El Centre Tecnològic del Vi (VITEC) finalitza un projecte de recerca centrat en el monitoratge de la producció dels vins mitjançant objectes connectats en xarxa i Big Data. Es tracta d’un projecte encaminat cap a una enologia de precisió, a través de la digitalització, una prioritat del sector que busca optimitzar els seus processos i recursos.
El control precís del procés de vinificació s’ha fet a través d’uns sensors que permeten el monitoratge en temps real de la fermentació i s’anticipen a possibles aturades i desviacions. Així mateix, permeten evitar problemes microbiològics i d’oxidació en l’etapa de fermentació i criança, cosa que afavoreix la qualitat organolèptica, mitjançant les mesures de temperatura, humitat i oxigen dissolt, entre altres, tot reduint l’ús de conservants com el sulfurós.
Concretament, durant dos anys, s’ha fet un seguiment digitalitzat i manual de les mateixes vinificacions de moscatell, chardonnay, garnatxa blanca i negra, verdejo, xarel·lo i sauvignon blanc. La comparació entre les dades obtingudes de les dues traçabilitats han demostrat que no hi ha diferències rellevants entre elles i que, per tant, els sensors són una bona eina per als cellers perquè permet actualitzar els sistemes de recopilació de dades per millorar els seus productes i gestionar més eficaçment la traçabilitat del vi.
La implementació d’aquestes eines innovadores suposa un valor afegit a la producció enològica perquè permeten el control total del procés productiu de vins i la seva optimització, assegurant la màxima qualitat del producte i reduint costos. Alhora s’avança així en la digitalització del sector, un dels reptes actuals a que s’enfronta.
Aquest projecte de recerca es tracta d’una activitat demostrativa que ha comptat amb la col·laboració de l’empresa tecnològica francesa Onafis i els cellers Freixenet, La Vinyeta, Roqueta Origen, Unió i Vinyes Domènech, i el suport del Clúster Vitivinícola de Catalunya INNOVI.
Foto: VITEC