Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.
El Consell Comarcal del Priorat ha iniciat ja els tràmits per demanar al departament de Governació de la Generalitat que permeti convertir el Priorat en una comarca pilot en la instal·lació de la banda ampla sense cables. De fet, amb aquesta petició es demana la concessió d'un ajut de 600mil euros que permetria instal.lar a la comarca tota la infraestructura necessària per dur a terme aquest ambiciós projecte. Tenint en compte la poca implantació de les noves tecnologies al Priorat, Jaume Giralt, responsable d'aquesta iniciativa del consell, ha posat de manifest que moltes empreses de la comarca necessiten aquest tipus d'eines. Unes eines que agilitzarien el funcionament de qualsevol de les empreses que treballen a la zona, com són els cellers.
Els estudis per millorar l'actual situació de la comarca a nivell de noves tecnologies els du a terme des de fa dos anys l'àrea de Promoció Econòmica. El primer es va fer amb una subvenció de 48mil euros que es va atorgar al Consell Comarcal del Priorat per poder realitzar l'estudi necessari sobre la viabilitat de la instal.lació de la banda ampla a la comarca. En aquests moments, segons un sondeig fet per l'àrea de Promoció Econòmica, la majoria d'empreses estarien a favor de tirar endavant el projecte. Així, si la petició és definitivament aprovada, a mitjans setembre ja es podria posar en funcionament part d'aquesta línia.
El Consell Comarcal prioratí té a veure també amb la següent informació. Des d'aquesta institució, s'han començat a repartir tríptics informatius sobre els passos a seguir, per tal de realitzar la recollida selectiva dels residus d'una manera correcta i eficaç. En aquesta mateixa línia, l'ens comarcal adquirirà una deixalleria mòbil per tal de poder recollir de manera itinerant pels pobles de la comarca aquelles deixalles que no formen part de les habituals, com són mobles, piles, olis, vidres i plàstics, i que es dipositaran a la nova deixalleria que s'inaugurarà aviat. Molt probablement, el nou servei de deixalleria mòbil començarà a funcionar el mes de setembre.
Comentem ara una nova informació relativa a la proposta de reforma del sistema d'elecció electoral per als consells comarcals. Una proposta del PSC, ERC, PP i ICV. Doncs bé, avui totes aquestes formacions han consensuat una fórmula electoral per als consells comarcals basada en un sistema proporcional corregit, pel qual un 75% dels consellers s'elegiria segons el nombre de vots rebut per cada formació política i el 25 per cent en base al número de regidors obtinguts en les eleccions municipals.
La proposta, anomenada per alguns com el 'pacte de Sant Jordi', ja ha estat comunicada a CiU amb la intenció que la federació s'hi sumi i evitar així imposar als nacionalistes una reforma de l'actual sistema al ple del Parlament de la setmana vinent.
A més de la reforma del sistema electoral, l'oposició ha presentat al registre del Parlament esmenes al text de reforma de la llei dels Consells Comarcals per tal que la nova fórmula sigui utilitzada per designar els consellers comarcals que surtin de les eleccions municipals del dia 25 de maig.
I des de Convergència i Unió, Ramon Camp ja ha dit que la proposta no respon al model d'equilibri territorial ni de defensa del petit municipi. En declaracions a Europa Press, Camp ha assenyalat que CiU "no pretén regatejar" entre propostes de sistema electoral, ja que els consells comarcals es consideren una peça bàsica del seu model de país.
Canviem de tema. El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat el projecte de construcció d'un parc eòlic a Corbera d'Ebre. El parc estarà distribuït al llarg de la carretera TV-7333 de la Fatarella a Vilalba dels Arcs i constarà de 33 molinets de 1.500 kWatts cadascun, constituïts per torres tubulars de 75 m d'alçada i un rotor format per tres pales de 77 m de diàmetre, amb regulació de potència per pas variable i un sistema d'orientació actiu.
Més coses. El proper Consell de Ministres que s'ha de celebrar demà, té previst aprovar un paquet de mesures econòmiques, entre les quals s'inclouen beneficis socials per als treballadors del Règim Especial de Treballadors Autònoms. Així, per exemple, es preveu rebaixar de 16 dies a 4 dies l'inici de poder cobrar per incapacitat temporal i, en segon lloc, s'intenta estimular la incorporació al mercat laboral dels joves menors de 30 anys, amb una reducció d'un 25% de la cotització social mínima del Règim. En aquest sentit, el sindicat Unió de Pagesos ha demanat al Govern que equipari aquests beneficis socials als treballadors per compte propi que estan dins el Règim Especial Agrari de la Seguretat Social. En cas contrari, pel sindicat això suposaria una discriminació dins el propi sector agrari. El fet d'estar enquadrat en un o altre règim no ha de suposar una discriminació entre pagesos i pageses, ja que el Govern ha de tenir en compte les necessitats de tots els pagesos. Per tot això, Unió de Pagesos ha enviat una carta al Ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, perquè faci seva aquesta proposta d'equiparar els treballadors dels dos règims, i que es presenti davant el proper Consell de Ministres.
I des del propi sindicat Unió de Pagesos, avui ens arriba una nova convocatòria d'assemblea informativa sobre les negociacions que l'Estat espanyol ha dut a terme a Brussel·les per reclamar l'aplicació de la clàusula de salvaguarda de la fruita seca. D'altra banda, es farà balanç del resultat de les últimes accions de protesta i es decidirà si se n'organitzen de noves. L'acte d'avui està previst que se celebri al centre recreatiu de Vilallonga del Camp, a partir de la 10 de la nit.
I els informem ara de la notícia d'un trasllat. Es tracata de l'oficina comarcal del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat de la Ribera d'Ebre, ubicada a Móra d'Ebre, que canviarà d'ubicació pròximament, traslladant-se a la Casa dels Mestres, que es troba a la plaça de la Democràcia. Per portar a terme el trasllat, l'Ajuntament de la localitat ha previst en els pressupostos d'enguany una partida de 30mil euros, destinats a adquirir els baixos d'aquest edifici de pisos de protecció oficial per cedir-lo al Departament. Aquest, a la vegadaq, es farà càrrec d'habilitar, moblar i gestionar la instal·lació. A la Casa dels Mestres hi ha ubicat també actualment el Centre de Recursos Pedagògics de la Ribera d'Ebre.
Avui dia 24 d'abril i fins el 30 de maig, al restaurant El Llagut de Móra d'Ebre, començarà el curs d' Enologia Bàsica i Tast de Vins de 30 hores de durada, que com cada any organitza l'escola de Capacitació Agrària de Gandesa, dintre dels actes de la Setmana Cultural de Móra d'Ebre. El curs tractarà tots els àmbits de l'elaboració de blancs, negres, rosats criança i vins especials, la seva consevació, i l'anàlisi sensorial ( gust i aroma ), i finalment es complementarà amb el tast d'uns 30 vins de diferents Denominacions d'Origen de tot l'estat. Al final del curs, es farà un sopar - tast comentat, així com el lliurament de diplomes acreditatius als assistents a més d'un 90% de les classes.
Arribem a la recta final del butlletí amb un apunt cultural. Per una banda tenim que a sala d'exposicions municipal Julio Antonio acull aquests dies, i fins al 30 d'abril, una exposició de fotografia antiga sobre les ermites i les romeries de Móra d'Ebre. Es tracta d'una producció de l'Associació Cultural La Riuada que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Móra d'Ebre. La mostra aplega una col·lecció de fotografies recopilades per La Riuada entre el veïnat. La resta del material exposat, són reproduccions de fotografies cedides provinents d'arxius particulars de la romeria de Sant Jeroni i de les ermites i santuaris de Sant Jeroni, Santa Madrona, Santa Magdalena de Dalt i del Calvari. L'exposició està oberta diàriament de dos quarts de vuit a 9 del vespre
Per ara això és tot. Gràcies per la seva atenció.