Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Benvinguts al butllletí informatiu de Ràdio Falset.

Avui dediquem el nostre espai a explicar-los a grans trets el que va succeir ahir en les eleccions al Parlament de Catalunya. D'entrada es pot destacar l'alta participació a tot el país. , amb quasi un 67%. El Priorat no va ser una excepció, on quasi un 63% de veïns van acostar-se als col·legis electorals per votar. Un 6'3% més que l'any 1999.

Pel que fa els resultats. A nivell comarcal, Convergència i Unió ha estat la força més votada, amb un 38'5%, seguida d'Esquerra Republicana que ha aconseguit el 29'4%, desbancant el PSC, que va ser la segona força en les eleccions del 1999. Els socialistes s'han fet amb el 20'3 de vots. El Partit Popular,han aconseguit un 5'4% del suport de l'electorat, mentre que Iniciativa per Catalunya-Verds ha rebut el 4'8 dels vots. Amb aquests resultats s'ha pogut observar que Esquerra Republicana ha acumulat més vots que en els passats comicis, aconseguint així més presència en la gran majoria de pobles de la comarca. Pel què fa a Convergència i Unió i el Partit Socialista, totes dues formacions han perdut una quantitat significativa de vots.

Comentem els resultats registrats a la capital de la comarca. A Falset, Convergència i Unió s'ha fet amb el 33'1% dels vots. Per la seva banda, Esquerra Republicana ha aconseguit el 30'7%, mentre que el PSC, té el 26% dels vots. El Partit Popular és la quarta força política en nombre de vots amb un 5'7% i Iniciativa per Catalunya ha aconseguit el 2'9%. Pel que fa a la resta de localitats prioratines, la pàgina web de Ràdio Falset els ofereix els resultats de les eleccions en cadascun dels municipis de la comarca.

A les comarques veïnes, a la Ribera d'Ebre, l'índex de participació ha estat d'un 58'4%, augmentant quasi un 8'5% respecte l'any 1999, mentre que la Terra Alta ha augmentat en un 12'3% fins a situar-se al 60'3%.

Pel que fa a la repartició dels vots, Convergència s'ha fet amb el 37'2%, Esquerra republicana amb un 26'3% i el Partit Socialista s'ha quedat lleugerament per sota amb un 23'7%. De nou, la força més beneficiada en aquesta comarca ha estat Esquerra que ha passat d'un 10% aconseguit el 1999 a quasi un 27%. Mentre que CiU i PSC han perdut foça punts. Pel què fa el Partit Popular, aquest ha recollit un 6'5% dels vots, mentre que Iniciativa ha aconseguit un 4'8%.

I a la Terra Alta, Esquerra Republicana ha guanyat posicions respecte el 1999, però aquí s'ha situat com a tercera força política amb un 16'9% de vots, per darrere de CiU, amb un 43'8% i el PSC amb un 23'2%. El Partit Popular ha passat de ser la tercera força més votada a la quarta, amb un 11'3%. Iniciativa per Catalunya Verds ha aconseguit un 3'2%.

Dit això, a nivell nacional, les coses han quedat de la següent manera. Convergència i Unió amb un 30'9% dels vots, obté 46 escons. Partit Socialista de Catalunya- Ciutadans pel Canvi, amb un 31'2%, obté 42 escons. Esquerra Republicana aconsegueix 23 escons amb el 16'5% dels vots. El Partit Popular n'obté 15 amb un percentatge d'un 11'9 i Iniciativa per Catalunya-Verds ocuparà 9 escons amb el 7'3%. La manca de majoria absoluta farà que s'hagi de recórrer als pactes de govern amb els que properament es podrà definir qui és el proper president de la Generalitat.

Deixem aquest ball de xifres, però sense deixar de parlar d'eleccions. De fet, ens referim als comicis municipals. Segons publica el diari La Vanguardia. Sembla ser que un jutge ha hagut d'arxivar la causa obert pel sospitós augment, abans de les passades eleccions municipals, de la població de La Figuera. Sembla ser que en un sol mes es van empadronar 110 persones en aquest municipi en el que hi viuen un centenar de veïns. La junta electoral Central va alertar del cas i el jutjat d'instrucció de Falset va obrir una investigació tot imputant cinc persones membres de Convergència i el Partit Socialista. El jutge explica que gran part dels empadronaments es van fer a través dels candidats que es presentaven a les elecions o través d'un regidor de l'ajuntament, i que després de les eleccions, aquestes mateixes persones van tornar a empadronar-se al seu municipi d'origen.

Aquest no és el primer cop que es dóna un cas com aquest, però sí que és la primera vegada que arriba al jutjat. Fonts judicials temen que això es pugui repetir per la dificultat per actuar penalment contra aquest tipus d'actuacions. En el cas de la Figuera, l'augment del nombre de veïns no va fer que el resultat fós diferent de l'any anterior.

Per avui ho deixem aquí. Demà els posarem al dia sobre les últimes notícies sobre les nostres comarques que ens afecten de forma més directa. De moment, i com cada dilluns, els avancem el resultat del partit de futbol qualificat de derbi comarcal, disputat ahir entre el Falset Espotiu i el Porrera al camp falsetà. El resultat va ser de 2 a 0, a favor del Falset, que ha aconseguit col·locar-se de nou líder en solitari a la classficació amb 22 punts. Els gols van ser autoria de Toni Ariza.

Gràcies per la seva atenció.

Publicitat