Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.
Comencem el repàs informatiu a la nostra comarca. Sembla que el projecte de millorar el subministrament d'aigua en diverses localitats prioratines és quasi una realitat. Els parlem d'un projecte que preveu la construcció d'una nova canonada per portar l'aigua des d'un pou del terme municipal de Pradell de la Teixeta, fins a pobles com Falset, Marçà, la Torre de Fontaubella, Bellmunt i Pradell mateix. A més també ha de servir per gestionar l'aigua un cop entri en funcionament aquesta canalització. Fa cinc anys que es va començar a treballar en aquest projecte, i el mes de desembre passat ja es van perfilar els pressupostos per aquesta obra. L'agència Catalana de l'Aigua aportarà gran part del fons per executar-la, així com el consell comarcal i els ajuntaments afectats.
En una primera fase, en la qual s'invertiran quasi 772mil euros, la nova canonada arribarà fins a Falset, i ja en una segona fase, també es preveu que subministri aigua a Bellmunt del Priorat. A més, hi haurà diverses ramificacions de la canonada principal, que unirà els quatre quilòmetres que separen Falset del pou de Pradell, i «si altres municipis de la comarca necessitessin aigua, hi hauria la possibilitat d'ampliar-la. L'alcalde de Falset, Jaume Domènech ha inssistit en que aquest era un projecte prioritari perquè garantirà el subministrament d'aigua en anys de sequera, així com en el cas que Falset creixi.
El ple del consell comarcal del priorat ha aprovat altres ajuts destinats a infraestructures per la comarca. Es tracta de les bases que han de regular la concessió d'ajuts per arranjar camins municipals de la comarca. El fons per aquesta finalitat és de 60mil euros. Les subvencions tindran un import màxim de 6mil euros, i no superaran el 80% del cost de l'obra.
El ple també ha servit per aprovar una moció en que es demana la devolució dels documents catalans de l'Arxiu de Salamanca, i un altra per reclamar al departament de Medi Ambient que inclogui l'acord comarcal sobre parcs eòlics en el mapa de zonificació i el decret sobre la implantació d'energia eòlica a Catalunya.
Anem ara a la Ribera d'Ebre, on onze municipis de la zona nuclear d'Ascó han signat un conveni per repartir-se els diners de l'impost d'activitats econòmiques de la central. Amb aquesta signatura es permertrà posar fi a les reclamacions mútues en el cobrament que els pobles afectats arrosseguen de diverses anualitats a causa de la legislació. Alguns dels pobles són, a més d'Ascó, La Figuera, el Molar, Flix o Móra d'Ebre. D'altra banda, a través de l'associació estatal de municipis afectats per les centrals nuclears, aquestes mateixes localitats reclamen al govern central una compensació pels danys que els ha suposat aquests problemes de tipus jurídic.
Des de la Terra Alta ens arriben també notícies prou bones per a la comunitat educativa i els estudiants. El delegat d'Ensenyament a les Terres de l'Ebre, Francesc Ferré ha presentat el projecte de construcció del gimnàs de l'Institut d'Ensenyament Secundari de Gandesa. Un equipament del qual també se'n beneficiaran tots els estudiants de la comarca. El gimnàs tindrà una superfície útil de 750 metres quadrats i compta amb un pressupost de gairebé un milió d'euros. Una altra millora per l'institut és la renovació de la teulada. Tot això ascendirà a uns 40 milions de pessetes i serà finançat per la Generalitat en la seva totalitat.
D'altra banda, Ferré també ha presentat, juntament amb el delegat d'agricultura, Francesc Ramon, el cicle formatiu de grau mig, relacionat amb l'elaboració del vi, s'ha autoritzat per a ser impartit a l'Escola de Capacitació Agrària de Gandesa.
Parlem ara d'uns ajuts que rebran totes les comarques de la demarcació. El departament de Governació de la Generalitat ha distribuït un total d'un milió 156mil euros entre totes les comarques tarragonines per a projectes que apliquen les noves tecnologies als processos administratius, com són els llocs web o els portals a internet. Els ajuts s'han distribuït entre les diferents comarques, i així el Priorat rebrà 50mil euros, la Ribera d'Ebre, quasi 576mil, mentre que la Terra Alta s'hi ha destinat quasi 52mil euros.
Avui ens ha arribat una convocatòria que creiem que pot interessar a una part dels ciutadans de les nostres comarques. Es tracta dels agricultors del sector de la Fruita Seca. El sindicat Unió de Pagesos ha convocat una assemblea informativa de productors de fruita seca per avaluar les darreres actuacions que el sindicat ha dut a terme per denunciar els ajuts insuficients al sector de la fruita seca i plantejar noves accions. L'acte se celebra avui a les nou de la nit al Casal de Perafort, i comptarà amb les intervencions del responsable del sector de la fruita seca, Josep Fortuny i el portaveu del sector de la fruita seca del sindicat, Pere Guinovart.
Anem acabant el temps de notícies tot fent un recordatori. Avui mateix s'acaba el termini d'inscripció a l'esquiada que els consells del Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta han organitzat pel cap de setmana del 21 al 23 de febrer, a l'estació de SuperEspot. Per a més informació poden trucar al 977/83.01.20 o consultar l'agenda d'activitats del web de l'informatiu, a ràdiofalset.net.
L'altre apunt que val la pena comentar és l'exposició que s'inaugura avui a les vuit del vespre, al teatre municipal La Llanterna, de Móra d'Ebre. Es tracta d'una mostra de miniatures de fusta elaborades artesanlament per Josep Loscos. L'exposició estarà oberta des d'avui i fins el dia 16 de febrer i es podrà visitar entre les 7 i les nou del vespre.
Fins aquí les notícies. Moltes gràcies per la seva atenció.