Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.
Convergència i Unió va presentar aquest cap de setmana els caps de llista de la coalició a la Ribera d'Ebre, per les pròximes eleccions municipals. L'acte, que es va celebrar divendres a la nit al pavelló esportiu de Móra d'Ebre amb l'assistència d'unes 900 persones, el va presidir el secretari general de la federació, Josep Antoni Duran Lleida, i va comptar amb la presència de la consellera d'Ensenyament, Carme Laura Gil, natural de Benissanet. En aquest marc, es van presentar els alcaldables de 12 dels 14 municipis de la comarca. Les candidatures per les dues localitats que resten, la Torre de l'Espanyol i Rasquera, seran anunciades pròximament. Alguns dels alcaldables són Santiago Campos, per Móra d'Ebre, Joan Sabanza, per Móra la Nova o Josep Antoni Guiu, per Flix.
A la nostra comarca són notícia els canvis que s'han produït en el sí de la comissió de seguiment de l'acord eòlic del Priorat. Divendres, aquest òrgan es va reunir a petició de la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural del Priorat i dels partits Independents pel Priorat, Esquerra Republicana i el Partit Socialista. Segons aquestes formacions, era necessari celebrar aquesta reunió perquè la desídia dels partits governants al Consell Comarcal no ha permès que la comissió sigui operativa, i per tant calien canvis. Així doncs, el secretari de la comissió va presentar la seva dimissió, i pròximament un membre de la plataforma ocuparà el seu càrrec. Altres novetats en la dinàmica de treball d'aquest òrgan és l'establiment d'un calendari de convocatòries regular, amb el que la comissió es reunirà l'últim divendres de cada trimestre. D'altra banda, també es va debatre que el mapa eòlic català inclogui un annex on s'adverteixi de l'acord signat al Priorat que restringeix la instal·lació de parcs eòlics.
Dissabte, la Cartoixa de Scala Dei va ser l'escenari de l'acte de constitució i aprovació dels estatuts del primer Centre d'Estudis del Priorat. L'acte, amenitzat amb l'actuació de la coral Vila de Falset, va aplegar un centenar de persones, entre les quals hi havia el president del Consell Comarcal i set alcaldes de poblacions de la comarca. El centre es constitueix com a una associació que pretén estudiar la cultura de la comarca, recuperant-la en arxius i biblioteques i documentant-ne les manifestacions més recents. La idea de crear aquest centre va sorgir en adonar-se que moltes persones estaven estudiant els mateixos temes per separat, i es va creure que amb una institució d'aquestes característiques es permetria unificar esforços i facilitar la feina dels estudiosos. El centre el formen de moment unes 80 persones, i es declara com una entitat no lucrativa i apolítica. La seva seu actual provisional és la sala d'actes de l'ajuntament de Torroja, però esperen poder-se traslladar a la Cartoixa. Un dels primers objetius del centre és donar-se a conèixer a tota la comarca i per això han convocat una reunió mensual en cadascuna de les localitats prioratines. La primera se celebrarà el proper 22 de març a Ulldemolins.
Avui és Sant Blai, i és diada senyalada en diverses localitats de les nostres comarques, però durant aquests tres últims dies, la festa ja s'ha festejat en alguns municipis.
És el cas de La Fatarella, on el programa d'actes de la festa incloïa la inauguració d'un telecentre a càrrec de l'alcalde del poble, Josep Suñé. Es tracta d'un centre que a més de ser un viver d'empreses per a iniciatives empresarials, actuarà com a centre de promoció i difusió del teletreball i funcionarà de manera coordinada amb la seu principal de Gandesa. El telecentre es troba a la subset del Centre de Desenvolupament Econòmic de la Terra Alta, al carrer Solà, número 27.
Però centrem-nos ara en els actes de celebració previstos per aquesta diada de Sant Blai.
Comencem el repàs a Falset. A dos quarts de tres de la tarda, el coc de Sant Blai arribarà a l'Església on es farà la benedicció dels Guinaldos, els bunyols de vent i del coc. I a les set del vespre, el coc tornarà a passejar-se pels carrers del poble amb la música de la banda de música, fins arribar a la capelleta de Sant Blai al Malanyet. En aquest punt del trajecte, s'oferiran bunyols de vent i vi del celler agrícola Falset-Marçà. A més també s'hi ballaran sardanes i a continuació es rifarà el coc.. Finalment, l'afortunat serà acompanyat per la banda fins a casa seva.
A Cabacés, els actes de celebració comencen a dos quarts d'onze del matí amb les matinades de l'agrupació musical d'Ascó. A les 12 del migdia es celebrarà l'eucaristia i es procedirà a la benedicció i repartiments de blaiets. Una hora més tarda, la banda d'Ascó s'encarregarà de la ballada de sardanes. Els últims actes del dia són una obra de teatre i una pel·lícula. A dos quarts de set de la tarda, el grup de Capçanes "La Tramoia" porta a l'escenari "Catalans a la romana" i a dos quarts d'onze de la nit es projectarà el film "Mi gran boda griega".
I acabem a Bot, on el programa d'actes s'allarga fins dijous, batejat com el dia de la son, una jornada de descans en què els principals actes programats són dormir entre les quatre de la matinada i les sis de la tarda.
I fins aquí les notícies. Gràcies per la seva atenció i els desitgem que passin un bon dia de Sant Blai.