou, se celebrarà una xerrada i tast d'olis a càrrec d'Agustí Romero, visites als cellers i almasseres, i la demostració d'oficis antics, entre altres activitats. Les Jornades Gastronòmiques, però, s'allargaran fins al 8 de desembre. Durant aquests dies, els restaurants que hi participen, de deu poblacions diferents oferiran menús protagonitzats per l'oli nou i el primer vi de l'any, i acompanyats per una fitxa tècnica de cada producte.

Però anem per parts. La xerrada i tast d'olis que farà Agustí romero, investigador de l'Irta s'ha preparat per dissabte i diumenge a les quatre de la tarda, i s'hi pot amb inscripció gratuïta prèvia. L'oficina Comarcal de Turisme s'encarrega d'aquestes inscripcions i també de la organització de les visites als cellers i almàsseres. I diumenge, a les 9 del matí es farà l'esmorzar de l'oli a la plaça de la Quartera i a partir de les deu es farà una demostració d'oficis artesans, i per als més menuts, s'han organitzat tallers del petit artesà i passegs amb poni.

Per a tots aquells que els agrada la música, dissabte a la nit poden acostar-se al pavelló esportiu de Falset, on s'hi celebra el Firanitclub que comptarà amb les actuacions dels dj's miqui puit, Motormark, Coco, Le Hammond Inferno i Omar. El preu d'entrada és de deu euros.

La Fira també reserva un espai pel futbol. Diumenge les diferents categories del Falset Esportiu disputaran quatre partits de futbol. A les deu, els alevins s'enfrontaran a Mas Pellicer. A les dotze, els benjamins ho faran davant del Santes Creu, i a les quatre de la tarda, els cadets jugaran contra el Montblan. Finalment, també a les quatre de la tarda, l'equip de tercera regional del Falset disputarà un partit contra el Molar. Recordem que el Falset és a hores d'ara el líder en solitari de la classificació general amb 24 punts.

I entre tota aquesta gran quantitat d'activitats previstes per aquest cap de setmana, Ràdio Falset també tindrà cert protagonisme perquè dissabte el matí, s'emetrà el magazine "La finestra" des de l'stand que l'emissora tindrà a la plaça de la Quartera. Més tard, a les quatre de la tarda, la ràdio emetrà íntegrament la presentació del llibre que Eudald Carbonell va fer dimarts a la biblitoeca de Falset. Seguidament s'iniciarà una programació musical amb motiu de la fira durant la qual se sortejaran entrades pel Firanitclub.

I això és tot per ara. Gràcies per escoltar-nos.

Publicitat