Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.
Ascó i Flix són dues de les 40 poblacions que es beneficiaran del Gas Natural, que arribarà entre el 2003 i el 2006. Amb aquesta nova actuació, el gas arribarà ja al 93% de la població de Catalunya. Es tracta d'una inversió de 74'45 milions d'euros que es farà durant els tres propers anys. A banda, també s'invertiran més de 300 milions d'euros en el reforçament, ampliació, renovació i manteniment de la xarxa de gas existent. L'Acord signat entre Departament d'Indústria, i l'empresa Gas Natural, també contempla la construcció, per part de Gas Natural, de 4 noves centrals de cicle combinat, dues de les quals s'ubicaran a la Plana del Vent, a Tarragona. Aquestes actuacions formen part del Pla de l'Energia a Catalunya en l'horitzó de l'any 2010, que contempla la necessitat de construir un mínim de 7 centrals de cicle combinat durant aquest període.
Els recordem que la Plataforma per la Defensa del Territori de Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant, a més del Gepec i Greenpeace, són contràries a aquest projecte de construcció d'una central tèrmica en aquesta zona de Vandellós-Hospitalet. La plataforma ha organitzat durant aquests últims mesos diversos actes contra aquesta central. Entre altres coses, per què segons els responsables de Vandellós II, hi ha una incomptabilitat tècnica i legal entre la central de cicle combinat i la nuclear. La coexistència d'aquestes dues centrals suposaria, talls o pèrdues d'energia elèctrica exterior, amb el consegüent increment del risc d'accident, a banda de repercussions econòmiques i d'imatges tant per a la pròpia central nuclear com per a les activitats econòmiques de la zona (turisme, pesca, apicultura). Però la llista d'al·legacions presentada per la plataforma continua. Una llista que va ser ampliada en el seu moment per Greenpeace, Gepec i els grups d'Esquerra Republicana i d'Iniciativa per Catalunya-Verds a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.
Canviem de tema. En el balanç que ha fet el delegat del Departament d'Ensenyament a Tarragona, Xavier Bages, de les dades de prematriculació als centres públics i concertats del Camp de Tarragona ha destacat el fet que per al pròxim curs s'ha experimentat l'augment més important de noves incorporacions dels darrers deu anys. Les xifres globals marquen en un 13,2% més el percentatge d'alumnes matriculats en el primer curs dels cicles d'educació infantil, i un 2,6% del primer curs d'ESO al Camp de Tarragona. L'increment s'ha notat tant en el cicle de primària com en el de formació professional. Pel que fa la secundària, la tendència general ha estat la de l'estabilització, excepte en dos casos: el Priorat, on ha disminuit en un 5% i la Conca de Barberà.
L'augment del nombre d'escolars que es matricularan per primer cop va acompanyat d'un increment en el percentatge de nens i nenes de procedència estrangera, un fenomen que es continua concentrant en determinades escoles. Pel que fa a l'adaptació dels nouvinguts, s'invertiran per al curs 2003-2004 uns 13,6 milions d'euros a tot Catalunya en el pla d'acollida dels escolars de procedència immigrant, una xifra notablement superior als 1,5 milions del curs passat. Al Camp de Tarragona, el pla es concretarà en un increment dels recursos humans -amb la contractació de 45 professors- per dedicar-se a les activitats del pla d'acollida, com ara tallers de llengua i cultura catalanes.
El següent tema que ens ocupa és el de la Sanitat. Els membres de la fundació privada Terra Alta Segle 21 han iniciat contactes amb diverses institucions per portar a terme la creació d'un hospital de dia comarcal per cobrir les necessitats de la Terra Alta, on es registra un dels percentatges més elevats de vellesa a Catalunya. Es tractaria d'un centre on hi podrien acudir les persones que sota prescripció mèdica necessiten una atenció permanent. Aquesta fundació té a més altres projectes relacionats amb l'atenció a les persones grans, com és el servei de les denominades cases tutelades, per evitar que els ancians hagin de marxar de casa a una residència o a un altre lloc on es poden sentir desplaçats i fora del seu ambient habitual. La teleassistència és una altra de les necessitats de la comarca, que es vol aconseguir a través de la gestió d'aquesta fundació. D'altra banda, el servei domiciliari els permetrà disposar de cuidadores que netegen la casa, de bugaderia per rentar la roba i planxar-la, així com un servei de càtering que els portarà a casa una menjada calenta. Per fer possible aquesta idea es compta amb els voluntaris de Creu Roja.
Des de la fundació s'assegura que aquests serveis no generen uns costos tan elevats com podria semblar. De fet, actualment el centre de rehabilitació de Creu Roja a Batea acull el programa sanitari pilot a Catalunya, anomenat Pades, d'atenció a persones amb malalties cròniques, a l'espera que s'acabin les obres de la nova seu de la Fundació on es traslladarà el servei aquest estiu. L'objectiu principal del programa Pades és dur a terme una valoració geriàtrica completa de tots els pacients, així com la prescripció d'un programa de rehabilitació individualitzat que garanteixi la millora o el manteniment de la seva capacitat funcional.
Anem ara fins a Cornudella de Montsant i Siurana, on des d'avui dimecres i fins el diumenge que ve s'hi celebra la primera edició de la Trobada Internacional d'Escaladors. La trobada, a més d'organitzar activitats específiques per a escaladors, també s'han pensat activitats per a tothom.Cal tenir en compte que Siurana és un lloc que atreu molts escaladors al cap de l'any. Per exemple, durant l'any 2001, el refugi de muntanya "Ciríac Bonet" de Siurana va acollir gairebé 1500 pernoctacions de ciutadans estrangers.
Més coses. Avui es reprenen els cursos de català per a adults que s'imparteixen a la central nuclear d'Ascó des del mes de novembre, i s'allargaran fins el mes de juliol. Els cursos van quedar interromputs el mes de febrer a causa dels treballs de recàrrega de combustible de la central nuclear Ascó I. Les lliçons es faran al departament de la central nuclear els dilluns i dimecres responen al desplegament del Pla de normalització lingüística que s'aplica en aquesta empresa. Durant l'actual període de cursos, a la central d'Ascó funciona un Servei Obert-Català a Mida per a la formació dels treballadors en els nivells intermedi i de suficiència de llengua catalana, i un curs presencial de nivell superior de català.
Avui acabarem parlant de la diada d'avui, la de Sant Jordi. Tenim notícia que en el marc de la setmana cultural de l'associació de dones La Quartera, organitzen una activitat anomenada "Tallers i xocolata" a la mateixa plaça de la Quartera durant el dia d'avui.
Sense deixar la festivitat que avui ens ocupa, els oferim un recull dels llibres que hem esmentat en el nostre butlletí informatiu al llarg d'aquesta últimes setmanes. Es tracten de novetats editorials molt estretament lligades a la nostra comarca per la seva temàtica.
Comencem pel llibre "L'artesana, teatre municipal, 1880-2003, l'espectacle continua". Una publicació que es va posar a la venda per primera vegada el passat dia 29 de març, coincidint amb la inauguració del reconstruït teatre L'Artesana de Falset. El llibre fa un repàs de la història d'aquesta institució, il·lustrat amb nombroses fotografies.
Una altra de les novetat a tenir en compte és l'obra titulada "El brogit de l'ebre". En aquesta hi han col·laborat 15 escriptors locals amb 15 relats amb els que reivindiquen la defensa del riu Ebre. El llibre conté narracions de temàtica i estil diversos, però que tenen en comú la presència del riu en algun moment o altre. Abraça des de la mirada poètica de Zoraida Burgos fins a la visió futurista d'Artur Gaya, l'enginy de Gerard Vergés i la radicalitat d'Andreu Carranza. L'obra es podria considerar un al·legat literari contra el Pla Hidrológic Nacional i el transvasament que preveu. "El brogit de l'Ebre" es pot trobar pel preu de dotze euros.
Una altra publicació a tenir en compte és "Garba de feines". Es tracta d'un llibre de fotografia antiga, que ha estat preparat per Biel Pubill i Josep Maria Raduà, i que fa un repàs de les ocupacions dels habitants d'Ascó durant el segle XX. En concret, s'han aplegat setanta fotografies que inclouen el període 1900-1970, i on els protagonistes són els habitants d'Ascó fent feines domèstiques, treballant en oficis tradicionals, en tasques artesanals o en petites fàbriques o al tros. Aquest llibre s'inclou en la col·lecció iniciada fa dos anys amb el nom de "La Galvana". Els volums d'aquesta sèrie s'han convertit en protagonistes de la Festa del Llibre i de la Rosa a Ascó durant els dos últims anys. Se n'ha fet un tiratge de 700 exemplars i és pot adquirir al preu de 7 euros.
Fa unes setmanes també els vam parlar d'un llibre que recull les festes populars de la demarcació de Tarragona. Sota el títol "160 festes a les comarques tarragonines", la publicació fa un repàs mensual poble per pobles de les festes i tradicions més característiques de la província com els pastorets, les cavalcades de Reis, la Festa de Sant Antoni, en la qual es fa referència a l'Encamisada de Falset, i es mencionen també els aplecs i els jubileus. Un altre aspecte que tracta el llibre és el de la gastronomia tarragonina, tot fent referència a la calçotada, la xatonada o la diada del recapte, entre altres.
Deixem els llibres, protagonistes principals de la diada de Sant Jordi, per fer referència al viatge que van començar ahir les puntaires de Móra d'Ebre. Aquest grup de dones, va marxar ahir cap a Nova York, juntament amb la coral del Pla de Santa Maria, per participar en els actes organitzats amb motiu de la diada de Sant Jordi i que se celebraran a partir del dia 25 d'abril. Les dues entitats han estat convidades per l'Associació d'Amics de Catalunya a Nova York.
I anem tancant edició amb l'exposició que s'inaugura avui a la Sala d'Exposicins de l'ajuntament de Flix. Sota el títol "Dos segles, dos guerres", la mostra vol ser una expressió de rebuig contra tota la barbàrie que suposa qualsevol guerra, està dedicada a dos conflictes bèl·lics, la Primera Guerra Mundial i l'actual guerra (invasió) de l'Iraq. L'exposició està dividida en dues parts, cadascuna dedicada a aquests dos conflictes. La relacionada amb la Primera Guerra Mundial la composen una mostra de cromos amb dibuixos sobre aquest conflicte, que obsequiava una marca comercial de xocolata cap allà els anys vint. L'altra part de l'exposició la composen un seguit de cartells fets per alumnes de 4t d'ESO de l'Institut de Flix. Dirigits aquests pel professor de dibuix, els cartells s'han inspirat i elaborat a partir d'un mateix fragment del "Gernika" de Picasso, sobre el qual cadascú ha utilitzat els colors i els materials que li han semblat més adients per expressar el seu rebuig a l'horror de la guerra. En tots ells trobem el lema "No a la guerra" així com "IES Flix per la pau". La mostra es podrà veure fins el proper dimecres dia 30 d'abril.
Fins aquí el nostre butlletí informatiu. Gràcies per la seva atenció i els desitgem una bona diada de Sant Jordi.