Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

El ministre de Foment, Francisco Álvarez Cascos, ha confirmat la decisió la companyia RENFE de retirar els talgos diürns entre Reus i Saragossa amb Madrid, passant per Mora d'Ebre i Casp. Álvarez Cascos ha respost la pregunta feta avui pel senador de l'Entesa Catalana de Progrés, Ramon Aleu, sobre la supressió d'aquests trens dient que 'no té cap sentit mantenir serveis que no tenen utilitat ni atractiu pels viatgers'. El ministre ha justificat la decisió de Renfe 'per motiu de rendibilitat' i ha confirmat així la desaparició definitiva d'aquests serveis ferroviaris per la posada en marxa del tren d'alta velocitat.

Segons Álvarez Cascos, els serveis regionals, són els que han de donar serveis als ciutadans d'aquestes zones com a substituts dels talgos suprimits. Per al ministre, 'aquesta és la raó per la qual es mantenen i es potencien els serveis que tenen viatgers i aquells que no en tenen han de ser transformats i adaptats en funció dels requeriments de les línies d'alta velocitat'.

El senador de l'Entesa, Ramon Aleu, ha manifestat el seu desacord amb aquesta política i ha demanat que el ministeri forci a RENFE 'a reemprendre els talgos diurns'. Aleu ha dit que 'els factors econòmics no poden determinar únicament i exclusivament que RENFE deixi sense serveis a 5.000 usuaris' i ha afegit que 'no té cap justificació per a suprimir la línia a una zona que no es pot dir que tingui un gran desenvolupament econòmic'. Finalment, el senador considera que 'és una política poc encertada des de la perspectiva de vertebració global del territori'.

 

Aleu ha afegit que sense aquests trens, els viatgers que viatgin en sentit nord, en arribar a Tarragona, a l'hora de fer el transbord tindran l'estació de l'ave a 20 km lluny i que això és inadmissible.

Passem a altres temes. El proper dia 29 s'inaugurarà la primera edició de les Jornades gastronòmiques del Priorat que compta amb la participació de 14 restaurants dels 40 que hi ha a la comarca de 10 poblacions diferents, xom són Cornudella del Montsant, Falset, Gratallops, La Figuera o La Morera del Montsant, entre altres. Aquests restaurants oferiran entre els dies 29 i 8 de desembre uns menús protagonitzats per l'oli nou i el primer vi de l'any. Cada producte s'acompanyarà d'una fitxa tècnica per a conèixer les seves característiques.

El president del Consell Comarcal del Priorat, Agustí Masip, ha explicat que les jornades són 'un petit reflex' de la voluntat de la comarca de potenciar-se com a destinació turística. Les jornades compten amb el suport de les D.O. Priorat i Montsant, l'Ajuntament de Falset, el Consell Comarcal i el Consorci per al Desenvolupament del Priorat (CDP), que s'encarrega de gestionar els fons europeus Leader.

Per la seva banda, el director del Consorci pel Desenvolupament del Priorat, Joan Vaqué, ha afegit que l'objectiu és el de 'vincular cellers i restaurants per fomentar la cultura del vi' i que el consumidor 'es trobi el producte amb criteris unificats entre cellers i restaurants'.

Recordem que aquestes jornades coincideixen amb la celebració de la Fira de Sant Andreu de Falset els dies 29 i 30 de novembre. Es tracta d'una mostra d'Artesania i Comerç de Falset amb la que es preveu la celebració de diversos activitats com la xerrada i tast d'olis, a càrrec de l'investigador del Centre Mas Bové de l'IRTA, Agustí Romero, a més de visites als cellers i almàsseres i la demostració d'oficis artesans.

I acabem amb un apunt cultural que ens arriba des del teatre La Llanterna de Móra d'Ebre, on avui, a les sis de la tarda, la Companyia Los Titiriteros de Binéfar presenten una obra pensada per als més petits i que es titula "Dragoncio". El preu de l'entrada és de 3 euros. La cita doncs és a les sis de la tarda al teatre La Llanterna de Móra d'Ebre.

I fins aquí arriba el nostre temps dedicat a la informació. Gràcies per la vostra atenció.

Publicitat