Uns 130 alumnes de tercer i quart de primària de les escoles del Priorat i una vuitantena de 4t d’ESO de l’Institut Priorat i l’IE Corbatera de Cornudella han participat aquest dilluns en la vuitena edició de “Coneguem lo Priorat”, una iniciativa que “té per objectiu apropar els valors i el patrimoni materials i immaterials dels pobles de la comarca i que els més joves i els més petits els coneguin i els integrin”, explica la tècnica de paisatge del Consell Comarcal del Priorat, Elisa Barceló.
Durant la jornada els alumnes més petits han pogut conèixer els valors i el patrimoni del Lloar gràcies als diversos tallers que han organitzat els alumnes de 4t d’ESO. La directora del Servei Educatiu del Priorat, Remei Domènech, explica que aquestes activitats són molt beneficioses, tant per als participants als tallers com per als que els organitzen: “amb els tallers els alumnes, tan els que hi participen com els més grans que els han hagut d’organitzar, aprenen molt sobre el patrimoni del municipi en qüestió”. A més, Domènech afegeix, que “ens trobem amb la situació de que alumnes que van participar al “Coneguem lo Priorat” durant la seva etapa de primària, ara hi participen organitzant els tallers”.
Així doncs, entre les diverses activitats que s’han organitzat, hi ha hagut un taller de geologia, diverses gimcanes pels carrers del poble o cucanyes. També ha tingut lloc la creació d’un mural relacionat amb el paisatge o un altre que girava al voltant dels parlars del Lloar. Encara, relacionat amb el patrimoni immaterial del municipi, els alumnes han pogut aprendre a ballar la jota del Lloar, recuperada rencentment.
Fins a dia d’avui, “Coneguem lo Priorat” s’ha celebrat a la Vilella Alta, Margalef, la Torre de Fontaubella, la Morera de Montsant, la Figuera, Torroja del Priorat i el Lloar. Tal i com explica la tècnica de Paisatge del Consell Comarcal, donar a conèixer els municipis de la comarca als més joves fa que aquests valorin tot el patrimoni que hi ha al Priorat. “És molt important ja quan coneixes les coses és quan els dones importància i te les estimes”, explica mentre afegeix que “quan anem a presentar l’activitat als centres, són molts els alumnes que no han estat mai al poble en qüestió”. “La importància d’aquesta activitat rau en el fet de donar valor a tots els pobles i conèixer-ne tota la seva riquesa”, afirma Barceló.
A més, també destaca que, fins al moment, tots els municipis que s’han visitat tenen la particularitat que no tenen escola i “això també permet als alumnes valorar el fet de poder gaudir d’un centre educatiu als seus municipis”.
Per la seva banda, la directora del Servei Educatiu del Priorat, posa èmfasi en el fet que aquesta activitat, que reuneix els alumnes de totes les escoles de la comarca, serveix també perquè els nens dels diversos pobles és coneguin i relacionin. “A nivell social és una activitat molt valuosa, ja que serveix per posar en contacte a tots aquests nens i nenes que més endavant coincidiran a l’institut però que ja es coneixeran per haver fet totes aquestes activitats prèviament”, diu Domènech.
“Coneguem lo Priorat” és ja una iniciativa consolidada, sorgida durant les sessions de treball fetes, en el marc del Pla de Gestió de la candidatura a Patrimoni de la Humanitat, entre mestres del Priorat, Prioritat, el Servei Educatiu del Priorat i el Consell Comarcal del Priorat.