Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al butlletí informatiu.

L'arxiu històric comarcal del Priorat, ubicat a la part sud del Castell de Falset, s'inaugurarà la setmana del 15 al 19 de desembre. Aquest anunci es va fer durant el ple ordinari del consell comarcal del Priorat celebrat la setmana passada. De fet, fa unes setmanes, l'alcalde de Falset, Jaume Domènech ja va explicar a aquesta emissora que la inauguració era imminent i sembla ser que coincidint amb aquesta inauguració, s'organitzarà una jornada de portes obertes per mostrar als veïns de Falset i de la resta de la comarca les instal·lacions de l'arxiu i explicar-los també els objectius i les utilitats que tindrà aquesta infraestructura per als ciutadans prioratins.

L'arxiu guardarà entre altres coses, microfilms de la casa ducal de Medinaceli i documents de la baronia d'Entença i el Comtat de Prades. A banda d'això, tots aquells ciutadans que ho desitgin poden cedir documents que creguin que són susceptibles de conservar a l'arxiu comarcal.

L'alcalde de Falset va explicar també en el seu dia que el departament de Cultura de la Generalitat designarà l'arxiver que es responsabilitarà d'aquesta instal·lació, i l'ajuntament falsetà nomenaria un auxiliar, i s'implicaria en el manteniment de l'arxiu. De fet, en l'última entrevista concedida a Ràdio Falset, l'alcalde explicava que l'ajuntament i el consell comarcal del Priorat estaven negociant el grau d'implicació en el manteniment de l'arxiu.

Tornem però al ple ordinari del consell comarcal del Priorat en el que també es van aprovar diversos punts. Així, es va acordar incrementar el preu públic que han de satisfer els ajuntaments de la comarca per a l'ajuda tècnica d'elaboració i direcció d'obres. També es va aprovar un conveni de col.laboració entre el cat365, catcert i el Consell Comarcal per a l'establiment d'un punt Administració Oberta de Catalunya. És a dir, un punt d'atenció al ciutadà a la comarca del Priorat i que s'ubicarà a Falset. Un altre conveni que va quedar aprovat és el signar entre el Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la informació i el Consell Comarcal perquè el centre telemàtic que funciona actualment a Falset esntri a la xarxa telemàtca de Catalunya. Finalment, el conveni marc de col.laboració entre l'ajuntament de Reus i el Consell Comarcal del Priorat del qual els en parlàvem fa unes setmanes, també va rèbre el vist-i-plau del ple. Recordem que aquest conveni s'ha creat per crear programes de potenciació del territori, turisme i assessorament i formació entre ambdues entitats.

(D'altra banda, Massip ha explicat a l'ACN que cal potenciar la cultura del vi a la comarca i 'definir què vol dir la cultura del vi i còm es posa al damunt del territori en qüestions concretes'. En aquest sentit, ha posat com a exemple el conveni signat darrerament entre l'Ajuntament de Reus i el Consell Comarcal del Priorat, mitjançant el qual, el consistori reusenc donarà suport logístic al Consell en documentació sobre la història del vi al Priorat i al Baix Camp. En concret, l'antropòloga de l'Institut Municipal de Museus de Reus, Anna Figueras, redactarà un estudi sobre l'evolució del vi )

Passem a una altra informació que també protagonitza el consell comarcal i que ens arriba des de l'agència catalana de notícies . El president del Consell Comarcal del Priorat, Agustí Masip, s'ha referit als resultats de la verema que ha tancat la temporada amb un 7 % d'increment de producció a la DO Priorat i amb un descens del 10 % a la DO Montsant. En aquest sentit, Massip ha dit que cal valorar la qualitat en detriment de la quantitat.

Tall Masip

I acabem amb un apunt de cultura. Es tracta de la presentació del llibre "Somnis de l'evolució" d'Eudald Carbonell i Cinta Bellmunt. L'acte se celebra avui dimarts a dos quarts de vuit del vespre a la biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset.

Per ara ho deixem aquí. Els agraïm la seva atenció.

Publicitat