Informatiu cap de Setmana 14-12-2024

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

Els productors de vins rancis del Priorat i la Catalunya Nord estudiaran la possibilitat de posar en marxa conjuntament projectes per recuperar la tradició vitivinícola d'aquests vins que s'elaboren amb garnatxa i carinyena. La idea ha sorgit en la III Jornada Internacional de la Garnatxa organitzada a Tarragona per l'associació internacional Slow Food, dedicada a l'educació, la recuperació i la promoció de la cultura gastronòmica internacional. El primer pas per portar a terme aquesta iniciativa seria la creació d'un grup de treball entre productors, un grup local de Slow Food i les administracions.

Cal explicar la garnatxa té possibilitats de futur perquè és una varietat més difícil d'elaborar que altres tenint en compte la seva tendència natural a la graduació forta. Varietats com el cabernet han estat tan explotades per la seva facilitat que, avui dia, un vi elaborat amb aquesta varietat no és forçosament sinònim de qualitat i delicadesa.

En aquesta 3a edició de la Jornada Internacional de la Garnatxa celebrada a Tarragona, hi han participat cinc cellers del Priorat, dos del Montsant i quatre de la Terra Alta al costat d'altres del Rosselló, el Llenguadoc, la vall del Roine, l'Empordà-Costa Brava i Cerdenya, entre altres. Les jornades s'organitzen anualment al Rosselló i a Tarragona. I enguany, la mostra ha coincidit amb la posada en marxa de Slow Food Ibèrica, la delegació estatal de l'entitat, que presidirà honoríficament l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán.

I no deixem els vins, perquè durant la Setmana Santa alguns dels cellers de la comarca del Priorat obriran les seves portes per què puguin ser visitats i permetre un tast dels seus vins. Es tracta d'una iniciativa que busca potenciar un dels atractius turístics d'aquesta comarca, com ho és el vi. Entre els cellers que hi participen hi ha: Falset Marçà, el Masroig, Capçanes o La Conreria d'Escaladei, entre altres. Poden consultar la llista completa de cellers que obriran les seves portes a la pàgina web d'aquest butlletí informatiu.

CELLERS QUE OBRIRAN LES SEVES PORTES DURANT LA SETMANA SANTA:

Falset Marçà, el Masroig, Capçanes, La Conreria d'Escaladei, Baronia del Monstant, Cecilio (Gratallops), La Vinícola del Priorat (Falset), Sangenís Vaqué (Porrera), Joan Sangenís (Porrera), L'Encastell (Porrera), Cellers d'Escaladei, Mas de les Vinyes (Cabacés) i Els Cups (Poboleda).

Una altra proposta turística és la que ens arriba des de Vandellós. Allà la Cooperativa inaugurara una nova botiga, per ampliar l'actual establiment de venda al públic i potenciar així la venda al detall dels productes del municipi. Al local s'hi podrà accedir des de la carretera C44, per captar l'atenció d'aquells que circulen per aquesta via. D'altra banda, la cooperativa ha signat un conveni amb l'Ajuntament de Vandellós, que el proper estiu instal·larà el pimer punt d'informació turística del poble, en aquest mateix establiment. Amb aquest conveni, el consistori ha avançat uns diners per comprar el material per portar a terme aquesta ampliació de la botiga. La inversió prevista és d'un 12mil euros i les obres les executen els propis membres de l'entitat durant les seves estones lliures. Entre els productes que comercialitza la cooperativa hi ha el formatge fresc elaborat a Masboquera, mató, oli, olives arbequines, mel, ametlles i avellanes, però també productes d'altres cooperatives, com vins del Priorat.

Anem ara fins la Terra Alta. El Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre de Gandesa ha lamentat públicament «la manca de suport» de la Generalitat de Catalunya, que durant tot el 2002 ha estat treballant en el projecte del Consorci per a la Museïtzació dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe), sense tenir en compte que a Gandesa ja funciona un centre d'estudi i una sala d'exposicions des de fa més de cinc anys. De fet, des del Consorci no s'ha aconseguit aglutinar encara Gandesa en aquest ambiciós projecte, del qual sí que formen part la majoria de municipis de la Terra Alta, molts dels quals no disposen d'un patrimoni com el que hi ha a Gandesa.

(Més de 20.000 persones van visitar el 2002 el Centre de Gandesa, amb les quals ja són més de 100.000 els visitants que han passat per aquest centre, on el 2002 es va ampliar el material exposat al museu. Entre els projectes actuals, el Centre gandesà acaba de localitzar una fossa comuna de la qual s'han pogut recuperar diversos objectes com monedes, un encenedor o xapes d'identificació, i s'està habilitant una nova sala al centre per encabir un hospital de campanya)

La següent notícia fa referència també a la memòria dels fets que van passar durant la Guerra Civil, a la Terra Alta. Arnes serà l'escenari el proper diumenge d'un homenatge a sis pagesos que van ser executats al camp de futbol d'aquesta localitat el 7 de setembre de 1947. L'objectiu d'aquest acte és rescatar de l'oblit uns fets traumàtics. Aquests pagesos van ser afusellats, acusats de pertànyer a la guerrilla quan en realitat només recolzaven als maquis i van ser enterrats sense facilitar cap mena d'informació a les seves famílies.

Un grup de recerca sobre Guerra Civil i el franquisme, format per historiadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha pogut confirmar que els cossos estan enterrats al cementiri d'Arnes, on el diumenge es col·locarà una placa commemorativa. L'homenatge ha estat organitzat per l'entitat Amical de Catalunya d'antics guerrillers, que ha col·laborat estretament amb el grup d'historiadors en la recerca dels desapareguts.

Acabem amb la notícia de la publicació d'un llibre que recull les festes populars de la demarcació de Tarragona. Sota el títol "160 festes a les comarques tarragonines", la publicació fa un repàs mensual poble per pobles de les festes i tradicions més característiques de la província com els pastorets, les cavalcades de Reis, la Festa de Sant Antoni, en la qual es fa referència a l'Encamisada de Falset, i es mencionen també els aplecs i els jubileus. Un altre aspecte que tracta el llibre és el de la gastronomia tarragonina, tot fent referència a la calçotada, la xatonada o la diada del recapte, entre altres.

Fins aquí el nostre espai de notícies. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat