Informatiu cap de Setmana 11-01-2025

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

Aquests últims dies ens han arribat diverses notícies sobre el futur del sector agrícola català que no conviden precisament a l'optimisme. La setmana passada la Comissió Europea va fer pública la reforma de la política agrària comuna que preveu retallar les ajudes al sector de la fruita seca. Tot això va fer que aquest diumenge passat uns 300 pagesos tallessin diverses carreteres del Baix Camp i el Tarragonès per manifestar el seu desacord amb aquesta mesura. De fet, ja s'han anunciat més mobilitzacions que s'allargaran fins el mes de juny. Els actes de protesta també es dirigiran a l'especulació practicada per les grans superfícies comercials i distribuidors , que compren la fruita seca a preus molt baixos i els venen per una altra quantitat molt més alta.

Es per tot això que aquests dies a la premsa s'ha pogut llegir alguna informació sobre diverses iniciatives que podrien ajudar als agricultors a fer front a la liberalització del mercat. Així, una de les propostes més arriscades seria l'associació del sector agrícola amb el turístic tot promocionant, per exemple el producte autòcton de qualitat entre els turistes. En aquest sentit, es potenciarien les denominacions d'origen, l'atractiu del paisatge i l'agroturisme. Altres propostes que ja s'han portat a terme són els sistemes de conreu alternatiu, coneguts també com a producció integrada o agricultura ecològica, la recerca de cooperatives i les denominacions d'origen.

I no deixem el camp. El Priorat i la Terra Alta són dues de les comarques, juntament amb el Baix Penedès que compta amb una població agrícola més jove a la demarcació de Tarragona. D'entrada, aquesta dada revelada pel cens agrari de l'any 1999, semblaria positiva però no és així, ja que el Camp de Tarragona només un 4'85% de les persones que viuen de la pagesia tenen menys de 25 anys, mentre que un 25'97% són majors de 65. És per això que el sindicat Unió de Pagesos ha enjegat una campanya per demanar ajudes al departament d'Agricultura de la Generalitat per incentivar noves incorporacions que garanteixin la renovació del sector. Per tal d'informar sobre aquesta situació, el sindicat ha convocat una assamblea informativa a Reus, per demà a les vuit del vespre, al local social d'Unió de Pagesos.

I des de la mateixa Generalitat i la Universitat Oberta de Catalunya ens arriba una iniciativa relacionada amb internet i el món agrícola català. Es tracta d'un nou portal virtual anomenat Ruralcat, on es recull informació sobre el món agroalimentari de Catalunya, ofereix serveis per a agricultors i ramadres i préten millorar la comunicació entre els menbres d'aquest col·lectiu i contribuir a la seva formació. De moment, els continguts d'aquest portal se centraran en els sectors de la fruita dolça, la vinya i el vi , el sector porcí i el de la cunicultura. L'adreça d'aquest web és ruralcat.net, i la trobaran referenciada a la pàgina de l'informatiu, a la secció dels textos de l'informatiu.

Adreça del web RuralCat: http://www.ruralcat.net

Divendres passat els vam parlar de l'assamblea informativa que s'havia de celebrar dissabte a Móra d'Ebre, sobre la gestió dels residus a les Terres de l'Ebre o els projectes d'instal·lació de centrals tèrmiques a Riba-roja d'Ebre i a l'Hospitalet de l'Infant, entre d'altres temes. Amb aquest acte, al qual hi van assistir unes 400 persones, es va acordar exigir la paralització de les obres de l'abocador de Tivissa i que s'aturi l'entrada de residus procedents d'altres comarques que no sigui el Baix Ebre i el Baix Camp. Segons la plataforma de la Ribera d'Ebre, entre altres, i el Gepec, l'abocador que ja han començat a construir «està sobredimensionat a les necessitats de la comarca i la seva ubicació és massa propera als nuclis urbans de Móra d'Ebre i Móra la Nova. Per la seva banda, la federació comarcal de la Ribera d'Ebre d'Esquerra Republicana de Catalunya ha donat suport a les peticions emeses per les plataformes i les organitzacions ecologistes, i proposa a més una gestió pública de l'abocador per tal que els beneficis que generi repercuteixin en la davallada de les taxes.

La Companyia elèctrica Endesa convertirà l'antic laboratori hidrològic de Riba-roja en un centre de referència per investigar i combatre la plaga del musclo zebra. El centre funcionarà de forma coordinada amb les universitats de Lleida i Saragossa i estarà en contacte amb diferents laboratoris europeus i americans que també estudien la plaga. Durant la presentació del projecte, celebrada diumenge a la biblioteca de Riba-roja, el delegat de Medi Ambient a les Terres de l'Ebre, Pere Vidal, va criticar l'absència del Grup Natura Freixe de Flix, grup pioner en la investigació de la plaga. El fet que sigui l'empresa Endesa la que porti a terme aquesta iniciativa s'explica per la preocupació de les empreses elèctriques respecte la ràpida expansió d'aquest mol·lusc que causa danys a les instal·lacions hidroelèctriques de la companyia.

I dediquem ara els últims segons del butlletí a una informació de tall lúdic. Els volem recordar que el proper dia 13 de febrer s'acaba el termini d'inscripcions per a la sortida a la neu de tres dies de durada que els consells comarcals del Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta han organitzat per als joves de setze anys en endavant . Es tracta d'una estada a l'estació d'esquí Super Espot entre els dies 21 i 23 de febrer. Per a la primera sortida que es farà el proper cap de setmana a les pistes de Port Ainé, són 54 els joves que s'han animat a inscriure's. Per a més informació, poden consultar l'agenda d'activitats del web falset.net.

Fins aquí el nostre butlletí. Moltes gràcies per la seva atenció.

Publicitat