Informatiu cap de Setmana 11-01-2025

La Denominació d’Origen Montsant ha enviat una carta a tots els seus viticultors i cellers explicant totes aquelles accions i demandes que s’estan tirant endavant per fer front a la dramàtica situació de sequera que està vivint la comarca del Priorat. En declaracions a Ràdio Falset, la seva presidenta, Pilar Just, afirma que la DO està al costat del sector i és per aquest motiu que “volem que tothom sàpiga que ens estem movent i que estem vetllant per la supervivència del nostre territori”. Així mateix, explica que des de la DO “hem de fer-nos sentir de cara en fora i sensibilitzar el consumidor perqupè ajudi als nostres cellers a passar aquest mal tràngol al mateix temps que treballem per aconseguir ajudes per als viticultors”.

I és que, si bé fins ara, la collita del 2023 va ser considerada la més curta de la història de la DO amb 5,4 milions de kg collits, la del 2024 apunta a que encara marcarà uns registres més baixos, ja que es preveu collir entre un 40 i un 50% menys d’una producció òptima, ja que els rendiments mitjans han baixat més de 2.500kg/per hectàrea respecte a un any normal. “Ens quedarem bastant més curts que la campanya passada i per tant, ja podem dir, que la d’enguany serà la verema més curta de la història de la DO Montsant”, sentencia Just, que afegeix que “això és molt preocupant per la situació que comporta per a totes aquelles famílies que , econòmicament, depenen en major o menor mesura de la vinya”.

És per aquest motiu, que la DO Montsant reivindica una sèrie de demandes que garanteixin la supervivència de la comarca: “si volen conservar aquesta joia que és el Priorat, amb aquest mosaic agrari, amb aquests trets tant característics del paisatge agrari de muntanya mediterrània, i també tot a la força econòmica que suposa el món del vi, doncs cal que s’hi faci alguna cosa”. “Fins ara no em demanat mai mesures específiques per la comarca però és que ara les necessitem perquè, sinó, el futur es molt negre”, diu Just.

Així, entre les diverses demandes que es fan des de la DO Montsant, s’hi inclouen la necessitat d’un pla de contingència excepcional i específic per a la comarca, l’acceleració dels projectes de reg de suport que donin garantia a tots els punts i zones de la DO Montsant i assegurar l’abastiment d’aigua als pobles. Just reivindica la urgència de fer arribar el reg de suport el més aviat possible: “No demanem aigua a dojo. Estem demanant un reg de suport per garantir la supervivència de les vinyes però no volem deixar de mantenir la nostra identitat, que es caracteritzat per poduccions petites però de molta qualitat”. És per això, que segons la presidenta de la DO Montsant “cal avançar amb les negociacions amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ja que no podem esperar al 2027. Cal que els polítics facin política per poder tenir aigua quan abans millor. Han de donar resposta als habitants del Priorat”.

I en aquesta línia, Just també exigeix que cal posar solució a la situació del riu Siurana i a la concessió que espolia l’aigua. “Tots els governs hi passen de puntetes però hem de ser clars: no pot ser que no es respecti ni el cabal ecològic i cal ser conscient que un transvassament entre conques està prohibit per la Unió Europea”, deixa clar. Així mateix, Just també recorda que “hi ha alternatives per als regants del pantà de Riudecanyes” i urgeix a les administracions pquerquè treballin per revertir el transvassament. Finalment, la presidenta de la DO Montsant destaca que “el sud també necessita inversions per part del Govern,que  també som una part d’aquest país”.

Des de la DO Montsant també apel·len a la unitat d’acció per part de tots els agents polítics, econòmics i socials de la comarca. És per això, que l’ens participa de la Taula de l’aigua del Priorat i forma part, juntament amb la DOQ Priorat, l’Ajuntament de Falset i el Consell Comarcal, d’un grup de lideratge creat per abordar aquest tema de manera conjunta i rendir comptes amb tots els agents participants.

WhatsApp_Image_2024-10-07_at_18.05.17.jpeg

Publicitat